Museo Fallero

Onderwerpen

Als je een bezoek aan Valencia gepland hebt, is het zeer aan te raden om tijdens Las Fallas (Les Falles in het Valenciaans) te komen. We snappen dat dit niet altijd mogelijk is, maar gelukkig is er aan het allergrootste feest van Valencia ook een museum gewijd! Het Museo Fallero vind je vlakbij de Stad van Kunst en Wetenschappen (Ciudad de las Artes y las Ciencias) en hoort bij iedere reiziger bovenaan het to-do-lijstje te staan, want Las Fallas is op en top Valenciaans. Lees hier meer over wat je in dit museum kunt verwachten.

Las Fallas

Las Fallas is een bijna drie weken durend feest waarbij prachtige beelden in vlammen opgaan. Het gaat gepaard met een hoop ‘herrie’, want er wordt dagelijks knalvuurwerk afgestoken en er zijn prachtige vuurwerkshows. We zullen je eerst een korte uitleg geven over deze Valenciaanse traditie.

Traditie

Las Fallas stamt uit halverwege de 18e eeuw, maar was toen nog een klein festival, waarbij op 18 maart in de straten van de stad zelfgemaakte poppen neergezet werden. Kinderen gingen de dag erna op zoek naar weggegooide spullen (falla betekent ‘mislukking’ in het Nederlands). Ze maakten hier kleine vuren van om vervolgens de poppen ‘s avonds te verbranden.

Materialen

Er is niet heel veel informatie over waar de eerste fallas van gemaakt werden en welke technieken er gebruikt werden, maar waarschijnlijk was de basis van hout of draad, bedekt met jute, oude stof of kleding. Verder werden er dingen als weggegooide schoenen en gevulde handschoenen gebruikt. Voor 1860 werd er karton gebruikt voor de gezichten, daarna werd er hars gebruikt en in 1970 is het traditionele productieproces veranderd door de introductie van polyester.

Populair

De kunstenaars die worden ingehuurd door de Fallasverenigingen werken het hele jaar door hard aan de beelden, want iedereen wil de mooiste maken. Er zijn ‘grote mensen fallas’ en ‘kinder fallas’ (les falles infantils). Van allebei wordt er één ninot (pop) gered van verbranding. De mensen mogen stemmen welke zij het mooiste vinden en deze ninots zijn in het Museo Fallero te bewonderen. In het museum kun je daarom ook een goed beeld van de Valenciaanse geest krijgen.

De crema’s (‘verbrandingen’)

De beelden zijn gemaakt van brandbare materialen zoals hout, karton en piepschuim en worden uiteindelijk verbrand. Dit gebeurt op 19 maart, de dag van San José, dit is de beschermheilige van de timmermannen. De beelden worden op ruime plaatsen in de straten door de hele stad gezet, waar ze uiteindelijk worden verbrand.

Het museum

Het museum is gevestigd in een oude herberg, dat vroeger ook een kazerne was en later ook een militaire gevangenis. Vanaf 1934 zijn hier de allermooiste fallas bewaard en tentoongesteld. In het museum kom je niet alleen de mooiste ninots van de afgelopen ruim tachtig jaar tegen (het zijn er inmiddels meer dan 800), je vindt er ook veel oude posters en foto’s, waardoor het ook een goed beeld geeft van Valencia door de jaren heen.

Wat kun je er vinden?

Het museum vertelt je meer over de geschiedenis van de traditie en alle aspecten hiervan (de opzet, klederdracht, verbranding, etc.) en je kunt er ook een video bekijken van Las Fallas, zodat je toch het gevoel hebt dat je erbij geweest bent.

Praktische informatie

 • Plaça de Montolivet 4
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zaterdag: 10.00 – 19.00 uur
  Zon- en feestdagen 10.00 – 14.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  Normaal ticket: €2
  Groepen van tien personen of groter, studenten (met bewijs), kinderen onder de 16 jaar, gepensioneerden, leden van grote gezinnen (met bewijs): €1
  Kinderen onder de 6 jaar, mindervaliden en één begeleider (indien deze begeleiding noodzakelijk is voor het bezoek), bezitters van de Valencia (Cruise) Card en voor iedereen op 18 mei: gratis
  Gratis toegang op zaterdag, zondag en feestdagen
 • Buslijn 6, 13, 14, 15, 18, 25, 35 of 95
 • Het museum heeft twee verdiepingen met lift en is rolstoelvriendelijk

Tips

 • Het museum is niet erg groot, dus je zal er dan ook niet erg lang rondlopen. Met een gemiddelde bezoekduur van 30 minuten tot een uur is het perfect om te combineren met een ander museumbezoek. Vlakbij het Museo Fallero is de Ciudad de las Artes y las Ciencias, hier vind je het wetenschapsmuseum.
 • Naast het Museo Fallero zit ook een leuk kerkje dat, als het is geopend, zeker de moeite waard is om te bekijken.