Rolstoelvriendelijkheid

Onderwerpen

Valencia is een prachtige stad vol leuke bezienswaardigheden. Om gehandicapten/rolstoelgebruikers ook te kunnen laten genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft, heeft de stad verschillende voorzieningen in het leven geroepen. Ontdek de rolstoelvriendelijkheid van Valencia.

Rolstoel, scootmobiel of rollator huren

Als eerste is het misschien praktisch om te weten waar je een rolstoel, scootmobiel of rollator kunt huren. Amigo24 heeft een fijn en niet al te prijzig aanbod. Voor een scootmobiel, rolstoel, rollator en zelfs voor krukken kun je hier terecht. Met een druk op de knop is de website ook in het Engels beschikbaar. Een kwestie van een online reservering en you’re ready to roll!

Vliegveld

Sinds 26 juli 2008 moeten alle vliegvelden aan de Europese normen voldoen en hulp kunnen bieden aan mindervaliden. Zo heeft ook het vliegveld van Valencia deze service. Je kunt deze service 48 uur van te voren aanvragen via de website. Op de website vind je ook een hulplijn die je 24 uur per dag te woord staat voor alle vragen omtrent deze service voor mindervaliden.

Huur een elektrische rolstoelbakfiets!

Onze elektrische rolstoelbakfiets van ‘t Mannetje zorgt ervoor dat je ook in een rolstoel heerlijk fietsend van Valencia kunt genieten! De rolstoelbakfiets heeft een uitschuifbare klep, fixeerklemmen om de rolstoel vast te kunnen zetten en elektrische trapondersteuning voor de bestuurder. Onze rolstoelbakfiets kan een maximumgewicht van 200 kilogram in de bak vervoeren. De bak is 118 cm lang, 65 cm breed en 53 cm hoog. Je kunt hier een reservering maken.

Parkeerplaats voor mindervaliden

DisabledPark is een super handige app, die je kunt gebruiken wanneer je op zoek bent naar een parkeerplaats die bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk is. Deze app geeft aan waar parkeerplaatsen te vinden zijn voor mindervaliden. Zo hoef je niet uren rond te rijden in de stad, maar kun je gericht zoeken naar deze parkeerplaatsen! Neem een kijkje op de website voor meer informatie over deze app en hoe te downloaden.

Openbaar vervoer

Valencia kent een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. Je kunt de metro pakken, de bus of de tram. Welke voorzieningen zijn er voor rolstoelgebruikers?

Metro/tram

Bijna alle metro- en tramstations zijn uitgerust met voorzieningen die de stations toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers. Dat betekent dat er een lift is, roltrap of oprijbanen. Ook zijn er speciale toegangspoortjes voor rolstoelgebruikers, die extra breed zijn. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waaronder het station van Plaza España. Voor specifieke informatie over welke stations precies zijn uitgerust met voorzieningen voor rolstoelgebruikers, vind je in het overzicht van Metrovalencia. Wanneer je op de website zoekt naar een bepaalde route, staat er ook altijd een icoontje van een rolstoel wat wil zeggen of de route toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Bus

Valencia heeft een zeer uitgebreid busnetwerk in de stad en naar de buitengebieden van de stad. Het busbedrijf EMT heeft 480 bussen met lage instap en 2 gereserveerde plaatsen voor rolstoelgebruikers in het middengedeelte van de bus met geïntegreerde veiligheidsriemen. Ruim vierhonderd van deze bussen hebben bovendien een uitklapbare oprijbaan, zodat rolstoelgebruikers gemakkelijk toegang tot de bus krijgen. Een leuke manier om Valencia te ontdekken is met de ‘Valencia Bus Turístic’ waar je met een rolstoel makkelijk toegang hebt. De bus heeft een oprijbaan en een speciaal gereserveerde plek voor rolstoelen waar je de rolstoel eventueel ook vast kunt zetten.

Aangepaste taxi

Bij aankomst, terugkeer of simpelweg het vervoer door de stad kun je ook gebruik maken van de aangepaste taxi’s bij Eurotaxi. Deze taxi’s zijn speciaal aangepast op het vervoer van rolstoelgebruikers. De taxi’s van Eurotaxi bieden uitstekend comfort. De taxi’s hebben plaats voor de volgende aantallen: acht personen op de passagiersstoelen, zes personen op de passagiersstoelen en één rolstoel of vijf personen op de passagiersstoelen en twee rolstoelen.

Rolstoelvriendelijke hotels

Er zijn een aantal rolstoelvriendelijke hotels in Valencia die Verrassend Valencia voor je heeft uitgezocht.

Hotel Las Arenas

Een heerlijk hotel dat aan het strand Las Arenas gelegen is. Het is een van de oudste hotels in Valencia en in de stijl van de Romeinen gebouwd. Er stond vroeger namelijk een Romeins badhuis op deze plek. Er is één rolstoeltoegankelijke kamer, die aan de Europese normen voldoet. Wil je deze kamer boeken? Geef dit dan even aan bij het boeken van de kamer. Dit kan meestal bij de opmerkingen van een boeking. Boek hier dit fijne hotel!

Prijs: Vanaf €144,00 per nacht (voor 2 personen)    Aantal sterren: ★★★★★     Hotelbeoordeling: 8.5+

Hotel Dimar

Hotel Dimar ligt naast het Turia park. Dit was vroeger een rivier, maar door vele overstromingen is het drooggelegd. Nu is het een prachtige groene zone. Het is precies gelegen tussen het historisch centrum en de wijk Canovas. In Canovas kan je de lekkerste tapas eten! Ze hebben hier twee rolstoelvriendelijke, aangepaste tweepersoonskamers en 1 aangepaste eenpersoonskamer. Je kunt hier meer informatie vinden over het hotel en Hotel Dimar boeken.

Prijs: Vanaf €99,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★     Hotelbeoordeling: 8.5+

Restaurants

In Valencia overstroomt het van de leuke restaurants en cafés. Het is voornamelijk een kwestie van goed kijken en even informeren of het mogelijk is als rolstoelgebruiker bij een restaurant of café te kunnen eten. Soms zijn de restaurants klein en pittoresk en is het niet mogelijk om met je rolstoel naar binnen te gaan.

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden in Valencia zijn zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hieronder zijn de mooiste plekjes te vinden, die je zeker niet mag missen!

De Stad van Kunst en Wetenschap

Een architectonisch hoogstandje van de Valenciaanse architect Calatrava. Deze stad is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn liften beschikbaar en waar nodig oprijbanen. De bezienswaardigheden in de stad, zoals het wetenschapsmuseum en het Oceanográfic zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Mensen met een handicap krijgen bovendien korting op het toegangskaartje.

Kathedraal van Valencia

De kathedraal van Valencia heeft waar nodig oprijbanen, zodat ook rolstoelgebruikers de kathedraal van binnen kunnen bezichtigen.

Mercado Central

De centrale markt in Valencia is een van de grootste markten die nog open is in Europa. Mercado Central is daarnaast ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De hoofdingang heeft alleen treden maar bij andere zijingangen zijn oprijbanen aangelegd. Soms kan het wat druk zijn in de markt maar over het algemeen heeft de markt brede paden die goed toegankelijk zijn voor rolstoelen. In de kelder van de Mercado Central vind je ook een invalidentoilet die toegankelijk is met de lift.

Musea

Valencia is rijk aan een aantal noemenswaardige musea, zoals het museum van Bellas Artes en het museum van de moderne kunst IVAM. Deze zijn allemaal goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn of liften aanwezig of oprijbanen die de verschillende delen van het museum toegankelijk maken.

Parken

Valencia heeft een aantal prachtige parken, waarin je heerlijk tot rust kunt komen. Verrassend Valencia heeft een lijstje voor je opgesteld met de groene harten van de stad!

Turia

Waar vroeger de rivier Turia liep, is nu een groot uitgestrekt recreatiepark. Er kan worden gewandeld, gefietst, gesport en gespeeld. Ook voor rolstoelgebruikers is dit park goed bereikbaar. Het ‘afdalen’ in de rivier kan op verschillende plaatsen. Dit kan het beste waar schuin aflopende op- en afrijbanen zijn. In de rivier zelf zijn overwegend verharde paden aanwezig, wat het voor rolstoelgebruikers een prettig en toegankelijk park maakt.

Jardines de Viveros

Een mooi park gelegen naast het bekende museum van de Bellas Artes, met grote variëteit aan verschillende soorten bomen en planten. Dit park heeft overwegend harde zandpaden en sommige delen verhard asfalt. Desalniettemin is het park goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Strand

Indien je als rolstoelgebruiker naar Valencia gaat, wil je natuurlijk ook van het strand kunnen genieten. De gemeente Valencia heeft daar rekening mee gehouden. Met het plan ‘Playas Accesibles’, oftewel toegankelijke stranden, heeft de gemeente het mogelijk gemaakt voor gehandicapten en rolstoelgebruikers vlakbij de kust te komen en te kunnen zwemmen. De stranden hebben speciale parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Verder zijn de stranden uitgerust met oprijbanen en passerelles. Er zijn schaduwplaatsen beschikbaar en personeel die je eventueel te hulp kan schieten. In het hoogseizoen is er hulp van speciaal opgeleid personeel die rolstoelgebruikers en gehandicapten begeleiden bij het baden in de zee. Er kan gebruik worden gemaakt van speciale strandrolstoelen. Ook is het mogelijk speciale strandkrukken te krijgen. Elk strand heeft een informatiebord waar hierover meer informatie kan worden gevonden.

Mestalla Stadion

Ben jij een echte voetballiefhebber? Dan mag je tijdens je bezoek aan Valencia het Mestalla stadion van Valencia CF absoluut niet overslaan! Volgens Valencia CF is een gedeelte van de tribune speciaal afgezet voor rolstoelgebruikers. Deze zit dichtbij het invalidentoilet. Alleen wanneer je een clubkaart hebt, ben je verzekerd van een plek. Mocht je eenmalig een wedstrijd willen bekijken, dan kun je Valencia CF mailen (info@valenciacf.es) om te vragen of er een rolstoelplek vrij is. Ook is het mogelijk om een rondleiding bij te wonen. Je kunt hiervoor van te voren mailen naar tourmestalla@dtaocioyturismo.com.