Museo del Patriarca

Onderwerpen

Het Museo del Patriarca is een voormalig opleidingsinstituut uit de 16e eeuw dat priesters opleidde. Het heette toen Real Colegio Seminario del Corpus Christi. Nu beheert het museum onder andere vele boeken en documenten, maar ook prachtige schilderwerken. Het museum heeft een duidelijk religieus tintje, maar is ook zeker cultureel ingesteld. Lees hier wat je mag verwachten van het historisch rijke Museo del Patriarca.

Juan de Ribera

Het Museo del Patriarca is in 1959 geopend, maar oorspronkelijk is het opgericht door aartsbisschop Juan de Ribera om het publiek toegang te geven tot het beste en zeer waardevolle culturele erfgoed van het Real Colegio Seminario del Corpus Christi. Dit was vroeger een rooms-katholiek opleidingsinstituut, vooral voor rooms-katholieke priesters. Het gebouw is gebouwd tussen 1586 en 1615.

Geesteswetenschappen en Theologie

De oprichter van het Real Colegio Seminario del Corpus Christi, Juan de Ribera, was in 1532 geboren in Sevilla en studeerde Geesteswetenschappen en Theologie aan de Universiteit van Salamanca. In 1562 werd hij aangesteld als bisschop van Badajoz, in 1568 werd hij Patriarch van Antiochië en kort daarna aartsbisschop van Valencia, waar hij in 1583 het Real Colegio Seminario del Corpus Christi oprichtte. Hiervoor werd hij in 1604 plechtig ingehuldigd door koning Filips III. Begin 1611 overleed hij, maar vier eeuwen later staat de school er nog steeds en vervult hij nog steeds dezelfde rol.

Real Colegio Seminario del Corpus Christi

De oprichting van het Real Colegio Seminario del Corpus Christi aan het einde van de vijftiende eeuw komt direct voort uit de vernieuwing en hervorming van de katholieke kerk door de viering van de Concilie van Trente. Vroeger werd het Real Colegio, zoals het Museo del Patriarca vroeger heette, gebruikt om priesters op te leiden in de geest en volgens voorschriften van de Concilie van Trente. Dit was een van de belangrijkste oecumenische concilies van de rooms-katholieke kerk, wat als doel had om binnen de Katholieke kerk misstanden op te lossen.

Wat er te zien is

In het museum zijn verschillende kunstwerken te bewonderen. Er zijn werken van onder anderen Caravaggio, Baglione, El Greco, Morales en Ribalta, maar ook enkele Nederlandse en Vlaamse schilders te zien. Ook kun je er gouden stukken en waardevolle boeken vinden. De archieven en bibliotheken van het Real Colegio Seminario del Corpus Christi zijn hier ook ondergebracht en komen uit de 14e eeuw.

Bibliotheek

Het instituut heeft als doel om deze documentatie veilig te stellen, te behouden, organiseren en deze te delen met de samenleving. Een deel van de bibliotheek was van Juan De Ribera zelf en is dan ook een weerspiegeling van hem als persoon, maar de collectie is over de eeuwen uitgebreid met nieuwe boeken en documenten. Deze aanwinsten waren niet allemaal van religieuze aard, ze waren ook cultureel en wetenschappelijk.

Meer dan het geloof

Juan de Ribera had niet alleen een passie voor Theologie, maar had een zeer brede interesse. Zo was hij ook bezig met bijvoorbeeld kunst, muziek en filosofie en probeerde ook andere priesters hier in te interesseren door het colegio naast de universiteit te plaatsen. Naast de kerk van Corpus Christi, die niet alleen de kapel van de school is, maar meer nog als voorbeeld diende van hoe de nieuwe parochiekerken zouden moeten zijn, is er een klooster dat gebouwd is tussen 1600 en 1603 door Guillem del Rey. De patio van het klooster is de enige binnentuin in rennaissance stijl in Valencia.

Neem plaats in de kerkbanken

Nieuwsgierig naar de mis? Je kan er een bijwonen! Elke dag zijn er op verschillende tijdstippen missen waar je gewoon bij kunt aanschuiven.

Maandag t/m vrijdag: 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 13.30 en 19.30 uur.
Zaterdag: 9.00, 10.00, 11.00, 13.30, 19.30 en 20.30 uur
Zondag: 9.00, 10.00, 12.00, 13.00 en 19.30 uur.

Let op! Tijdens de missen is er alleen toegang tot de kerk voor diegenen die daadwerkelijk de mis bij willen wonen.

Leuk beeld

Toen Juan de Ribera het terrein van het colegio wilde kopen, woonde daar een vrouw die niet weg wilde. Uiteindelijk stemde zij er in toe om het terrein te verlaten, op voorwaarde dat zij een beeld zou krijgen in het klooster. Toen er voor de bouw werd begonnen met opgravingen, werd er een beeld gevonden waarvan het hoofd ontbrak. Niemand wist wie het was, dus hebben ze dit beeld gebruikt, om vervolgens het hoofd van de vrouw erop te zetten. Uiteindelijk bleek het beeld van een Romeinse soldaat te zijn.

Tickets

Voor een bezoek aan het museum kun je kiezen uit verschillende tickets. Deze zijn bijna allemaal inclusief tour van ongeveer 55 minuten. Er zijn ‘normale’ tickets, hierbij krijg je tijdens een tour toegang tot het museum. Er is ook het ‘standaard’ ticket, waarbij je toegang tot de kerk, de kapel, het klooster en de trappen krijgt, behalve het museum, dit is ook onder begeleiding van een tourgids. Daarnaast zijn er ook ‘premium’ tickets, hierbij krijg je een volledige tour, door het museum, de kerk, de kapel, het klooster en de trappen. Je hebt ook de mogelijkheid om op eigen houtje rond te kijken, dus zonder tour. Dit kan alleen in het museum. Kijk voor meer informatie over tours op de website .

Praktische informatie

  • Carrer de la Nau 1
  • Website
  • Openingstijden:
    Museumbezoek
    Maandag t/m vrijdag: 11.00 – 13.30 uur en 17.00 – 19.00 uur
    Zaterdag: 11.00 – 13.30 uur
  • Toegangsprijzen:
    Ticket: €5 (toegang tot museum)
    Premium ticket: €12 (tour + toegang tot museum, kerk, kapel, klooster en trappen)
    Kinderen van 0-6 jaar, leden van het ICOM (International Council of Museums), minder validen en hun begeleider (indien begeleiding noodzakelijk is voor een bezoek): gratis toegang

Tip! Het museum bestaat uit twee verdiepingen en er is geen lift aanwezig.

Bereikbaarheid
Het Museo del Patriarca bereik met metrolijnen 3 en 5 (stap uit bij halte Colón) of met bussen 4, 5b, 6, 8, 9, 10, 11, 16, 26, 28, 31, 32, 36, 70, 71, 81, N1, N2 en N3.