La Lonja de la Seda

Een bezienswaardigheid waar de Valencianen erg trots op zijn, is de Lonja de la Seda, de Zijdebeurs van Valencia. Dit historische gebouw staat symbool voor de Gouden Eeuw van Valencia, toen de zijdehandel op gang kwam en de Valencianen zich ontpopten als ware meesters van de zijdeproductie! In 1996 verklaarde de UNESCO de Lonja de la Seda tot werelderfgoed.

Een stukje geschiedenis

De vijftiende eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw van Valencia. De stad was een belangrijke stop op de handelsroutes van Genua en Venetië naar Brugge en Antwerpen. Eén van de producten waar Valencia goed weg mee wist, was de zijde. De Moren brachten dit product naar Spanje toen zij het Iberische Schiereiland veroverden in de 8e eeuw. De industrie kwam in de late middeleeuwen echt tot bloei. Van de 14e tot de 18e eeuw was het de grootste productiesector van Valencia. Zijde werd geproduceerd én verwerkt in de stad. De zijde van Valencia was beroemd door heel Europa.

In de veertiende eeuw was er al een beursgebouw in Valencia waar flink gehandeld werd. Dit gebouw moest een paar keer uitgebreid worden. Door de jaren heen werd de Valenciaanse zijdehandel groter en groter. In de stad zelf werkten zo’n 25.000 personen mee in de zijde-industrie, bijna de helft van alle inwoners! Uiteindelijk hakten de Valencianen de knoop door. Er moest een nieuwe, moderne beurs worden gebouwd met voldoende ruimte voor de ‘normale’ handel én de zijdehandel.

Twee meesters, één beloning…

Twee architecten zetten hun beste beentje voor. Eén van hen was de beroemde Valenciaan Pere Compte, die onder andere ook de Torres de Quart en het originele universiteitsgebouw La Nau ontwierp. De andere architect was Johan Yvarra, die ook een goede reputatie had opgebouwd in Valencia. Voor de zekerheid liet het stadsbestuur in het contract vastleggen dat beide meester-architecten gelijke status hadden, “zodat geen van beide meesters ondergeschikt is aan de andere”. Johan Yvarra overleed al snel na de start van de bouw, dus Pere Compte was verantwoordelijk voor de afronding van de constructie. Voor zijn diensten werd hij door het stadsbestuur beloond met een eretitel en een jaarlijkse geldsom!

Geld, macht en status

In 1482 werd de eerste steen gelegd, en het jaar erna ging de bouw echt van start. Zo’n 25 huizen werden opgekocht en gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe beurs. Het bouwwerk nam in totaal 2.000 m2 in beslag. Er werd geen geld bespaard voor de nieuwe beurs. Deze moest namelijk een beeld uitstralen van macht en rijkdom, zowel naar de Valencianen zelf als naar bezoekers van de stad. Vanuit heel het Middellandse Zeegebied (en zelfs verder!) kwamen handelaars naar Valencia. Het mocht niemand ontgaan hoe rijk de Valencianen waren geworden!

De beurshal werd La Lonja de Mercaderes genoemd, de Koopmansmarkt. Al snel werd het gebouw omgedoopt naar het product wat voor het overgrote deel van de inkomsten zorgde: de Zijdebeurs, ofwel La Lonja de la Seda.

Opstand!

Op het pleintje vlak achter de Zijdebeurs, Plaça de la Companyia, kwam op 23 februari 1808 de Valenciaanse bevolking in opstand. Op die dag bereikte het nieuws Valencia dat Napoleon de koning van Spanje had gedwongen om af te treden, waardoor Napoleon Spanje voor zichzelf opeiste. De Valencianen kwamen massaal samen op het kleine pleintje om dit grote nieuws te bespreken. Eén van de toeschouwers, landarbeider Vicente Doménech, maakte als eerste Valenciaan zijn verontwaardiging kenbaar met een luide schreeuw. Hiermee ontketende hij een algemene gewapende opstand tegen de Franse keizer! In de gevel van de Zijdebeurs, vlak naast de huidige hoofdingang, is er een tegel gezet ter ere van Vicente, bijgenaamd ‘el palleter’. In het parkje vlak naast de Torres de Quart kun je ook een beeld terugvinden van deze stadsheld!

Wat kun je allemaal doen met een Zijdebeurs?

De Lonja de la Seda was niet altijd in gebruik als beursgebouw. In moeilijke tijden gebruikte Valencia de grote hallen van de Zijdebeurs regelmatig voor speciale functies. Tijdens een periode van graantekorten werd al het beschikbare graan in de Sala de Contratación verzameld en verdeeld. Toen de pest de stad meerdere keren hard trof, was dezelfde hal in gebruik als geïmproviseerd ziekenhuis. Ook deed de Lonja de la Seda dienst in oorlogstijd. In de 18e eeuw was het een militaire kazerne en werd de Patio de los Naranjos gebruikt als keuken voor de soldaten die hier gelegerd waren. In de Spaanse Burgeroorlog van 1936 – 1939 vluchtte de Spaanse overheid en het parlement van Madrid naar Valencia en was Valencia een korte tijd de hoofdstad van Spanje. Het Spaanse parlement vergaderde in die tijd in de Lonja de la Seda!

Een architectonisch hoogstandje

De Zijdebeurs was en is één van de bekendste voorbeelden van de bouwstijl die de Valenciaanse Gouden Eeuw kenmerkt: Valenciaanse gotiek. En dat is best opvallend, want de beroemdste gotische gebouwen zijn vrijwel altijd kerken. Dat er zoveel moeite werd gestoken in een niet-religieus gebouw geeft aan hoe belangrijk de handel was voor de middeleeuwse Valencianen!

De Lonja wordt tegenwoordig door veel mensen gezien als het beste voorbeeld ter wereld van civiele gotiek. De gotische bouwstijl onderscheidt zich van eerdere bouwstijlen door veel hogere en slankere gebouwen. Pilaren waren minder fors en vaak ook versierd met veel kleiner detailwerk. Beelden van dieren of menselijke figuren waren ook realistischer. In de Lonja kun je dit onder andere mooi zien in de 28 waterspuwers in de dakrand.

Patio de los Naranjos

Direct na de ingang stap je een prachtige binnenplaats op, waar een paar sinaasappelbomen zorgen voor wat schaduw. In de wintermaanden kleurt deze patio prachtig oranje met Valencia’s bekendste vrucht!

Sala de Contratación

De naam van de grootste ruimte van de Lonja kun je ruwweg vertalen als de Hal van Overzeese Handel. Wat vooral opvalt in deze hal zijn de acht slanke spiraalvormige pilaren van wel 16 meter hoog. Dit was de ruimte waar de meeste handelsactiviteit vroeger plaatsvond. Ook was hier de Taula de Canvis gevestigd, een voorloper van een modern banksysteem. Deze wisselbank bestond sinds 1407 en was onderdeel van de gemeente. Je kon hier onder andere geld wisselen en waardevolle objecten in bewaring geven.

Sala del Consulado del Mar

In de Zaal van het Consulaat van de Zee kwam een speciale rechtbank bijeen die verantwoordelijk was voor de naleving van het maritieme recht. Hier viel onder andere het handelsrecht onder, dus vandaar dat deze rechters vlakbij de beurshal te vinden waren. Zo konden ze goed controle houden! Deze rechtbank bestond al sinds 1283. In 1407 verzamelde de stadsraad van Valencia een uitgebreid overzicht van uitspraken van deze rechters en van gewoonten in de handel en het maritieme verkeer. Vanaf dat moment diende dit boek als handleiding voor het Consulaat van de Zee.

Hun zaal in de Lonja de la Seda is te bereiken via een trap in de Patio de los Naranjos. Het plafond is prachtig versierd met houtwerk, dus kijk zeker even omhoog! Het Consulado del Mar werd later gebouwd dan de Sala de Contratación en halverwege de bouw overleed de architect die verantwoordelijk was voor dit gedeelte. Je kunt daardoor van buiten zien dat de bovenste verdieping van het Consulado del Mar een ander, meer uitbundig versierd ontwerp heeft dan de onderste verdiepingen!

De toren

De toren is het centrale gedeelte van de Lonja de la Seda en verbindt de Sala de Contratación en het Consulado del Mar met elkaar. Op de begane grond is een kapel gevestigd. Een legende heeft het dat het bovenste gedeelte van de toren van de Zijdebeurs een heel andere functie had. Hier zou namelijk een gevangenis zijn geweest! De cellen hier waren bedoeld om mensen op te sluiten die zijde hadden gestolen, of kooplieden en handelaars die zich niet aan de regels hadden gehouden. Zo mochten handelaars geen onredelijk hoge rente vragen over geleende geldbedragen. De rechtbank in de Sala del Consulado del Mar kon overtreders direct oppakken en in de cel gooien. 

Bijzondere beelden…

Als je rondom La Lonja loopt, zal het je misschien niet zo snel opvallen, maar wanneer je naar boven tuurt, zal je allerlei bijzondere waterspuwers zien. Je ziet bijvoorbeeld Maria met een kindje en twee engeltjes, maar ook wat grappige of zelfs bizarre beelden, zoals boze figuren, demonen en mannen en vrouwen in soms best losbandige poses!

Wanneer je geïnteresseerd bent in architectuur en cultuur-historische weetjes, raden we je aan de Cultuur historische wandelroute van Verrassend Valencia aan te schaffen. Hierin lees je meer achtergrondinformatie over La Lonja de la Seda en de andere bezienswaardigheden van Valencia, beschreven door kunsthistoricus drs. Ellen van der Tuuk.

Een beurs met een bijzondere status!

La Lonja de la Seda staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze lijst neemt cultureel en natuurlijk erfgoed van overal ter wereld op zodat deze goed bewaard kunnen blijven. Bekende voorbeelden zijn het Grand Canyon National Park in Amerika, het Tempelcomplex Borobudur in Indonesië en Stonehenge in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn er ook gebouwen en natuurgebieden die op de lijst staan. Een voorbeeld zijn de molens bij Kinderdijk. Op deze lijst (met ruim 1.000 andere vermeldingen) staat dus ook La Lonja de la Seda uit Valencia!

Locatie
Carrer de la Llotja 2
46001 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-19.00 uur
Zondag: 10.00-14.00 uur
Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december

Prijs
€2,00 (algemeen tarief)
€1,00 (groepen met meer dan tien personen, studeren en 65+)
Gratis voor kinderen tot 7 jaar en op 18 mei (Internationale Dag van het Museum)
Op het moment van schrijven is toegang tot de Lonja de la Seda voor onbepaalde tijd gratis voor iedereen. Dit is een tijdelijke maatregel, maar er is nog geen einddatum bekendgemaakt.

Cultuur snuiven, een hapje & drankje en een zonnetje

Achter La Lonja bevindt zich het pleintje Plaza Dr. Collado. Dit is een heel gezellig pleintje met leuke barretjes en fijne terrasjes. Hier kan je heerlijk van het zonnetje genieten met een ‘cerveza’ en een tapa. Aan dit plein vind je Café Lisboa (Plaza Dr. Collado 9), waar je onder een eeuwenoude olijvenboom zit. Wanneer het weer het toelaat, dansen de Valencianen (van de plaatselijke dansschool) hier samen op sixties en swingmuziek. Gezellig!

Meer weten over de zijdehandel?

La Lonja was dé spot voor alles wat met zijde te maken heeft en had in Valencia. Maar, er is nóg een plek in Valencia waar je meer te weten komt over de zijde. Ga daarvoor naar het Museo de la Seda, oftewel het Zijdemuseum, dat in 2016 is heropend na jaren van renovatie. Kijk voor meer informatie op de pagina Museo de la Seda.

Overnachten in de buurt van La Lonja

Luxury Center Plaza Redonda

Wauw, wil je in stijl verblijven in Valencia met een grote vriendengroep? Staat je stedentrip al lang op de planning en wil je het maximale eruit halen? Dan ben je hier aan het juiste adres, want dit appartement is voor 8 mensen beschikbaar en ligt in hartje centrum van de prachtige sinaasappelstad. Op nog geen drie minuten lopen vindt je het treinstation, op 150 meter ligt Lonja en één minuutje verder wandelen en je bent op het prachtige Plaza del Reina. Je vindt de actuele prijzen en boekingsmogelijkheden van deze appartementen via Luxury Center Plaza Redonda.

Prijs: Vanaf €95,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★      Hotelbeoordeling: 9.5+

Hotel Plaza Mercado & Spa

Een zwembad in je hotel, heerlijke ligbedden en vooral vlakbij het centrum: wat wil je nou nog meer van een hotel? De Stad van Kunst en Wetenschappen ligt op 2,8k kilometer van dit hotel vandaan en dus is het perfect om na een dagje struinen door het andere deel van Valencia, weer heerlijk in je ‘eigen’ hotel middenin het centrum in je bed te ploffen. Je kan hier ook heerlijk een middagje even bijkomen en genieten in het heerlijke Spa gedeelte waar dit hotel ook over beschikt. Een middagje in het bubbelbad… dan een duikje in het zwembad. Boeken maar! Je vindt de actuele prijzen en boekingsmogelijkheden van deze appartementen via Hotel Plaza Mercado & Spa.

Prijs: Vanaf €137,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★      Hotelbeoordeling: 9.0+

Mercat Suites

Wat denk je van een kopje koffie op het dakterras kijkend naar de zon die ondergaat? Zie je jezelf al zitten? Op maar 150 meter lopen van La Lonja ben jij zo op je gewenste bestemming! Op 300 meter lopen ben je in het hartje van het centrum en sta je met beide voeten op Plaza del Ayuntamiento. Dit hotel heeft een rustieke uitstraling, met een hoog plafond en bevindt zich ook vlakbij de Mercado Central. Je vindt de actuele prijzen en boekingsmogelijkheden van deze appartementen via Mercat Suites.

Prijs: Vanaf €78,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★      Hotelbeoordeling: 8.5+

Catalina Suites

Wil je optimaal genieten in Valencia onder het genot van een eigen suite? Dan ben je bij Catalina Suites in Valencia gelegen bij het mooie La Lonja zeker weten een ervaring rijker. Catalina biedt een variatie van kamers aan, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kamer die iets kleiner is of voor een kamer met bijvoorbeeld een hele ruime badkamer. De suites beschikken over kostelijke bedden, mooie kroonluchters en een prachtig hoge plafonds. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een heerlijk ontbijt erbij te boeken! Je vindt de actuele prijzen en boekingsmogelijkheden van deze appartementen via Catalina Suites.

Prijs: Vanaf €125,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★      Hotelbeoordeling: 9.0+

Tips

– Op zondag is hier vaak een marktje van postzegels- en muntenverzamelaars rondom La Lonja.
– Wanneer je met je rug naar de Mercado Central staat en naar La Lonja kijkt, is dit niet de ingang. Soms lijkt het dat La Lonja dan gesloten is, maar loop links- of rechtsom het gebouw en daar vind je de ingang.
– Wil je een bezoek aan La Lonja combineren met een bezoek aan de Mercado Central? Misschien vind je het dan leuk om ook wat te proeven op de markt en de kraamhouders te leren kennen… Dat kan tijdens de Mercado Central Proeverij van Verrassend Valencia! Lees verder…

Comments are closed.