Jardín de Ayora

Onderwerpen

Voor de groenliefhebbers is er genoeg te beleven in Valencia. Zo is er het kilometerslange Turia park dat bekend is onder locals en bezoekers. Iets meer verstopt zijn de Jardines de Monforte, maar er is meer… Zowel onder locals als bezoekers van de stad is er nog een redelijk onontdekte spot: de Jardín de Ayora. Denk aan prachtige bougainvilles, beelden en zelfs een paleis!

Ayora

Jardín de Ayora, oftewel de “tuin van Ayora”… Maar wat is Ayora eigenlijk? Vaak worden tuinen en parken in Spanje naar iets vernoemd. Zo is het Turia park vernoemd naar de Turia rivier en zijn de Jardines de Monforte vernoemd naar meneer Monforte. Deze tuin heet Ayora en dit is een wijk in Valencia. Het behoort tot het district Camins al Grau, wat achter de wijken bij het strand is gelegen. Het is niet zomaar een wijk; er wonen namelijk bijna 30.000 mensen! De wijk zelf is niet onwijs indrukwekkend, maar de Jardín de Ayora maakt een bezoekje het wel waard…

Jardín de Ayora

De Jardín de Ayora is voornamelijk bekend door het paleis dat je er vindt, maar over de tuin is ook wel iets te vertellen. Rond het einde van de negentiende eeuw werd de tuin aangelegd in een eclectische stijl, oftewel het mengen van verschillende bouw- of kunststijlen tot één geheel. Ook het paleis is in deze stijl gebouwd.

De tuin, van zo’n 17.000 m2, is in drieën gedeeld. Het eerste deel is het paleis met daaromheen enkele bomen. Het tweede deel is rechthoekig met speeltoestellen voor kinderen en ook verschillende bijzondere bomen, zoals bananen-, citroen- en sinaasappelbomen. Het derde en grootste gedeelte staat vol met verschillende planten-, bloemen- en bomensoorten. Een paar voorbeelden: acacias, eucalyptus, palmbomen, Indische sering, magnolia’s, bamboe, cactussen en madeliefjes. Je komt in dit gedeelte door onder de ijzeren poort door te gaan. Hier zijn twee pleinen waarvan één verschillende bankjes heeft waar je even van het zonnetje kunt genieten. De bankjes vallen op door de blauw-gele keramieken tegeltjes! Ook vind je er keramieken beelden, een rozentuin en een metalen pergola. Vergeet niet een blik te werpen op de fontein die uit het begin van de twintigste eeuw komt.

Leuk weetje: in dit park vind je ook de ficusboom. Deze kunnen op meer plekken in Valencia bewonderd worden en zijn zo bijzonder door de enorm grote stam, wortels en takken die zo voor lianen kunnen doorgaan. Ook in de Jardín de Ayora vind je deze bomen.

Palacete de Ayora

Het paleis van Ayora is in 1900 gebouwd in opdracht van de handelaar Don José Ayora. Of het paleis en de tuin nou vernoemd zijn naar José Ayora of de wijk Ayora is niet bekend. Het gebouw bestaat uit de begane grond en twee verdiepingen. Er is een centrale toren en een achthoekige koepel. Hoewel het gebouw in eclectische stijl is gebouwd, neigt het Palacete de Ayora meer naar het classicisme. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen. Het interieur van de begane grond is luxe: vergulde en polychrome plafonds en twee sierlijk ingelijste schilderijen (met olie). Ook nisjes, balkonnetjes en trappen kunnen bewonderd worden.

Grappig weetje: de weelderige villa werd gebouwd voor meneer Ayora, maar veranderde in de jaren ’70 naar een discotheek. Toen het paleis door de gemeente werd overgenomen, werd het tot 2010 gebruikt als kleuterschool. Vandaag de dag is het paleis enigszins gerenoveerd en huist er de Universidad Popular de Algirós.

Praktische gegevens

 • Santos Josto y Pastor 98
 • Openingstijden:
  Lente en zomer
  Maandag t/m zondag: 07.30 – 21.30 uur
  Herfst en winter
  Maandag t/m zondag: 07.30 – 20.30 uur
 • Gratis

Tips

 • Houd er rekening mee dat honden niet zijn toegestaan bij de Jardín de Ayora.
 • Naast de tuin is het metrostation Ayora gelegen. Metrolijnen 5 en 7 komen voorbij dit station. Met metrolijn 5 kom je uit bij de centrale metrostations Colón en Xátiva. Metrolijn 7 komt ook langs Colón, maar gaat daarna door naar metrostation Bailén.