Las Fallas

Las Fallas is het grootste straatfestival van Spanje. Het is een overweldigende, wondere wereld van gigantische, geknutselde beelden, ‘fallas’ genoemd. De elegante ‘falleras’ hebben zich op hun allermooist gekleed en lijken wel prinsessen in hun schitterende jurken. Voeg hier een enorme dosis vuurwerk aan toe en het feest is compleet. De enige manier om Fallas écht te beleven is door naar Valencia te komen en je onder te dompelen in de magische festiviteiten.

¡Las Fallas rondleiding!

Twijfel niet en laat je meeslepen in dit spektakel. Onze enthousiaste gids neemt je graag mee tijdens een Fallas rondleiding, zodat je een vliegende start hebt van je Fallastijd in Valencia. Tijdens de Fallas tour nemen onze enthousiaste gidsen je onder andere mee naar één van de wijken in Valencia waar Fallas uitbundig gevierd wordt. Gedurende de Fallas tour vertelt de gids je meer over het ontstaan, wandel je langs enkele ‘fallas’, maak je kennis met typisch Valenciaanse lekkernijen en nemen we je mee naar de indrukwekkende verlichte straten. Uiteraard geven we je ook nog nuttige tips mee voor tijdens je verblijf in Valencia. Kortom: een complete Fallas ervaring! 

De Fallas tour zal plaatsvinden van 14 maart tot en met 19 maart om 18.00 uur. Neem een kijkje op onze Fallas rondleiding pagina voor meer informatie.  

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor dit geweldige feest, onder andere over:

Fallas programma 2023

Ninot Expositie 

Op de laatste zondag van februari begint het Las Fallas officieel met het openingsfeest: La Crida. Tot het begin van Las Fallas is het mogelijk om de expositie te bekijken van de ninots. Ninots zijn eigenlijk figuren uit een falla beeld. Een falla bestaat uit meerdere ninots (figuren/personages) en iedere fallas vereniging kiest 1 ninot die met de wedstrijd meedoet van de mooiste/meest originele/beste ninot. De ninot die wint mag in het Fallas museum komen te staan. De rest van de ninots worden samen met de fallasbeelden verbrand.

Locatie 
Museum Fallero de València
Plaza Monteolivete 4 
46006 Valencia

Openingstijden 
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 uur – 18.15 uur
Zondag: 10.00 uur – 13.15 uur
Maandag: gesloten 

Aanloop naar Fallas

Vrijdag 3 februari

19:00 uur – Start van het Fallasseizoen met de inhuldiging van de Ninot-tentoonstelling. De dag eindigt met een vuurwerkshow met licht- en kleureffecten

Zondag 26 februari

Las Fallas wordt op de laatste zondag van februari officieel geopend met vuurwerk en lichtshows. Deze feestdag heet La Crida.

07:15 uur – Start van de dag met vuurwerk 
07:30 uur – Spectaculaire knallen op Plaza del Ayuntamiento
12:00 uur – Muziekbands spelen op Plaza del Ayuntamiento 
14:00 uur – Mascletà, oftewel knalvuurwerk, op de Plaza del Ayuntamiento
19:00 uur – “Crida” in de Torres de Serranos waarbij het programma wordt aangekondigd 
N.T.B. – De dag eindigt met een vuurwerkshow met licht- en kleureffecten

Dinsdag 1 t/m zaterdag 5 maart 

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 

Zaterdag 4 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 
17:00 uur – Optocht van de Ninot startend vanaf Jardins de la Glorieta, langs Carrer La Paz, San Vicente, Plaza del Ayuntamiento, Marqués de Sotelo en eindigt op carrer Xàtiva
N.T.B. – Aan het einde van de optocht worden de eerste gemeentelijke Fallas, Protegeix allò que estimas, gepresenteerd. 
N.T.B. – De dag eindigt met een Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Zondag 5 t/m vrijdag 10 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 

Zaterdag 11 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 
00:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Maandag 13 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Maandag 14 maart 

14.00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
17.00 uur – Sluiting van de Ninot-tentoonstelling voor kids
17:30 uur – Lezing van de Ninot Indultat Infantil 2022
17:45 uur – Ninots worden opgehaald door de commissies (dit duurt tot 20:00 uur)

Programma Las Fallas 2023

Woensdag 15 maart

08:00 uur – Het begin van de Fallera-week start met de ‘Plantà’, waarbij de kinder Fallas uit de werkplaatsen worden gehaald
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
17:00 uur – Sluiting van de Ninot-tentoonstelling
17:30 uur – Lezing van de NinotIndultat 2022
17:45 uur – De commissies halen de kinderen op (dit duurt tot 20:00 uur)
00:00 uur – De hele stad wordt verlicht tijdens “L’ Albà de les Falles” met vuurwerk op de Plaza del Ayuntamiento

Donderdag 16 maart

08:00 uur – Het begin van de Fallera-week start met de ‘Plantà’, waarbij de Fallas uit de werkplaatsen worden gehaald
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
16:30 uur – Uitreiking van de beste ‘Ninot’ op het gemeentehuisplein (Plaza del Ayuntamiento)
00:00 uur –
Vuurwerk op de Paseo de la Alameda

Vrijdag 17 maart

09:30 uur – Onderscheidingen worden uitgedeeld op Plaza del Ayuntamiento
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15.30 uur – Inwoners van Valencia lopen een optocht in prachtige traditionele klederdracht om uiteindelijk te eindigen bij de Mare de Déu (Virgen de los Desamparados) om haar bloemen aan te bieden
01:00 uur – vuurwerk op de Paseo de la Alameda

Zaterdag 18 maart

10:30 uur – Eerbetoon aan de dichter Maximiliano Thous bij zijn monument op de kruising van de straat Sagunto en de straat die naar hem vernoemd is
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15.30 uur – Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen. Alle fallas verenigingen lopen door de straten om bloemen te geven aan de Virgen de los Desamparados
01:30 uur – Nit del Foc: een van de weinige keren dat er siervuurwerk wordt afgestoken bij de Stad van de Kunst en Wetenschap

Zondag 19 maart

11:00 uur – Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen
12:00 uur – Plechtige mis ter ere van Sant Josep in de kathedraal van Valencia
14:00 uur – Mascletà (knalvuurwerk op diverse plekken in Valencia)
18:00 uur – Vuurparade vanaf de Colón naar Ruzafa tot het Porta la Mar-plein
20:00 uur – Cremà van de kinderfallas
20:30 uur – Cremà van de winnende kinderfalla
21:00 uur – Cremà van de kinderfalla op Plaza del Ayuntamiento
22:00 uur – Cremà van alle fallas van Valencia
22:30 uur – Cremà van de winnende falla
23:00 uur – Cremà van de falla op Plaza del Ayuntamiento

De Valenciaanse droomwereld tijdens Las Fallas

Een bezoek aan Valencia tijdens Las Fallas is een absolute aanrader. De stad barst bijkans uit z’n voegen van de gezelligheid en nog meer dan anders is er overal iets te doen. Vergelijk het een beetje met Koningsdag in Nederland, maar dan meer dan drie weken(!) lang. Vooral in de weekenden en tijdens het hoogtepunt van 15 tot en met 19 maart is het één groot feest. Laat dat feestvieren maar aan de Valencianen over of beter nog: doe lekker met ze mee!

De festiviteiten beginnen ieder jaar op de laatste zondag van februari. In 2023 is dat zondag 26 februari. Met 19 maart als einddatum betekent dat dus dat Las Fallas ruim drie weken duurt. De openingsceremonie, oftewel ‘La Crida’, is het startsein van een onvergetelijke periode die zijn weerga niet kent.

Het meest bijzondere van Las Fallas zal gebeuren tijdens de eindceremonie ‘La Crema’ op 19 maart. Tijdens deze traditie worden alle Fallas in de brand gestoken ter ere van San José, de beschermheilige van de timmermannen. 

Een dag vol belevenissen

Uitslapen is een utopie tijdens dit elektrisch geladen feest, dus het devies is vroeg eruit om zoveel mogelijk mee te maken. De vuurwerkwinkels doen uitstekende zaken deze tijd en dat is te merken. Dag en nacht knalt iedereen er hier op los!

Oorverdovend, ritmisch geknal

Aan het begin van de middag moet je op Plaza del Ayuntamiento zijn voor de ‘mascleta’, een grote knalvuurwerkshow. Een uur van tevoren staat het al rijendik met belangstellenden. Als je vijf minuten voor het begin nog richting het plein wil togen, weet je zeker dat je achteraan staat.

Om precies 14.00 uur wordt de eerste knaller de lucht ingeschoten en dit is het startsein van een continue ritmisch gedreun. Het gaat steeds harder. En steeds sneller. Wie goed luistert, hoort het ritme en voelt dat ook vooral. Net op het moment dat je denkt dat je de kracht niet meer de baas bent, volgt de eindknal en zie je overal om je heen enthousiaste Valencianen. Ze praten met elkaar hoe goed deze mascleta ritmisch in elkaar zat en ze kijken al uit naar de volgende. Gelukkig is er vanaf 1 maart iedere dag een mascleta te bewonderen, tot en met 19 maart.

Paellawedstrijden, falleras en muzikale optredens

Nadat je gecheckt hebt of je trommelvliezen nog heel zijn, is het uiteraard tijd ook wat van de Valenciaanse gastronomie mee te pikken. Niets is leuker dan tijdens één van de vele paellawedstrijden die de Fallasverenigingen organiseren, te vragen of je een vorkje mag mee prikken. Vergis je niet, de lekkerste paella eet je ’s middags, dus dat komt goed uit zo net na de mascleta.

Ondertussen lopen dames in prachtige jurken je aan alle kanten voorbij. Dit zijn de ‘falleras’, de vrouwen die bij de Fallasverenigingen horen. Tijdens Las Fallas hebben zij zich in bijzondere, feestelijke kleding gehesen en dankzij hen wordt het feest nog net een tikkeltje specialer. Maar ook de mannen zien er prachtig uit in hun traditionele kostuums!

Feest er lekker op los!

Tegen de avond zijn er tal van festiviteiten, vaak (live)optredens die tot in de zeer vroege uurtjes door kunnen gaan. ‘Verbenas’ worden de buitenpodia genoemd die door de verenigingen worden gefaciliteerd. Daar kan je los gaan alsof je in een discotheek staat en door middel van ieder drankje wat je drinkt, geef je ook weer een beetje terug aan de ‘Casal Faller’. Geen nood als je gedurende de avond een beetje trek krijgt, je kunt je honger stillen bij talloze kraampjes.

Fallas beelden

Door heel Valencia staan enorm veel Fallas beelden, elk met een eigen betekenis en vaak veel sarcasme erin. Je ziet veel Fallas beelden die bijvoorbeeld met een knipoog kijken naar de maatschappij of bepaalde politieke figuren. Onderstaand vind je 2 beschrijvingen van Fallas kunstwerken uit de ‘speciale’ categorie. Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over een aantal fallas beelden in de wijk Ruzafa, dan is onze Fallas rondleiding zeker een aanrader!

Het vinden van de Fallas beelden

Wanneer je tijdens Las Fallas door Valencia loopt, kom je waarschijnlijk constant al Fallas en pinots tegen! Ze zijn dan ook echt niet te missen door de grootte en felle kleuren. Toch kun je gerichter op zoek als je dat zou willen! 

El Turista Fallero tijdschrift
Kun jij een aardig woordje Spaans of goed overweg met Google Translate? In het tijdschrift El Turista Fallero staat, in het Spaans, een omschrijving van elk Fallas beeld. Hoewel het misschien net zo leuk is om zelf te bedenken wat het thema en verhaal achter de beelden zijn, kun je in dit tijdschrift lezen hoeveel geld in elk beeld is gestoken, waar je het beeld kan vinden en wat het verhaal erachter is. Het tijdschrift wordt al sinds 1942 ieder jaar uitgegeven tijdens Las Fallas en je kunt het voor €9,80 kopen bij de kiosken die overal op straat te vinden zijn. 

Apps Fallas 2022
In de apps ‘Fallas Valencia’ en ‘Fallas 2022’ vind je op een kaart de locaties van alle Fallas beelden. Als je er op klikt kun je in het Engels of Spaans meer informatie vinden over alle beelden. Deze informatie is minder gedetailleerd dan in het tijdschrift, maar het overzicht is superhandig! In de app kun je ook informatie vinden over opkomende evenementen, zoals de mascletà iedere dag om 14.00 uur en de bloemen offeringen om 15.30 uur op donderdag 17 maart. 

Falla Protegix Allò Que Estimes

Deze Falla uit de categorie ‘especial’, met daarin de speciale Fallas beelden, is ontworpen door Alejandro Santaeulalia en heeft in totaal €205.000 gekost. De titel is ‘Protegix Allò Que Estimes, oftewel, bescherm dat wat je waardeerd. Tientallen jaren geleden was deze titel het populaire motto van Jacques Cousteau, een Franse onderzoeker, oceanograaf en milieubeschermer. Hij riep mensen op om de planeet te beschermen en kreeg de bijnaam ‘Captain Planet’. In deze Falla zie je veel elementen terugkomen die je motiveren om de aarde te beschermen. Je ziet dieren die hoopvol naar de toekomst kijken terwijl hun omgeving wordt vernietigd. Een ijsbeer raakt in gevaar doordat het ijs smelt en een schildpad probeert de boom van het leven te beschermen tegen menselijke agressiviteit. De Falla is gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, stof en gras, zodat het verbranden van deze Falla minder schade brengt aan het milieu. De Falla is te vinden op Plaza Ayuntamiento.

Falla op Na Jordana 2022

Met de Falla Renaixença wordt het verhaal van Pinoccio na 20 jaar weer verteld, dit keer tijdens Las Fallas. De Falla laat een gigantische blauwe fee zien die Pinoccio omzet in vlammen om hem te betoveren tot ‘ninot’ van de Falla. De fee staat voor wedergeboorte en welvaart en ze probeert de belangrijkste gebouwen van de stad Valencia in vuur en vlam te zetten. In haar spoor viert een hof van falleros het feit dat ze meedoen met Las Fallas. Ze geven aan dat het vuur de beste prijs is en dat ze niet hoeven te winnen. Het vuur krijgen ze tijdens La Crema, wanneer alle Fallas in brand worden gestoken. Ook zie je bij deze Falla Gepetto, die in zijn werkplaats aan het uitrusten is naast al zijn gemaakte Fallas kunstwerken die door Corona niet konden worden laten zien. Hij is treurig doordat zijn houtzaak (door Corona) zo slecht liep de afgelopen jaren. Naast Gepetto zie je nog de twee schurken van Pinoccio die op de kermis winst maken door gebruik te maken van de pandemie. De kunstenaar die deze Falla uit de categorie ‘especial’ ontworpen heeft is Mario Gual del Olmo. De kosten waren €216.750 en de Falla is te vinden in de straat Carrer de na Jordana.

Meer informatie over de beelden

Vervoer 

Tijdens Las Fallas gaat het vervoer in Valencia net even iets anders dan tijdens de rest van het jaar. Er zijn bijvoorbeeld aangepaste tarieven en dienstregelingen. Verrassend Valencia heeft ook nog enkele tips voor je wat betreft het vervoer tijdens Las Fallas. 

Metro

Tijdens Las Fallas heeft de metro een aangepaste dienstregeling. In de weekenden van 3, 4, 10 en 11 maart is er ook een speciale Fallasdienst in de middag, met meerdere ritten, in verband met de mascletas. Zaterdagavond 24 en zondagavond 25 februari rijdt de metro met meerdere ritten in verband met de vuurwerkshows en ook op zaterdag 3 en 10 maart rijden de metro’s ‘s nachts. Vanaf 15 maart tot en met de ochtend van 19 maart rijdt de metro de gehele dag en nacht.

In principe is veel in Valencia op loopafstand. In het centrum heb je geen metro nodig. Misschien is je accommodatie iets verder van het centrum gelegen. Dan kan je ervoor kiezen steeds met de metro naar het centrum te gaan. Een kaartje kost € 1,50 (sencillo, zone A of B). Ben je van plan vaker met de metro te gaan? Dan is een 10-rittenkaart (de Bonometro, zone A) voordeliger. Deze kost € 7,20. Handig hieraan is dat je met meerdere personen op 1 kaart kan reizen. Houd er wel rekening mee in welke zone je reist. Het centrum is voornamelijk zone A. 

Bus

Tijdens Las Fallas kunnen de bussen niet goed door het centrum komen door de drukte en de immens grote falla’s. Er zijn dus enkele omwegen. We raden je aan om de bus tot het centrum te nemen en het laatste stuk te lopen. Buiten het centrum kan je prima de bus gebruiken. Een kaartje kost € 1,50 (sencillo). Ook hier kan je een Bonobus kopen, voor € 8,50 en hier kan je met meerdere personen op reizen. Dit is te koop bij een van de vele ‘Tabacos’ of ‘Estancos’ die je in Valencia vindt.

Fiets

Om met de fiets tussen 15 – 19 maart door het centrum te gaan is geen handig idee, aangezien wandelen soms al lastig kan zijn door de enorme drukte. Wat wel een aanrader is om bijvoorbeeld overdag met de fiets verschillende Fallas kunstwerken te bekijken die wat verder weg gelegen zijn van het centrum en de wijken eromheen. Ook kan je natuurlijk nog heerlijk fietsen door het Turia park en langs de Ciudad de las Artes y de las Ciencias.

Valenbisi

We raden het af om tijdens Las Fallas (15-19 maart) met de Valenbisi door het centrum te gaan. Veel Valenbisi punten zijn tijdens het feest afgesloten.

Taxi

Omdat het tijdens Las Fallas, vooral tijdens de hoofdweek van 15 tot en met 19 maart en ‘s middags rond de mascletas, erg druk kan zijn, raden we je af een taxi door het centrum te nemen rond deze periodes. Je kunt er wel voor kiezen een taxi te nemen tot het centrum en het laatste stuk te lopen.

Toeristische bus

De Valencia Bus Turistic heeft van 13 tot en met 19 maart een aangepast Fallas schema. De bussen komen niet langs Plaza de la Reina. Erg leuk is dat er een speciale Fallas korting is. Per persoon betaal je € 10,00 voor een dag. Er zijn drie routes: A (historisch centrum), B (de haven en het strand) en C (het natuurgebied Albufera). Met een dagkaart kan je meerdere routes rijden.

Verder raden we je vooral aan veel te lopen. In Valencia zijn de afstanden kort en vindt veel plaats in het centrum en de wijk Ruzafa. Dit ligt allemaal erg dicht bij elkaar! 

Ontstaan Las Fallas

Het woord Falla komt van het Latijnse ‘fax’ wat fakkel betekent. Fallas is het Valenciaanse woord dat zowel de naam van het feest is, als de naam van de poppen die centraal staan. De oorsprong van Fallas ligt in de middeleeuwen. In de donkere en koude wintermaanden moesten de Valenciaanse ambachtslieden zich bijlichten tijdens hun werk. Daarvoor gebruikten ze ‘parots’, houten planken, waaraan ze hun lantaarns hingen. Omdat het lente werd, hadden ze deze lantaarns niet meer nodig en konden de houten planken verbrand worden. Voor de werkplaats maakten de ambachtslieden dan een vuur met alle houtsnippers en rommel die ze konden vinden. De lantaarn zelf kwam bovenop de vuurstapel te staan. Door de jaren heen is de lantaarn aangekleed en kreeg die steeds meer een menselijker vorm.

Op de feestdag van San José (19 maart) worden de Fallas beelden/poppen verbrand. Het is geen toeval dat de heiligendag van Sint Jozef en het verbranden van de ninots samenvallen. Sint Jozef is namelijk de beschermheilige van de timmermannen, de groep ambachtslieden die begonnen met de traditionele verbranding van de ‘parots’. Het verbranden was dus niet alleen bedoeld om de lente in te wijden, maar ook als dankbetuiging aan Sint Jozef.

Sinds 1948 is 19 maart niet alleen de feestdag van San José, maar ook de Spaanse Vaderdag! In de jaren 40 vonden de Spanjaarden dat niet alleen de moeders, maar ook de vaders hun eigen feestdag moesten hebben. Sint Jozef staat in het Katholieke geloof symbool voor goed vaderschap, als adoptievader van Jezus en als voorbeeld van een bescheiden, hardwerkende familieman en was daarmee dus een voordehandliggende keuze. Voor de Valencianen is het op 19 maart dus dubbel feest!

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd Las Fallas niet gevierd. Daarvoor waren de poppen enigszins satirisch en maatschappijkritisch. In reactie hierop wilde de overheid meerdere malen, overigens zonder succes, Las Fallas afschaffen. Na de Spaanse Burgeroorlog en tijdens de dictatuur van Franco en de daarbij horende censuur, verloor Las Fallas de satirische functie bijna volledig. Wel was het één van de weinige publieke vrijheden die werd getolereerd. Tegenwoordig is de satire weer helemaal terug en worden er vaak maatschappelijke problemen aangekaart. 

De beelden

De beelden die tijdens Las Fallas gemaakt worden, heten ook ‘fallas’. Een falla bestaat uit verschillende poppen. De poppen worden ‘ninots’ genoemd. De fallas zijn soms wel 30 meter hoog. In 2008 werd de duurste falla ooit gemaakt. Het beeld kostte bijna 1 miljoen euro. In 2013 was het duurste beeld 400.000 euro en in 2014 was het duurste beeld 230.000 euro. Er wordt steeds minder geld uitgegeven aan de beelden. In 2016 kostte het duurste beeld 200.000 euro, van de Fallas vereniging Convento Jerusalen-Matematico Marzal. Het goedkoopste beeld heeft 600 euro gekost. Desalniettemin blijven de beelden er prachtig uitzien. De fallas bevatten meestal een thema. Dit kan iets maatschappelijks zijn en vaak zit er veel satire in de beelden verwerkt.

Fallas vereniging

De beelden worden gemaakt van wax, papier, piepschuim en hout. Elke Fallas vereniging maakt haar eigen falla, waar ze soms wel maanden aan werken. Deze beelden zijn zo immens groot, dat ze niet zomaar in het buurthuis in elkaar kunnen worden geknutseld. In grote loodsen, garages en pakhuizen worden de fallas opgebouwd. Dit gebeurt allemaal in de ‘Ciudad Fallera’, een speciale plek in Valencia waar alle fallas worden opgebouwd. Elke vereniging maakt ook een ‘kinderfalla’.

Elk jaar wordt één ninot als winnaar uitgekozen. Van de winnaar van dat jaar wordt een stukje van het beeld afgehaald. Dit beeld, samen met alle andere fallas beelden, wordt verbrand tijdens een groot feest op 19 maart (‘La Crema’). Dit is tevens het einde van Las Fallas. Het is een bijzonder gezicht en dit spektakel mag je zeker niet missen! 

Fallas museum

Het stukje dat van de winnende falla wordt gehaald, wordt opgeslagen in het Fallas museum. Hier worden alle winnende fallas(stukjes) bewaard. Tijdens Las Fallas blijven de openingstijden en prijzen hetzelfde. Het enige verschil is dat het erg druk is in het Museo Fallero. Een bezoekje aan het museum kunnen we je dus niet garanderen. Een tip is om tijdens de Spaanse lunchtijd naar het museum te gaan, tussen 14:00 – 16:00. Dan zijn de meeste Spanjaarden lekker aan het lunchen en kan het eventueel wat rustiger zijn in het Museo Fallero.

Locatie:
Museo Fallero 
Monteolivete 4 
46006 Valencia

Openingstijden:
Di t/m za van 10:00 uur – 19:00 uur
Zon- en feestdagen van 10.00 uur – 14:00 uur

Entreeprijzen:
€ 2,00 (standaard)
Gratis (zo en feestdagen, kinderen tot zeven jaar) 

La exposición del Ninot

Voorafgaand aan Las Fallas vindt bij de Stad van Kunst en Wetenschap een expositie plaats, La Exposición del Ninot. Tijdens deze expositie kan je alvast wat proeven van Las Fallas. Eerder werd je verteld dat jaarlijks van de mooiste falla een stukje wordt afgebroken, de ninot. Deze stukjes (ninots) kan je in het Museo Fallero vinden, maar ook tijdens de expositie.

Op 3 februari is de expositie geopend. Tot en met 15 maart kan je de expositie nog bezoeken. Daarna worden de ninots op de falla geplaatst. Van al deze ninots wordt 1 winnaar gekozen, deze wordt niet verbrand tijdens La Crema (19 maart). De winnaar krijgt een plekje in het Fallas museum. Bezoek je de ninot expositie? Dan mag je na afloop ook op jouw favoriete ninot stemmen! 

Locatie:
Stad van Kunst en Wetenschap 

Openingstijden: 
Ma t/m do van 10:00 – 20:00 
Vrij t/m zo van 10:00 – 21:00 
Open t/m 15 maart 2018 

Entreeprijzen:
€ 3,00 (algemeen tarief)
€ 1,50 (65+ en kinderen van 4 – 12 jaar) 

UNESCO

De Valencianen zijn ontzettend trots op Las Fallas en dat merk je aan alles. De inwoners van Valencia kunnen vol passie vertellen over ‘hun’ feest, maar je ziet het ook in andere vormen. Bijna een maand voorafgaand aan Las Fallas worden enkele straten in de stad afgesloten waar niet geparkeerd mag worden. Fallas leeft enorm en staat sinds 2016 op de UNESCO lijst voor Immaterieel (cultureel) erfgoed.

 

Immaterieel (cultureel) erfgoed

De Valencianen hadden ‘hun’ Fallas aangedragen bij UNESCO als immaterieel (cultureel) erfgoed. Op deze lijst staan onder andere rituelen, muziek en tradities. Nederlandse voorbeelden van immaterieel erfgoed zijn Varsity (universiteitsroeiwedstrijden), priksleeën en Sinterklaas. In België is dat de biercultuur en de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren. In Spanje is bijvoorbeeld de flamencodans onderdeel van het immaterieel erfgoed.

In oktober 2015 werd besloten dat Las Fallas kandidaat is. De maanden daaropvolgend hield UNESCO de activiteiten goed in de gaten. De Valencianen hadden namelijk een jaar om de organisatie te overtuigen. Eind november 2016 werd duidelijk dat Las Fallas onderdeel is van UNESCO’s Immaterieel (cultureel) erfgoedlijst. De toevoeging van Las Fallas geldt trouwens niet alleen voor de stad Valencia, maar voor de hele Comunidad Valenciana (regio Valencia).

Wat heeft Valencia ervoor gedaan?

Las Fallas met haar ninots, fallas, paellawedstrijden en mascleta moest eigenlijk genoeg zijn om op de lijst te komen, maar de Valencianen haalden meer uit de kast. Zo vond op 29 februari op het Plaza Ayuntamiento een bijzondere mascleta plaats. Normaal beginnen de dagelijkse mascletas pas op 1 maart, maar voor UNESCO maakten de Valencianen een uitzondering. Hoofdsponsor Amstel werkte samen met ‘pirotecnia’ Vicente Caballer om er een lawaaierig (en kleurrijk) vuurwerkspektakel van te maken. De knallen waren zo hard dat UNESCO duidelijk kon horen dat de Valerianen met Las Fallas op de Immaterieel erfgoedlijst wilden komen te staan, aldus de Valencianen.

 

Amstel fest

Amstel deed nog meer om Las Fallas in the picture te krijgen bij UNESCO. Zo organiseerden ze ook het Amstel Fest, een festival vol kunst, cultuur en gastronomie. Er werd zelfs een speciaal Fallas biertje door hen ontwikkeld.

 

Soroll Store
Op het gemeentehuisplein Plaza Ayuntamiento stond een ‘Fallas winkel’. Hier had Amstel verschillende Fallas items voor ontwikkeld. Hier konden de Valencianen ook hun redenen opschrijven waarom Las Fallas bij UNESCO moest komen.

Verlichting

De Valencianen zijn ook helemaal gek van verlichting. Tijdens de kerstdagen hangen de prachtigste creaties in de straten, het bekende warenhuis El Corte Ingles bekleedt het gebouw met grote lichtgevende sterren en het centrale plein Plaza Ayuntamiento wordt mooi aangekleed. Tijdens Las Fallas kan het allemaal nog groter, gekker en flitsender. Bepaalde straten in wijken worden zo versierd dat het lijkt alsof je in een sprookje bent beland. Er zijn dan diverse lichtshows op muziek (a la Disney). 

Vrijdag 11 maart gaan dit jaar de lichtjes aan voor de mooiste lichtshows van Valencia. Zes Fallas verenigingen strijden om de eerste plaats van mooist verlichte straat van Las Fallas 2022, oftewel ‘Luces Premio Fallas 2022’. Van 11 maart -18 maart kan je de mooi verlichte straten bewonderen op verschillende locaties (als het donker is):

 • Bij Fallas vereniging Carrera Malilla Ingeniero Joaquín Benlloch (Plaça del Ceramista Gimeno 5, in de wijk Malilla)
 • Vrijdag 11 maart om 20:30 uur op de kruising van Carrer del Puerto Rico en Calle Cuba in de wijk Ruzafa
 • Vrijdag 11 maart om 20:15 uur op de kruising van Calle Cuba en Carrer del Literato Azorín in de wijk Ruzafa
 • Vrijdag 11 maart om 20:00 uur op de kruising van Carrer de Sueca en Carrer del Literato Azorín in de wijk Ruzafa
 • Op de kruising van Carrer de Cádiz en Carrer dels Centelles in de wijk Ruzafa
 • Op de kruising van Calle Malvarrosa en Calle Antonio Ponz Cavite in de wijk La Malva-Rosa

Leuk weetje: de Falla Sueca – Literato Azorín heeft 16 keer de prijs voor mooiste lichtshow gewonnen en had in 2007 de grootste lichttunnel van 117 meter lang en 36 meter hoog!

Vuurwerkstad

Valencia is een echte vuurwerkstad. Met feestdagen (bijvoorbeeld op 9 oktober – De dag van Valencia – met een bijzonder lange vuurwerkshow van wel ruim 30 minuten) of tijdens bruiloften vliegen de knallen je om de oren.

Mascleta

De Valencianen houden dus wel van het vuurwerk. Vooral de ‘mascleta’ is de favoriet. Zoek je op ‘mascleta’ op Google afbeeldingen? Dan zie je vrijwel alleen foto’s voorbij komen uit Valencia. De mascleta is een heftig soort knalvuurwerk. De knallen gaan in een bepaald ritme, waardoor je helemaal wordt meegenomen. Uiteindelijk werk je samen met het vuurwerk toe naar een hoogtepunt. Las Fallas is een echt mascleta feest. Bijna drie weken lang wordt dagelijks een mascleta afgestoken op het gemeentehuisplein Plaza Ayuntamiento. Het gehele plein wordt afgesloten en er wordt een hele installatie neergezet. De menigte moet op een paar meter afstand staan, achter hoge hekken.

Tien minuten voor het begin van de mascleta, hoor je één knal. Vijf minuten voor aanvang hoor je de volgende knal. Daarna, om precies 14.00 uur, begint het spektakel. Knallen, nog hardere knallen, nog hardere knallen… Je weet niet wat je meemaakt! Vuurwerk vliegt in het rond. De Valencianen houden hun adem in… tot de laatste knal komt! Daarna barst het geklap uit. De Valencianen zijn tevreden. Op naar de volgende mascleta!

Tips:

 • Wees op tijd! Ook al wordt de mascleta dagelijks afgestoken, het is een drukbezocht evenement.
 • Wil je erg dicht bij de mascleta staan? Neem dan eventueel een veiligheidsbril mee.
 • De knallen van een mascleta kunnen erg hard zijn. Een tip van de Valencianen: kijk met open mond. Dit verlicht de druk in je oren!
 • Let op, Valencia is over het algemeen een hele veilig stad, maar met drukke evenementen kunnen er nog wel eens zakkenrollers actief zijn. Let dus goed op je spullen!
 • Ga je met jonge kinderen naar Las Fallas? Neem dan zeker oorbescherming mee! De knallen kunnen ontzettend hard zijn.
 • Let tijdens het vuurwerk op de windrichting. Het is niet erg fijn om in de rook te staan of knalafval in jouw richting te krijgen.
 • Net als de Valencianen van een mascleta genieten? Neem dan lekker wat te eten mee en een drankje.
 • Het beste is om tijdens de mascletas & de ‘cremas’ (verbranding van de poppen) geen brandbare kleding te dragen, zoals sjaaltjes en nylon jassen.
 • Ook is het handig om te weten dat het bij de mascleta niet om kleuren of vorm gaat, maar om de harde knallen! Er zijn een paar kleurenmascleta’s dit jaar, maar het meest belangrijke zijn dan nog steeds de knallen.

Nit del Foc

Elk jaar vindt in het Turia Park dé grootste vuurwerkshow van Las Fallas plaats tijdens de Nit del Foc. Ongeveer twintig minuten lang wordt er prachtig, spectaculair en overweldigend siervuurwerk afgestoken. Ieder jaar komen er ongeveer zo’n 500.000 mensen op dit spektakel af. Dit jaar vindt de Nit del Foc plaats in de nacht van 18 maart op 19 maart 2022 om 01.30 uur.

Wees voorbereid

Las Fallas is niet een feest wat alleen overdag plaatsvindt. ’s Nachts gaan de feestjes gewoon door. In de hoofdweek van Las Fallas tussen 15 en 19 maart wordt iedereen gewekt tussen 6:30 – 8:00 met een parade door de straten, vuurwerk, fluitjes, noem het maar op. Dit heet “La Despertà”. Vergeet dus niet je oordoppen mee te nemen!

Mascleta vanaf een balkon of terras

Wat ook een ervaring is, is om de mascleta van bovenaf te bekijken. Bij een mascleta is het namelijk heel lastig om vooraan te staan en het hele spektakel te kunnen zien door de drukte. Dan kan je ervoor kiezen om de mascleta vanaf een balkon te bekijken. Dit zijn vaak balkonnetjes van bedrijven die dit verhuren tijdens Las Fallas.

Esfera Sports mk & events
Tussen €20 en €30, afhankelijk van dag/ tijd/grootte balkon, eventueel met open bar of prive balkon. Reserveren via info@esfer- asports.com of via de website.

My Balcony
Een officiële website waarop balkonnetjes worden verhuurd in meerdere steden, is My Balcony. Tijdens Las Fallas worden hier meerdere balkonnetjes aangeboden. Handig is dat er via deze website kan worden aangegeven met hoeveel personen je het balkon wil delen, op welke verdieping je wil staan, tot welke prijs je wil betalen en hoeveel sterren de aanbieder heeft. De balkonnetjes hebben namelijk reviews, handig!
Reserveren kan via de website.

Vuurwerkwinkels

Waar het tijdens Oud & Nieuw erg stil is in Valencia en je nauwelijks vuurwerk hoort of ziet, wordt dit helemaal goedgemaakt tijdens Las Fallas. De vuurwerkwinkels in Valencia draaien overuren. De Valencianen mogen dan vuurwerk afsteken wanneer ze willen. Wil jij tijdens jouw trip in Valencia ook wel een rotje afsteken? Dan kun je zeker terecht bij de onderstaande vuurwerkwinkels.

Pyro Shopping
Calle Cádiz 60
46006 Valencia
www.pirotiendas.es

Pyro Shopping Jesús
Calle Jesús 15
46007 Valencia

Pyro Shopping Marítimo
Calle Rodrigo de Pertegaz 42
46023 Valencia

Petardos Valencia
Calle Pelayo 3
46007 Valencia
www.petardosvalencia.com

Tip: bestel je vuurwerk via de website of consultas@petardosvalencia.com en haal binnen twee dagen je vuurwerk op bij Petardos.

Fallera Mayor

Een droom van vele Valenciaanse meisjes is om ooit ‘Fallera Mayor’ te zijn. Maar wat is de Fallera Mayor precies? Sinds 1931 wordt elk jaar in Valencia de Fallera Mayor en de Fallera Mayor van de kinderen gekozen. Zij is een soort Prinses Carnaval, maar dan met vele taken en verantwoordelijkheden. Het gehele jaar is ze bij officiële plechtigheden aanwezig én krijgt ze natuurlijk de titel Fallera Mayor. De fallera’s hebben een speciaal uiterlijk. Ze hebben prachtige jurken en een bijzonder kapsel. Het is een heel herkenbaar beeld voor Valencia.

Hoe wordt de Fallera Mayor gekozen?

Het uitkiezen van de Fallera Mayor bestaat uit drie stappen en gebeurt heel democratisch. Deze stappen zijn hetzelfde voor de Fallera Mayor en de Fallera Mayor van de kinderen.

Stap 1

Elke Fallasvereniging kiest één tot drie vrouwen en meisjes uit die zij kandidaat willen stellen voor de Fallera Mayor. Dit is de voorselectie.

Stap 2

Vervolgens komen deze fallera’s voor een jury. Deze jury bestaat uit getalenteerde mensen van verschillende beroepen (bijvoorbeeld journalisten, Fallas ontwerpers etc.) en Fallas gerelateerde mensen (eerdere Fallera Mayors, voormalige directeuren van de Centrale Fallas Raad). Deze jury kiest uit de voorselectie de dertien beste fallera’s.

Stap 3

Een andere jury kiest uit deze dertien fallera’s het meisje dat zij als Fallera Mayor zien. Zij is dan de Fallera Mayor voor dat jaar. Het jaar erop begint weer bij stap één.

Een geschiedenislesje

Deze vorm van democratisch verkiezen, werd in 1931 ingesteld en liep door tot 1936. Daarna was de Spaanse Burgeroorlog. Las Fallas werd toen niet gevierd en er werden ook geen Falleras Mayores gekozen.

In de jaren daarna was Spanje geen vrij land. Het viel onder de dictatuur van Franco. Las Fallas werd anders gevierd. Er was geen satire, geen commentaar op de overheid. Ook de Fallera Mayor werd anders gekozen. Voorheen gebeurde dat democratisch. In deze tijd werd de Fallera Mayor direct gekozen.

Na de val van de dictatuur was Spanje weer vrij… Ook Las Fallas! Beelden konden weer humor en satire hebben. De Fallera Mayor werd ook weer democratisch gekozen met het eerdergenoemde systeem.

Fallas kleding

De leden van een Fallas vereniging die niet als fallera/fallero gekleed gaan, zie je vaak in fleecetruien/vesten met daarop de naam van hun vereniging. De dames hebben natuurlijk prachtige jurken aan, het kostuum ‘traje fallera’, maar ook voor de mannen is er een traditioneel pak, namelijk het ‘traje de saragüell’, iets simpeler van uitvoering dan de spectaculaire jurken, schoenen en kapsels van de dames.

Door de jaren heen

Wat misschien wel leuk is om te weten, is dat de outfit van de dames niet is ontstaan door Fallas. Deze kostuums vinden hun oorsprong in de 16e eeuw en waren in eerste instantie het werkkostuum van de Valencianen. Dit is langzaamaan veranderd naar jurken met meer elegantie en meer details die eigenlijk alleen tijdens speciale gelegenheden werden gedragen. Deze variant van feestkostuums zie je vandaag de dag terug in allerlei stijlen. Zo zijn er jurken die meer richting een Franse stijl of plattelandstijl gaan.

 

Kapsel

In eerste instantie denk je misschien: “Zo wat hebben die dames allemaal lang haar”, als je fallera’s voorbij ziet komen. Alle fallera’s hebben mooi vlechtwerk aan beide zijkanten van het hoofd (ook wel ‘rodetes’ genoemd) en dan ook nog aan de achterkant een mooi vlechtwerk. Het kan natuurlijk zijn dat er iemand bij zit die echt zo lang en dik haar heeft om dit op die manier te kunnen vlechten, maar over het algemeen zijn het haarstukjes die in hun haar worden gezet met spelden en kammen. Als je zo’n haarstukje wil kopen, dan kan je kiezen voor synthetisch haar of echt natuurlijk haar in de kleur die bij jouw haarkleur past. Deze worden dan met hele mooie spelden en kammen vastgezet. Als een fallera geluk heeft, is er iemand in de familie/vriendenkring of iemand van de fallasvereniging die dit kapsel kan maken, maar anders zijn er ook veel kapperszaken in Valencia die dit aanbieden.

 

Sieraden

Er zijn ook tal van mooi kammen, spelden, broches, oorbellen en andere sieraden die bij een fallera kostuum worden gedragen. Ook bij de sieraden kunnen keuzes gemaakt worden om voor namaak of voor authentieke materialen te kiezen.

 

Ruzafa tijdens Las Fallas

De wijk Ruzafa is het bruisende hart tijdens Las Fallas. In deze wijk zijn onder andere de meeste Fallas verenigingen gevestigd en vind je prachtige straatverlichting. Deze wijk ligt ten zuiden van het stadscentrum en het staat tevens bekend als een van de hipste wijken van de stad.

 

Las Fallas is hier zelfs zo groot, dat Ruzafa is onderverdeeld in Ruzafa A en Ruzafa B. In elk deel zitten ongeveer tien ‘caseras’, oftewel fallasverenigingen. Al deze caseras kunnen ontzettend veel feest maken en geluid produceren. Dit zal je wel merken wanneer je tijdens Las Fallas in Ruzafa bent. In de wijk zijn partytenten opgezet en vinden veel concerten en feesten plaats.

Restaurants

Ben je in Ruzafa voor de Fallas gekte en wil je ergens een hapje eten? De straten Calle Cadiz en Calle Sueca zijn vol met leuke, gezellige, hippe en authentieke restaurantjes. Andere leuke eettips, winkeltjes en meer over de bezienswaardigheden van Ruzafa vind je op onze Ruzafa webpagina.

Straatfeestjes

De leukste en gezelligste straatfeesten tijdens Las Fallas 2022! Alle feestjes hebben we hier voor je op een rijtje gezet, zodat jij weet waar je elke dag de beste ‘verbenas’ vindt! 

De ‘verbenas’ zijn meestal georganiseerd door en bij de Fallas verenigingen en ze zijn dus echt door heel Valencia te vinden. De optredens zijn vaak van lokale artiesten, zoals La Tríbu, Orquesta Grupo Top Zero, Vértigo, Twister, Límite, La Mundial Orquesta Show, Cougar Orchestra Group en meer. De toegang tot bijna alle feesten zijn gratis, ze beginnen vaak rond 22.00 of 23.00 uur en duren tot 4.00 uur. 

Vrijdag 4 maart 

17.00 – 3.30 uur gratis festival (€3,- voor polsbandje) met dance, electronic, techno, R&B, rap en techno muziek met de beste dj’s van Valencia en internationale artiesten! 
Locatie: Ciutat de les Arts y les Ciènces

Zaterdag 5 maart 

17.00 – 3.30 uur Sonido de Valencia. Dit jaarlijks terugkerende (niet gratis) festival is elk jaar een groot succes!
Locatie: Ciutat de les Arts i les Ciènces

12 uur lang feest bij Vital Fest Fallas om het 7 jarig bestaan van Esenccia Ibiza te vieren.
Locatie: Metro Dance Club

Zaterdag 12 maart 

22.00 – 4.00 uur La Tribu treedt op bij Falla Avenida Ecuador (Avenida de l’Equador 42). La Tribu bestaat al bijna 20 jaar en is nog steeds een groot succes!

Vanaf 17.00 uur Tardeo Remember, oftewel een avond om te onthouden in Falla Els Generals (Carrer del General Llorens 4).

Vanaf 22.00 uur Gran Remember de Benicalap bij Falla Manuel Melia Y Fuster – Carles Cortina (Carrer de Salvador Cerveró). Verschillende dj’s en bands treden hier op en maken er een geweldig feest van!

Vanaf 22.00/23.00 uur Rockmuziek van band Vértigo bij Cultural Falla Luis Lamarca – Velázquez (Carrer Navarro Cabanes 29). De band bestaat uit 7 personen die allemaal iets unieks toevoegen! 

00.00 – 4.00 uur Dj Ruler Music en Dj Marius spelen bij Falla Obispo Jaime Pérex – Luis Oliag (Carrer de Lluís Oliag 21). Dit duo speelt vaker samen tijdens Fallas en kunnen dat goed! 

Vanaf 23.00 uur Internationale Dj Juanfe Gallego speelt bij Falla Pintor Stolz Burgos (Carrer de Burgos 11). Hij krijgt iedereen aan het dansen, let maar op!

Vanaf 22.00/23.00 uur Orquesta Grupo Top Zero treedt op in El Tren Faller in de wijk Favara. De band bestaat uit 6 leden en maken overal waar ze optreden een groot feest! 

Vanaf 22.00/23.00 uur Twister treedt op bij Falla Jesús – San Francisco de Borja (Calle Marqués de Zenete 7). Zelfgeschreven liedjes en covers maken van hun optreden een feest!

Vanaf 22.00/23.00 uur Límite maakt er groot feest van bij Falla Gayano Llunch (Carrer de Monènec Gómez 21)

Vanaf 22.00/23.00 uur La Mundial Orquesta Show treedt op bij Falla L’Alguer – Ingeniero Rafael Janini (Carrer de Crevillent 22). Na hun tour in 2020 zijn ze weer klaar om te knallen!

Vanaf 22.00/23.00 uur Orquesta Show Montecristo treedt op bij Falla Ceramista Ros – José Ma Mortes Lerma (Carrer del Ceramista Ros 17). Feest, feest, feest met deze super band!

Vanaf 22.00/23.00 uur Cougar Orchestra Group treedt op bij Falla Nador (Caller de Nador 11)

Dinsdag 15 maart 

Vanaf 22.00/23.00 uur Band Vértigo treedt op bij Falla General Pando Serrano Flores (Calle Pintor Ricardo Verde 14). Ze maken heerlijke muziek waar iedereen blij van wordt!

00.00 – 4.00 uur Dj’s Ruler Music en Marius spelen bij Falla José Benlliure – Vincente Guillot (Carrer del Progrés 375). Heerlijke deuntjes om op te dansen zijn gegarandeerd!

Woensdag 16 maart

Vanaf 22.00/23.00 uur Vértigo treedt op bij Falla Carteros – Litógrafo Pascual y Abad (Carrer Rigoberto Soler). Deze leuke band maakt van elk optreden een groot feest! 

TBA Plan B Fallas Festival 2022 op Plaza Sant Sebastià. Er is nog weinig informatie bekend, behalve dat op 16, 17 en 18 maart een optocht is!

Vanaf 22.00/23.00 uur Orquesta Grupo Top Zero treedt op bij Falla Blocs Platja (Carrer de Montant 17). Deze band heeft 6 leden die allemaal vol passie spelen!

Vanaf 23.30 uur Heerlijk swingen op salsa en Bachata muziek bij Falla Poeta Altet – Benicarló (Calle Poeta Altet 10).

00.00 – 4.00 uur Dj’s Ruler Music en Marius spelen bij Falla Montesa – Dr. Marañón (Calle Montesa 46). Je zult dansen tot je neervalt, want stilstaan op de fijne deuntjes van deze dj’s gaat haast niet! 

00.00 – 4.00 uur Dj Miguel Serrano treedt op bij Falla EL TRO (Carrer de Josep Renau 4). Dat wordt dansen, feesten en genieten!

00.00 – 4.00 uur Dansen bij de mobiele buiten discotheek bij Falla Jesús – San Francisco de Borja (Calle Marqués de Zenete 7)

Vanaf 22.00/23.00 uur La Tribu treedt op bij Falla Jeronima Gales – Litógrafo Pascual i Abad (Carrer del Músic Panella 10). Deze band is vooral gericht op jongeren, maar ook volwassenen zullen heerlijk kunnen dansen op de muziek van La Tribu!

Vanaf 22.00/23.00 uur Cougar Orchestra Group zal iedereen laten swingen bij Falla la Marina (Carrer Espronceda 36)

Donderdag 17 maart

Vanaf 22.00/23.00 uur Vértigo treedt op bij Falla Els Generals (Carrer del General Llorens 4). De 7 bandleden zijn stuk voor stuk super getalenteerd en maken samen een geweldig feest. 

TBA Plan B Fallas Festival 2022 op Plaza Sant Sebastià. Er is nog weinig informatie bekend, behalve dat op 16, 17 en 18 maart een optocht is!

Vanaf 22.00/23.00 uur Orquesta Grupo Top Zero treedt op bij Falla Antiga Muralla (Carrer de Morvedre 7). Rock en popmuziek gaan hier door elkaar en worden geblend tot een geweldige mix. 

Vanaf 22.00/23.00 uur Remember de Fallas met Víctor Pérez en Vicente Ferrer bij Falla Manises (Carrer Masia de la Cova 61)

00.00 – 4.00 uur Dansen bij de mobiele discotheek met dj’s Ruler Music en Marius bij Falla Obispo Jaime Pérez – Luis Oliag (Carrer de Lluís Oliag 21). Tijdens Fallas 2022 zie je deze combi bijna dagelijks voorbij komen. Het is dan ook zeker een goed idee om je bij een van deze feesten aan te sluiten! 

00.00 – 4.00 uur Dans op je favoriete muziek bij de mobiele DJ tafel met dj Manuel Serrano bij Falla Montesa – Dr Marañón (Carrer de Montesa 46)

Vanaf 23.00 uur Geniet van je favoriete muziek uit de jaren 80 en 90 tijdens het feest Remember Retro Wave bij Falla Pintor Stolz Burgos (Carrer Castillo de Benisanó 7)

00.00 – 4.00 uur Dansen bij een mobiele disco! Dit kan donderdag bij Falla Jesús – San Francisco de Borja (Calle Marqués de Zenete 7)

TBA Spaans tribuut bij Falla Plaza de la Tenda (Calle bernardo Prieto 13)

Vanaf 22.00/23.00 uur Cougar Orchestra Group treedt op bij Falla La Victoria. 

Vrijdag 18 maart

Vanaf 22.00/23.00 uur Gran Remember de Fallas: geweldig feest met Raúl Platero en Head Horny’s bij Falla Els Jovenils de Benimaclet (Avinguda de Valladolid 38).

Vanaf 22.00/23.00 uur Orquesta Grupo Top Zero treedt op bij Falla Pintor Goya – Brasil (Carrer de Goya 32). Ze kunnen niet wachten om iedereen te laten dansen op hun muziek!

Vanaf 22.00/23.00 uur Vértigo treedt op bij Falla Gayano Lluch (Carrer de Domènec Gómez 21). Ze treden bijna iedere dag op, maar minder energiek worden ze niet! Optreden is namelijk hun échte passie. 

Vanaf 23.00 uur wordt weggeblazen tijdens een nachtelijke mascleta (knalvuurwerk) bij Falla Pintor Stolz Burgos (Carrer de Burgos 11).

00.00 – 4.00 uur Live saxofoonshow met dansers en entertainment tijdens de Roll it Show met dj’s Marius, Sander Sax en Ruler Music bij Falla Montesa – Dr. Marañón (Carrer de Montesa 46). Dat wordt heerlijk genieten van de fijne saxofoon klanken en dansen op de beat! 

TBA Plan B Fallas Festival 2022 op Plaza Sant Sebastià. Naast dat we weten dat er op 16, 17 en 18 maart een optocht is en dat het super gezellig gaat worden, is er nog weinig informatie bekend over dit festival. 

Vanaf 22.00/23.00 uur Remember de Fallas met Víctor Pérez en Vicente Ferrer bij Falla Barón de San Petrillo (Carrer d’Enric Navarro 11)

Vanaf 23.00 uur La Tribu treedt op bij bij Falla Poeta Llorente Quart de Poblet (calle Joanot Martorell de Quart de Poblet). Ze zijn tegenwoordig zo’n succes dat ze voor bijna elk festival gevraagd worden! 

Vanaf 22.00/23.00 uur 90’s en 00’s Latino & Commercial muziek bij Falla Plaza de la Morería (Carrer del Bon Pastor 19)

00.00 – 4.00 uur Dj Miguel Serrano speelt bij Falla Furs i Voltants 

TBA Dans op de leukste muziek bij de mobiele disco bij Falla Jesús – San Francisco de Borja (Calle Marqués de Zenete 7)

Vanaf 22.00/23.00 uur Límite treedt op bij Falla Portal (Carrer Major 79). Deze band zal iedereen verblijden met hun geweldige muziek!

Vanaf 22.00/23.00 uur Orquesta Show Montecristo treedt op bij Falla Camí Nou de Picanya-Nicolau Primitiu (carrer de Nicolau Primitiu Gómez 10). Deze band maakt niet alleen muziek, maar geeft je een show! 

Vanaf 22.00/23.00 uur band Maxims treedt op bij Falla L’Alguer – Ingeniero Rafael Janini (Carrer de Crevillent 22). Hun optredens hebben vaak verschillende thema’s waar de band zich naar kleedt. Dit maakt het optreden helemaal af!

Vanaf 22.00/23.00 uur La Mundial Orquesta Show treedt op bij Falla Plaza de la Tenda (Carrer de Bernardo Prieto 13). De groep bestaat uit bijna 20 mensen die niet alleen zingen en muziek maken, maar ook dansen en acrobatiek doen! 

Vanaf 22.00/23.00 uur Cougar Orchestra Group treedt op bij Falla Gran Vía (Avinguda del País Valencià 63)

De leukste markten

Tijdens Las Fallas zijn er natuurlijk niet alleen maar feesten door de stad. Er zijn namelijk ook een heleboel leuke mercadillos, oftewel markten, die je tijdens Fallas kunt bezoeken! Er zijn typische Fallas mercadillos die georganiseerd zijn door Fallas verenigingen, maar ook mercadillos georganiseerd door andere partijen. Genoeg afwisseling in de organisatie dus! Je vindt hieronder een overzicht van alle marktjes.

Boekenbeurs

De 45e editie van deze ‘Feria del Libro Antiguo y de Ocasión’ vindt plaats van 24 februari tot en met 20 maart aan de straat ‘Gran Vía Marqués del Turia’. Het is een traditionele boekenbeurs, met onder andere antieke boeken, posters, kinderboeken en nog veel meer.

Mercado de Tapineria

Van donderdag 16 t/m zondag 19 maart komen allerlei handelaars hun mooiste en fijnste spulletjes verkopen. 

Openingstijden 
Donderdag 10 t/m zaterdag 12 maart: 10.00 – 21.00 uur
Zondag 13 maart: 10.00 – 20.00 uur

Van donderdag 16 t/m zondag 19 maart vind je in de Mercat de la Tapineria (Carrer de la Tapineria 15) deze markt waar antiek, moderne merken en leuke hebbedingetjes samenkomen. Je vindt hier allerlei unieke dingen, dus het is superleuk om eens langs te gaan!

Openingstijden 
Donderdag 16 en vrijdag 17 maart: 11.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.00 uur
Zaterdag 18 en zondag 19 maart: 11.00 – 20.00 uur

Mercado de Fallas 200

Op deze markt kun je van 14 t/m 19 maart terecht voor een heerlijk hapje of drankje! Je vindt er 4 kraampjes met nootjes, thee en andere voorverpakte (maar heerlijke) producten, 4 kraampjes met kazen, worsten en sobrasadas (een soort Spaanse filet american) en 1 kraampje met lekkere drankjes, zoals cocktails en sterke dranken. Je kunt deze markt vinden naast de Avenida del Reino de Valencia, vanaf nummer 50. 

Monstra D’Artesania Mercat Colón

Hou jij van design en kunst? Dan is dit de markt die jij wil bezoeken! In de mooie markthal Mercat Colón vind je van 17 t/m 19 maart een markt met allerlei verschillende mooie sieraden, kleding en kunst. De ambachtslieden die op deze markt staan denken bij het maken van hun producten aan het milieu, wat het extra mooi maakt!

Openingstijden 
Van donderdag 17 t/m zaterdag 19 maart: 11.00 – 14.00 uur en 17.00 – 21.00 uur

Mercadillo Fallero

Een typische Fallas straatmarkt die van 12 t/m 19 maart zal plaatsvinden op de kruising van de straten Carrer de Julio Antonio en Carrer de l’Ermita.

Mercados de Fallas

Deze typische Fallas straatmarkten zullen allemaal plaatsvinden van 12 t/m 19 maart op de volgende locaties van Fallas verenigingen. Het zijn er veel, dus je kan er bijna niet omheen als je tijdens Las Fallas door de stad loopt! 

Falla Sueca – Literato Azorín Een markt met tien kraampjes met mooie handwerkjes en eten en drinken. Je vindt deze markt in de straat Carrer de Sueca of in de straat Carrer Literato Azorín.  

In de straten calle Cuba, Literato Azorin en calle Buenos aires vind je verschillende kraampjes en foodtrucks. 

Falla L’Antiga de Campanar rondom deze falla zal je een marktje vinden dat georganiseerd is door Corona Eventos. 

Falla Na Jordana Een marktje georganiseerd door de Fallas vereniging Na Jordana. De markt is te vinden naast Plaça del Portal Nou, vlakbij het Turia park. 

Falla Ferroviaria Naast het station (Estación del Norte) vind je deze markt. Het zal een drukbezochte zijn door de goede locatie! 

Falla Jerusalén Een traditionele Fallas-markt inclusief eetkraampjes, voor de mensen die naast het rondkijken graag iets eten! 

La Perla del Caribe organiseert deze Fallas-markt in Ruzafa met lekker eten en mooie kunst!

Ben jij op zoek naar een bistromarkt, markt bij jou in de buurt of een vlooienmarkt? Wij hebben alle marktjes in Valencia voor je op een rij gezet!

Andere evenementen

Boekje hier, boekje daar

Ben jij een echte boekenwurm? Ga dan zeker eventjes naar de Gran Via in Valencia. Een maand lang vindt hier het Feria del Libro Antiguo (Feest van de oude & tweedehandse boeken) plaats. Er is een aantal kraampjes die vol staan met boeken. Met geluk vind je hier ook een Nederlandstalig of Engelstalig boek! Ook vind je hier gave zwart-wit foto’s van Valencia.

 

Openingstijden
24 februari t/m 20 maart
Ma t/m vrij van 10:30 – 14:00 en 17:00 – 21:00
Za & zo van 11:00 – 14:00 en 17:00 -21:00

Locatie
Gran Via del Marqués del Túria
46005 Valencia

Stierengevechten

Tijdens Las Fallas vinden er van 10 t/m 19 maart in Valencia ook stierengevechten plaats. Dit gebeurt in de stierenvechtersarena Plaza de Toros.

Ben je minder van het stierenvechten, maar wil je wel de stieren en de arena van binnen bekijken? Op sommige dagen vindt een ‘concurso’ plaats. Dit is geen stierengevecht. Op muziek worden er spelletjes met de spieren gedaan en wordt er acrobatiek uitgevoerd. Let dus goed erop of er concurso bij staat.

Tickets kunnen worden gekocht op www.torosvalencia.com. Hier vind je ook de precieze tijden en data. Ook bij deticketoffices bij Plaza de Toros kunnen kaartjes gekocht worden.

Middeleeuwse markten

Spanjaarden zijn er dol op: de middeleeuwse markten. Een paar keer per jaar vinden er verschillende marktjes plaats in Valencia, zo ook tijdens Las Fallas. Een paar leuke:

 

Mercado de Fallas Cuba Buenos Aires
12-19 maart
Calle Cuba – Calle Buenos Aires

Mercado de Fallas Reino de Valencia
14-19 maart
Avenida del Reino de Valencia

Mercado de Fallas Na Jordana
12-19 maart
Calle Salvador Giner y Portal Nos

Fallas snacks

Tijdens Las Fallas verorberen de Valencianen veel ‘dulces’, oftewel zoetigheden. De favorieten zijn churros, buñuelos en porras. De meesten kennen ‘churros’ wel. Dit zijn deegachtige stokjes die worden gefrituurd met eenzelfde soort smaak als oliebollen. Deze worden met kristalsuiker gegeten. Tijdens Las Fallas kom je heel veel kraampjes op straat tegen waar ze churros verkopen. Niet alleen de naturel versie; de churros zijn ook in chocolade gedoopt of in allerlei kleuren.

Buñuelos

De andere favoriete zoete snack van de Valencianen, is de buñuelo. In principe komen de smaak en de ingrediënten van de churro en buñuelo bijna overeen. Het verschil zit hem in de vorm en de ‘bite’. De buñuelo heeft de vorm van een donut en de churro is een stokje. Daarnaast is de buñuelo wat lichter qua bite. Ook is de buñuelo van pompoen gemaakt.

 

De buñuelo is een wereldwijde term voor allerlei verschillende recepten. In Argentinië is de buñuelo erg bekend als hapje wat je op elke hoek van de straat tegenkomt. Dit is meer een beignet; het zoete hapje wordt gevuld met slagroom. Daarnaast zijn er ook buñuelos die hartig zijn, bijvoorbeeld met kaas, kabeljouw of met serrano ham.

Paella Valenciana

Zoals je misschien wel weet, is Valencia de stad van de paella’s. Oorspronkelijk komt dit heerlijke gerecht uit de sinaasappelstad.

Veel mensen denken dat paella altijd met zeevruchten gemaakt wordt, maar dat is zeker niet het geval. In het Valenciaans staat het woord paella namelijk voor de grote, ronde pan waarmee gekookt wordt. De traditionele paella is de zogenoemde Paella Valenciana. Dit is een paella met konijn (conejo), kip (pollo) en soms slakken (caracol). Door de jaren heen zijn er in heel Spanje vele varianten van de paella ontstaan en je vindt bij de meeste restaurants dan ook vele opties op de kaart. Andere populaire paella’s zijn de Paella de Marisco (met zeevruchten zoals gamba’s, inktvis, mosselen) en de Paella de Bogavante (met kreeft). Er zijn ook vegetarische opties, vaak met een variëteit aan groenten (Paella de Verduras).

Saffraan
Een belangrijk ingrediënt van paella is de specerij saffraan. Dit geeft de rijst de welbekende gele kleur. Spanje is dan ook een van de grootste afnemers van deze specerij en je vindt het overal in de winkels. Een leuk idee voor een souvenir, zo haal je de Valenciaanse keuken in huis!

Paella tijdens Las Fallas

Paella is een onmisbaar element tijdens Las Fallas. Elke casal (Fallas vereniging) heeft op een bepaald moment tijdens het feest hun ‘paella dag’. Leden van de vereniging dagen elkaar dan uit om de beste paella te maken. Hoe dat in zijn werk gaat?

De straat waar de casal zich bevindt, wordt afgesloten. Er worden kleine hoopjes met zand gemaakt, daarop komt een ijzeren rek en daar bovenop de paellapan. Groepjes proberen elkaar dan te verslaan met hun meesterlijke paella. Ook de jongeren uit de casal doen mee. Zij denken dan de oudere generatie te kunnen verslaan… maar vaak veranderen de paella’s van de jongeren in pannen met paella papjes!

Helaas vinden de paella ‘wedstrijden’ vaak spontaan plaats of wordt dit pas laat bekend gemaakt. Vaak moet je geluk hebben om tegen zo’n feestje aan te lopen. Loop je door Valencia en kom je op de heerlijke geur af? Vaak is de paella alleen voor de leden, maar wanneer je gezellig een praatje maakt met een Fallas lid, mag je misschien wel even proeven!

Winkelen tijdens Las Fallas

Natuurlijk kan je in Valencia ook heel goed shoppen, maar misschien vind je het leuk om tijdens Las Fallas naar iets meer Fallas gerelateerde winkels te gaan. Waar shopt de Fallera Mayor bijvoorbeeld voor de stoffen van haar prachtige jurk? En waar kan jij een leuk Fallas aandenken scoren?

 

Tiendas de indumentaria

De fallera’s kopen hun prachtige stoffen en soms al hele jurken bij ‘tiendas de indumentaria’. Bij deze winkels kan je ontzettend veel prachtige stoffen kopen. Hiermee wordt traditionele klederdracht gemaakt, die je vooral tijdens Las Fallas ziet, maar ook bij andere feestdagen zoals Dia de la Comunidad Valenciana. Misschien vind je het leuk om bij een tienda de indumentaria binnen te lopen en de fallas stoffen in het echt te bekijken! 

 

Leuk om te weten
Naast ‘Alvaro Moliner’ bevindt zich het familiebedrijf Espai Ripalda met allerlei Fallas accessoires en souvenirs, zoals ‘fallerina’s’ (ballerina’s).
Openingstijden zijn van Ma t/m za van 10:00 – 14:00 & 16:50 – 20:30.

Fallas & ninots

Tijdens Las Fallas kom je verschillende ‘fallas’ (de beelden) tegen in diverse wijken. Elke falla bestaat uit een aantal ‘ninots’ (de poppen). Deze worden ‘s ochtends vroeg op 15 en 16 maart opgebouwd. Er zijn twee verschillende types fallas. De ‘Fallas Infantiles’ en de ‘Fallas’. Eerstgenoemde zijn kleinere beelden, met de hoogte tussen de lengte van een kind en een volwassene. De normale fallas zijn juist enorm groot. Sommige zijn wel 30 meter hoog!

Er is dus een onderscheid tussen de ‘grote’ en ‘kleine’ fallas. Daarnaast worden de fallas ook ingedeeld op prijscategorie. De categorie ‘Especial’ zijn de duurste fallas en vaak ook de mooiste. De winnende falla zit hier dan ook regelmatig tussen. ‘Ayuntamiento’ is de falla van de gemeente Valencia. Ook deze is vaak één van de duurdere fallas en is te bewonderen bij het Plaza Ayuntamiento. Er doen vaak tussen de 350 en 400 fallas mee tijdens Las Fallas. In 2014 waren het er 384 met een totale waarde van €5.204.510. In 2018 was de duurste falla € 200.000. Een gek idee dat een aantal jaar daarvoor de duurste falla nog 1 miljoen euro was! In 2018 werd er in totaal ruim 7 miljoen euro uitgegeven aan de fallas beelden.

Al deze beelden staan verspreid door heel Valencia. Vooral in de wijk Ruzafa kom je veel beelden tegen. Hier zijn namelijk veel casals gevestigd. 

Woordenboekje

SpaansNederlands
BarrioWijk
BeberDrinken
BebidaDrankje
CasalClubhuis van de Fallas vereniging 
CervezaBier
ComerEten
ComidaMaaltijd
FallasDe Fallas beelden
Fallera MayorDe belangrijkste ‘fallers’, vertegenwoordigster van Las Fallas.
FiestaFeest
Fuegos artificialesSiervuurwerk
Las FallasHet feest Las Fallas
Luz/lucesLichtjes/verlichting/licht
MascletaType vuurwerk
NinotsOnderdeel van de Fallas beelden
ProcesiónOptocht
SalirUitgaan
VinoWijn
Dónde está la mascleta? Waar vindt de mascleta plaats?
Dónde puedo comprar los churros?Waar kan ik churros kopen? 

 

 

Fallas do’s!

Mascletas

Wees ruim op tijd bij het Plaza Ayuntamiento voor de mascletas; denk aan minimaal een half uur van tevoren (wanneer je niet drie straten verderop wilt staan). Wil je een plekje redelijk vooraan, dan zijn de doordeweekse dagen op bijvoorbeeld 1, 2, 3, 4, 7, 8 en 9 maart nog misschien haalbaar. Een ander idee om vooraan te kunnen staan is om uren van tevoren klaar te gaan zitten met je picknickpakket op de dagen van 12 – 16 maart en in de weekenden.

 

Hapjes, drankjes en fun

Neem lekker een hapje (chips, zonnebloempitjes) en drankje (biertje) mee voor tijdens de mascleta, zoals de locals doen.

 

Haal churros en buñuelos ‘con chocolate’ (met warme chocolade) op straat. Let wel op dat je dit koopt bij een kraam waar ze verse churros en buñuelos aan het bakken zijn of net gebakken hebben.

Ga ’s avonds de wijk Ruzafa in waar prachtige falla’s staan, maar waar ook de lichtshows zijn en waar je bij één van de vele kraampjes een hapje kan scoren.

Graag even de heupen los gooien tijdens de avonden van 15, 16, 17 en 18 maart? Wandel dan vooral even kris kras door de wijken Canovas & Ruzafa. Elke Fallas vereniging organiseert zijn ‘eigen’ optredens en dj’s weer op andere momenten en dan kom je zeker wat podia tegen met karaoke, foute Spaanse Pop rockers of dj’s.

Voorbereiding

Spreek je Spaans? Koop vooral het tijdschrift ‘Turista Fallero’. Hierin staan bijna alle fallas beelden met prijzen, ontwerpers, korte uitleg in het Spaans etc.

 

Let op je spullen! Hoewel Valencia een veilige stad is, kunnen zakkenrollers tijdens grote evenementen nog wel eens hun slag slaan.

 

Elke fallas vereniging (er zijn er een paar honderd in Valencia) heeft zo zijn eigen programma. Als je langs zo’n vereniging wandelt, hebben sommige een bord met het dagprogramma buiten hangen waarop ook hun eigen ‘mascleta’ en ‘discomovil’ (dj’s en optredens) worden aangekondigd. Leuk om een kijkje te nemen als je ergens langswandelt.

Niet van plan om de hele nacht te feesten? Koop dan zeker even oordopjes (bij de apotheek ‘tapon de oido’)!

Maak nieuwe vrienden met iemand die een appartement (met balkon!) heeft bij een Falla in de speciale categorie (de grootste en duurste fallas beelden). Misschien kan je dan wel vanaf zijn/haar balkon de verbranding zien!

Spreek je met meerdere mensen af voor een mascleta? Maak dan goede afspraken! Rondom de mascleta is er regelmatig weinig bereik.

Voel je je niet top in mensenmassa’s? Kies dan vooral voor een (betaalde) plek op een balkon tijdens een mascleta en tijdens de verbranding van de beelden.

Fallas don’ts!

Feestjes

Het is 23:00 uur… Feestje? Uh… nee, vaak beginnen dj’s, bands etc. pas rond 00:00/01:00 uur met spelen.

Vuurwerk

Denk vooral niet dat er in Valencia dezelfde regelgeving is qua knalvuurwerk, geluidsoverlast etc. als in Nederland. Je merkt snel genoeg dat hier de regelgeving heeel anders is (tien dagen onbeperkt wanneer je wil hoe, hard je wil en waar je wil vuurwerk afsteken is daarvan één voorbeeld)!

Stop niet je vingers in je oren tijdens de keiharde mascletas! Beter kan je je oren openhouden en je mond openhouden. Dit verlicht de druk in je oren en zorgt ervoor dat je trommelvliezen niet breken.

Loop niet te dicht langs sommige schattige, kleine kinderen. Tijdens Las Fallas zijn ze druk in de weer met ‘petardos’, oftewel knalvuurwerk. Je zou misschien niet verwachten dat de schattige kleintjes hun ‘vuur’ graag op jou richten!

Doe geen leuke synthetische outfit aan tijdens de verbranding van de fallas beelden! Er kunnen soms brandende stukken door de wind worden meegenomen en uit de lucht vallen en dan is je gave synthetische outfit snel weg.

Fallasflaters

Ben je uitgenodigd bij een paella wedstrijd en maak je ook je eigen paella klaar? Drink niet te veel gin tonics, anders wordt jouw paella een soep met drijvende rijstkorrels erin.

Ga niet té dichtbij staan tijdens La Crema. Wanneer de beelden verbrand worden, kan het heeeeel erg warm worden!

Schrik niet wanneer je ’s ochtends om 07:00 gewekt wordt. Dit zijn de ‘despertas’, oftewel fallero’s en fallera’s die iedereen in de straten wekken met knalvuurwerk en hele ‘irritante’ fluitjes.

Neem geen fiets of taxi naar het centrum tijdens Las Fallas, maar pak de metro. In het centrum en de leukste wijken eromheen kan je overal goed wandelen.

Kom naar Valencia tijdens Las Fallas

Eerlijk is eerlijk, de impact, de grootsheid en het plezier van Las Fallas zijn bijna niet met woorden te beschrijven. Het is dan ook aan te raden een bezoek aan dit geweldige feest op je bucketlist te zetten. Valencia en zijn inwoners zullen je met open armen ontvangen! Ga mee met onze Fallas tour of bestel onze digitale Fallasgids om alles uit je tijd in Valencia te halen tijdens Las Fallas!

Mocht je deze fantastische stad bezoeken buiten de Fallasperiode dan is een bezoek aan het Museo Fallero of het Museo Gremio de Artistas Falleros, twee musea over Fallas, een leuke tip.

Tips

Boek op tijd een accommodatie
Aangezien er veel bezoekers naar Valencia komen tijdens Las Fallas, is het aan te raden om op tijd een accommodatie te boeken. De prijzen gaan snel omhoog! Voor enkele hotel aanraders kan je kijken op hotels in Valencia.
Leukste avond
Wil je Fallas meemaken, maar niet drie weken lang ondergedompeld zijn in het feestgedruis? Kom dan 18 maart naar Valencia en maak het absolute hoogtepunt mee.
Eigen veiligheid
Er vliegen nogal eens stukken brandend of gloeiend vuurwerk rond. Neem dus zelf voorzorgsmaatregelen. Kijk waar de wind vandaan komt (en ga daar dan vervolgens niet staan) en draag een (zonne)bril. Omdat de knallen soms best heftig zijn, is het verstandig om (als je dichtbij staat) je mond open te houden, waardoor de druk op je oren niet te groot wordt.


Comments are closed.