La Lonja de la Seda

Een bezienswaardigheid dat voor velen misschien onbekend is, maar waar de Valencianen erg trots op zijn, is La Lonja de la Seda (La Lonja). Dit is een bijzonder historisch gebouw in het centrum van Valencia. Vroeger was La Lonja erg belangrijk, toen het nog als plek voor de zijdehandel werd gebruikt. Sinds 1996 heeft dit gebouw ook een erg belangrijke status…

Een stukje geschiedenis

La Lonja werd tussen 1482 en 1533 gebouwd door onder andere Pere Compte en Johan Ivarra aan het Plaza del Mercado, aan de voet van de Mercado Central. Het gebouw is een voorbeeld van het rijke Valencia uit de vijftiende en zestiende eeuw. Voornamelijk de vijftiende eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw van Valencia. De naam komt waarschijnlijk van het Italiaanse woord ‘loggia’, wat ‘overdekte galerij’ betekent. Want dat is La Lonja ook ongeveer. Toentertijd werden er vaak zaken gedaan. Het was namelijk een bekende zijdebeurs. ‘La seda’ is Spaans voor ‘zijde’, dus de naam La Lonja de la Seda is erg logisch!

Bijzondere beelden…

Als je rondom La Lonja loopt, zal het je misschien niet zo snel opvallen. Wanneer je echter naar boven tuurt, zal je allerlei bijzondere beelden zien. Je ziet bijvoorbeeld Maria met een kindje en twee engeltjes, maar ook wat grappige beelden, zoals ‘boze mannetjes’ en een soort demonen. De binnenkant van La Lonja is eigenlijk één grote ruimte. Vooral de architectuur is er erg bijzonder. Wanneer je geïnteresseerd bent in architectuur en cultuur-historische weetjes, raden we je aan de Cultuur historische wandelroute van Verrassend Valencia aan te schaffen. Hierin lees je meer achtergrondinformatie over La Lonja de la Seda en de andere bezienswaardigheden van Valencia, beschreven door kunsthistoricus drs. Ellen van der Tuuk.

… met een bijzondere status!

La Lonja staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze lijst neemt cultureel en natuurlijk erfgoed van overal ter wereld op zodat deze goed bewaard kunnen blijven. Bekende voorbeelden zijn het Grand Canyon National Park in Amerika, het Tempelcomplex Borobudur in Indonesië en Stonehenge in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn er ook gebouwen en natuurgebieden die op de lijst staan. Een voorbeeld zijn de molens bij Kinderdijk. Op deze lijst (met ruim 1.000 andere) staat dus ook La Lonja de la Seda uit Valencia!

Locatie
Carrer de la Llotja 2
46001 Valencia

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-19.00 uur
Zondag: 10.00-14.00 uur
Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december

Prijs
€2,00 (algemeen tarief)
€1,00 (groepen met meer dan tien personen, studeren en 65+)
Gratis voor kinderen tot 7 jaar en op 18 mei (Internationale Dag van het Museum)

Cultuur snuiven, een hapje & drankje en een zonnetje

Achter La Lonja bevindt zich het pleintje Plaza Dr. Collado. Dit is een heel gezellig pleintje met leuke barretjes en fijne terrasjes. Hier kan je heerlijk van het zonnetje genieten met een ‘cerveza’ en een tapa. Aan dit plein vind je Café Lisboa (Plaza Dr. Collado 9), waar je onder een eeuwenoude olijvenboom zit. Wanneer het weer het toelaat, dansen de Valencianen (van de plaatselijke dansschool) hier samen op sixties en swingmuziek. Gezellig!

Meer weten over de zijdehandel?

La Lonja was dé spot voor alles wat met zijde te maken heeft en had in Valencia. Maar, er is nóg een plek in Valencia waar je meer te weten komt over de zijde. Ga daarvoor naar het Museo de la Seda, oftewel het Zijdemuseum, dat in 2016 is heropend na jaren van renovatie. Kijk voor meer informatie op de pagina Museo de la Seda.

Tips

– Op zondag kun je gratis La Lonja bezoeken!
– Op zondag is hier vaak een marktje van postzegels- en muntenverzamelaars rondom La Lonja.
– Wanneer je met je rug naar de Mercado Central staat en naar La Lonja kijkt, is dit niet de ingang. Soms lijkt het dat La Lonja dan gesloten is, maar loop links- of rechtsom het gebouw en daar vind je de ingang.
– Wil je een bezoek aan La Lonja combineren met een bezoek aan de Mercado Central? Misschien vind je het dan leuk om ook wat te proeven op de markt en de kraamhouders te leren kennen… Dat kan tijdens de Mercado Central Proeverij van Verrassend Valencia! Lees verder…

Comments are closed.