Vermutbars

Een drankje dat je vrijwel op iedere menukaart in Valencia terug ziet komen: vermut. Meestal gedronken als aperitief met een ijsklontje en een schijfje Valenciaanse sinaasappel en/of olijf erin. Er zijn verschillende soorten vermut, waarvan Martini misschien wel de bekendste is. Maar er zijn ook veel bars die hun eigen vermut maken: ‘vermut casero’. We vertellen je graag meer over wat vermut is, waar het vandaan komt en natuurlijk waar je de beste vermutbars in Valencia kunt vinden!

Wermut, vermouth, vermut, vermú of vermout: er zijn veel verschillende schrijfwijzen voor het drankje van vroeger dat momenteel zijn comeback maakt in Valencia. Het wordt hier gedronken voor de lunch of het diner als aperitief, zo tussen 18.00 en 21.00 uur, na de werkdag met vrienden of collega’s op een terrasje. Soms geserveerd met een tapa of pincho, vaak met papas (chips) of olijven.

Een echte vermut wordt gemaakt van…

Vermut bestaat uit witte of rode basiswijn. In Valencia wordt vaak voor wit een Moscatel of Macabeo gebruikt en voor rode vermut vaak een Monastrell of Garnacha. Daar worden suiker of karamel, gedistilleerde alcohol en verschillende soorten kruiden aan toegevoegd. Vaak wordt ajenjo (absint) toegevoegd, maar bijvoorbeeld ook (een combinatie van) anijs, vanille, kaneel en nog veel meer andere soorten kruiden. Zo ontstaat een perfecte balans tussen zuurgraad, bitterheid en zoetheid. In een echt goede vermut vind je geen chemische substanties!

Meer dan alleen Martini vermut

Er zijn verschillende soorten vermut op de markt. Rood, wit, roze, droog. De meest bekende is misschien wel vermut van het merk Martini uit Italië. Maar er zijn zoveel meer en misschien wel lekkerdere vermuts te verkrijgen! Het verschil zit hem in de behandeling van de druiven tijdens het wijnbereidingsproces. De wijn mag de toegevoegde kruiden niet overheersen. De kruiden, die doen ‘t ‘m!

Rood, wit, roze en droog

De in Spanje geproduceerde rode vermout is iets minder bitter dan die van Italiaanse oorsprong en wordt gedomineerd door aromatische kruiden. In Valencia wordt deze versie het meest gedronken.

Een witte vermut is zoeter dan de rode variant. Er zit niet per se meer suiker in; er worden gewoon minder bittere ingrediënten gebruikt bij de bereiding. Met name citrusvruchten en vanille proef je terug. De witte vermut wordt het meest gedronken in de wereld! Wist je dat de witte vermut oorspronkelijk een imitatie is die de Fransen maakten van Italiaanse rode vermout? Het succes was zo groot dat de Italianen al snel de Fransen imiteerden in het maken van deze versie van vermut.

De roze vermut wordt het minst gedronken. In de bereiding worden rode wijnen met witte wijnen gemengd, waardoor het een roze kleur krijgt.

De droge vermut wordt vaak gebruikt voor cocktails, omdat deze heel erg bitter is en dus beter gecombineerd kan worden.

Vermut: van medicijn tot aperitief en koninklijke likeur

Wist je trouwens dat vermut niet is ontstaan als aperitief, maar als medicijn? Daarvoor moeten we terug naar de tijd van de Grieken, 400 v. Chr. Destijds ging Hippocrates (Griekse arts en grondlegger van de Westerse geneeskunde) op zoek naar een medicijn tegen maagpijn. Hij gebruikte extracten van planten, kruiden, bloemen in combinatie met een wijn en zo ontstond een aromatische drank, die we vandaag de dag kennen als Hipocras: kruidige wijn uit de Middeleeuwen. Deze drank bevatte bestanddelen van het latere aperitief vermut. Onder het Romeinse rijk werd de aromatische drank niet meer als medicijn geschonken, maar echt gezien als aperitief. In de Middeleeuwen werd Hipocras veelvuldig gedronken als aperitief, maar werd het ook nog steeds door dokters als medicijn voorgeschreven.

Vermut als nieuwe officiële koninklijke likeur

Toch linken veel mensen vermut aan Italië en niet aan Griekenland. En dat komt niet alleen doordat het merk Martini van Italiaanse bodem is. Er is namelijk een Italiaan – Antonio Benedetto Carpano – die belangrijk is geweest in de historie van vermut. In de wijnwinkel van Luigi Marendazzo in Turijn werkte Antonio in de 18e eeuw als 21-jarige aan nieuwe experimenten, mixen en recepten. Zo mixte hij witte wijn met meer dan dertig verschillende kruiden, suiker en brandewijn. Nadat zijn baas het drankje had goedgekeurd, mocht Antonio het drankje aanbieden aan Hertog Vittorio Amedeo III die in het Koninklijk Paleis in Turijn woonde. De mengeling van zoet en bitter beviel de hertog en hij benoemde vermut direct tot de nieuwe officiële koninklijke likeur (in plaats van Rosolio, likeur gemaakt van rozenblaadjes)!

De komst van vermut in Spanje

Langzaamaan verspreidt de smaak van vermut zich over de hele wereld. In Italië experimenteert men met de rode vermut, in Frankrijk ontdekken ze de witte vermut. In de 19e eeuw belandt het aperitief, en ook de experimenten daarmee, in Spanje. Met name in Reus, een gebied met een rijke geschiedenis in wijngaarden en drankindustrie, wordt geëxperimenteerd met vermut. Helemaal als de conservatieve regering in Madrid besluit importrechten te verhogen, waardoor buitenlandse producten, en dus ook buitenlandse vermut, duurder wordt.

De beste vermutbars in Valencia

Eigenlijk kun je vandaag de dag in vrijwel elke bar in Valencia een vermut bestellen. Soms van een nationaal of internationaal merk en soms huisgemaakt (casero). We hebben onze favoriete vermutbars in Valencia voor je op een rij gezet.

Bar Vermúdez (Ruzafa)

In het hart van de upcoming wijk Ruzafa – waar je ook onze fietsenwinkel vindt – ligt Bar Vermúdez. Met zo’n naam hoef je niet te raden wat hun specialiteit is. Het is hun handelsmerk en ze bieden dan ook diverse lokale, nationale en internationale soorten aan. Als je hier een vermut bestelt, krijg je er tot 21.00 uur een kleine tapa gratis bij, zoals een ensaladilla rusa, een pincho of een lekkere patata brava. Echt trek gekregen? Je kunt hier ook prima een hapje eten!

Adres
Gran Vía de les Germanies 21
46006 Valencia
Website

Openingstijden
Dinsdag t/m donderdag: 13.00 – 17.00 uur en 20.00 – 23.30 uur
Vrijdag en zaterdag: 13.00 – 00.00 uur
Zondag: 13.00 – 17.00 uur

Casa Victoria (La Seu, centrum)

Je zou er zomaar voorbij kunnen lopen: het schattige smalle barretje Casa Victoria. Een echte ouderwetse vermuteria die door eigenaresse Victoria weer tot leven is gewekt! Het lijkt even alsof je teruggaat in de tijd. Er wordt hier aan de bar gehangen, binnen of buiten, natuurlijk met een van de vele merken vermut in je hand. Bestel er heerlijke jamon croquetas (hamkroketjes) bij of een lekker kaasplankje. Deze worden bereid door de keuken van het sfeervolle restaurant Trece aan de overkant. Ook van eigenaresse Victoria en een echte aanrader om lekker te lunchen of te dineren!

Adres
Carrer de Calatrava 23
46001 Valencia

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag: 19.00 – 00.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 00.00 uur

Taberna La Senia (La Seu, centrum)

In het hart van het historische centrum van de stad, vlakbij La Lonja, vind je Taberna La Senia. Hier kun je een echte vermut casero proeven, maar ze bieden ook andere vermuts aan. Je kunt er gezellig in het raam zitten met wat kussentjes, zodat je uitzicht hebt op het leuke pleintje ervoor. Heb je wat trek gekregen? Ze hebben hier ook een heerlijke tapaskaart incl. glutenvrije opties.

Adres
Carrer de la Senia 2
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m donderdag: 19.00 – 00.00 uur
Vrijdag t/m zondag: 12.00 – 17.00 en 19.00 – 00.00 uur

La Bernarda (La Seu, centrum)

Gelegen bij een van de leukste en nog niet zo superontdekte pleintjes van de stad: La Bernarda bij Mercado de Tapineria. Hier kun je genieten van je vermut, of een ander drankje van de uitgebreide kaart, op het leuke terras. In het weekend worden hier vaak gastronomische activiteiten georganiseerd, zoals een vermutproeverij, wijnproeverij, of ook wel eens vintage- en tweedehandsmarkten. Je kunt hier ook traditionele tapas eten mocht je wat trek hebben.

Adres
Carrer del Cobertis de Sant Tomas 7
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Vrijdag en zaterdag: 12.00 – 00.00 uur
Zondag: 12.00 – 18.00 uur

La Fabrica de Hielo (Cabanyal, strand)

Aan het einde van je stranddag en trek in een vermut? Stap dan eens binnen bij La Fabrica de Hielo in de oude visserswijk Cabanyal. Een oude loods omgebouwd tot creatieve, artistieke en gastronomische plek met een moderne en industriële sfeer. Je kunt er een heerlijk groot glas vermut bestellen, een hapje bestellen bij de foodtruck en ondertussen aanschuiven bij een van de vele tafeltjes (vaak tweedehands meubels), luisteren naar muziek (er zijn hier regelmatig bandjes of DJ optredens) of struinen langs de kraampjes op zoek naar nieuwe LP’s (één keer in de paar weken vindt hier een tweedehandsmarkt plaats).

Adres
Carrer de Pavia 37
46011 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 17.00 – 01.30 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 01.30 uur

Zelf vermut maken of cadeau doen

  • Mmm… heb je dorst gekregen en zin in vermut? We organiseren graag voor jou een vermut proeverij in Valencia (minimaal 10 personen). Mail ons op info@verrassendvalencia.nl en we sturen je graag meer informatie.
  • Wil je thuis nog lekker kunnen nagenieten van een vermut? Natuurlijk kun je vermut in Valencia ook in de supermarkt kopen, zoals bij de Mercadona of Consum.
  • Zoek je een mooie fles vermut om cadeau te doen? Dan is het merk Padro & Co misschien wel wat voor jou. Naast hun waanzinnig mooie flessen hebben ze met hun vermut ook al meerdere prijzen gewonnen. Je kunt dit merk onder andere bij Bodegas Gargallo kopen, gelegen in de wijk Gran Via/Canovas. Of wat dacht je van een echte Valenciaanse vermut? Die schaf je aan bij Original CV tegenover de prachtige Mercado Central.
  • Zelf aan de slag en je eigen vermut casero maken? Koop dan bij het warenhuis El Corte Ingles de enige echte vermut kit. Trek hier wel even een weekje voor uit, want de kruiden hebben de tijd nodig om in de basiswijn te trekken! Mmmm…dat wordt genieten!

Vive el vermut!

Comments are closed.