Botanische tuin

Onderwerpen

Valencia en het Turia park gaan hand in hand met elkaar. Maar wist je dat de stad over nog een groene parel beschikt? Aan de rand van het centrum is namelijk de ‘Jardí Botànic’ gelegen, oftewel de botanische tuin. Laat je betoveren door de bijzondere flora… en de soms verstopte en spinnende fauna!

Eeuwenlang in Valencia

De botanische tuin is eigendom van de Universidad de Valencia en stamt uit 1567. Tweehonderd jaar lang werd de tuin gebruikt om medicinale planten te verbouwen, omdat deze toen gebruikt konden worden bij de studie Medicijnen. Tot en met de negentiende eeuw waren de botanische tuinen verspreid over Valencia. Het jaar 1802 was een keerpunt. Toen werden de tuinen verplaatst naar de huidige locatie, net buiten de stadsmuren op een paar minuutjes lopen van de Torres de Quart. Gedurende de 19e eeuw werden er lessen gegeven in de botanische tuin en er werden diverse experimenten uitgevoerd om bijzondere planten te creëren. Een eeuw later raakten de tuinen helaas in verval. Pas in 1987 besloot de universiteit de botanische tuin te renoveren. In 2000 was de verbouwing klaar en sindsdien staat ‘El Botànic’ weer volop in groei en bloei.

Bijzondere en bedreigde planten

De botanische tuin staat bekend om zijn bijzondere planten. Er wordt ook onderzoek uitgevoerd naar bedreigde en zeldzame plantensoorten uit de Mediterraanse flora. Er zijn ruim 4.500 verschillende plantensoorten, verdeeld over twintig collecties. De botanische school is het grootste gedeelte. De overige planten (onder andere de tropische kas, klimplanten, bloemen, hout en Valenciaanse flora) zijn in kleinere stukken ondergebracht. Deze overige planten zijn ingedeeld op drie criteria: planten gebruikt door mensen, planten die beschermd zijn en planten uit hetzelfde ecosysteem.

Dansen tussen de planten

Leuk om te weten is dat er gedurende het jaar verschillende evenementen plaatsvinden in de botanische tuinen. In de zomermaanden worden er vaak concerten georganiseerd. Ook voor kids zijn er diverse activiteiten te volgen. Wanneer je langer in Valencia verblijft, is het ook een ideetje om je in te schrijven voor een van de cursussen. Zo kan je bijvoorbeeld leren hoe je peulvruchten op een lekkere manier kunt bereiden, maar ook hoe je zelf kruiden kunt verbouwen die tegen verkoudheid en andere kleine lichamelijke klachten helpen.

Praktische informatie

  • Carrer de Quart 80
  • Website
  • Openingstijden:
    November t/m februari
    Maandag t/m zondag: 10.00-18.00 uur
    Maart en oktober
    Maandag t/m zondag: 10.00-19.00 uur
    April en september
    Maandag t/m zondag: 10.00-20.00 uur
    Mei t/m augustus
    Maandag t/m zondag: 10.00-21.00 uur
    Gesloten op 25 december, 1 januari en wanneer het regent en/of hard waait
  • Prijs:
    €2,50 (algemeen tarief)
    €1,50 (65+, kinderen van 7 t/m 16 jaar en studenten)
    Gratis voor kinderen tot 7 jaar
  • Bereikbaarheid:
    Bus: lijn 2, 5, 60, 62, 63, 64, 73, 79, 80, 95 en N3
    Metro: lijn 1 (station Túria), lijn 3 en 5 (station Àngel Guimerà)

Tips

  • Schrik niet wanneer je opeens gespin onder een van de planten vandaan hoort komen… In de botanische tuinen woont een hele familie katten die het heerlijk vindt om van het zonnetje te genieten.
  • De botanische tuinen hebben gratis toegang op 31 januari (Dag van de Boom), 18 mei (Dag van het Museum), 22 mei (Dag van de Biologie) en 5 juni (Dag van het Milieu).
  • Lijkt het je leuk om meer mooie parken te bekijken in Valencia? Kijk voor een overzicht van de parken in Valencia en leuke weetjes op parken.