Natuurparken

Onderwerpen

Valencia is niet alleen een stad, maar ook een regio. En in deze regio kun je de mooie natuur opzoeken. Er zijn prachtige baaien, rotsachtige gebieden en ook een aantal natuurparken. Deze heten in het Spaans ‘Parques Naturales’. Je kunt hier wandelen, fietsen en heerlijk tot rust komen. Hieronder worden de natuurparken in de regio Valencia voor je beschreven.

Natuurparken per provincie

De regio Valencia bestaat uit drie provincies: Alicante, Castellón en Valencia. Om het wat gemakkelijker te maken om te kiezen uit de natuurparken, zijn de natuurparken ingedeeld per provincie. Van noord naar zuid: Castellón, Valencia, Alicante. Ook staat bij elk natuurpark wat de afstand is tot het centrum van Valencia. Zo kun je van tevoren een beetje incalculeren hoe lang je erover rijdt. Houd er rekening mee dat veel natuurparken in de regio het beste te bereiken zijn per auto. Daarom raden we aan, dat wanneer je een natuurpark wil bezoeken, een auto te huren.

Tip: Zit er in de naam van een natuurpark het woord ‘sierra’? Dan kun je ervan uitgaan dat het een bergachtig park is. Staat er bij een park ‘salinas’? Dan vind je er hoogstwaarschijnlijk zoutvelden.

Provincie Castellon

Parque Natural de la Sierra de Espadán

  • 70 kilometer van Valencia stad
  • Historische & culturele rijkdom in de dorpjes

Het grootste natuurpark van de regio Valencia is die van Sierra de Espadán met ruim 30.000 hectare. En dit is ook wel te zien aan de hoeveelheid gemeentes die in het park liggen, dat zijn er namelijk 19. Het park kenmerkt zich vooral door het bergachtige karakter. De toppen zijn scherp, maar deze worden vaak afgewisseld met zachte, afgeronde heuvels. In tegenstelling tot andere bergketens is die van de Sierra de Espadán niet tot de zee gericht. Hierdoor heeft het park een wat droger karakter. Het natuurpark staat vol met kurkeiken, de meeste van de regio Valencia. Leuk om te weten, is dat er in dit park veel Valenciaanse boomsoorten te vinden zijn. In het park wandelen veel reptielen: de gewone pad, ribbensalamander, parelhagedis, Algerijnse zandloper, Trapslang en de Hagedisslang. Leuk om te weten, is dat er voornamelijk roofvogels vliegen in het Parque Natural de la Sierra de Espadán en dat er wel 16 vleermuizensoorten leven! Wanneer je naar dit park gaat, is het zeer aan te raden ook naar enkele dorpjes in het gebied te gaan. Dorpjes zoals Veo, Aín en Almedíjar hebben een middeleeuws karakter en in een aantal dorpjes vind je zelfs nog Moorse kasteeltjes. Ook het dorpje Eslida is een aanrader.

Parque Natural de la Sierra de Irta

  • 130 kilometer van Valencia stad
  • Minder flora & fauna, meer artistiek erfgoed

Het Parque Natural de la Sierra de Irta is in 2002 door Valencia uitgeroepen tot natuurpark. Het park bestrijkt zowel land (7.744 hectare) als water (2.448 hectare). Het park wordt gevormd door twee kleine bergketens (572 meter is de hoogste) met daartussen een vallei, de Valle de Estopet. Doordat het berggebied aan zee ligt, zijn er veel kliffen, baaien en riffen. Qua vegetatie vind je hier onder andere palmen, wat eiken en stekelige jeneverbessen. Veel fauna vind je niet in deze natuurparken. Er vliegen een paar vogelsoorten, maar niet veel bijzonders. Misschien spot je hier niet veel flora en fauna, maar het artistiek erfgoed is er wel groot. De twee kastelen Alcalá de Chivert en Santa Magdalena de Pulpis behoorden tot de Tempelorde.

Parque Natural del Desert de les Palmes

  • 90 kilometer van Valencia stad
  • Ruïnes spotten

Zo’n 3.000 hectare beslaat dit park. Vooral interessant aan dit park zijn de ruïnes die je er kunt vinden. De Orde van de Karmelieten leefde hier vroeger en hieraan zijn nog wat overblijfselen in het Parque Natural del Desert de les Palmes: het ‘Monasterio antiguo’ (ruïne, 17e en 18e eeuw) en ‘Monasterio nuevo’ (18e eeuw). Dit zijn het oude en het nieuwe klooster van de Karmelieten. Ook zijn her en der in het park andere ruïnes verspreid, zoals oude kastelen. In het park zal je vooral veel vogels zien. Zo fladderen hier de havikarend, de torenvalk, de sperwer, de ransuil en de oehoe rond. Daarnaast kruipen ook de vroedmeesterpad, de parelhagedis, de Spaanse parelskink en de trapslang door het Parque Natrual del Desert de les Palmes. Zoogdieren zul je hier wat minder snel tegenkomen.

Parque Natural del Penyagolosa

  • 140 kilometer van Valencia stad
  • Op een na hoogste bergtop van de regio Valencia

In het natuurpark Penyagolosa vind je de op een na hoogste bergtop van de regio Valencia. De berg rijkt tot 1.800 meter. In het park is ook de “Ermitorio de Santuario de San Juan Bautista de Peñagolosa y Santa Bárbara” te vinden. Dit is een oud klooster, opgericht door monniken uit de veertiende eeuw. De vegetatie die in dit gebied groeit, verschilt per hoogtedeel. Op de plekken onder de 1.000 meter groeien bijvoorbeeld eiken en aleppoden (uit de dennenfamilie). In het gebied vliegen veel arenden die je ook in andere natuurparken tegenkomt. Meer bijzonder zijn de kruisbek en de alpenkraai die je hier vindt. Ook leven er in het Parque Natural del Penyagolosa wilde katten, steenbokken en dassen. Leuk weetje: Je kunt hier de Isabelina vlinder tegenkomen, te herkennen aan zijn felgroene lijf met bruine strepen.

Parque Natural de La Tinença de Benifassà

  • 190 kilometer van Valencia stad
  • Goed bewaard natuurpark, ideaal om te fietsen of te hiken

Je zit er even voor in de auto (bijna 2,5 uur), maar dan kom je wel bij een van de prachtigste natuurparken, namelijk Parque Natural de La Tinença de Benifassà dat tegen de Catalaanse grens aanligt. Het is het meest noordelijke natuurpark van de regio en beslaat bijna 5.000 hectare. Je vindt hier een van de best bewaarde bossen van de regio én bijzondere diersoorten: Spaanse steenbok, Vale gier, ree en verschillende katachtigen. Het gebied is onder fietsers en hikers populair. Er zijn speciale routes voor op de fiets of te voet die beginnen in het dorpje Rossell. Via deze pagina (in het Spaans) vind je verschillende fiets- en wandelroutes, inclusief GPS bestanden.

Provincie Valencia

Parque Natural de Chera-Sot de Chera

  • 90 kilometer vanaf Valencia stad
  • Voor de sportieveling & de faunaliefhebber

Ten westen van de stad Valencia ligt Parque Natural de Chera-Sot de Chera van ruim 6.000 hectare groot. Eén van de grotere natuurparken en voor zowel sportievelingen als faunaliefhebbers absoluut een aanrader. Zo komen er veel bergbeklimmers en wandelaars naar dit park. En de dierenliefhebber kan hier schildpadden, slangen en roofvogels spotten. In het Parque Natural de Chera-Sot de Chera leeft zelfs een zeldzame blauwe mercuurwaterjuffer (libellensoort)!

Parque Natural de l’Albufera

  • 25 kilometer vanaf Valencia stad
  • Voor een relaxte dag met heerlijke paella

Eén van de bekendste natuurparken van Valencia is het Albufera natuurpark. Hier vind je namelijk het grootste zoetwatermeer van Spanje én de rijst die in de traditionele paella gaat, wordt er verbouwd. Valencianen komen voornamelijk naar het park (en dan vooral het dorpje El Palmar) om hier van de paella te smullen. Aansluitend stappen zij de boot op en varen ze over het Albufera meer. In het meer zwemmen verschillende vissoorten die met uitsterven zijn bedreigd, zoals de Valencia hispanica (klein visje, familie van de killivisjes). Meer weten van dit natuurpark? Dat ontdek je in onze Albufera route.

Parque Natural de las Hoces del Cabriel

  • 100 kilometer van Valencia stad
  • Krachtige rivier, óók om in te raften!

Het natuurpark Hoces del Cabriel beslaat ruim 30.000 hectare! Hiermee is het een van de grotere natuurparken van de regio Valencia. Het natuurpark is vernoemd naar Cabriel, een van de krachtigste rivieren van de regio. Hierin komen vele geulen en ravijnen samen. De rivier is 220 kilometer lang en loopt door drie regio’s. Leuk om te weten: Verschillende organisaties bieden aan om in deze rivier te gaan raften! Je kunt niet alleen voor activiteiten naar de rivier; er zijn ook veel architectonische highlights. Zo vind je er bijvoorbeeld de Romeinse Vadocañas brug uit de zestiende eeuw! Wederom is het park ook leuk voor de faunaliefhebber. Het is een beschermd gebied voor vogels en je kunt er bijvoorbeeld de havikarend en de steenarend spotten. Door de aanwezigheid van het vele water, leven er ook veel waterdieren, zoals de rivierotter en de groene krab.

Parque Natural de la Marjal de Pego y Oliva

  • 90 kilometer vanaf Valencia stad
  • Goede spot voor vogelliefhebbers

Het natuurpark van Marjal de Pego en Oliva ligt in de gelijknamige gemeentes op de grens van de provincie Valencia en Alicante. Het park is 1.250 hectare groot en is in 1994 uitgeroepen tot natuurpark. Het park heeft een duinachtig moerassig karakter en ligt onder de Serpis rivier. In dit park vind je ook rijstvelden. De moerassen van het Parque Natural de la Marjal de Pego y Oliva zijn van zodanig goede kwaliteit dat er veel authentieke flora en fauna leeft. In het moeraswater leven veel garnalen en mosselen. De Valencia Hispanica vis zwemt ook in dit natuurpark door de moerassen. Reptielen spotten? Dat kan ook in dit park. De schildpad en de moerasschildpad wandelen door het park. Tot slot kan de vogelliefhebber zijn hart ophalen. Wat je allemaal in het park vindt? De dodaars, fuut, woudaap, purperreiger, marmereend, steltkluut. Vooral de meeuwachtige Witwangstern zal je veel zien vliegen in dit park. Met een gelukje spot je hier ook de purperkoet, een standvogel die alleen in Spanje, Portugal en op Sardinië voorkomt. Leuk om te weten: in de buurt van dit park is de ‘Fuente Salada’ te vinden, een waterbron met helende krachten voor de huid. Het wordt ook wel de magische bron genoemd!

Parque Natural de la Sierra Calderona

  • 70 kilometer van Valencia stad
  • Bruisende fauna

Het Sierra Calderona natuurpark is een van de grootste natuurparken uit de regio, het is namelijk ruim 17.000 hectare groot. Het is een heel bergachtig gebied, maar met lage bergtoppen. Alleen de Montemayor is met 1.015 meter hoog een wat hogere berg in het park. Bij een aantal bergen is rood zandsteen te vinden. Door verschillende bosbranden is er helaas niet veel vegetatie te vinden of deze is verslechterd. Je vindt er voornamelijk dennenbomen. Gelukkig is de fauna niet tot nauwelijks aangetast door de bosbranden. De vogelsoorten die je er kunt vinden in de beboste gebieden, zijn de boomklever, de slangenarend en de havik. In de rotsachtige stukken kun je oehoes, havikarenden en slechtvalken spotten. Het leuke aan dit park is dat het soms bijna als een safari aanvoelt. Zo heb je de kans wilde katten, reeën, wilde zwijnen en dassen tegen het lijf te lopen.

Parque Natural de Puebla de San Miguel

  • 125 kilometer van Valencia stad
  • Hoogste bergtop van de regio Valencia

Een mooi natuurpark in de provincie Valencia is Puebla de San Miguel van 6.300 hectare. Het is een erg heuvelachtig gebied met bergen en weinig vlakke stukken. Meer dan een derde van dit park torent boven de 1.400 meter uit. De Alto de Barracas bergtop is 1.839 meter hoog en is hiermee de hoogste van de regio Valencia. Het is een leefgebied voor veel roofvogels (onder andere de dwergarend, slangenarend en de bijzondere kerkuil). Ook de floraliefhebber kan z’n hart ophalen in het Parque Natural de Puebla de San Miguel. Er staan veel eiken, zoals de steeneik en de Portugese eik. Leuk om te weten is dat er een spot is in het park, genaamd “Mirar Bueno”, waarvan je een fantastisch uitzicht hebt over het park. En mocht je nog naar iets bijzonders zoeken in het natuurpark, dan kom je vast uit bij “Pino de Vicente Tortajada”, een indrukwekkend grote pijnboom van 14,5 meter hoog en een diameter van 3,9 meter!

Provincie Alicante

Parque Natural de la Sierra Mariola

  • 100 kilometer van Valencia stad
  • Goed wandelgebied

Het natuurpark van Sierra Mariola ligt op het randje van de provincies Valencia en Alicante. Het is een van de grotere natuurparken met ruim 17.000 hectare grond. Er zijn veel (kalksteen)bergen, waardoor dit voor wandelaars een fijn gebied is. De hoogste berg is ongeveer 1.300 meter hoog en is hiermee de op twee na hoogste berg van de provincie Alicante. Het park kent opvallend veel flora. Er zijn veel pijnbomen en struiken, zoals rozemarijn. Leuk om te weten, is dat er ruim 1.200 bloemsoorten in het Parque Natural de la Sierra Mariola te vinden zijn! Zo bewonder je hier onder andere kattenstaarten en lavendel. Er leven veel reptielen en vogels in het park, maar ook de zoogdieren zijn het vernoemen waard: de steenmarter, wezel, genetkat, das, vos, het wilde zwijn en wilde konijnen. Tijdens de Arabische overheersing van Valencia woonden er veel Moren in dit natuurgebied. Tegenwoordig zijn hier nog steeds overblijfselen van, namelijk verschillende Moorse kastelen!

Parque Natural de las Lagunas de la Mata y Torrevieja

  • 220 kilometer van Valencia stad
  • Roze water én flamingo’s

Achter de stad Torrevieja is het natuurpark Las Lagunas de la Mata y Torrevieja gelegen. Het park beslaat zo’n 3.700 hectare en is vooral bekend door de twee lagunes. In de lagunes is weinig vegetatie te vinden, omdat het water erg zout is. Hierdoor krijgt het water zelfs een wat rozige kleur, best een bijzonder gezicht! In het park vind je voornamelijk vogels waarvan de leukste toch wel de flamingo is! Tijdens het broedseizoen strijken hier ruim 2.000 flamingo’s neer. Ook leven er zo’n 3.000 geoorde futen. Verder fladderen er in het Parque Natural de las Lagunas de la Mata y Torrevieja steltkluten, grauwe kiekendieven en grielen. Door het zoute water vind je in de lagunes veel pekelkreeften. Het zijn geen kreeften die normaal gesproken gegeten worden… De pekelkreeft heeft drie ogen, elf paar pootjes en wordt slechts 15 millimeter lang!

Parque Natural de las Salinas de Santa Pola

  • 190 kilometer van Valencia stad
  • Duizenden flamingo’s!

Het Salinas de Santa Pola natuurpark is niet erg groot, zo’n 2.500 hectare. Het park bestaat vooral uit duinen en strandjes. Daar rondom wordt voornamelijk zout gewonnen. Meer in het midden van het Parque Natural de las Salinas de Santa Pola vind je een zoetwatermeer (ook wel ‘albufera’ genoemd). De absolute highlight van dit park is de flamingo. Tijdens het broedseizoen strijken hier wel bijna 10.000 flamingo’s neer! Naast flamingo’s vind je hier nog een hoop andere vogels, zoals de dwergstern en de marmereend.

Parque Natural de Serra Gelada

  • 140 kilometer van Valencia stad
  • IJsbergen in Valencia?

Het Serra Gelada natuurpark is erg populair in de provincie. Jaarlijks wordt het park door meer dan 100.000 mensen bezocht en daarmee is het een van de populairste natuurparken van de regio Valencia. De bergketens van het Parque Natural de Serra Gelada zijn indrukwekkend en de kliffen ruim 300 meter hoog. De bergen scheiden de plaatsen Benidorm en Altea en zijn ruim 6 kilometer lang. Grappig weetje: de naam van dit park betekent “ijsgebergte”. Hier zijn twee redenen voor, namelijk dat door de ligging van het park het klimaat hier een stuk koeler is. Een andere reden is het optische effect. Het park heeft veel bergen van kalksteen. Wanneer het ‘s nachts pikdonker is, weerspiegelen deze bergen op de maan waardoor het een witte berg wordt, oftewel een “ijsgebergte”. In het park kun je veel zeevogels spotten. Zo fladderen er veel stormvogeltjes, kuifaalscholvers en Audouinse meeuwen.

Parque Natural del Carrascar de la Font Roja

  • 120 kilometer van Valencia stad
  • Rijke fauna

Het natuurpark Carrascar de la Font Roja bestaat voornamelijk uit bergen (uit kalksteen). Het hoogste punt is bij 1.400 meter. Er is ook een deel bebost en hier is een rijke fauna te vinden. Je vindt er kleine vogeltjes, zoals de roodborst, de Vuurgoudhaan, de vink en de koolmees. Er zijn ook een aantal zoogdieren te spotten, zoals wilde zwijnen, dassen, wilde katten en wezels. Verder kronkelen er ook een hoop slangen in dit gebied!

Parque Natural del Montgó

  • 110 kilometer van Valencia stad
  • Veel flora & fauna

De Montgó berg is de highlight van dit natuurpark. Het is een bekende berg tussen Dénia en Jávea en eigenlijk is de berg niet te missen wanneer je naar een van deze twee steden gaat. Het is niet een ontzettend hoge berg (753 meter), maar doordat hij uit het water lijkt te rijzen, is deze toch indrukwekkend. In de berg zijn verschillende grotten, maar de “Cueva del Agua” (watergrot) is misschien wel de interessantste. Deze werd gebruikt door de Romeinen om water te vervoeren. Ook de Arabieren hebben deze grot gebruikt. Zij bouwden er een soort dam, ook voor de watertoevoer. Ze maakten er zelfs een soort irrigatiesysteem, waardoor het water goed verdeeld kon worden. Het park dat bij de Montgó berg (en de bijbehorende grotten) hoort, beslaat zo’n 2.000 hectare. De floraliefhebber kan zijn hart ophalen bij dit natuurpark. Er zijn meer dan 650 plantsoorten (waarvan 80 bedreigd of inheems) te vinden, waardoor het natuurpark bijna botanisch genoemd kan worden. Ook leven er zo’n 150 diersoorten. De belangrijkste is de havikarend, die in Europa met uitsterven bedreigd wordt.

Parque Natural del Penyal d’Ifac

  • 125 kilometer van Valencia stad
  • Prachtig uitzicht vanaf de bergtop

Net als het Montgó natuurpark, heeft ook het Parque Natural del Penyal d’Ifac een berg als highlight. De berg is in zee gelegen en geeft vooral met zonsop- en ondergang een adembenemend beeld. Het geeft ook een mooi plaatje wanneer de lucht felblauw is! Eigenlijk is alleen de berg het natuurpark. Het beslaat nog niet eens 50 hectare, maar daardoor is dit park niet minder bijzonder. De berg is zo’n 300 meter hoog en deze is te beklimmen. Vanaf de berg is het eiland Formentera (Balearen) zelfs te zien! De Penyal d’Ifac is een toevluchtsoord voor vele vogels. 80 verschillende soorten fladderen er rond. Grappig weetje: op de berg vind je ook veel slakken! Het Parque Natural del Penyal d’Ifac kun je goed combineren met een dagje Calpe.