Requena

Onderwerpen

Requena is een historisch stadje dat zo’n 70 kilometer landinwaarts vanaf Valencia ligt. De stad bevindt zich tussen de zee en de Spaanse centrale hoogvlakte. Dankzij zijn ligging en unieke wijnvelden is Requena een unieke plek en zeker een bezoekje waard.

Een stad met historie

Requena was vroeger een Moorse vesting. In het hoge bergachtige gebied Las Cabrillas had de stad een sterke verdedigingspositie. Je vindt in Requena nog steeds resten van de originele stadsmuren en toegangspoorten die de stad moesten beschermen tegen invallen. De wijk La Villa de Requena is de oudste wijk van de stad. Sinds 1966 is deze wijk een Nationaal Historische Plaats. Je vindt er prachtige gebouwen en kerken die van cultureel belang zijn voor Spanje.

Bezienswaardigheden Requena

In het oude stadscentrum La Villa zijn drie Gotische kerken te vinden. Van deze kerken is San Nicolas de oudste. Deze kerk is gebouwd in de 13e eeuw. De meest bijzondere kerk is Iglesia del Salvador aan het plein Villa de Requena. Deze kerk komt uit de 15e eeuw, maar belangrijke onderdelen zoals de kapel zijn toegevoegd in de 18e eeuw. De Iglesia del Salvador wordt nog steeds gebruikt als kerk. Ook aan Plaza Albornoz zijn een aantal mooie en goed bewaard gebleven gebouwen te bewonderen.

Cuevas de la Villa de Requena

Diep gelegen onder de oude binnenstad van Requena bevinden zich vele grotten. Deze grotten stammen uit het Arabische tijdperk. Vroeger werden de grotten gebruikt als huizen, schuilkelders en opstalplaatsen. Tegenwoordig is het mogelijk om dit ondergrondse labyrint te bezoeken. In de grotten staan nu nog kunstwerken en potten uit de Middeleeuwen. Je kunt de grotten met een gids bezoeken.

 • Tijden rondleidingen
  Woensdag t/m zondag: 11.00, 12.00, 13.00, 16.15, 17.00 en 18.00 uur
 • €5,00

Balneario del Cabriel (Fuentepodrida)

Vlakbij Requena vind je het bekende resort Balneario de Cabriel. Dit kuuroord staat in de regio Valencia bekend om zijn zuiverende wateren. Een bezoek aan Balneario de Cabriel schijnt erg goed te zijn voor huidproblemen, reuma en natuurlijk om te ontstressen. Je vindt er onder andere thermale baden, een restaurant en hotel en je kunt er een ontspannende massage nemen. De spa ligt in het prachtige natuurgebied Parque Natural de las Hoces del Cabriel.

 • Requena
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 08.00-14.00 uur

Een rijke wijngeschiedenis

Ondanks het mooie historische stadscentrum komen de meeste mensen niet vhiervoor naar Requena. De regio Utiel-Requena staat vooral bekend om haar heerlijke wijnen. De wijngaarden liggen er op zo’n 600–900 meter hoogte. Het is het belangrijkste wijngebied van de regio Valencia. Je vindt tussen de meer dan 100 bodega’s in het gebied dan ook vele prijswinnende bodega’s. Door zijn unieke ligging dicht bij de drukke haven van Valencia, werden de wijnen uit het gebied ook al vroeg geëxporteerd. Dit leidde tot een grote populariteit van de wijnen.

De wijnen

Requena heeft sinds 1957 een DO-erkenning. Dit is een speciale benaming (Vinos de Denominacion de origen) die wordt toegekend aan kwaliteitswijnen. Om voor de erkenning in aanmerking te komen moet een wijn aan vele eisen voldoen. In de regio Valencia is Requena de enige gemeente met een DO-erkenning voor haar veel geprezen Cava. Het bekende lokale druivenras is Bobal. De specialiteit van de regio is dan ook de Utiel-Requena, een rode wijn van Bobal. Een andere bekende kwaliteitswijn is de Utiel-Requena Superior. Deze hebben een alcoholpercentage van minimaal 10,5 en maximaal 12 procent.

Fiesta de la Vendimia

Met wijn als belangrijkste product wordt de start van het oogstseizoen natuurlijk groots gevierd in Requena. Jaarlijks verandert de stad in de laatste week van augustus in een groot feestterrein. Het oogstfeest, Fiesta de la Vendimia, duurt vijf dagen en is een typisch Spaans feest. Er zijn vele optochten, traditionele kledij, vuurwerkshows en muziek. Bijzonder is de Noche de Zurra. Tijdens deze avond lopen mensen door de straten om te bidden voor regen, terwijl ze natgegooid worden door toeschouwers. Natuurlijk kan tijdens dit grote feest ook de wijn niet ontbreken! Wijnboeren uit de hele regio komen samen om hun wijnen te laten proeven tijdens het wijnfestival Ferevin dat tegelijkertijd plaatsvindt.

Bereikbaarheid

De afstand tussen Valencia en Requena is zo’n 70 kilometer. Met de auto ben je vanaf Valencia binnen een uur in Requena.
Met de sneltrein AVE kan je meerdere keren per dag vanaf Valencia naar Requena Utiel reizen. Deze treinreis duurt ongeveer 25 minuten. Meer informatie hierover vind je op de website van Renfe.

Het is ook mogelijk om met de bus naar Requena te reizen. Monbus vertrekt bijna ieder uur vanaf het busstation van Valencia naar Requena. De reis duurt dan ongeveer een uur.

Gastronomie

Mesón La Villa

Een rustiek restaurant in het voormalige huis van de inquisitie in de oude binnenstad van Requena. Je vindt hier vele lokale gerechten op de menukaart. Bij een bezoek aan het restaurant kan je ook een kijkje nemen in de privégrotten van het gebouw.

 • Plaza Albornoz 12
 • Website
 • Openingstijden:
  Vrijdag en zaterdag: 12.00 – 17.00 en 20.00 – 00.00 uur
  Zondag: 12.00 – 17.00 uur
  Maandag en dinsdag: 12.00 – 17.00 en 20.00 – 00.00 uur

Mesón de Vino

Bij het traditionele restaurant Mesón de Vino kun je goed lunchen en dineren. Er worden vele specialiteiten uit de regio geserveerd, zoals vis- en rijstgerechten. Ook de kwaliteitswijnen van Requena kun je hier drinken. Mesón de Vino bestaat al sinds 1956 en wordt al jaren goed gewaardeerd.

 • Avinguda Arrabal 11
 • Website
 • Woensdag t/m maandag: 13.00 – 16.30 en 20.00 – 23.00 uur

Accomodaties

Wil je wat langer in Requena verblijven om te genieten van de omgeving, de wijnen en de geschiedenis? Er zijn verschillende mogelijkheden om in- en om de stad te overnachten.

Hotel Doña Anita**

Dit fijne hotel ligt in de historische binnenstad van Requena en is een mooi gerestaureerd landhuis. De kamers zijn comfortabel en landelijk ingericht. Extra services van het hotel zijn een pendeldienst naar het treinstation en een bijbehorend restaurant. Kijk hier voor de actuele prijzen en beschikbaarheid van dit hotel.

Prijs: Vanaf €66,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★     Hotelbeoordeling: 8.0+

Hotel Avenida*

Op 5 minuten wandelen van de binnenstad ligt hotel Avenida. Dit modern ingerichte hotel is van alle gemakken voorzien. Alle kamers hebben airco en een privé badkamer. Verder is er 24-uursreceptie aanwezig. Meer informatie over de beschikbaarheid en prijzen van het hotel kun je vinden op Hotel Avenida.

Prijs: Vanaf €55,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★     Hotelbeoordeling: 8.0+

Tips!

 • Niet alleen de wijn is prijswinnend in de regio, ook de traditionele worst van Requena heeft een hoge kwaliteitsstatus. Probeer deze ’embutido’ eens! Carniceria Emilia (adres: Carrer Fortaleza 10) is een van de plekken waar je de kwaliteitsworst kunt vinden.
 • Combineer je bezoek aan Requena met een tripje naar een van de vele bodega’s in de regio.