Fallas

Las Fallas is het grootste straatfestival van Spanje. Het is een overweldigende, wondere wereld van gigantische, geknutselde beelden, ‘fallas’ genoemd. De elegante ‘falleras’ hebben zich op hun allermooist gekleed en lijken wel prinsessen in hun schitterende jurken. Voeg hier een enorme dosis vuurwerk aan toe en het feest is compleet. De enige manier om Fallas écht te beleven is door naar Valencia te komen en je onder te dompelen in de magische festiviteiten.

Fallas programma 2022

Ninot Expositie

Op de laatste zondag van februari begint het Las Fallas officieel met het openingsfeest: La Crida. Tot het begin van Las Fallas is het mogelijk om de expositie te bekijken van de ninots. Ninots zijn eigenlijk figuren uit een falla beeld. Een falla bestaat uit meerdere ninots (figuren/personages) en iedere fallas vereniging kiest 1 ninot die met de wedstrijd meedoet van de mooiste/meest originele/beste ninot. De ninot die wint mag in het Fallas museum komen te staan. De rest van de ninots worden samen met de fallasbeelden verbrand.
Prijs: 3 euro
Tijd: Maandag – donderdag van 10.00 – 20.00 uur en vrijdag – zondag van 10.00 – 21.00 uur

Meer informatie en om alvast online tickets te kopen: https://exponinot.fallas.com/

Aanloop naar Fallas

Vrijdag 4 februari

19:00 uur – Start van het Fallasseizoen met de inhuldiging van de Ninot-tentoonstelling
De dag eindigt met een vuurwerkshow met licht- en kleureffecten

Zondag 27 februari

Las Fallas wordt op de laatste zondag van februari officieel geopend met vuurwerk en lichtshows. Deze feestdag heet La Crida.
07:15 uur – Start van de dag met vuurwerk
07:30 uur – Spectaculaire knallen op Plaza del Ayuntamiento
12:00 uur – Muziekbands spelen opPlaza del Ayuntamiento
14:00 uur – Mascletà, oftewel knalvuurwerk, op de Plaza del Ayuntamiento
19:00 uur – “Crida” in de Torres de Serranos waarbij het programma wordt aangekondigd
N.T.B. – De dag eindigt met een vuurwerkshow met licht- en kleureffecten

Dinsdag 1 t/m zaterdag 5 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Zondag 6 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
17:00 uur – Optocht van de Ninot startend vanaf Jardins de la Glorieta, langs Carrer La Paz, San Vicente, Plaza del Ayuntamiento, Marqués de Sotelo en eindigt op carrer Xàtiva
N.T.B. – Aan het einde van de optocht worden de eerste gemeentelijke Fallas, Protegeix allò que estimas, gepresenteerd.
N.T.B. – De dag eindigt met een Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Maandag 7 t/m woensdag 9 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Donderdag 10 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
18:00 uur – Een hulde op het Plaza del Ayuntamiento (van de strijdkrachten aan de FFMMV en CCHH)

Vrijdag 11 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Zaterdag 12 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
00:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Zondag 13 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Maandag 14 maart

14.00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
17.00 uur – Sluiting van de Ninot-tentoonstelling voor kids
17:30 uur – Lezing van de Ninot Indultat Infantil 2022
17:45 uur – Ninots worden opgehaald door de commissies (dit duurt tot 20:00 uur)

Programma Fallas

Dinsdag 15 maart

08:00 uur – Het begin van de Fallera-week start met de ‘Plantà’, waarbij de kinder Fallas uit de werkplaatsen worden gehaald
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
17:00 uur – Sluiting van de Ninot-tentoonstelling
17:30 uur – Lezing van de NinotIndultat 2022
17:45 uur – De commissies halen de kinderen op (dit duurt tot 20:00 uur)
00:00 uur – De hele stad wordt verlicht tijdens “L’ Albà de les Falles” met vuurwerk op de Plaza del Ayuntamiento

Woensdag 16 maart

08:00 uur – Het begin van de Fallera-week start met de ‘Plantà’, waarbij de Fallas uit de werkplaatsen worden gehaald
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
16:30 uur – Prijsuitreiking van de kinderfallas ‘Ninot’ op het Plaza del Ayuntamiento (gemeentehuisplein)
00:00 uur –
Vuurwerk op de Paseo de la Alameda

Donderdag 17 maart

09:30 uur – Onderscheidingen worden uitgedeeld op Plaza del Ayuntamiento
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15.30 uur – Bewoners van Valencia bieden bloemen aan Mare de Déu (09:30 uur – Onderscheidingen worden uitgedeeld op Plaza del Ayuntamiento
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15.30 uur – Bewoners van Valencia lopen in traditionele klederdracht een optocht om uiteindelijk te eindigen bij de Mare de Déu (Virgen de los Desamparados) om haar bloemen aan te bieden
01:00 uur – vuurwerk op de Paseo de la Alameda

Vrijdag 18 maart

10:30 uur – Eerbetoon aan de dichter Maximiliano Thous bij zijn monument op de kruising van de straat Sagunto en de straat die naar hem vernoemd is
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15.30 uur – Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen. De verschillende fallas verenigingen wandelen met bloemen door diverse straten om bloemen aan de Virgen de los Desamparados aan te bieden
01:30 uur – Nit del Foc (vanaf verschillende plekken in Valencia wordt er siervuurwerk afgestoken)

Zaterdag 19 maart

11:00 uur – Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen
12:00 uur – Plechtige mis ter ere van Sant Josep in de kathedraal van Valencia
14:00 uur – Mascletà (knalvuurwerk op diverse plekken in Valencia)
18:00 uur – Vuurparade vanaf de Colón naar Ruzafa tot het Porta la Mar-plein
20:00 uur – Cremà van de kinderfallas
20:30 uur – Cremà van de winnende kinderfalla
21:00 uur – Cremà van de kinderfalla op Plaza del Ayuntamiento
22:00 uur – Cremà van alle fallas van Valencia
22:30 uur – Cremà van de winnende falla
23:00 uur – Cremà van de falla op Plaza del Ayuntamiento

Wanneer

Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serranos en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van ruim 600 beelden (van hout en piepschuim). Hoewel er gedurende de hele periode feestgevierd wordt, barsten de grootste feesten los tijdens het hoogtepunt tussen 15 en 19 maart.

De Valenciaanse droomwereld tijdens Las Fallas

Een bezoek aan Valencia tijdens Las Fallas is een absolute aanrader. De stad barst bijkans uit z’n voegen van de gezelligheid en nog meer dan anders is er overal iets te doen. Vergelijk het een beetje met Koningsdag in Nederland, maar dan meer dan drie weken(!) lang. Vooral in de weekenden en tijdens het hoogtepunt van 15 tot en met 19 maart is het één groot feest. Laat dat feestvieren maar aan de Valencianen over of beter nog: doe lekker met ze mee!

De festiviteiten beginnen ieder jaar op de laatste zondag van februari. In 2022 is dat zondag 27 februari. Met 19 maart als einddatum betekent dat dus dat Las Fallas ruim drie weken duurt. De openingsceremonie, oftewel ‘La Crida’, is het startsein van een onvergetelijke periode die zijn weerga niet kent.

De meest bizarre traditie die bij Las Fallas hoort is het verbranden van alle beelden. Tijdens ‘La Crema’ op 19 maart, de feestdag van San José, de beschermheilige van de timmermannen, worden alle fallas in brand gestoken en daarmee eindigt het feest.

Ga mee met de Fallas rondleiding of bestel het magazine!

Twijfel niet en laat je meeslepen in dit spektakel. Onze enthousiaste gids neemt je graag mee tijdens een flitsende Fallas rondleiding, zodat je een vliegende start hebt van je Fallastijd in Valencia. Tijdens de Fallas tour bezoek je een populaire Fallas wijk, onze gids vertelt je graag meer over de prachtige fallas beelden die je onderweg tegenkomt en laat je graag een typische Valenciaanse lekkernij proeven! De Fallas tour vindt plaats van 14 tot en met 19 maart.

¡Fallasgids!

Zodat niemand iets miste van al het moois dat er te zien en te beleven is tijdens Las Fallas hadden wij twee jaar geleden een digitale fallasgids gecreëerd. Hierin staat veel leuke, verrassende informatie, zoals waar Las Fallas vandaan komt, hoe de fallera’s verkozen worden, een overzicht van de prachtige fallas kunstwerken van dat jaar, een interview met een Nederlandse fallas-fanaat die zich heeft aangesloten bij een echte Fallasvereniging en nog veel meer verrassende weetjes. De fallasgids 2022 is onderweg!

Hoe fijn om helemaal voorbereid zijn in Valencia tijdens Las Fallas! Hierbij het Fallaspakket van 2020 als voorbeeld. In dit pakket dat we voor jou hadden samengesteld, vind je de Fallasgids + het Verrassend Valencia E-book.

De Fallasvereniging

In hun eigen ‘Casal Faller’, een soort clubhuis, komen de leden van een Fallasvereniging samen. Zij ontmoeten elkaar daar het hele jaar door en zo ontstaat er een sterk verenigingsgevoel. Deze verenigingen zijn verantwoordelijk voor het (laten) maken van hun eigen ‘falla’. Een professioneel geknutseld beeld van soms wel twintig meter hoog. Het prijskaartje van zo’n falla kan soms wel meer dan honderdduizend euro(!) bedragen. Las Fallas heeft iets weg van carnaval, maar laat de Valencianen dat niet horen, want het is echt wel een ander feest met een heel eigen karakter waar ze hier maar wat trots op zijn.

Een dag vol belevenissen

Uitslapen is een utopie tijdens dit elektrisch geladen feest, dus het devies is vroeg eruit om zoveel mogelijk mee te maken. De vuurwerkwinkels doen uitstekende zaken deze tijd en dat is te merken. Dag en nacht knalt iedereen er hier op los!

Oorverdovend, ritmisch geknal

Aan het begin van de middag moet je op Plaza del Ayuntamiento zijn voor de ‘mascleta’, een grote knalvuurwerkshow. Een uur van tevoren staat het al rijendik met belangstellenden. Als je vijf minuten voor het begin nog richting het plein wil togen, weet je zeker dat je achteraan staat.

Om precies 14.00 uur wordt de eerste knaller de lucht ingeschoten en dit is het startsein van een continue ritmisch gedreun. Het gaat steeds harder. En steeds sneller. Wie goed luistert, hoort het ritme en voelt dat ook vooral. Net op het moment dat je denkt dat je de kracht niet meer de baas bent, volgt de eindknal en zie je overal om je heen enthousiaste Valencianen. Ze praten met elkaar hoe goed deze mascleta ritmisch in elkaar zat en ze kijken al uit naar de volgende. Gelukkig is er vanaf 1 maart iedere dag een mascleta te bewonderen, tot en met 19 maart.

Paellawedstrijden, falleras en muzikale optredens

Nadat je gecheckt hebt of je trommelvliezen nog heel zijn, is het uiteraard tijd ook wat van de Valenciaanse gastronomie mee te pikken. Niets is leuker dan tijdens één van de vele paellawedstrijden die de Fallasverenigingen organiseren, te vragen of je een vorkje mag mee prikken. Vergis je niet, de lekkerste paella eet je ’s middags, dus dat komt goed uit zo net na de mascleta.

Ondertussen lopen dames in prachtige jurken je aan alle kanten voorbij. Dit zijn de ‘falleras’, de vrouwen die bij de Fallasverenigingen horen. Tijdens Las Fallas hebben zij zich in bijzondere, feestelijke kleding gehesen en dankzij hen wordt het feest nog net een tikkeltje specialer. Maar ook de mannen zien er prachtig uit in hun traditionele kostuums!

Feest er lekker op los!

Tegen de avond zijn er tal van festiviteiten, vaak (live)optredens die tot in de zeer vroege uurtjes door kunnen gaan. ‘Verbenas’ worden de buitenpodia genoemd die door de verenigingen worden gefaciliteerd. Daar kan je los gaan alsof je in een discotheek staat en door middel van ieder drankje wat je drinkt, geef je ook weer een beetje terug aan de ‘Casal Faller’. Geen nood als je gedurende de avond een beetje trek krijgt, je kunt je honger stillen bij talloze kraampjes.

Nit del Foc

Elk jaar vindt in het Turia Park dé grootste vuurwerkshow van Las Fallas plaats tijdens de Nit del Foc. Ongeveer twintig minuten lang wordt er prachtig, spectaculair en overweldigend siervuurwerk afgestoken. Ieder jaar komen er ongeveer zo’n 500.000 mensen op dit spektakel af. Dit jaar vindt de Nit del Foc plaats in de nacht van 18 maart op 19 maart 2022 om 01.30 uur.

Kom naar Valencia tijdens Las Fallas!

Eerlijk is eerlijk, de impact, de grootsheid en het plezier van Las Fallas zijn bijna niet met woorden te beschrijven. Het is dan ook aan te raden een bezoek aan dit geweldige feest op je bucketlist te zetten. Valencia en zijn inwoners zullen je met open armen ontvangen! Ga mee met onze Fallas tour of bestel onze digitale Fallasgids om alles uit je tijd in Valencia te halen tijdens Las Fallas!

Mocht je deze fantastische stad bezoeken buiten de Fallasperiode dan is een bezoek aan het Museo Fallero of het Museo Gremio de Artistas Falleros, twee musea over Fallas, een leuke tip.

Tips

Boek op tijd een accommodatie
Aangezien er veel bezoekers naar Valencia komen tijdens Las Fallas, is het aan te raden om op tijd een accommodatie te boeken. De prijzen gaan snel omhoog! Voor enkele hotel aanraders kan je kijken op hotels in Valencia.
Leukste avond
Wil je Fallas meemaken, maar niet drie weken lang ondergedompeld zijn in het feestgedruis? Kom dan 18 maart naar Valencia en maak het absolute hoogtepunt mee.
Eigen veiligheid
Er vliegen nogal eens stukken brandend of gloeiend vuurwerk rond. Neem dus zelf voorzorgsmaatregelen. Kijk waar de wind vandaan komt (en ga daar dan vervolgens niet staan) en draag een (zonne)bril. Omdat de knallen soms best heftig zijn, is het verstandig om (als je dichtbij staat) je mond open te houden, waardoor de druk op je oren niet te groot wordt.

Comments are closed.