Studeren in Valencia

Onderwerpen

Ben jij van plan om te gaan studeren in Valencia? Super leuk! Verhuizen naar het buitenland voor een semester, een jaar of zelfs je hele studie is een ongelooflijk avontuur dat je naar nieuwe wegen zal leiden en veel nieuwe mogelijkheden zal bieden (naast natuurlijk de enorm leuke ervaringen die je zult opdoen!). Wij weten ook dat studeren in een ander land enorm spannend kan zijn en veel vragen kan oproepen. Hier zetten wij alles wat je maar zou willen weten over studeren in Valencia voor jou op een rijtje. Van het maken van vrienden en het vinden van een chille kamer, tot de beste plekjes om lekker te eten en de tofste clubs om urenlang te dansen.

Hogescholen en universiteiten in Valencia

Voordat je begint met studeren in Valencia, is het belangrijk om te weten welke onderwijsinstellingen Valencia te bieden heeft. Enkele populaire opties zijn:

 • Universitat de València (UV)
 • Universitat Politècnica de València (UPV)
 • Universidad Cardenal Herrera (CEU)
 • Universidad Católica de Valencia (UCV)
 • Universidad Europea
 • ESIC Business & Marketing school

Veel keuze dus! We zullen kort op ieder van de bovenstaande universiteiten ingaan. 

Universitat de València

De Universitat de València, opgericht in 1499, is één van de oudste universiteiten van heel Spanje. Met een rijke academische geschiedenis biedt deze universiteit een breed scala aan studieprogramma’s in diverse disciplines, variërend van exacte wetenschappen tot kunst en geesteswetenschappen. De universiteit is actief betrokken bij baanbrekend onderzoek en heeft door de jaren heen een sterke academische reputatie opgebouwd. Studenten hebben toegang tot onderzoeksfaciliteiten en kunnen deelnemen aan onderzoeksprojecten. Daarnaast maken de historische campus en de levendige studentengemeenschap het een populaire keuze voor internationale studenten. 

Alhoewel de grote meerderheid van de studierichtingen aan de UV in het Spaans, of zelfs Valenciaans, worden onderwezen, biedt de universiteit voor zowel hun bachelor- als masterprogramma’s ook vakken in het Engels aan. Voor een overzicht van alle vakken die de Universitat de València in het Engels aanbiedt, kun je hier een kijkje nemen.

Universitat Politècnica de València

Als je geïnteresseerd bent in technologie, techniek of architectuur, dan is de Universitat Politècnica de València de place to be. Deze universiteit staat bekend om haar innovatieve aanpak en kwalitatief onderwijs, met name op het gebied van technische wetenschappen. De universiteit beschikt over moderne laboratoria en onderzoeksfaciliteiten die studenten de kans geven om hands-on ervaring op te doen. Ook heeft de UPV sterke banden met de industrie en biedt studenten veel mogelijkheden voor stages en samenwerkingen met bedrijven en op de technieksector gebaseerde start-ups. 

De UPV biedt meerdere studierichtingen aan in het Engels voor zowel hun bachelors- als masterprogramma’s. Voor een overzicht van alle studierichtingen en vakken in het Engels kun je op deze pagina een kijkje nemen. 

Misschien ook interessant om te weten is dat de UPV een internationaal Double Degree studieprogramma heeft. Hier krijgen studenten de kans om aan twee verschillende universiteiten te studeren en dus ook twee bachelor- of masters te doen. Na afloop ontvangt de student dan van beide universiteiten een diploma. 

Universidad Cardenal Herrera

De Universidad Cardenal Herrera, een privé universiteit, staat bekend om haar katholieke waarden en ethiek, die geïntegreerd zijn in het academische curriculum. Met diverse studierichtingen, moderne campussen en een sterke nadruk op medische, diergeneeskunde en farmaceutische opleidingen, biedt de CEU een unieke onderwijservaring met een focus op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wel goed om te weten is dat de campussen van de CEU net buiten de stad, in de gemeente Moncada, liggen. Veel studenten aan deze universiteit zoeken om deze reden dan ook hun woning in Moncada in plaats van in Valencia. 

De CEU biedt een verscheidenheid aan (deels) Engelstalige opleidingen in gebieden zoals geneeskunde, tandheelkunde, farmacie, bedrijfskunde en rechten. Bij veel studierichtingen aan deze universiteit is het mogelijk om de eerste jaren van de studie de vakken in het Engels te volgen. Buitenlandse studenten krijgen zo de kans om in deze jaren Spaans te leren. Het vervolg van de studie, meestal vanaf het 3e jaar, wordt dan daarna in het Spaans onderwezen. Voor een compleet overzicht van de Engelstalige cursussen aan de Universidad Cardenal Herrera kun je op deze pagina een kijkje nemen. 

Universidad Católica de Valencia

De Universidad Católica de Valencia, met zijn sterke wortels in katholiek onderwijs, biedt een scala aan programma’s in kunst, wetenschap, geneeskunde en sociale wetenschappen. Daarnaast biedt de universiteit ook taalprogramma’s en zomercursussen aan voor internationale studenten. De UCV hecht veel waarde aan persoonlijke groei en normen en waarden. Onderwijs wordt hier niet alleen gezien als kennisoverdracht, maar ook als een pad naar ethische en maatschappelijke bewustwording. Zo moedigt de universiteit zijn studenten aan om samen te werken met lokale organisaties en vrijwilligerswerk te doen. Ook biedt de UCV zijn studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende onderzoeksprojecten en stages die hen in staat stellen om wat ze in het klaslokaal hebben geleerd toe te passen in de echte wereld.

De Universidad Católica de Valencia biedt een aantal programma’s in het Engels in verschillende disciplines aan, waaronder bedrijfskunde, tandheelkunde, pabo en psychologie. In dit document vind je een handig overzicht van alle Engelstalige cursussen die de UCV aanbiedt. Ook kun je altijd even een kijkje nemen op hun website, het aanbod aan vakken kan namelijk door de jaren heen veranderen.

Universidad Europea

De Universidad Europea is een dynamische en internationale instelling die deel uitmaakt van het Laureate International Universities netwerk. Ongeveer 40% van hun studenten zijn internationaal en komen uit meer dan 125 landen, waardoor ze een van de meest internationale universiteiten in Spanje zijn. De universiteit heeft een sterke focus op praktijkgericht leren en biedt diverse programma’s aan op het gebied van bedrijfskunde, technologie, communicatie, gezondheidswetenschappen en meer. De Universidad Europea legt daarnaast veel focus op de samenwerking op internationaal niveau. Zo krijgen studenten de kans om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma’s en stages in het buitenland.

Ook de Universidad Europea biedt meerdere studierichtingen aan in het Engels. Zo kun je bijvoorbeeld psychologie, tandheelkunde, business management en internationale betrekkingen volledig in het Engels studeren. Voor een compleet overzicht van de Engelstalige vakken kun je een kijkje nemen op de website van de universiteit. 

ESIC Business & Marketing school

ESIC, een vooraanstaande business school in Valencia, is gespecialiseerd in marketing en bedrijfskunde. De school biedt zowel undergraduate- als postgraduate-programma’s op het gebied van marketing, management en digitale bedrijfsvoering. Ze staan bekend als een van de beste instituten als het gaat om de integratie van digitalisering en marketing, met name op het gebied van management. 

In veel gevallen kunnen studenten aan het ESIC tijdens hun studie kiezen tussen Spaans of Engels onderwijs. Studenten kunnen hier bijvoorbeeld marketing, communicatie, international business en data science volledig in het Engels volgen. Op de website van ESIC vind je een overzicht van alle verschillende bachelor- en masterprogramma’s die worden aangeboden.

Publieke en privé universiteiten

Handig om te weten is dat er in Valencia onderscheid gemaakt wordt tussen publieke en particuliere universiteiten. De UV en UPV zijn de grootste publieke universiteiten en zowel de CEU als UCV de grootste privé-universiteiten. De kosten om hier te studeren variëren afhankelijk van de universiteit en het studieprogramma, maar het is doorgaans lager dan in veel andere Europese landen. 

Wel is het goed om in je achterhoofd te houden dat particuliere universiteiten de hoogte van hun collegegeld zelf mogen bepalen. Om deze reden kunnen de prijzen om te studeren aan een bepaalde universiteit flink verschillen!

De kosten van studeren in Valencia

Collegegeld voor openbare universiteiten in Valencia

De regionale overheid van Valencia bepaalt de kosten per studiepunt voor openbare universiteiten. Het gemiddelde aantal ECTS (studiepunten) per academisch jaar is 60. Aangezien de gemiddelde prijs van elk studiepunt varieert van €12 – €30, kun je rekenen op een jaarlijks collegegeld tussen de €720 en  €1.800 per jaar.

Collegegeld voor privé universiteiten

De verschillende particuliere universiteiten bepalen daarentegen hun eigen kosten per studiepunt. Aangezien de gemiddelde kosten per studiepunt €120 zijn bij particuliere onderwijsinstellingen in Valencia, kun je rekenen op een jaarlijks collegegeld variërend van €5.000 tot €22.060 per studiejaar.

Studiefinanciering

In veel gevallen is het mogelijk om voor jouw studie in het buitenland gebruik te maken van studiefinanciering. Er zijn verschillende vormen van studiefinanciering waar je mogelijk voor in aanmerking kunt komen tijdens het studeren. Hieronder vind je een aantal opties. 

Beurzen voor internationale studenten

Eén van de eerste bronnen van financiële hulp die je kunt verkennen, zijn beurzen voor internationale studenten. Sommige Spaanse universiteiten bieden beurzen en studiefinancieringsmogelijkheden aan buitenlandse studenten aan op basis van academische prestaties, financiële behoeftes, of specifieke programma’s. Het is raadzaam om de websites van de universiteiten van je keuze te raadplegen en te informeren naar beschikbare beurzen.

Erasmus+ Programma

Als je van plan bent om in Europa te gaat studeren, kom je mogelijk in aanmerking voor het Erasmus+ programma. Dit EU-initiatief biedt financiële steun aan studenten die een deel van hun studie in het buitenland willen doorbrengen. Het omvat beurzen voor collegegeld, levensonderhoud en reiskosten. Het is een fantastische kans om Valencia te ervaren terwijl je deelneemt aan een internationaal erkend studieprogramma. 

Het Erasmus+ Programma kan, afhankelijk van je universiteit en/of studie, tussen de drie maanden en een jaar duren. De cijfers die jij aan je buitenlandse universiteit haalt, worden bij terugkomst overgezet naar je eigen universiteit. Het is dan ook goed om te weten dat je om mee te mogen doen met het Erasmus+ Programma niet een bepaald gemiddeld cijfer hoeft te hebben. In principe komt iedereen die aan een hogeschool of universiteit studeert, en voor zijn studie naar het buitenland mag, hiervoor in aanmerking. Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat er voor sommige universiteiten nog bepaalde specifieke eisen zijn. Zo is het voor de meeste universiteiten in Valencia namelijk een vereiste om Spaans te spreken op minimaal een B1 niveau, omdat veel van de lessen in het Spaans zullen zijn. 

Vereisten om deel te nemen aan het Erasmus+ Programma

Daarnaast zijn er bijna altijd een aantal vereisten vanuit je eigen hogeschool of universiteit waaraan je dient te voldoen. Zo kan jouw universiteit als verplichting stellen dat je tijdens je studie in het buitenland een bepaald aantal ECTS moet halen. Ook is het in de meeste gevallen belangrijk dat de vakken die je in het buitenland volgt goed aansluiten bij (het niveau van) jouw studie en vakkenpakket. Wat je financiële situatie ook is, de Europese Commissie bepaalt een vast bedrag aan Erasmusbeurs. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van het land waar je op Erasmus uitwisseling naartoe gaat. Over het algemeen bedraagt deze beurs voor Spanje ongeveer €300 – €350 per maand.

Als je geïnteresseerd bent in het Erasmus+ programma, is de beste bron van informatie meestal de website van je eigen hogeschool of universiteit in Nederland. Hier vind je gedetailleerde informatie over de beschikbare beurzen, aanmeldingsprocedures en de contactpersonen die je kunnen helpen bij het plannen van je buitenlandse studie avontuur.

Overheidssteun uit Nederland

Veel landen bieden studiebeurzen en leningen aan studenten die in het buitenland willen studeren. Het is raadzaam om contact op te nemen met de relevante overheidsinstanties in je thuisland om te onderzoeken welke financiële steun beschikbaar is voor studeren in het buitenland. Zo kun je bijvoorbeeld even een kijkje nemen op de website van DUO.

Het is in ieder geval belangrijk om vroeg te beginnen met het onderzoeken van je opties voor studiefinanciering. Veel programma’s hebben namelijk deadlines waar je aan dient te voldoen.

Toelatingseisen

Elke universiteit heeft zijn eigen toelatingseisen, dus het is belangrijk om de specifieke eisen voor jouw gekozen studieprogramma te controleren. Over het algemeen dien je een aanvraag in, toon je je academische prestaties en taalvaardigheid aan en daarna dien je soms een toelatingsexamen af te leggen. Specifieke informatie hierover vind je op de websites van de betreffende universiteit.

Welke universiteit het beste bij jou past, hangt af van verschillende aspecten zoals het aanbod aan vakken, het collegegeld en de mogelijkheden om te studeren in het Engels.

Vrienden maken

Eén van de leukste aspecten van studeren Valencia (en het buitenland algemeen) is de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen voor het leven te sluiten. In Valencia zijn er tal van mogelijkheden om mensen te ontmoeten en vrienden te maken! Hieronder geven we je enkele tips.

Erasmus-verenigingen

Jaarlijks zijn er ontzettend veel internationale studenten die komen studeren in Valencia. Wist je dat er ieder jaar meer dan 3000 internationale studenten naar Valencia vertrekken! 

Een geweldige manier om snel vrienden te maken, is door lid te worden van een van de vele Erasmus-verenigingen. Deze verenigingen organiseren regelmatig sociale evenementen, feesten, sportactiviteiten, culturele uitstapjes en weekendtrips. Het is de perfecte gelegenheid om andere studenten te ontmoeten en deel te nemen aan leuke activiteiten. 

Informatie over de verschillende Erasmus-verenigingen en activiteiten, het zijn er namelijk nogal wat, vind je vooral op hun websites of socials. Daarnaast zijn er voor iedere vereniging Facebookgroepen waar je aan deel kunt nemen. Zo ben je altijd op de hoogte van de leukste activiteiten. 

Hieronder hebben we de grootste Erasmus-verenigingen voor je op een rijtje gezet met handige link naar hun websites. 

Mocht je nou een beetje in de war raken van welke vereniging welke activiteit ook alweer aanbiedt, geen enkel probleem. Veel verenigingen bieden namelijk dezelfde activiteiten en reisjes aan. Het kan dan ook goed voorkomen dat jij een tripje hebt geboekt naar Alicante en daar vervolgens andere groepen Erasmus-verenigingen tegenkomt.

Tandem Language Exchange (taaluitwisselingsprogramma’s)

Eén van de meest waardevolle aspecten van studeren in Valencia is het ontmoeten van mensen uit verschillende culturen en achtergronden. Tandem Language Exchange-programma’s bieden een geweldige kans om nieuwe vrienden te maken terwijl je je taalvaardigheid verbetert.

Wat is een tandem language exchange precies?

De term Tandem Language Exchange komt oorspronkelijk uit de wereld van het fietsen. In de context van taaluitwisselingen heeft ‘tandem’ de betekenis van ‘samenwerking’ of ‘samenwerken’. Het idee achter een tandemsysteem is dat twee mensen met verschillende moedertalen samenwerken om elkaars taalvaardigheid te verbeteren. Dus, net zoals een tandemfiets wordt aangedreven door twee mensen die samenwerken om vooruit te komen, werken Tandem Language Exchange-partners samen om hun taalvaardigheid te bevorderen. 

Een goed voorbeeld hiervan zijn Spaanse studenten die hun Engels willen verbeteren. Zij worden dan gekoppeld aan internationale studenten die graag hun Spaans willen oefenen. 

Meedoen aan een language exchange heeft veel voordelen, zo kun je niet alleen je taalvaardigheid opbouwen, maar ook diepgaand inzicht krijgen in de lokale cultuur. Je leert dus niet alleen de taal, maar ook de gebruiken, gewoontes en levensstijl van de lokale bevolking. Daarnaast krijg je de kans om te oefenen met echte gesprekken, dialecten en uitdrukkingen die je misschien in een klaslokaal niet zo snel tegenkomt.

Hoe vind je een language exchange (partner) in Valencia

Het vinden van een Tandem-partner in Valencia is meestal vrij eenvoudig. Enkele opties waar je kunt kijken zijn:

 • Via je universiteit: 

Veel universiteiten in Valencia hebben officiële Tandem-programma’s waarin ze je kunnen koppelen aan een lokale student.

 • Via Erasmusverenigingen: 

Ook de verschillende Erasmusverenigingen in Valencia organiseren regelmatig taaluitwisseling. Hier komen internationale studenten van over de hele wereld bijeen om elkaars taal te leren.

 • Taalcafés: 

Deze informele bijeenkomsten worden vaak gehouden in lokale bars of cafés waar mensen samenkomen om talen uit te wisselen. Enkele plekken in Valencia waar deze bijeenkomsten gehouden worden zijn Café Berlin, ArtySana, Ubik Café en Pub Big Ben. 

 • Online platforms:

Er zijn tal van online platforms en apps waar je partners kunt vinden voor een taaluitwisseling. Populaire opties zijn onder andere Tandem en HelloTalk.

Sport- en hobby groepen 

Naast het studeren in Valencia, is er genoeg ruimte voor sport- en hobby’s. Valencia biedt tal van clubs en groepen voor sport, kunst, muziek en andere hobby’s. Of je nu houdt van voetbal, schilderen, yoga of muziek, er is voor iedereen wat wils. Dit zijn uitstekende plekken om gelijkgestemde mensen te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen. De beste plek om dit soort groepen te zoeken, is via Facebook of de app Meetup (hieronder vind je meer informatie over deze app). Ook zou je een kijkje kunnen nemen op de website van je universiteit. Zij hebben vaak diverse verenigingen die allerlei activiteiten organiseren waarbij je je zou kunnen aansluiten. 

Ook voor de sporters onder ons is er veel te zien en te doen in Valencia. Voetbalfans kunnen genieten van de wedstrijden van Valencia CF ,terwijl basketbalfans hun hart kunnen ophalen bij Valencia Basket Club. Voor hardlopers zijn er atletiekverenigingen en hardloopgroepen, terwijl liefhebbers van racket- en balsporten terechtkunnen bij tennis- en padelclubs. Ook biedt Valencia’s ligging aan de Middellandse Zee veel opties voor watersporten, zo zijn er verschillende zeilclubs die cursussen en evenementen aanbieden en kun je bijvoorbeeld bij Ocean Republik leren windsurfen of suppen.

Meetup

Een andere leuke optie om nieuwe mensen te ontmoeten, is via de app Meetup. Dit is een populaire app die mensen helpt bij het vinden en deelnemen aan lokale groepen en bijeenkomsten die aansluiten bij hun interesses. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om groepen te zoeken en lid te worden van communities die activiteiten organiseren variërend van sportevenementen en hobbyclubs tot professionele netwerkbijeenkomsten en culturele uitstapjes. De groepen van de Meetup app voor iPhone en Android zijn gratis om lid van te worden, maar als je zelf een groep wilt maken, dan kost dat vaak wat geld.

Huisgenoten

Een andere superleuke manier om vrienden te maken, zijn je huisgenootjes. Het is nog makkelijk ook, je hoeft er namelijk niet eens de deur voor uit! 

Of je nu in een studentenresidentie, een gedeeld appartement of op de campus woont, je huisgenoten kunnen een belangrijke rol spelen in de periode die jij hier zal zijn tijdens het studeren in Valencia en voor sociale netwerk in het algemeen. Je deelt namelijk niet alleen een huis met je huisgenoten, maar vaak ook een gemeenschappelijke leefomgeving. Dit betekent dat je dagelijkse interactie met hen hebt, waardoor je talloze kansen krijgt om elkaar beter te leren kennen.

In het volgende kopje over huisvesting zullen we wat dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden van huisvesting die Valencia te bieden heeft.

Social media

Volg vooral ook de social media accounts van je universiteit, Erasmus-verenigingen en andere relevante groepen om op de hoogte te blijven van evenementen en activiteiten. Valencia heeft tal van feesten, concerten en culturele evenementen gedurende het jaar. Het bijwonen van deze evenementen is een uitstekende kans om nieuwe mensen te ontmoeten en je sociale netwerk uit te breiden. 

Een aantal leuke Facebookgroepen om je bij aan te sluiten zijn:

 • De groep Nederlanders in Valencia. De naam zegt het al, deze groep is bedoeld voor alle Nederlanders in Valencia. Hier kun je met al je mogelijke vragen terecht, van het vinden van een huisgenootje tot tips over de beste sportscholen in Valencia. 
 • De groep Expats in Valencia is met bijna 35.000 leden de grootste expat Facebook-groep van Valencia. Alhoewel deze groep niet direct gericht is op studenten, kun je ook hier terecht met al je vragen. 
 • De groep Girls in Valencia is, zoals de naam al zegt, uitsluitend bedoeld voor vrouwen. Er is altijd wel iemand die op zoek is naar gezelschap, een leuke activiteit of een praatje met een glas wijn. Je mag in deze groep ook advies en informatie vragen over alles wat je maar wilt. Zo is er bijvoorbeeld een speciale post voor mensen die op zoek zijn naar een flat- of kamergenoot.

Spaans leren

Steeds meer cursussen aan de verschillende universiteiten worden ook in het Engels aangeboden én veel jongeren kunnen Engels spreken, toch raden we je zeker aan om naast het studeren ook Spaans te leren! Het leren van de taal is een essentieel onderdeel om jezelf compleet in de cultuur te onderdompelen en ten volle van je ervaring in Valencia te genieten. 

We begrijpen natuurlijk wel dat het leren van een nieuwe taal vrij spannend is, want waar moet je nou beginnen? Geen zorgen, er zijn namelijk enorm veel verschillende opties om de taal poco a poco (beetje bij beetje) te leren.

Language exchanges, apps en taalcursussen

Zoals eerder genoemd, is het uitwisselen van talen met lokale Spaanse sprekers een geweldige manier om je skills te oefenen en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten. 

Maar wist je bijvoorbeeld dat er naast live evenementen ook verschillende apps zijn die je kunt gebruiken om Spaans te leren? Zo kun je gebruik maken van de handige vertaalapp SpanishDict of een Spaanse Buddy vinden op Tandem. Deze laatste app koppelt je snel en gemakkelijk aan native speakers om zo op een laagdrempelige manier je Spaans te oefenen, terwijl jij je buddy helpt met het spreken van Engels (en soms zelfs Nederlands). 

Daarnaast zijn er in Valencia natuurlijk heel veel taalscholen te vinden. Voor meer informatie hierover is er op de pagina Spaans leren in Valencia een handig overzicht te vinden van de beste taalscholen in Valencia. Zo babbel je in no time mee met je Spaanse studiegenoten!

Spaans cursussen op je universiteit

Goed om te weten is dat de meeste universiteiten vaak zelf ook taalcursussen aanbieden voor internationale studenten. Dit is in veel gevallen een goedkopere optie dan het doen van een taalcursus bij een particuliere taalschool of het volgen van privéles, waar de kosten al snel hoog kunnen oplopen. Het is dan ook zeker de moeite waard om even bij jouw universiteit te informeren naar de opties.

Huisvesting

Weet je al wat de beste wijk in Valencia is om in te wonen? Houd naast je budget ook rekening met de stijl en levenskwaliteit die de wijk te bieden heeft. Als je van een feestelijke sfeer houdt, zijn de (studenten)wijken Benimaclet, Algiros en Mestalla ideaal voor jou, hoewel je ook voor het hippe Ruzafa of de binnenstad El Carmen kunt gaan.

Als je de voorkeur geeft aan een rustigere, meer gezinsgerichte sfeer, zijn Arrancapins of La Saïda misschien een optie.

Verschillende opties voor huisvesting

Valencia biedt verschillende huisvestingsopties voor studenten, variërend van universitaire accommodaties tot gedeelde appartementen of zelfs een eigen studio. 

De kosten voor accommodatie in Valencia zijn zeer betaalbaar. Het kan variëren afhankelijk van de wijk en het type accommodatie: van €300/450 per maand voor een eenpersoonskamer in een gedeeld appartement; tot €700/1000 voor een studio of een kamer in een van de universitaire accommodaties in de stad.

Voor meer informatie kun je op onze site een kijkje nemen op de pagina kamer huren. Hier vind je uitgebreide informatie over hoe/waar je het beste een kamer kunt vinden, de gemiddelde huurprijzen en de allerleukste wijken van Valencia. 

Het is verstandig om vroeg te beginnen met zoeken naar een woonruimte. De vraag naar woningen kan namelijk hoog zijn (met name in de maanden augustus en januari wanneer veel internationale studenten arriveren).

Top 3 studentenwijken in Valencia 

1. Benimaclet 

Benimaclet is één van de populairste studentenwijken in Valencia. Het ligt ten noorden van het stadscentrum en is dichtbij de Universitat de València en de Universitat Politècnica de València, waardoor het een ideale locatie is voor degenen die aan deze universiteiten studeren. De wijk heeft een ontspannen sfeer en is geliefd bij zowel lokale als internationale studenten. Je vindt er gezellige pleintjes, goedkope eetgelegenheden en in de buurt vinden het hele jaar door culturele evenementen en sociale activiteiten plaats, van live concerten tot straatmarkten en kunsttentoonstellingen. Je hoeft je hier dus nooit te vervelen!

2. Ruzafa 

Ruzafa staat bekend als de creatieve en artistieke wijk van Valencia. Je vindt hier enorm veel kunstgalerijen, boetiekjes, cafés en lokale restaurants. Als je van een bruisende en hippe sfeer houdt, dan is Ruzafa de place to be. Daarnaast is het dichtbij de universitaire campussen, waardoor het een ideale locatie is voor studenten. Wel goed om te weten, is dat Ruzafa, vanwege zijn populariteit, over het algemeen wat duurder is om in te wonen dan andere wijken in Valencia.

3. Algirós 
De wijk Algirós, gelegen aan de oostkant van Valencia, is misschien niet zo bekend als sommige andere studentenwijken in de stad, maar is zeker de moeite waard om te ontdekken. Voor studenten die op zoek zijn naar een levendige sfeer en makkelijke toegang tot de universiteiten, zonder de drukte van het stadscentrum, is Algirós een uitstekende keuze. Algirós heeft veel accommodatiemogelijkheden voor studenten, van gedeelde appartementen tot studentenresidenties. Hier kun je een huis vinden dat past bij je behoeften en budget. Daarnaast heeft de wijk tal van lokale, goedkope eetgelegenheden waar je kunt genieten van heerlijke gerechten uit Valencia, en zijn er gezellige bars en cafés waar je kunt ontspannen na een lange dag studeren.

Openbaar vervoer / fietsen (huren of kopen)

Valencia is een stad met bijna een miljoen inwoners. De geografische ligging en het weer maken het comfortabel om je te voet of op de fiets te verplaatsen. Daarnaast beschikt de stad over openbaar vervoer, zo reis je gemakkelijk van a naar b. 

Fietsen

Aangezien je tijdens het studeren in Valencia voor een langere tijd in de stad zal blijven, is het een leuke optie om je eigen fiets te huren of zelfs te kopen! Bij Verrassend Valencia is beide een optie. Je kunt een tweedehands fiets bij ons kopen, of een fiets voor een langere periode leasen. Het voordeel van een fiets leasen is dat je hem aan het einde van je studietijd gewoon weer in kunt leveren. Geen gedoe met verkopen dus! 

Wil je meer informatie? Neem eens een kijkje op Fiets Leasen.

Valenbisi

De Valenbisi is een handige manier om je op de fiets door de stad te verplaatsen. Je kunt voor een paar tientjes een (jaar)pas kopen en er zijn talloze fietsstallingen op straat verspreid door heel Valencia. Het is daarnaast ook mogelijk om een pas voor een week te kopen. De Valenbisis zijn het hele jaar lang 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.

Het systeem is super eenvoudig. Zodra je je pas hebt, ga je naar de dichtstbijzijnde fietsenstalling om een fiets op te halen. Je kunt hem dan voor 30 minuten gebruiken zonder extra kosten voordat je hem weer inlevert. 

Wel is het handig om te weten dat het regelmatig kan gebeuren dat er geen fietsen meer in de stalling staan, of juist dat je aankomt bij een stalling en hier geen plek meer is om jouw fiets weg te zetten. Vooral op zonnige dagen in het weekend kan het vrijwel onmogelijk zijn om een fiets te krijgen of de fiets ergens te kunnen plaatsen. Om dit te voorkomen heeft Valenbisi een handige app waar je precies kunt zien hoeveel fietsen nog beschikbaar zijn bij een bepaalde fietsenstalling. 

Voor meer informatie over het fietssysteem kun je een kijkje nemen op onze pagina over de Valenbisi of op hun eigen website

Metrovalencia

Valencia beschikt over zowel een metro als tram, die verschillende punten in de stad en nabijgelegen steden met elkaar verbindt. Je kunt kaartjes kopen in bijna elk metrostation bij de kaartjesautomaten. Het is handig om je reis van tevoren te plannen. Op de webpagina van Metrovalencia kun je de dienstregelingen, prijszones en andere details over de metro en tram vinden.

EMT (bussen)

EMT staat voor ‘Empresa Municipal de Transports’ en is ook wel het busnet dat de stad doorkruist. Er rijden overdag ongeveer 45 buslijnen in de stad. Hoe vaak een bus vertrekt, varieert per lijn. Tijdens de spits hebben veel lijnen een dienstregeling van ongeveer iedere 10 minuten. Echter, ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat, in het weekend en op feestdagen zijn de vertrektijden van de bussen vaak minder consistent. 

In de nacht rijden er ongeveer 12 buslijnen in Valencia. Deze bussen heten CorreNit en rijden met een regelmaat van ongeveer iedere 1 tot 2 uur.
Behalve losse kaartjes in de bus (het beste betaal je contant en het exacte bedrag), kun je ook een kaartje kopen bij vele kiosken en tabakswinkels in de stad. Je kunt meer te weten komen over de prijzen en dienstregelingen op de webpagina van het EMT.

Gratis OV in Valencia voor iedereen onder de 31 jaar!

Goed nieuws voor iedereen onder de 31 die in Valencia is om te studeren of om te wonen! In ieder geval nog tot en met juni 2024 is het openbaar vervoer in de stad gratis beschikbaar. Dit initiatief, gelanceerd door de stad Valencia, is een fantastische kans voor studenten en jonge bewoners om hun mobiliteit te vergroten en meer van deze bruisende stad te ontdekken.

Hoe werkt het?
Het concept is eenvoudig en voordelig. Als je onder de 31 jaar bent, kun je een gratis ov-kaart krijgen om zo onbeperkt gebruik te maken van het uitgebreide openbaar vervoerssysteem van Valencia. Deze ov-kaart stelt je in staat om zonder kosten met de metro, bus en tram te reizen, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot de universiteitscampussen, het stadscentrum, de stranden en andere bestemmingen in de regio.

Hoe haal je jouw gratis OV-kaart op?
Het proces om je gratis ov-kaart te bemachtigen is eenvoudig. Bezoek de officiële website van Metrovalencia om een afspraak te maken voor het ophalen van je ov-kaart. Zorg ervoor dat je de benodigde identificatiedocumenten, zoals een geldig identiteitsbewijs of paspoort, bij de hand hebt. Eenmaal geregistreerd, kun je een datum en tijd kiezen om je ov-kaart op te halen op een van de aangegeven locaties.

Via de website van het Metrovalencia kun je een afspraak maken om je gratis ov-kaart op te halen. Meer informatie over het reizen binnen Valencia is op deze pagina te vinden.

Studentenleven

Valencia staat bekend om zijn bruisende studentenleven! Er is altijd wel iets te doen en uitgaansgelegenheden, betaalbare restaurants en bars zijn overal te vinden. Vergeet vooral niet om lid te worden van Erasmus-verenigingen om zo deel te nemen aan culturele evenementen, gave reisjes en stedentrips en op de hoogte te blijven van de leukste feestjes met je medestudenten om het studeren even achter wegen te laten.

Voor meer informatie over Erasmus feesten kun je kijken op Erasmus Valencia of op de websites en socials van de verschillende Erasmus-verenigingen.

De leukste plazas om een drankje te drinken

Spanjaarden staan bekend om hun sociale karakter en hun liefde voor lekker eten en drinken. Een groot onderdeel van het (Spaanse) studentenleven is dan ook het verkennen van de talloze pleintjes, ofwel ‘plazas’, verspreid door de stad. Op deze plazas komen vrienden samen na een lange dag studeren om te genieten van een drankje, heerlijke tapas en elkaars gezelschap. Hieronder vind je een aantal van de plazas die onder de studenten het meest geliefd zijn.

Plaza del Xúquer
Aan dit pleintje, gelegen in de wijk Vega Baixa, vind je een grote verscheidenheid aan betaalbare restaurants en bars, variërend van pizzeria’s en hamburgerrestaurants tot traditioneel Spaanse of Aziatische keukens. Veel jongeren en studenten kiezen ervoor om hun avond op dit gezellige plein te beginnen met een drankje op een van de vele terrassen, waarna ze zich later op de avond naar de uitgaansgebieden begeven. Je vindt hier dan ook vooral veel locals!

Plaza del Cedro
Het Plaza del Cedro, in de wijk Ciudad Jardín (vlak bij de Universidad de Valencia en de Politécnica), is een van de populairste plekken voor studenten in Valencia om iets te gaan drinken of een hapje te eten. Rond de Plaza del Cedro vind je cafés, pubs en concertzalen. Dit pleintje wordt ook wel gekenmerkt door zijn alternatieve sfeer, indie- en rockmuziek en goede tapasbars.

Plaza del Negrito
Dit kleine plein in het hart van El Carmen is populair bij studenten vanwege de gezellige sfeer en de verscheidenheid aan bars en cafés. Het is de perfecte plek om te genieten van een drankje met vrienden terwijl je luistert naar live muziek. Je vindt hier onder andere Café Negrito en bar Ghecko.

Plaza Honduras
Dit plein bevindt zich eveneens in de nabijheid van de universiteiten, wat verklaart waarom je hier bijna elke avond van de week veel studenten zult aantreffen. Plaza Honduras staat bekend om zijn overvloed aan terrassen, die een scala aan mogelijkheden bieden voor het studentenleven in de avonduren. In het algemeen heeft dit plein een meer relaxte uitgaanssfeer, met tal van brouwerijen, cocktail- en tapasbarretjes om van te genieten.

Studiebenodigdheden kopen

Voordat je begint met studeren in Valencia , is het natuurlijk essentieel om je studiebenodigdheden op orde te hebben. Hieronder een handig overzicht van een aantal winkels om je te helpen bij het kopen van alles wat je nodig hebt. 

Handig en goedkoop

Een handige tip voor het vinden van goedkope studiebenodigdheden, zoals pennen, notitieboeken en schriften,is om een kijkje te nemen bij de lokale ‘chinos’ (of bazaars) in jouw buurt. Dit zijn kleine buurtwinkels die van alles en nog wat verkopen. Hier zul je zeker weten voor een laag prijsje slagen!

Wanneer je daarentegen op zoek bent naar specifieke cursusmaterialen, is het een goed idee om eerst contact op te nemen met je universiteit of hogeschool voor een lijst met de vereiste boeken en benodigdheden (meestal wordt deze aan het begin van een nieuw vak door de professor uitgedeeld). Dit helpt je bij het plannen van je aankopen en zorgt ervoor dat je precies krijgt wat je nodig hebt.

De leukste winkeltjes voor al je studiebenodigdheden

Verder zijn er in Valencia veel winkels waar je al je materiaal voor tijdens het studeren kunt vinden. Een aantal opties zijn:

La Postalera is een klein winkeltje in het oude centrum van Valencia. Ze hebben hier, naast heel veel leuke ansichtkaartjes, ook een selectie aan studiebenodigdheden. In de wijk Ruzafa zit het leuke hebbe-winkeltje Gnomo. Deze winkel biedt verschillende opties voor studiemateriaal, waardoor je je studie-ervaring een persoonlijke en creatieve touch kunt geven. Verder zou je een kijkje kunnen nemen bij Casa del Libro in het centrum van Valencia. Hier verkopen ze enorm veel (studie)boeken en daarnaast ook allerlei andere studieartikelen. Een handige plek dus om het kopen van je studieboeken en andere benodigdheden te combineren. Tot slot is er El Corte Inglés, dit grote warenhuis is een geweldige plek om allerlei studiebenodigdheden te vinden. Van boeken tot elektronica, kantoorbenodigdheden en zelfs computers, El Corte Inglés biedt een uitgebreide selectie producten voor studenten.

Stage in Valencia

Mocht je nou niet willen studeren in Valencia, máár lijkt het je wel leuk om hier een aantal maanden stage te lopen. Een stage bij Verrassend Valencia is de perfecte plek om jezelf te ontwikkelen en te genieten van alles wat deze fantastische stad te bieden heeft. Lijkt dit je leuk? Neem dan vooral een kijkje op onze stage pagina. Hier vind je alle informatie om dit avontuur te starten. 

Tips!

Goedkope dagmenu’s

Als je op zoek bent naar betaalbare maaltijden, zoek dan vooral naar de ‘menú del día’ aanbiedingen in lokale restaurants. Deze dagmenu’s bieden meestal een voorgerecht, hoofdgerecht, drankje en dessert tegen een vaste prijs, en zijn een geweldige manier om te genieten van de lokale keuken zonder over je budget heen te gaan. Populaire plekken voor goedkope dagmenu’s zijn vaak te vinden in de buurt van de universiteitscampussen. Op de pagina Goedkope dagmenu’s in Valencia vind je een overzicht van de lekkerste restaurants waar je voor een prikkie kunt eten! 

Gratis cultuur (en musea) op zondag

Als je een liefhebber van kunst en cultuur bent, heb je geluk in Valencia, want op zondagen bieden veel musea gratis toegang. Dit is een geweldige kans om de rijke geschiedenis en kunst van de stad te verkennen zonder al je geld uit te geven. Musea zoals het Museo de Bellas Artes, het Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) en het Museo de Historia de Valencia openen hun deuren voor het publiek op zondag. Houd ook vooral onze agenda van Valencia in de gaten om op de hoogte te blijven van de leukste (gratis) culturele ervaringen en evenementen.