Valor chocolade

Onderwerpen

De regio Valencia staat niet alleen bekend om haar sappige sinaasappels en verrukkelijke paella, maar ook om de heerlijke Valor chocolade! Ben jij een chocoladeliefhebber en ken je deze Valenciaanse chocolade nog niet? Lees dan snel verder! We vertellen je meer over de geschiedenis van Valor en natuurlijk waar je deze heerlijke chocolade kunt kopen als je in Valencia bent.

Terug in de tijd

In 1881 werd Valor chocolade opgericht door Valeriano López Lloret en inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid tot één van de bekendste chocolatiers in Spanje. Het familiebedrijf maakt inmiddels al meer dan 130 jaar chocolade.

Valor begon in Valencia en richtte zich eerst alleen op deze omgeving. Door de snelgroeiende technologie destijds werd het makkelijker om de chocolade te kunnen verspreiden en zo werd de eerste chocolade vervoerd naar Madrid. Vijf pond chocolade was de meest gebruikelijke bestelling, die vijf peseta’s kostte. De peseta was een munteenheid waarmee tot 2002 in Spanje betaald werd. De traditionele kar waarmee de chocolade werd vervoerd werd uiteindelijk vervangen door een motorvoertuig, een Chevrolet vrachtwagen. Hier paste wel 1.500 kilo in waardoor het vervoeren nog efficiënter ging! In 1935 beschikt Valor ook over elektriciteit wat hen liet nadenken over geautomatiseerde machines die de chocolade konden produceren in plaats van alleen menselijke krachten. Dit zou het proces nog efficiënter maken en de chocolade van nog hogere kwaliteit! Zo ontstonden er door de jaren heen verschillende fabrieken.

Hoe het verder ging

In de jaren zestig blijft Valor chocolade haar productiecapaciteit uitbreiden. Op dat moment produceren ze elke dag (acht uur lang) 10.000 kilo chocolade. Het managementteam werd uitgebreid en een netwerk van vertegenwoordigers was in heel Spanje gevestigd. De cacaoboter in de chocolade werd vervangen door plantaardige vetten, waardoor de chocolade als ‘gezonder’ kon worden bestempeld. Ondertussen bleven ze de fabriek maar uitbreiden.

Rond 1995 begon Valor ook met de commercialisering van de chocolade en met de export naar enkele Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen, zoals Argentinië, Venezuela en Japan. Door de jaren heen bereikte Valor nog meer delen van de wereld en in 2016 was het tijd voor een nieuw logo! Inmiddels is Valor chocolade verkrijgbaar in meer dan 50 landen wereldwijd en zijn er al meer dan 40 franchise winkels.

Chocolatería Valor

Zou je graag wat overheerlijke warme chocolade met churros, een chocoladetaartje, chocolade-ijs of een chocoladebonbon van Valor afkomstig uit Valencia willen proberen? Of hou je meer van een chocolade granita of een van de verfrissende shakes?

In Valencia zijn er drie ‘Chocolaterías Valor’: twee in het centrum, waarvan één gelegen op Plaza de la Reina, vlakbij de kathedraal. De andere Valor Chocolatería is gevestigd in de ‘El Corte Inglés’ schuin tegenover de Ciudad de las Artes y la Ciencias.

Bij alle drie kun je genieten van de lekkernijen die er allemaal te verkrijgen zijn! En oh ja, vaak hebben ze ook een chocolade fondue… Er gaat een wereld voor je open als chocoladeliefhebber!

 • Plaça de la Reina 20
 • Website    
 • Openingstijden:
  Maandag t/m donderdag: 09.00 – 21.00 uur
  Vrijdag t/m zondag: 09.00 – 23.00 uur
 • Carrer d’En Sanç 2
 • Website    
 • Maandag t/m zondag: 09.00 – 21.00 uur
 • Carrer del Pintor Maella 37
 • Website    
 • Maandag t/m zaterdag: 10.00 – 21.00 uur

Nog meer chocolade…

Bang dat je in de Chocolatería Valor geen keuze kunt maken? Een troost: in veel supermarkten in en rondom Valencia, zoals in de Consum, Carrefour en DIA, verkopen ze verschillende Valor chocoladerepen. De keuze en de beleving mag dan minimaler zijn dan in de Chocolatería, maar dat doet zeker niet onder aan de smaak!

Ben je wel in een van de twee Chocolatería’s geweest en ben je helemaal fan? Geen zorgen: je kunt ook zelf de lekkerste cakes, taarten en brownies maken dankzij de recepten van andere Valor liefhebbers! Ze zijn wel in het Spaans, maar het meeste spreekt voor zich!

Daarnaast verkoopt Valor ook ‘chocolate a la taza’: chocolade om te drinken of om bijvoorbeeld churros in te dippen. Echt een aanrader! Vergeet dat dit anders is dan de chocolademelk die wij in Nederland kennen, maar zeker het proberen waard.

Museum vol met smeuïge chocolade en verhalen

Als het je leuk lijkt om wat meer te weten te komen over chocolade en het ontstaan van Valor chocolade, dan is het chocolademuseum zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook als je enthousiast bent geworden door het lezen over de geschiedenis van het chocolademerk is het museum een leuk idee.

Je vindt er de oorsprong van de chocolade, de gereedschappen en machines die ze gebruikten en zelfs het eerste Valor karretje waarmee de chocolade als eerste werd vervoerd! De authentiek die het merk in stand probeert te houden ondanks de vele veranderingen door de jaren heen is volledig terug te zien in dit museum.

Houd wel in gedachten dat het ongeveer anderhalf uur rijden is naar Villajoyosa vanaf Valencia. Er is gratis entree bij dit museum.

 • Avinguda Pianista Gonzalo Soriano 13, Villajoyosa
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 20.00 uur
  Zaterdag: 10.00 – 14.00 uur
 • Gratis entree

Tips

 • Er zijn veel originele Valor bonbons, waaronder de ‘Esencia de Naranja’ (pure chocolade met sinaasappel). Ben je echt op zoek naar een hele bijzondere smaakexplosie, dan is de ‘Bombón Oliva’ (met olijfolie en tomaat) een aanrader.
 • Wanneer je niet kunt kiezen tussen de vele smaken (en dat zou zomaar eens kunnen gebeuren!), kan het een oplossing zijn om een proeverij te doen bij Chocolatería Valor. Vraag ernaar bij de chocolateria! Geniet van de vier verschillende smaken, zoals witte chocolade, melkchocolade koud en smeuïg, melk warm en romig en de intense 52% pure chocolade!