Centro Cultural Bancaja

Onderwerpen

Midden in het centrum van Valencia vind je het multifunctionele gebouw Centro Cultural Bancaja. Je dompelt je hier onder in de cultuur en taal van de Valencianen. Er zijn talloze kunstwerken te bewonderen in dit historische gebouw, van modern tot impressionistisch. Verder worden er veel tijdelijke exposities gehouden, van lokale artiesten, maar ook bekende namen zoals Picasso. Omdat het een prachtige locatie is, worden er ook regelmatig (bedrijfs)evenementen gehouden.  

Dé ontmoetingsplek van Valencia

Er vinden maandelijks veel sociale en culturele evenementen plaats in het prachtige gebouw. Dit historische pand is namelijk de thuisbasis van de Bancaja Foundation. Het doel van de Bancaja Foundation is om de Valencianen te verbinden met sociale en culturele activiteiten. Denk hierbij aan concerten door onder andere de internationale muziekschool Berklee, boekpresentaties en verschillende workshops. Bij deze workshops wordt gestimuleerd om op een leuke manier te leren en te socializen: gezelligheid staat voorop. Verder zijn er wisselende tijdelijke exposities van kunst, literatuur en cultuur. Op zondag kun je het cultureel centrum gratis bezoeken.

Culturele activiteiten

Maandelijks zijn er verschillende culturele activiteiten, zoals tentoonstellingen, workshops en congressen. Deze activiteiten zijn allemaal gericht op de Valenciaanse taal en cultuur. Vaak zijn er voor het organiseren van deze evenementen samenwerkingen met sociale organisaties die zich inzetten voor kansarme kinderen. Door het promoten van cultuur heeft de Bancaja Foundation veel kunst ontvangen van organisaties. Zo kun je bijvoorbeeld een echte Picasso bewonderen. Ook kun je een kijkje nemen bij de werken van de Valenciaanse kunstenaar Joaquín Sorolla. Deze Spaanse schilder was gespecialiseerd in portretten en landschappen. Hij probeerde met zijn werken sociale en historische thema’s onder de aandacht te brengen.

Sociale activiteiten

De foundation heeft ook een speciale afdeling ‘Acción Social’ die zich richt op het stimuleren van creativiteit en deelname aan de maatschappij. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt hulp bij het vinden van een baan, studie en bij de ontwikkeling van talenten. Dit doet Bancaja Foundation door het organiseren van verschillende activiteiten, zoals bijvoorbeeld conferenties waarbij studies en passende banen tentoongesteld worden. Maar ook door samenwerkingen met universiteiten om jongeren te stimuleren. Ook worden er creatieve workshops georganiseerd, die bijvoorbeeld met fotografie en kunst te maken hebben. Hiermee krijgen Valencianen de kans om nieuwe talenten te ontdekken en ontwikkelen.

Een klein beetje geschiedenis

Het Centro Cultural Bancaja heeft vroeger een aantal andere belangrijke functies gehad voor Valencia. Zo was dit gebouw onder andere aan het begin van de twintigste eeuw het hoofdkantoor van een belangrijke bank in Valencia, de Caja de Ahorros de Monte de Piedad. De decoratie is sierlijk en monumentaal, wat in die tijd de stijl was voor de architectuur van banken. De architecten Vincente Valls Abad en Joaquín García Sanz hebben het interieur tussen 1980 en 1982 volledig hervormd om het culturele centrum hier te kunnen huisvesten. Twee belangrijke gebouwen, het hoofdkantoor van de voormalige bank Caja de Ahoras y Mote de Piedad en het voormalige huis van Manuel Gomez Fos, zijn toen samengevoegd in wat we nu kennen als het Centro Cultural Bancaja.  In 2007 is het gebouw volledig omgetoverd tot hoe we het vandaag de dag kennen door de architecten Pablo Martínez Montesa en zijn broers José Ricardo Martínez Montesa en José Alberto Jordá Albiñana. Het gebouw heeft een oppervlakte van 12.000m2. De Bancaja Foundation zit hier sinds 2013 gevestigd.

Leuke spots in de buurt

Na de ontdekkingstocht in dit prachtige gebouw van Centro Cultural Bancaja heb je misschien wel trek in een lekkere koffie met een taartje. Je hoeft hiervoor niet ver te zoeken, de heerlijke spot La Petite Brioche zit om de hoek. Je bent hier ook heel dichtbij dé winkelstraat van Valencia, Carrer de Colón. Dus, dit is het perfecte moment om een leuke zomerse outfit te scoren of een leuke accessoire! Heb je meer zin om gewoon even te relaxen? Ga dan naar het Glorieta park, waar het heel fijn is op een warme dag om even de schaduw op te zoeken onder de vele grote bomen die in dit park staan. Daarnaast ligt er op een paar minuutjes lopen het prachtige Turia Park, waar je ook heerlijk kunt bijkomen in de natuur.

Bereikbaarheid

Het gebouw ligt op een ideale locatie met bushaltes, metrostations en parkeergelegenheid om de hoek.

  • Plaza Tetuán 23
  • Website
  • Openingstijden:
    Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 14.00 en 16.30 – 20.15 uur