Rolstoelvriendelijkheid

Valencia is een prachtige stad, vol leuke bezienswaardigheden, restaurants en mooie stranden. Om gehandicapten/rolstoelgebruikers ook te kunnen laten genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft, heeft de stad verschillende voorzieningen in het leven geroepen die de stad ook voor deze mensen toegankelijk maakt.

Openbaar vervoer

Valencia kent een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. Je kan de metro pakken, de bus of de tram. Welke voorzieningen zijn er voor rolstoelgebruikers?

Metro/tram
Bijna alle metro- en tramstations zijn uitgerust met voorzieningen die de stations toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers. Dat betekent dat er een lift is, roltrap, of oprijbanen. Ook zijn er speciale toegangspoortjes voor rolstoelgebruikers, die extra breed zijn. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waaronder het station van Plaza Espanya. Voor alle uitzonderingen en specifieke informatie over de toegankelijk van een station kan op deze kaart van metrovalencia worden gekeken.

Bus
Valencia heeft een zeer uitgebreid busnetwerk in de stad en naar de buitengebieden van de stad. Het busbedrijf EMT heeft 460 bussen met lage instap en 2 gereserveerde plaatsen voor rolstoelgebruikers in het middengedeelte van de bus met geïntegreerde veiligheidsriemen. 400 van deze bussen hebben bovendien een uitklapbare oprijbaan zodat rolstoelgebruikers gemakkelijk toegang tot de bus krijgen.

Rolstoel

Aangepaste taxi
Bij aankomst, terugkeer of simpelweg het vervoer door de stad kan je ook gebruik maken van de aangepaste taxi’s bij Eurotaxi. Deze taxi’s zijn speciaal aangepast op het vervoer van rolstoelgebruikers.

Rolstoelvriendelijke hotels

Er is een aantal rolstoelvriendelijke hotels in Valencia die Verrassend Valencia voor je heeft uitgezocht.

Hotel Las Arenas

Een heerlijk hotel dat aan het strand gelegen is, aan het strand Las Arenas. Het is een van de oudste hotels in Valencia en in de stijl van de Romeinen gebouwd. Er stond vroeger namelijk een Romeins badhuis op deze plek. Er is 1 rolstoeltoegankelijke kamer, die aan de Europese normen voldoet. Wil je deze kamer boeken? Geef dit dan even aan bij het boeken van de kamer. Dit kan meestal bij de opmerkingen van een boeking.

Boek hier dit fijne hotel!

Locatie
Eugenia Viñes 22 – 24
46011 Valencia

Hotel Dimar

Hotel Dimar ligt naast het Turia park (dit was vroeger een rivier, maar door vele overstromingen is het drooggelegd en nu is het een prachtige groene zone). Het is precies gelegen tussen het historisch centrum en de wijk Canovas. In Canovas kan je de lekkerste tapas eten! Ze hebben hier twee rolstoelvriendelijke, aangepaste tweepersoonskamers en 1 aangepaste eenpersoonskamer.

Je kunt hier meer informatie vinden over het hotel en Hotel Dimar boeken!

Locatie
Gran Vía Marqués del Turia 80
46005 Valencia

Restaurants

In Valencia stikt het van de leuke restaurants en cafés. Het is voornamelijk een kwestie van goed kijken en even informeren of het mogelijk is als rolstoelgebruiker bij een restaurant of café te kunnen eten. Soms zijn de restaurants klein en pittoresk en is het niet mogelijk om met je rolstoel naar binnen te gaan.

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden in Valencia zijn zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een paar toeristenstrekpleisters uitgelicht:

De stad van de wetenschap en de kunsten
Een architectonisch hoogstandje van de Valenciaanse architect Calatrava. Deze stad is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn liften beschikbaar en waar nodig oprijbanen. De bezienswaardigheden in de stad, zoals het wetenschapsmuseum en het Oceanográfico, zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Mensen met een handicap krijgen bovendien korting op het toegangskaartje.

Rolstoel1

Kathedraal van Valencia
De kathedraal van Valencia heeft waar nodig oprijbanen zodat ook rolstoelgebruikers de kathedraal van binnen kunnen bezichtigen.

Mercado Central
De centrale markt in Valencia, een van de grootste die nog open is in Europa, is ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook hier zijn bij de verschillende ingangen oprijbanen aangelegd.

Musea

Valencia is ook rijk aan een aantal noemenswaardige musea, zoals het museum van Bellas Artes en het museum van de moderne kunst IVAM. Deze zijn allemaal goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn of liften aanwezig of oprijbanen die de verschillende delen van het museum toegankelijk maken.

Parken

Valencia is ook een aantal parken rijk, maar de oude rivierbed van de Turia springt er toch wel uit.

Rolstoel2

Turia
Waar vroeger de rivier Turia liep, is nu een groot uitgestrekt recreatiepark. Er kan worden gewandeld, gefietst, gesport en gespeeld. Ook voor rolstoelgebruikers is dit park goed bereikbaar. Het ‘afdalen’ in de rivier kan op verschillende plaatsen, waar schuin aflopende op- en afrijbanen zijn. In de rivier zelf zijn overwegend verharde paden aanwezig, wat het voor rolstoelgebruikers een prettig en toegankelijk park maakt.

Jardines de Viveros
Een mooi park gelegen naast het bekende museum van de Bellas Artes, met grote variëteit aan verschillende soorten bomen en planten. Dit park heeft overwegend harde zandpaden en sommige delen verhard asfalt. Desalniettemin is het park goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Strand

Indien je als rolstoelgebruiker naar Valencia gaat wil je natuurlijk ook van het strand kunnen genieten. De gemeente Valencia heeft daar rekening mee gehouden. Met het plan ‘Playas Accesibles’, oftewel toegankelijke stranden, heeft de gemeente het mogelijk gemaakt voor gehandicapten en rolstoelgebruikers vlakbij de kust te komen en te kunnen zwemmen.

De stranden hebben speciale parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Verder zijn de stranden uitgerust met oprijbanen en passerelles. Er zijn schaduwplaatsen beschikbaar en personeel die je eventueel te hulp kan schieten. In het hoogseizoen is er hulp van speciaal opgeleid personeel die rolstoelgebruikers en gehandicapten begeleiden bij het baden in de zee.

Er kan gebruik worden gemaakt van speciale strandrolstoelen. Ook is het mogelijk speciale strandkrukken te krijgen. Elk strand heeft een informatiebord waar hierover meer informatie kan worden gevonden.

Parkeerplaats voor mindervaliden
Een super handige app, die je kan gebruiken wanneer je op zoek bent naar een parkeerplaats. Deze app geeft aan waar parkeerplaatsen te vinden zijn voor mindervaliden. Zo hoef je niet uren rond te rijden in de stad maar kan je gericht zoeken naar deze parkeerplaatsen! Meer informatie over deze app en hoe te downloaden vind je hier.

Comments are closed.