Requena

Requena is een historisch stadje dat zo`n 70 kilometer landinwaarts vanaf Valencia ligt. De stad bevindt zich tussen de zee en de Spaanse centrale hoogvlakte. Dankzij haar ligging en unieke wijnvelden is Requena een unieke plek en zeker een bezoekje waard.

Een stad met historie

Requena was vroeger een Moorse vesting. In het hoge bergachtige gebied Las Cabrillas had de stad een sterke verdedigingspositie. Je vindt in Requena nog steeds resten van de originele stadsmuren en toegangspoorten die de stad moesten beschermen tegen invallen. De wijk La Villa de Requena is de oudste wijk van de stad. Sinds 1966 is deze wijk een Nationaal Historische Plaats. Je vindt er prachtige gebouwen en kerken die van cultureel belang zijn voor Spanje.

requena compleet

Bezienswaardigheden Requena

In het oude stadscentrum La Villa zijn drie Gotische kerken te vinden. Van deze kerken is San Nicolas de oudste. Deze kerk is gebouwd in de 13e eeuw. De meest bijzondere kerk is Iglesia del Salvador aan het plein Villa de Requena. Deze kerk komt uit de 15e eeuw, maar belangrijke onderdelen zoals de kapel zijn toegevoegd in de 18e eeuw. De Iglesia del Salvador wordt nog steeds gebruikt als kerk. Ook aan Plaza Albornoz zijn een aantal mooie en goed bewaard gebleven gebouwen te bewonderen.

Zijde

Voordat Requena veel geld verdiende aan wijnen was zijde het belangrijkste product van de stad. Je ziet dit nog steeds terug in de stad. Wanneer je richting het kasteel loopt kom je langs een oude Arabische burcht. Deze burcht genaamd Torre del Homenaje was gebouwd in de 15e eeuw en een belangrijke plaats voor de verweking van zijde. Verder is er in de stad een zijdemuseum: Casa Museo de la Seda.

Openingstijden museum
Maandag en dinsdag: gesloten
Woensdag t/m zaterdag: 11.00 tot 14.00 en 18.00 tot 20.00
Zondag: 11.00 tot 14.00

Locatie
Calle Castillo 5

Cuevas de la Villa de Requena

Diep gelegen onder de oude binnenstad van Requena bevinden zich vele grotten. Deze grotten stammen uit het Arabische tijdperk. Vroeger werden de grotten gebruikt als huizen, schuilkelders en opstalplaatsen. Tegenwoordig is het mogelijk om dit ondergrondse labyrint te bezoeken. In de grotten staan nu nog kunstwerken en potten uit de Middeleeuwen. Je kunt de grotten met een gids bezoeken.

Tijden rondleidingen:
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m donderdag: 11.00 – 12.00 & 13.00
Vrijdag t/m zondag: 11.00 – 12.00 – 13.00 – 16.15 – 17.00 – 18.00

Prijs
€ 4,00

Cuevas de la Villa de Requena

Balneario de Cabriel (Fuentepodrida)

Vlakbij Requena vind je het bekende resort Balneario de Cabriel. Dit kuuroord staat in de regio Valencia bekend om haar zuiverende wateren. Een bezoek aan Balneario de Cabriel schijnt erg goed te zijn voor huidproblemen, reuma en natuurlijk om te ontstressen. Je vindt er onder andere thermale baden, een restaurant en hotel en je kunt er een ontspannende massage nemen. De spa ligt in het prachtige natuurgebied Parque Natural de las Hoces del Cabriel.

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 11.00 tot 19.00

Een rijke wijngeschiedenis

Ondanks haar mooie historische oude stadscentrum komen de meeste mensen niet voor deze geschiedenis naar Requena. De regio Utiel – Requena staat vooral bekend om haar heerlijke wijnen. De wijngaarden liggen er op zo`n 600 – 900 meter hoogte. Het is het belangrijkste wijngebied van de regio Valencia. Je vindt tussen de meer dan 100 bodega`s in het gebied dan ook vele prijswinnende bodega`s. Door haar unieke ligging dicht bij de drukke haven van Valencia, werden de wijnen uit het gebied ook al vroeg geëxporteerd. Dit leidde tot een grote populariteit van de wijnen.

De wijnen
Requena heeft sinds 1957 een DO-erkenning. Dit is een speciale benaming (Vinos de Denominacion de origen) die wordt toegekend aan kwaliteitswijnen. Om voor de erkenning in aanmerking te komen moet een wijn aan vele eisen voldoen. In de regio Valencia is Requena de enige gemeente met een DO-erkenning voor haar veel geprezen Cava. Het bekende lokale druivenras is Bobal. De specialiteit van de regio is dan ook de Utiel-Requena, een rode wijn van Bobal. Een andere bekende kwaliteitswijn is de Utiel-Requena Superior. Deze hebben een alcoholpercentage van minimaal 10,5 en maximaal 12 procent.

Fiesta de la Vendimia
Met wijn als belangrijkste product wordt de start van het oogstseizoen natuurlijk groots gevierd in Requena. Jaarlijks verandert de stad in de laatste week van augustus in een groot feestterrein. Het oogstfeest, Fiesta de la Vendimia, duurt vijf dagen en is een typisch Spaans feest. Er zijn vele optochten, traditionele kledij, vuurwerkshows en muziek. Bijzonder is de Noche de Zurra. Tijdens deze avond lopen mensen door de straten om te bidden voor regen, terwijl ze natgegooid worden door toeschouwers.

Natuurlijk kan tijdens dit grote feest ook de wijn niet ontbreken! Wijnboeren uit de hele regio komen samen om hun wijnen te laten proeven tijdens het wijnfestival Ferevin dat tegelijkertijd plaatsvindt.

Wijnen

Bereikbaarheid

De afstand tussen Valencia en Requena is zo`n 70 kilometer. Met de auto ben je vanaf Valencia binnen een uur in Requena.
Met de sneltrein AVE kan je meerdere keren per dag vanaf Valencia naar Requena Utiel reizen. Deze treinreis duurt ongeveer 25 minuten. Meer informatie hierover vind je op de website van Renfe.

Het is ook mogelijk om met de bus naar Requena te reizen. Monbus vertrekt bijna ieder uur vanaf het busstation van Valencia naar Requena. De reis duurt dan ongeveer een uur.

Gastronomie

Bij een van de volgende restaurants kan je terecht voor een heerlijk hapje en een drankje.

Meson de La Vila
Een rustiek restaurant in het voormalige huis van de inquisitie in de oude binnenstad van Requena. Je vindt hier vele lokale gerechten op de menukaart. Bij een bezoek aan het restaurant kan je ook een kijkje nemen in de privégrotten van het gebouw.

Openingstijden
Hele dag geopend. Gesloten op maandag.

Locatie
Plaza Albornoz, 13
46340 Requena

Meson de Vino
Bij het traditionele restaurant Meson de Vino kan je goed lunchen en dineren. Er worden vele specialiteiten uit de regio geserveerd, zoals vis- en rijstgerechten. Ook de kwaliteitswijnen van Requena kan je hier drinken. Meson de Vino bestaat al sinds 1956 en wordt al jaren goed gewaardeerd.

Openingstijden
Maandag: 09.30 tot 19.00
Dinsdag t/m zaterdag: 09.30 tot 00.30

Locatie
Avenida Arrabal 11
46340 Requena

Accomodaties

Wil je wat langer in Requena verblijven om te genieten van de omgeving, de wijnen en de geschiedenis? Er zijn verschillende mogelijkheden om in- en om de stad te overnachten.

Hotel Doña Anita
Dit fijne hotel ligt in de historische binnenstad van Requena en is een mooi gerestaureerd landhuis. De kamers zijn comfortabel en landelijk ingericht. Extra services van het hotel zijn een pendeldienst naar het treinstation, een bijbehorend restaurant en gratis WiFi.

Locatie
Plaza del Albornoz, 15
46340 Requena

Kijk hier voor de actuele prijzen en beschikbaarheid van dit hotel.

compleettt

Hotel Avenida
Op 5 minuten wandelen van de binnenstad ligt hotel Avenida. Dit modern ingerichte hotel is van alle gemakken voorzien. Alle kamers hebben airco, gratis WiFi en een privé badkamer. Verder is er 24-uursreceptie aanwezig.

Locatie
San Agustín 10
46340 Requena

Meer informatie over de beschikbaarheid en prijzen van het hotel kun je kijken op Hotel Avenida.

compleet

Tips

• Niet alleen de wijn is prijswinnend in de regio, ook de traditionele worst van Requena heeft een hoge kwaliteitsstatus. Probeer deze Embutidos eens! Carniceria Emilia (adres: Calle Fortaleza 10) is een van de plekken waar je de kwaliteitsworst kunt vinden.
• Combineer je bezoek aan Requena met een tripje naar een van de vele bodega`s in de regio.

Comments are closed.