Casa Museo Blasco Ibáñez

Onderwerpen

Wanneer je het strand van Valencia afloopt richting het Patacona strand, zal je misschien aan je linkerhand een gebouw opvallen. In het rijtje huizen staat een huis dat een stuk groter is met pilaren aan de voorzijde. Dit is niet zo maar een huis, dit is het Casa-Museo Blasco Ibáñez. Vicente Blasco Ibáñez woonde hier, een van de bekendste Valenciaanse schrijvers. Hieronder kun je meer lezen over de schrijver en het Casa-Museo Blasco Ibáñez.

Wie was Vicente Blasco Ibáñez?

Op 29 januari 1867 werd Vicente geboren in Valencia. Als klein jongetje was hij al geïnteresseerd in de politiek. Niet erg verrassend dat hij er voor koos om rechten te studeren, aan de Universiteit van Valencia. Hij sloot zich later aan bij een Republikeinse partij. Vaak had hij andere ideeën dan de heersende partijen. Hierdoor is hij vaak gevangen gezet of zelfs het land uit gezet. Waarschijnlijk vond Vicente dat laatste niet heel erg, hij heeft namelijk in zijn leven veel gereisd, onder andere naar Amerika en Zuid-Amerika.

Behalve de politiek, was Vicente ook geïnteresseerd in schrijven. Hij schreef vooral romans. Hij schreef vier type romans: over Valencia, over sociale groepen en problemen, over zijn reizen door Amerika en Zuid-Amerika (vooral Argentinië) en over de Eerste Wereldoorlog. Een aantal van zijn romans is zelfs verfilmd. De bekendste verfilming is misschien wel “The Four Horsemen of the Apocalypse”. Blasco Ibáñez was een van de grootste schrijvers van Spanje en Valencia. In 1891 trouwde hij met Maria Blasco (hoewel ze dezelfde achternaam hadden, waren zij geen familie) waarmee hij vier kinderen kreeg. Zij overleed in 1925. Eventjes later trouwde Vicente met zijn tweede vrouw. Samen maakten ze veel uitstapjes, maar altijd behield hij zijn villa aan het strand in Valencia. In 1928 overleed Vicente Blasco Ibáñez in zijn andere huis in Menton, Frankrijk.

Chalet de Vicente Blasco Ibáñez

In 1902 werd het Casa-Museo voor Vicente gebouwd. Het is ontworpen door de architect Vicente Bochons Llorente. Dit chalet (zo staat het gebouw opgenomen in het ‘Bien de interés cultural’, Erfgoed van Cultureel Belang) is een goed voorbeeld van de burgerlijke architectuur uit het begin van de negentiende eeuw. De villa is aan het Malvarrosa strand gelegen, een plek waar vroeger de rijke Valencianen hun zomerhuis bouwden. Het is ook een plek die de Valenciaanse schilder Joaquin Sorolla vaak in zijn schilderijen opnam.

Over het gebouw

Het gebouw telt drie verdiepingen en is omringd door een tuin. De eerste verdieping is van buiten vooral indrukwekkend, door de negen Ionische pilaren en de twee kartiatiden (pilaren in de vorm van een vrouw) aan beide zijkanten. Achter de pilaren is een stuk terras. Hier staat een marmeren tafel, gericht tot de zee. Vanachter deze tafel schreef Vicente een aantal van zijn grootste romans. Toen Spanje leefde onder dictator Franco werd het Blasco Ibáñez huis in beslag genomen. Het gebouw raakte in verval en het werd een verlaten huis. In de jaren ’80 leek het huis meer op een ruïne dan op het prachtige zomerhuis dat het ooit was. Gelukkig werd in de jaren ’90 (na de dictatuur) het huis gerestaureerd. Toen werd van het huis het Casa-Museo Blasco Ibáñez gemaakt met verschillende portretten en beelden van de familie Blasco Ibáñez, meubels, voorwerpen en nog meer herinneringen aan Vicente. In de zomer van 1997 werd het huis officieel geopend voor het publiek.

Casa-Museo Blasco Ibáñez

Het museum is in drie verdiepingen verdeeld. De begane grond is een soort aula en expositieruimte. De eerste verdieping is eigenlijk het museum waar veel meubels en voorwerpen te vinden zijn. De volgende voorwerpen zijn onder andere te vinden in het huis: portretten van Vicente, zijn eerste vrouw en hun kinderen, vazen, foto’s, tasjes en waaiers voor feesten van Vicente’s vrouw en dochter. Ook zijn er vele herinneringen terug te vinden aan de reizen die de schrijver maakte.

De tweede verdieping is een onderzoekscentrum. Hier zijn veel documenten te vinden die gerelateerd zijn aan het leven van Blasco Ibáñez. Ook vind je op deze verdieping veel van zijn werken, maar ook werken van andere auteurs die Vicente hebben geïnspireerd. Houd er wel rekening mee dat de informatie in het gehele museum in het Spaans en Valenciaans is.

Praktische informatie

 • Carrer de Isabel de Villena 159
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 en 15.00 – 19.00 uur
  Zondag: 10.00 – 14.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  €2,00 (algemeen tarief)
  €1,00 (studenten, 65+ en groepen van meer dan 10 personen)
  Gratis op zondag en kinderen tot 7 jaar

Tips

 • Volg onze digitale Fietsroute. Deze eindigt ongeveer bij het Casa-Museo Blasco Ibáñez!
 • De boeken van Vicente Blasco Ibáñez zijn veel vertaald, maar Nederlandse versies zijn er bijna niet te vinden. Gelukkig zijn veel van zijn boeken wel naar het Engels vertaald, mocht je interesse hebben in Vicente’s romans.
 • Ben je van plan om het museum met meer dan 10 personen te bezoeken? Bel dan eerst even naar +34 963 525 478.