Vogelspotten

Onderwerpen

De regio Valencia beschikt over prachtige natuur en heeft meerdere Parque Naturales’ oftewel natuurparken! Je kunt daar heerlijk even ontsnappen aan de drukte van de stad. Een stukje wandelen, fietsen, maar misschien ook wel je hobby vogelspotten uitoefenen! Door de ligging tussen Europa en Afrika is Spanje een heerlijke plek om te rusten voor vogels die migreren tussen deze twee continenten! Het komt misschien niet meer als een verrassing, maar in Valencia kan alles!

Waar kan je vogels spotten in Valencia?

Wanneer je erop uitgaat om vogels te spotten ben je even heerlijk buiten en de buitenlucht is goed voor iedereen! Het vogelspotten is heel erg rustgevend en verlaagt je stress, dus wanneer je je regelmatig stort op het vogelspotten voel je je beter en beter! En waar kan dat nou beter dan in Valencia? Hier lees je over de 4 beste vogelspot locatie in de regio Valencia

Albufera natuurpark

Dit dromerige natuurpark is de ideale plek om de mooiste vogels te spotten, maar liefst 300 verschillende soorten! De winter is de meest spectaculaire tijd, omdat veel vogels hier overwinteren! Op het land zijn al veel vogels te spotten, maar tijdens een boottochtje kun je nóg dichterbij komen! En op die manier spot je misschien ook weer andere vogels dan op het land.

Parque natural del Marjal de Pego-Oliva 

Dit natuurreservaat ligt op een uurtje rijden van Valencia. Het bestaat uit een oppervlakte van 1.255 hectare. Parque natural del Marjal de Pego-Oliva is een leefgebied voor een aantal internationaal bedreigde moerasvogels. Zoals de Lachstern (Gelochelidon nilotica), Woudaap (Ixobrychus minutus), Ralreiger (Ardeola ralloides), Marmereend (Marmaronetta angustirostris), Purperreiger (Ardea purpurea). Het natuurreservaat is erg belangrijk tijdens het trekseizoen in de lente en de herfst, omdat het op de route ligt van een groot deel van de vogels uit West-Europa die naar Afrika gaan.

Reserva Natural de las Hoces del Cabriel

Dit park ligt meer landinwaarts, op zo’n anderhalf uur rijden van Valencia! Het heeft een oppervlakte van 31.446 hectare en is het grootste beschermde gebied in de hele Valenciaanse Gemeenschap. Vogels zoals de Havikarend, Steenarend, Muurkruiper, Zwarte tapuit, Alpine accentor en de Rotslijster kunnen hier worden gespot!

Jardin del Turia 

Het Turia park is het bekendste park van Valencia. Ook in dit park zijn een hoop vogelsoorten te spotten! Door de constante menselijke aanwezigheid zijn de vogels hun angst deels verloren en naderen zelfs mensen die rustig in het park zitten. In het park vind je o.a. duiven, tortelduiven, spreeuwen en zelfs papegaaien van verschillende soorten.

5 tips voor vogelspotters 

1. Wees stil

Het klinkt vanzelfsprekend, maar stil zijn is heel belangrijk tijdens het vogelspotten. Denk eraan om je mobieltje op stil te zetten, want ze schrikken van ieder geluidje! Zeker in het broedseizoen, als ze jongen hebben, zijn ze erg op hun hoede.

2. Neem je tijd

Kijk rustig om je heen, want overal zijn vogels, soms moet je extra geduld  hebben om ze te spotten.

3. Twee zien meer dan één

Doordat vogels spotten zo rustgevend is, is het heerlijk om er in je eentje op uit te gaan. Maar, twee zien meer dan één, dus het is ook leuk om soms een maatje mee te nemen!

4. Houd je vogels bij

Je gespotte vogels kan je leuk bijhouden in je notitieboekje. Als je nou meer informatie wil over de herkenning en leefwijze van vogels is dit een handige Vogelgids.

5. Herken vogel geluiden

Hoe leuk is het als je vogels kunt herkennen aan hun geluid? Een app die je hierbij kan helpen is de ‘BirdNET’ app. Deze app neemt het geluid op die een vogel maakt. Hierna laat de app laat je meteen zien welke vogel je (waarschijnlijk) hoort. Dit is natuurlijk super leuk! Maar ook super handig als je benieuwd bent naar welke vogel je hoort.

Welk materiaal heb ik nodig om vogels te spotten?

Een verrekijker

Vogels kun je natuurlijk zien met het blote oog, maar het is nóg gemakkelijker met een verrekijker! Met een verrekijker kun je ook vogels vanaf een afstandje goed bekijken en observeren hoe ze zich gedragen.

Ben je in Valencia en ben je je verrekijker vergeten? Geen paniek! Bij de Decathlon die zich middenin de stad bevindt, kun je een ruim aanbod aan verrekijkers vinden.

Kleding

De beste vogelspot plekken zijn vaak in de wilde natuur dus stevige wandelschoenen zijn een must! Een goede outdoor broek is ook zeker niet onbelangrijk en een afrits exemplaar is handig als de temperaturen erg kunnen verschillen op de dag. Het liefst wind- en waterdicht. Daarnaast is hoofddeksel aan te raden, zodat je niet wordt verblind door de zon. Ook de kleuren van je kleding zijn van belang. We raden je aan om groene of bruine kleding te dragen. Felle kleding is uit den boze, tenzij je met een telescoop van grote afstand naar de vogels gaat staan kijken.

Goed gevulde rugzak

  • Vogelgids
  • Notitieboekje
  • Verrekijker
  • Drinken
  • Eten / snacks
  • Zonnebrand
  • Camera

Webshops voor vogelspot attributen

Álvarez

Bij Álvarez heb je een ruim assortimenten aan producten voor verschillende activiteiten. Zo bieden ze ook verschillende attributen voor het vogelspotten. Je bestelt hier o.a. diverse verrekijkers, fluitjes en camouflage kleding. Bekijk hun vogelspot artikelen hier.

Oryx

Op de website van Oryx vind je veel informatie over de natuur. Zo kun je hier ook verschillende producten kopen voor het vogelspotten. Zo bieden ze bij Oryx hoezen voor een breed scala aan lenzen en statieven waarmee je je foto- of observatie apparatuur eenvoudig kunt camoufleren, maar ook kleding, tenten en dekens om goed gecamoufleerd te zijn. Bekijk hun vogelsport artikelen hier.

Het vogelspot woordenboek

Vogel = Pájaro
Stadsvogels = Aves urbanas
Vogelspotten = Observador de aves
Verrekijker = Prismáticos
Bos = Racimo
Boom = Árbol
Natuur = Naturaleza
Natuurgebied = Reserva natural
Natuurpark = Parque Natural
Wandelschoenen = Botas de montaña
Notitieboekje = Computadora portátil
Vogel geluiden = Sonidos de pájaros
Vogelgids = Guía de aves

DE VOGELSPOTCAST

  • Leuke luister tip! Arjan Dwarshuis gaat iedere week samen met Gisbert van Baalen op vogelsafari. Arjan is wereldrecordhouder vogels kijken. Gisbert is een vriend uit Arjan zijn jeugd. Waar Arjan juist vogelgek is, heeft Gisbert weinig verstand van vogels. Ondanks dat Gisbert weinig verstand van vogels heeft gaan ze samen de meest diverse vogelsoorten ontdekken. Dit doen ze o.a. met beginnersvragen en leuke anekdotes. Van de meest spannende natuurgebieden tot het park waar je dagelijks doorheen kan wandelen.