Las Fallas

Onderwerpen

Las Fallas is het grootste straatfestival van Spanje. Het is een overweldigende, wondere wereld van gigantische, geknutselde beelden, ‘fallas’ genoemd. De elegante ‘falleras’ hebben zich op hun allermooist gekleed en lijken wel prinsessen in hun schitterende jurken. Voeg hier een enorme dosis vuurwerk aan toe en het feest is compleet. De enige manier om Fallas écht te beleven is door naar Valencia te komen en je onder te dompelen in de magische festiviteiten.

¡Las Fallas rondleiding!

Twijfel niet en laat je meeslepen in dit spektakel. Onze enthousiaste gids neemt je graag mee tijdens een Fallas rondleiding, zodat je een vliegende start hebt van je Fallastijd in Valencia. Tijdens de Fallas tour nemen onze enthousiaste gidsen je onder andere mee naar één van de wijken in Valencia waar Fallas uitbundig gevierd wordt. Gedurende de Fallas tour vertelt de gids je meer over het ontstaan, wandel je langs enkele ‘fallas’, maak je kennis met typisch Valenciaanse lekkernijen en nemen we je mee naar de indrukwekkende verlichte straten. Uiteraard geven we je ook nog nuttige tips mee voor tijdens je verblijf in Valencia. Kortom: een complete Fallas ervaring!

De Fallas tour zal plaatsvinden van 14 maart tot en met 19 maart om 12.00 uur en/of 15.30 uur. Neem een kijkje op onze Fallas rondleiding pagina voor meer informatie.  

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor dit geweldige feest, onder andere over:

Fallas programma 2025

Het programma van Fallas 2025 is op dit moment nog niet bekend. Om een idee te krijgen van hoe het programma er (ongeveer) uit zal gaan zien, kun je hieronder het programma van 2024 bekijken.

Aanloop naar Fallas

Woensdag 6 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 

Donderdag 7 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 

Vrijdag 8 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 
20.00 uur – Lichtshows op verschillende locaties in de stad
00:00 uur – Vuurwerkshow op Plaza del Ayuntamiento

Zaterdag 9 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
00:00 uur – Vuurwerkshow op Plaza del Ayuntamiento

Zondag 10 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
20:00 uur – Vuurwerkshow op Plaza del Ayuntamiento

Maandag 11 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 

Dinsdag 12 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento 

Woensdag 13 maart

14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Donderdag 14 maart 

14.00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento

Programma Las Fallas 2024

Vrijdag 15 maart

08:00 uur – Het begin van de Fallas-week start met de ‘Plantà’, waarbij de kinder Fallas uit de werkplaatsen worden gehaald en worden opgebouwd
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
17:00 uur – Sluiting van de Ninot-tentoonstelling
17:30 uur – Lezing van de Ninot Indultat 2024
17:45 uur – De commissies halen de kinderen op (dit duurt tot 20:00 uur)
00:00 uur – De hele stad wordt verlicht tijdens ‘L’Albà de les Falles’ met vuurwerk op de Plaza del Ayuntamiento

Zaterdag 16 maart

08:00 uur – De fallas beelden worden neergezet tijdens de ‘Plantà’. De laatste details van de beelden worden nog afgemaakt en de beelden dienen volledig opgebouwd te zijn
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
16:30 uur – Prijsuitreiking van de kinder ‘Ninot’ op het gemeentehuisplein (Plaza del Ayuntamiento)
00:00 uur –
Vuurwerk bij de Stad van Kunst en Wetenschap

Zondag 17 maart

09:30 uur – Grote prijsuitreiking voor de fallas beelden op Plaza del Ayuntamiento
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15.30 uur – Inwoners van Valencia lopen een optocht in prachtige traditionele klederdracht om uiteindelijk te eindigen bij de Mare de Déu (Virgen de los Desamparados) om haar bloemen aan te bieden
00:00 uur – Vuurwerk bij de Stad van Kunst en Wetenschap

Maandag 18 maart

10:30 uur – Eerbetoon aan de dichter Maximiliano Thous bij zijn monument op de kruising van de straat Sagunto en de straat die naar hem vernoemd is
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15.30 uur – Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen. Alle fallas verenigingen lopen door de straten om bloemen te geven aan de Virgen de los Desamparados
21.00 uur Hapjes en drankjes met een spectaculaire vuurwerk show in Palau de les arts
00:00 uur – Nit del Foc, vuurwerk op Albereda – Palau de les arts (bij de Stad van Kunst en Wetenschap)

Dinsdag 19 maart

11:00 uur – Bloemenoffer aan de ‘Virgen de los Desamparados’ op Plaza de la Virgen
12:00 uur – Plechtige mis ter ere van Sant Josep in de kathedraal van Valencia
14:00 uur – Mascletà (knalvuurwerk op diverse plekken in Valencia)
19:00 uur – Vuurparade vanaf de Colón naar Ruzafa tot het Porta la Mar-plein
20:00 uur – Cremà van alle kinderfallas (behalve op Plaza de Ayuntamiento)
20:30 uur – Cremà van de winnende kinderfalla
21:00 uur – Cremà van de kinderfalla op Plaza del Ayuntamiento
22:00 uur – Cremà van alle fallas van Valencia
22:30 uur – Cremà van de winnende falla
23:00 uur – Cremà van de falla op Plaza del Ayuntamiento

De Valenciaanse droomwereld tijdens Las Fallas

Een bezoek aan Valencia tijdens Las Fallas is een absolute aanrader. De stad barst bijkans uit z’n voegen van de gezelligheid en nog meer dan anders is er overal iets te doen. Vergelijk het een beetje met Koningsdag in Nederland, maar dan meer dan drie weken(!) lang. Vooral in de weekenden en tijdens het hoogtepunt van 15 tot en met 19 maart is het één groot feest. Laat dat feestvieren maar aan de Valencianen over of beter nog: doe lekker met ze mee!

De festiviteiten beginnen ieder jaar op de laatste zondag van februari. In 2024 is dat zondag 25 februari. Met 19 maart als einddatum betekent dat dus dat Las Fallas ruim drie weken duurt. De openingsceremonie, oftewel ‘La Crida’, is het startsein van een onvergetelijke periode die zijn weerga niet kent.

Het meest bijzondere van Las Fallas zal gebeuren tijdens de eindceremonie ‘La Crema’ op 19 maart. Tijdens deze traditie worden alle Fallas in de brand gestoken ter ere van San José, de beschermheilige van de timmermannen. 

Een dag vol belevenissen

Uitslapen is een utopie tijdens dit elektrisch geladen feest, dus het devies is vroeg eruit om zoveel mogelijk mee te maken. De vuurwerkwinkels doen uitstekende zaken deze tijd en dat is te merken. Dag en nacht knalt iedereen er hier op los!

Oorverdovend, ritmisch geknal

Aan het begin van de middag moet je op Plaza del Ayuntamiento zijn voor de ‘mascleta’, een grote knalvuurwerkshow. Een uur van tevoren staat het al rijendik met belangstellenden. Als je vijf minuten voor het begin nog richting het plein wil togen, weet je zeker dat je achteraan staat.

Om precies 14.00 uur wordt de eerste knaller de lucht ingeschoten en dit is het startsein van een continue ritmisch gedreun. Het gaat steeds harder. En steeds sneller. Wie goed luistert, hoort het ritme en voelt dat ook vooral. Net op het moment dat je denkt dat je de kracht niet meer de baas bent, volgt de eindknal en zie je overal om je heen enthousiaste Valencianen. Ze praten met elkaar hoe goed deze mascleta ritmisch in elkaar zat en ze kijken al uit naar de volgende. Gelukkig is er vanaf 1 maart iedere dag een mascleta te bewonderen, tot en met 19 maart.

Paellawedstrijden, falleras en muzikale optredens

Nadat je gecheckt hebt of je trommelvliezen nog heel zijn, is het uiteraard tijd ook wat van de Valenciaanse gastronomie mee te pikken. Niets is leuker dan tijdens één van de vele paellawedstrijden die de Fallasverenigingen organiseren, te vragen of je een vorkje mag mee prikken. Vergis je niet, de lekkerste paella eet je ’s middags, dus dat komt goed uit zo net na de mascleta.

Ondertussen lopen dames in prachtige jurken je aan alle kanten voorbij. Dit zijn de ‘falleras’, de vrouwen die bij de Fallasverenigingen horen. Tijdens Las Fallas hebben zij zich in bijzondere, feestelijke kleding gehesen en dankzij hen wordt het feest nog net een tikkeltje specialer. Maar ook de mannen zien er prachtig uit in hun traditionele kostuums!

Feest er lekker op los!

Tegen de avond zijn er tal van festiviteiten, vaak (live)optredens die tot in de zeer vroege uurtjes door kunnen gaan. ‘Verbenas’ worden de buitenpodia genoemd die door de verenigingen worden gefaciliteerd. Daar kan je los gaan alsof je in een discotheek staat en door middel van ieder drankje wat je drinkt, geef je ook weer een beetje terug aan de ‘Casal Faller’. Geen nood als je gedurende de avond een beetje trek krijgt, je kunt je honger stillen bij talloze kraampjes.

Fallas beelden

Door heel Valencia staan enorm veel Fallas beelden, elk met een eigen betekenis en vaak veel sarcasme erin. Je ziet veel Fallas beelden die bijvoorbeeld met een knipoog kijken naar de maatschappij of bepaalde politieke figuren. Onderstaand vind je 2 beschrijvingen van Fallas kunstwerken uit de ‘speciale’ categorie. Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over een aantal fallas beelden in de wijk Ruzafa, dan is onze Fallas rondleiding zeker een aanrader!

Het vinden van de Fallas beelden

Wanneer je tijdens Las Fallas door Valencia loopt, kom je waarschijnlijk constant al Fallas en ninots tegen! Ze zijn dan ook echt niet te missen door de grootte en felle kleuren. Toch kun je gerichter op zoek als je dat zou willen! 

El Turista Fallero tijdschrift
Kun jij een aardig woordje Spaans of goed overweg met Google Translate? In het tijdschrift El Turista Fallero staat, in het Spaans, een omschrijving van elk Fallas beeld. Hoewel het misschien net zo leuk is om zelf te bedenken wat het thema en verhaal achter de beelden zijn, kun je in dit tijdschrift lezen hoeveel geld in elk beeld is gestoken, waar je het beeld kan vinden en wat het verhaal erachter is. Het tijdschrift wordt al sinds 1942 ieder jaar uitgegeven tijdens Las Fallas en je kunt het voor €9,80 kopen bij de kiosken die overal op straat te vinden zijn. 

Handige apps tijdens Fallas

Apps Fallas 2024
In de apps ‘Fallas Valencia’ en ‘Fallas 2024’ vind je op een kaart de locaties van alle Fallas beelden. Als je er op klikt kun je in het Engels of Spaans meer informatie vinden over alle beelden. Deze informatie is minder gedetailleerd dan in het tijdschrift, maar het overzicht is superhandig! In de app kun je ook informatie vinden over opkomende evenementen, zoals de mascletà iedere dag om 14.00 uur en de bloemen offeringen om 15.30 uur op donderdag 17 maart. 

#Fallasbot
Stel al je vragen over Fallas aan Fallasbot! Fallasbot is een assistente die jou op Whatsapp informatie geeft over uiteenlopende onderwerpen rondom Fallas. Bijvoorbeeld waar het dichtstbijzijnde feestje of vuurwerkshow is. Begin de chat door ‘hallo’ te zeggen. Hierna geeft de bot je automatisch de optie een taal in te stellen. Dit kan niet in het Nederlands, helaas, maar wel in het Engels. Superhandig als je even snel informatie wilt! Klik hier om te beginnen met chatten!

Bijzondere Fallas in 2024

FALLA MUNICIPAL: ”DOS PALOMAS, UNA RAMA”

De gemeentelijke falla, te vinden op het Plaza Ayuntamiento, heeft dit jaar een indrukwekkend budget van maar liefst €239,000! De titel van het kunstwerk is ‘’Dos palomas, una rama’’, wat letterlijk vertaald “twee duiven, één tak” betekent. En dat is precies wat dit kunstwerk uitbeeldt: twee reusachtige duiven die strijden om een enkele olijftak. Deze twee witte duiven, symbolen van vrede, staan tegenover elkaar, een metafoor voor conflict, om een enkele tak van een olijfboom, een symbool van vrede.

Het kunstwerk verkent het idee van het toe-eigenen van vrede om oorlog te rechtvaardigen. De olijftak staat hier als het ware symbool voor degenen die vrede gebruiken om eindeloze conflicten te rechtvaardigen. Wanneer twee partijen elkaar confronteren, ontstaat er namelijk zelden stabiliteit. Maar wanneer ze erkennen beide deel uit te maken van een groter geheel, ontstaat er balans en vrede. Alles bestaat in verbondenheid. In het Spaans: ‘‘Hay luz en la sombra y ruido en el silencio” (In de schaduw is er licht, in de stilte is er geluid.)

Een falla om zeker even bij stil te staan dus! Een ander interessant aspect is dat het kunstwerk gemaakt is van hout en ecologisch kurk. Dit jaar is Valencia uitgeroepen tot de Groene Hoofdstad van Europa, dus we kunnen veel Fallas verwachten die op een duurzame manier zijn gemaakt. 

FALLA PLAZA DEL PILAR: ”VUDÚ”

Deze prachtige Falla vertelt het verhaal van de jonge Maldonado (maar je mag hem ook gerust Maldo noemen). Maldo had een perfect leven met een geweldige familie, maar alles begon plotseling compleet mis te gaan. Hij vermoedde dat er weleens een krachtige vloek op hem zou kunnen rusten. Zoveel pech kan toch geen toeval zijn? Maldo wist dat al zijn succes jaloersheid had gewekt bij veel mensen. Jaloezie kan als een wolf zijn die het geluk van anderen verslindt. Iemand hield zelfs een voodoo pop vast met zijn gezicht erop en stak er naalden in, terwijl anderen hem constant boos aankeken. Het was een wanhopige situatie. Zou Maldo in staat zijn om de vloek te doorbreken?

Deze Falla, die rond de €175,000 heeft gekocht, is tijdens Las Fallas te bewonderen op het Plaza del Pilar aan de rand van het oude centrum. De falla is ontworpen door kunstenaar Paco Torres. Leuk feitje: sinds de presentatie van het project draagt hij overal een kleine voodoo pop, ofwel een beeldje van Maldo. 

“Maldo” is namelijk niet echt een jongetje, maar een pop met Haïtiaanse invloeden. Het is een figuur gemaakt van jute gevuld met stro en vertegenwoordigt een voorwerp waarop voodoo wordt uitgeoefend. Volgens het verhaal dat voor dit jaar is bedacht, lijkt de pop (vernoemd naar de straat Maldonado, waarlangs de Falla van Pilar wordt neergezet) het slachtoffer te zijn geweest van een soort betovering. Deze specifieke voodoo wordt gepresenteerd als de oorzaak van het feit dat deze Falla vereniging de afgelopen jaren niet verder komt dan de tweede prijs in de Speciale Sectie van de Fallas. ’’Zoveel tegenslagen en pech kunnen toch geen toeval zijn. Worden ze soms betoverd?”

FALLA L’ANTIGA DE CAMPANAR – MONESTIR DE POBLET – APARICIO ALBIÑANA: ”CANVI CLIMÀTIC”

In de wijk Campanar vind je een indrukwekkende falla genaamd ‘Canvi Climàtic’. Valenciaans voor ‘klimaatverandering’. Deze falla draagt dit jaar een krachtige boodschap met zich mee. Ondanks wat sommigen beweren, is klimaatverandering namelijk absoluut geen voorbijgaande kwestie; het is hier om te blijven. De vier seizoenen zijn in dit kunstwerk teruggebracht tot twee [personages]: zomer en winter. Herfst en lente lijken geen eigen ruimte meer te hebben en hebben maar besloten om met pensioen te gaan. 

De temperaturen blijven stijgen, waardoor de winter niet meer in staat is om de polen bevroren te houden. Zo zie je linksonder een kleine Inuit op weg naar een nieuwe plek om te wonen. Dieren die normaal in koude klimaten leven, worden met uitsterven bedreigd, en ga zo maar door. De situatie vraagt om dringende actie: we moeten hergebruiken, recyclen en repareren om de schade te beperken.

Ook deze falla heeft behoorlijk wat geld gekost, €170,000 om precies te zijn. De falla is ontworpen door de artiesten Josué Beitia en Carlos Benavent. Samen bedachten ze een slim idee om nog duidelijker te maken dat er in deze falla nog maar twee seizoenen zijn: de ene helft van de falla is beschilderd met warme kleuren, terwijl de andere helft koude kleuren heeft gekregen.

FALLA CONVENTO JERUSALÉN – MATEMÁTICO MARZAL: ”OLIMPIA”

Met het klassieke Griekenland als decor, zorgen nieuwe technologieën en valse profeten voor allerlei conflicten tussen grote beschavingen (las civilizaciones) en kleine dorpsgemeenschappen (los pueblos). Alledaagse goden domineren ons via sociale media. Zoals vaak gebeurt, worden vooruitgangen niet alleen gebruikt om vooruitgang te boeken, maar ook om confrontaties te creëren. Pedro Sánchez (de huidige Spaanse president), in deze falla afgebeeld als een Griekse krijger, bedenkt een nieuw Trojaans paard met de onafhankelijkheidsstrijders.

Verder zie je hoe Charon in zijn boot de professionals naar de onderwereld leidt, omdat ze zijn vervangen door Kunstmatige Intelligentie. De god Hermes, met een Amazon-tas in zijn handen, rent over de ruïnes van lokale handel. Dionysus, de god van wijn, wordt dronken van de likes op sociale media. De nieuwe orakels van deze tijd zijn de influencers, tiktokkers en youtubers. Hephæstus, de god van het vuur, werkt in zijn smederij zonder te stoppen wapens te maken. Ondertussen probeert Hercules een gehumaniseerde mobiele telefoon van zijn gezicht te trekken die zijn brein lijkt te willen absorberen… 

Er is veel te bewonderen in deze indrukwekkende falla, te vinden op het Plaza Jerusalem. Met een kostprijs van maar liefst €245.000 is deze falla misschien wel de duurste in Valencia dit jaar! De titel van het kunstwerk, genaamd ‘Olimpia’, verwijst naar de hoge pieken van de berg Olympus, die in de Griekse mythologie de zetel van de goden waren.

Vervoer 

Tijdens Las Fallas gaat het vervoer in Valencia net even iets anders dan tijdens de rest van het jaar. Er zijn bijvoorbeeld aangepaste tarieven en dienstregelingen. Verrassend Valencia heeft ook nog enkele tips voor je wat betreft het vervoer tijdens Las Fallas. 

Metro

Tijdens Las Fallas heeft de metro een aangepaste dienstregeling. In de weekenden van 2, 3, 9 en 10 maart is er ook een speciale Fallasdienst in de middag, met meerdere ritten, in verband met de mascletas. Zaterdagavond 24 en zondagavond 25 februari rijdt de metro met meerdere ritten in verband met de vuurwerkshows en ook op zaterdag 2 en 9 maart rijden de metro’s ‘s nachts. Vanaf 15 maart tot en met de ochtend van 19 maart rijdt de metro de gehele dag en nacht.

In principe is veel in Valencia op loopafstand. In het centrum heb je geen metro nodig. Misschien is je accommodatie iets verder van het centrum gelegen. Dan kan je ervoor kiezen steeds met de metro naar het centrum te gaan. Een kaartje kost € 1,50 (sencillo, zone A of B). Ben je van plan vaker met de metro te gaan? Dan is een 10-rittenkaart (de Bonometro, zone A) voordeliger. Deze kost € 7,20. Handig hieraan is dat je met meerdere personen op 1 kaart kan reizen. Houd er wel rekening mee in welke zone je reist. Het centrum is voornamelijk zone A. 

Bus

Tijdens Las Fallas kunnen de bussen niet goed door het centrum komen door de drukte en de immens grote falla’s. Er zijn dus enkele omwegen. We raden je aan om de bus tot het centrum te nemen en het laatste stuk te lopen. Buiten het centrum kan je prima de bus gebruiken. Een kaartje kost € 1,50 (sencillo). Ook hier kan je een Bonobus kopen, voor € 8,50 en hier kan je met meerdere personen op reizen. Dit is te koop bij een van de vele ‘Tabacos’ of ‘Estancos’ die je in Valencia vindt.

Fiets

Om met de fiets tussen 15 – 19 maart door het centrum te gaan is geen handig idee, aangezien wandelen soms al lastig kan zijn door de enorme drukte. Wat wel een aanrader is om bijvoorbeeld overdag met de fiets verschillende Fallas kunstwerken te bekijken die wat verder weg gelegen zijn van het centrum en de wijken eromheen. Ook kan je natuurlijk nog heerlijk fietsen door het Turia park en langs de Ciudad de las Artes y de las Ciencias.

Valenbisi

We raden het af om tijdens Las Fallas (15-19 maart) met de Valenbisi door het centrum te gaan. Veel Valenbisi punten zijn tijdens het feest afgesloten.

Taxi

Omdat het tijdens Las Fallas, vooral tijdens de hoofdweek van 15 tot en met 19 maart en ‘s middags rond de mascletas, erg druk kan zijn, raden we je af een taxi door het centrum te nemen rond deze periodes. Je kunt er wel voor kiezen een taxi te nemen tot het centrum en het laatste stuk te lopen.

Toeristische bus

De Valencia Bus Turistic heeft van 13 tot en met 19 maart een aangepast Fallas schema. De bussen komen bijvoorbeeld niet langs Plaza de la Reina. Er zijn drie routes: A (historisch centrum), B (de haven en het strand) en C (het natuurgebied Albufera). Met een dagkaart kan je meerdere routes rijden.

Verder raden we je vooral aan veel te lopen. In Valencia zijn de afstanden kort en vindt veel plaats in het centrum en de wijk Ruzafa. Dit ligt allemaal erg dicht bij elkaar! 

Ontstaan Las Fallas

Het woord Falla komt van het Latijnse ‘fax’ wat fakkel betekent. Fallas is het Valenciaanse woord dat zowel de naam van het feest is, als de naam van de poppen die centraal staan. De oorsprong van Fallas ligt in de middeleeuwen. In de donkere en koude wintermaanden moesten de Valenciaanse ambachtslieden zich bijlichten tijdens hun werk. Daarvoor gebruikten ze ‘parots’, houten planken, waaraan ze hun lantaarns hingen. Omdat het lente werd, hadden ze deze lantaarns niet meer nodig en konden de houten planken verbrand worden. Voor de werkplaats maakten de ambachtslieden dan een vuur met alle houtsnippers en rommel die ze konden vinden. De lantaarn zelf kwam bovenop de vuurstapel te staan. Door de jaren heen is de lantaarn aangekleed en kreeg die steeds meer een menselijker vorm.

Op de feestdag van San José (19 maart) worden de Fallas beelden/poppen verbrand. Het is geen toeval dat de heiligendag van Sint Jozef en het verbranden van de ninots samenvallen. Sint Jozef is namelijk de beschermheilige van de timmermannen, de groep ambachtslieden die begonnen met de traditionele verbranding van de ‘parots’. Het verbranden was dus niet alleen bedoeld om de lente in te wijden, maar ook als dankbetuiging aan Sint Jozef.

Vaderdag in Spanje

Sinds 1948 is 19 maart niet alleen de feestdag van San José, maar ook de Spaanse Vaderdag! In de jaren 40 vonden de Spanjaarden dat niet alleen de moeders, maar ook de vaders hun eigen feestdag moesten hebben. Sint Jozef staat in het Katholieke geloof symbool voor goed vaderschap, als adoptievader van Jezus en als voorbeeld van een bescheiden, hardwerkende familieman en was daarmee dus een voordehandliggende keuze. Voor de Valencianen is het op 19 maart dus dubbel feest!

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd Las Fallas niet gevierd. Daarvoor waren de poppen enigszins satirisch en maatschappijkritisch. In reactie hierop wilde de overheid meerdere malen, overigens zonder succes, Las Fallas afschaffen. Na de Spaanse Burgeroorlog en tijdens de dictatuur van Franco en de daarbij horende censuur, verloor Las Fallas de satirische functie bijna volledig. Wel was het één van de weinige publieke vrijheden die werd getolereerd. Tegenwoordig is de satire weer helemaal terug en worden er vaak maatschappelijke problemen aangekaart. 

De beelden

De beelden die tijdens Las Fallas gemaakt worden, heten ook ‘fallas’. Een falla bestaat uit verschillende poppen. De poppen worden ‘ninots’ genoemd. De fallas zijn soms wel 30 meter hoog. In 2008 werd de duurste falla ooit gemaakt. Het beeld kostte bijna 1 miljoen euro. In 2013 was het duurste beeld 400.000 euro en in 2014 was het duurste beeld 230.000 euro. Er wordt steeds minder geld uitgegeven aan de beelden. In 2016 kostte het duurste beeld 200.000 euro, van de Fallas vereniging Convento Jerusalen-Matematico Marzal. Het goedkoopste beeld heeft 600 euro gekost. Desalniettemin blijven de beelden er prachtig uitzien. De fallas bevatten meestal een thema. Dit kan iets maatschappelijks zijn en vaak zit er veel satire in de beelden verwerkt.

Fallas vereniging

De beelden worden gemaakt van wax, papier, piepschuim en hout. Elke Fallas vereniging maakt haar eigen falla, waar ze soms wel maanden aan werken. Deze beelden zijn zo immens groot, dat ze niet zomaar in het buurthuis in elkaar kunnen worden geknutseld. In grote loodsen, garages en pakhuizen worden de fallas opgebouwd. Dit gebeurt allemaal in de ‘Ciudad Fallera’, een speciale plek in Valencia waar alle fallas worden opgebouwd. Elke vereniging maakt ook een ‘kinderfalla’.

Elk jaar wordt één ninot als winnaar uitgekozen. Van de winnaar van dat jaar wordt een stukje van het beeld afgehaald. Dit beeld, samen met alle andere fallas beelden, wordt verbrand tijdens een groot feest op 19 maart (‘La Crema’). Dit is tevens het einde van Las Fallas. Het is een bijzonder gezicht en dit spektakel mag je zeker niet missen! 

Fallas museum

Het stukje dat van de winnende falla wordt gehaald, wordt opgeslagen in het Fallas museum. Hier worden alle winnende fallas(stukjes) bewaard. Tijdens Las Fallas blijven de openingstijden en prijzen hetzelfde. Het enige verschil is dat het erg druk is in het Museo Fallero. Een bezoekje aan het museum kunnen we je dus niet garanderen. Een tip is om tijdens de Spaanse lunchtijd naar het museum te gaan, tussen 14:00 – 16:00. Dan zijn de meeste Spanjaarden lekker aan het lunchen en kan het eventueel wat rustiger zijn in het Museo Fallero.

 • Plaça de Montolivet 4 (Museo Fallero de València)
 • Website    
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 uur – 19.00 uur (laatste entree om 18.15 uur)
  Zon- en feestdagen: 10.00 uur – 14.00 uur (laatste entree om 13.15 uur)
  Maandag: gesloten 
 • Toegangsprijzen:
  € 2,00 (algemeen tarief)
  Gratis (zon- en feestdagen, kinderen tot zeven jaar) 

La exposición del Ninot

Voorafgaand aan Las Fallas vindt bij de Stad van Kunst en Wetenschap een expositie plaats, La Exposición del Ninot. Tijdens deze expositie kan je alvast wat proeven van Las Fallas. Eerder werd je verteld dat jaarlijks van de mooiste falla een stukje wordt afgebroken, de ninot. Deze stukjes (ninots) kan je in het Museo Fallero vinden, maar ook tijdens de expositie.

Op 2 februari is de expositie geopend. Tot en met 15 maart kan je de expositie nog bezoeken. Daarna worden de ninots op de falla geplaatst. Van al deze ninots wordt 1 winnaar gekozen, deze wordt niet verbrand tijdens La Crema (19 maart). De winnaar krijgt een plekje in het Fallas museum. Bezoek je de ninot expositie? Dan mag je na afloop ook op jouw favoriete ninot stemmen! 

 • Stad van Kunst en Wetenschap (in het Wetenschapsmuseum)
 • Website    
 • Openingstijden:
  Ma t/m do van 10:00 – 20:00 
  Vrij t/m zo van 10:00 – 21:00 
  Open t/m 15 maart 2024 
 • Toegangsprijzen:
  € 3,00 (algemeen tarief)
  € 1,50 (65+ en kinderen van 4 – 12 jaar) 

La Ofrenda (het bloemenoffer)

‘La Ofrenda de las Fallas’, ofwel de bloemenoffering tijdens Fallas, is een van de belangrijkste en meest ontroerende evenementen. Gedurende twee dagen lopen de falleros en falleras van de verschillende Fallas (verenigingen) van Valencia onder begeleiding van muziek naar het Plaza de la Virgen om daar hun bloemenkrans aan de Mare de Déu te geven.

Deze viering, voorafgaand aan het hoogtepunt van Fallas genaamd de cremà, is buitengewoon complex omdat er een specifieke volgorde van deelname is vastgesteld om alles perfect te laten verlopen. De fallas lopen gegroepeerd per sector, waarbij elk een vooraf vastgesteld tijdstip en dag heeft. De deelnemers betreden het Plaza de la Virgen via twee toegangswegen: ofwel vanaf de straat Calle San Vicente of vanaf de straat Calle la Paz.

Programa van de Ofrenda 2024

Zondag 17 maart

Ofrenda route via Calle la Paz

15:30 uur – Canyamelar-Grau-Natzaret
16:30 uur – La Xerea
17:00 uur – Rascaña
18:30 uur – Camins al Grau
20:15 uur – Ruzafa A
21:15 uur – Ruzafa B
22:00 uur – Pla del Real Benimaclet

Ofrenda route via Calle San Vicente

15:30 uur – El Pilar-Sant Francesc
16:30 uur – Patraix
17:45 uur – La Seu-El Mercat
18:15 uur – Botànic-La Petxina
19.15 uur – Quart de Poblet-Xirivella
20:45 uur – Jesús
22:00 uur – Mislata
23:15 uur – Cruz Cubierta
00:30 uur – Casas Regionales (regionale verenigingen)
00:40 uur – Juntas Locales (lokale verenigingen)
00:45 uur – Falla van de Fallera Mayor Infantil (Marina García Arribas), Falla Manuel de Falla-Tamarindos
00:50 uur – Officiële delegaties uit Burgos, Murcia, Castellón en Alicante
00:55 uur – De Falleras Mayores Infantiles van de afgelopen vijf jaren
01.00 uur – Fallera Mayor Infantil van Valencia (Marina García Arribas) en haar Hof (Corte de Honor)

Maandag 18 maart

Ofrenda route via Calle la Paz

15:30 uur – Algirós
16:30 uur – Poblats Al Sud
17:45 uur – Quatre Carreres
19:15 uur – Pla del Remei-Gran Vía
20:30 uur – Benimamet – Burjassot – Beniferri.
22:15 uur – Malvarrosa – Cabañal – Beteró

Ofrenda route via Calle San Vicente

15:30 uur – Zaidia
17:00 uur – El Carmen
17:45 uur – Benicalap
19.00 uur – Campanar
20:15 uur – La Roqueta-Arrancapins
21:45 uur – 
Olivereta
23:30 uur – Casas Regionales (regionale verenigingen)
23:40 uur – Entidades invitadas (uitgenodigde organisaties)
23:50 uur – Falla van de Fallera Mayor (María Estela Arlandis Ferrando), Falla Obispo Jaime Pérez-Luis Oliag
23:55 uur – Officiële delegaties uit Burgos, Murcia, Castellón en Alicante
00:00 uur – De Falleras Mayores van de afgelopen vijf jaren
00:05 uur – Fallera Mayor van Valencia (María Estela Arlandis Ferrando) en haar Hof (Corte de Honor)

UNESCO

De Valencianen zijn ontzettend trots op Las Fallas en dat merk je aan alles. De inwoners van Valencia kunnen vol passie vertellen over ‘hun’ feest, maar je ziet het ook in andere vormen. Bijna een maand voorafgaand aan Las Fallas worden enkele straten in de stad afgesloten waar niet geparkeerd mag worden. Fallas leeft enorm en staat sinds 2016 op de UNESCO lijst voor Immaterieel (cultureel) erfgoed.

Immaterieel (cultureel) erfgoed

De Valencianen hadden ‘hun’ Fallas aangedragen bij UNESCO als immaterieel (cultureel) erfgoed. Op deze lijst staan onder andere rituelen, muziek en tradities. Nederlandse voorbeelden van immaterieel erfgoed zijn Varsity (universiteitsroeiwedstrijden), priksleeën en Sinterklaas. In België is dat de biercultuur en de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren. De flamencodans is onder andere onderdeel van het immaterieel erfgoed in Spanje.

In oktober 2015 werd besloten dat Las Fallas kandidaat is. De maanden daaropvolgend hield UNESCO de activiteiten goed in de gaten. De Valencianen hadden namelijk een jaar om de organisatie te overtuigen. Eind november 2016 werd duidelijk dat Las Fallas onderdeel is van UNESCO’s Immaterieel (cultureel) erfgoedlijst. De toevoeging van Las Fallas geldt trouwens niet alleen voor de stad Valencia, maar voor de hele Comunidad Valenciana (regio Valencia).

Wat heeft Valencia ervoor gedaan?

Las Fallas met haar ninots, fallas, paellawedstrijden en mascleta moest eigenlijk genoeg zijn om op de lijst te komen, maar de Valencianen haalden meer uit de kast. Zo vond op 29 februari op het Plaza Ayuntamiento een bijzondere mascleta plaats. Normaal beginnen de dagelijkse mascletas pas op 1 maart, maar voor UNESCO maakten de Valencianen een uitzondering. Hoofdsponsor Amstel werkte samen met ‘pirotecnia’ Vicente Caballer om er een lawaaierig (en kleurrijk) vuurwerkspektakel van te maken. De knallen waren zo hard dat UNESCO duidelijk kon horen dat de Valerianen met Las Fallas op de Immaterieel erfgoedlijst wilden komen te staan, aldus de Valencianen.

Amstel fest

Amstel deed nog meer om Las Fallas in the picture te krijgen bij UNESCO. Zo organiseerden ze ook het Amstel Fest, een festival vol kunst, cultuur en gastronomie. Er werd zelfs een speciaal Fallas biertje door hen ontwikkeld.

Soroll Store

Op het gemeentehuisplein Plaza Ayuntamiento stond een ‘Fallas winkel’. Hier had Amstel verschillende Fallas items voor ontwikkeld. Hier konden de Valencianen ook hun redenen opschrijven waarom Las Fallas bij UNESCO moest komen.

Verlichting

De Valencianen zijn ook helemaal gek van verlichting. Tijdens de kerstdagen hangen de prachtigste creaties in de straten, het bekende warenhuis El Corte Ingles bekleedt het gebouw met grote lichtgevende sterren en het centrale plein Plaza Ayuntamiento wordt mooi aangekleed. Tijdens Las Fallas kan het allemaal nog groter, gekker en flitsender. Bepaalde straten in wijken worden zo versierd dat het lijkt alsof je in een sprookje bent beland.  

Vrijdag 8 maart (tussen 20:00 – 21:00 uur) gaan dit jaar de lichtjes voor het eerst aan en kun je genieten van de mooiste lichtshows van Valencia. Van 8 maart – 19 maart kan je de mooi verlichte straten bewonderen op verschillende locaties (als het donker is). De wedstrijd is verdeeld in twee categorieën, namelijk categorie A en B. Categorie A had een budget beschikbaar vanaf €15,001 en categorie B heeft een budget tot €15,000. De jury zal uiteindelijk bepalen wie er dit jaar met de prijs vandoor gaat! 

Lichtshows in Valencia in 2025

Het programma van de lichtshows in 2025 is op dit moment nog niet bekend. Om een idee te krijgen van hoe het programma er (ongeveer) uit zal gaan zien, kun je hieronder het programma van het afgelopen jaar bekijken.

Programma 2024
De lichten gaan aan op vrijdag 9 maart:

20:00 uur – Op de kruising van Carrer del Puerto Rico en Calle Cuba in de wijk Ruzafa met vuurwerk
20:00 uur – Op de kruising van Calle Cuba en Carrer del Literato Azorín in de wijk Ruzafa
O.V.B – Op de kruising van Carrer de Cádiz en Carrer dels Centelles in de wijk Ruzafa
20:00 uur Op de kruising van Carrer de Sueca en Carrer del Literato Azorín in de wijk Ruzafa
20:00 uur – Op de kruising van Calle Malvarrosa en Calle Antonio Ponz Cavite in de wijk La Malvarrosa.

Tip! Op deze laatste locatie in Malvarrosa zijn er vanaf vrijdag 8 maart t/m dinsdag 19 maart dagelijks lichtshows met muziek. De lichtshow is ongeveer ieder half uur tussen 20.00 – 23.00 uur te zien. Dit zal dus zijn om 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00 en 23:00 uur. Op zaterdag 9 en 16 maart en maandag 18 maart is er ook een lichtshow om 24:00 uur. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!

Leuk weetje: de Falla Sueca – Literato Azorín heeft 16 keer de prijs voor mooiste lichtshow gewonnen en had in 2007 de grootste lichttunnel van 117 meter lang en 36 meter hoog! In 2023 werd de lichtshow gewonnen door Falla Cuba – Puerto Rico.

Vuurwerkstad

Valencia is een echte vuurwerkstad. Met feestdagen (bijvoorbeeld op 9 oktober – De dag van Valencia – met een bijzonder lange vuurwerkshow van wel ruim 30 minuten) of tijdens bruiloften vliegen de knallen je om de oren.

Mascleta

De Valencianen houden dus wel van het vuurwerk. Vooral de ‘mascleta’ is de favoriet. Zoek je op ‘mascleta’ op Google afbeeldingen? Dan zie je vrijwel alleen foto’s voorbij komen uit Valencia. De mascleta is een heftig soort knalvuurwerk. De knallen gaan in een bepaald ritme, waardoor je helemaal wordt meegenomen. Uiteindelijk werk je samen met het vuurwerk toe naar een hoogtepunt. Las Fallas is een echt mascleta feest. Bijna drie weken lang wordt dagelijks een mascleta afgestoken op het gemeentehuisplein Plaza Ayuntamiento. Het gehele plein wordt afgesloten en er wordt een hele installatie neergezet. De menigte moet op een paar meter afstand staan, achter hoge hekken.

Tien minuten voor het begin van de mascleta, hoor je één knal. Vijf minuten voor aanvang hoor je de volgende knal. Daarna, om precies 14.00 uur, begint het spektakel. Knallen, nog hardere knallen, nog hardere knallen… Je weet niet wat je meemaakt! Vuurwerk vliegt in het rond. De Valencianen houden hun adem in… tot de laatste knal komt! Daarna barst het geklap uit. De Valencianen zijn tevreden. Op naar de volgende mascleta!

Tips:

 • Wees op tijd! Ook al wordt de mascleta dagelijks afgestoken, het is een drukbezocht evenement.
 • Wil je erg dicht bij de mascleta staan? Neem dan eventueel een veiligheidsbril mee.
 • De knallen van een mascleta kunnen erg hard zijn. Een tip van de Valencianen: kijk met open mond. Dit verlicht de druk in je oren!
 • Let op, Valencia is over het algemeen een hele veilig stad, maar met drukke evenementen kunnen er nog wel eens zakkenrollers actief zijn. Let dus goed op je spullen!
 • Ga je met jonge kinderen naar Las Fallas? Neem dan zeker oorbescherming mee! De knallen kunnen ontzettend hard zijn.
 • Let tijdens het vuurwerk op de windrichting. Het is niet erg fijn om in de rook te staan of knalafval in jouw richting te krijgen.
 • Net als de Valencianen van een mascleta genieten? Neem dan lekker wat te eten mee en een drankje.
 • Het beste is om tijdens de mascletas & de ‘cremas’ (verbranding van de poppen) geen brandbare kleding te dragen, zoals sjaaltjes en nylon jassen.
 • Ook is het handig om te weten dat het bij de mascleta niet om kleuren of vorm gaat, maar om de harde knallen! Er zijn een paar kleurenmascleta’s dit jaar, maar het meest belangrijke zijn dan nog steeds de knallen.

Nit del Foc

Elk jaar vindt in het Turia Park dé grootste vuurwerkshow van Las Fallas plaats tijdens de Nit del Foc. Ongeveer twintig minuten lang wordt er prachtig, spectaculair en overweldigend siervuurwerk afgestoken. Ieder jaar komen er ongeveer zo’n 500.000 mensen op dit spektakel af. Dit jaar vindt de Nit del Foc plaats in de nacht van 18 maart op 19 maart 2024 om 00.00 uur.

Wees voorbereid

Las Fallas is niet een feest wat alleen overdag plaatsvindt. ’s Nachts gaan de feestjes gewoon door. In de hoofdweek van Las Fallas tussen 15 en 19 maart wordt iedereen gewekt tussen 6:30 – 8:00 met een parade door de straten, vuurwerk, fluitjes, noem het maar op. Dit heet “La Despertà”. Vergeet dus niet je oordoppen mee te nemen!

Mascleta vanaf een balkon of terras

Wat ook een ervaring is, is om de mascleta van bovenaf te bekijken. Bij een mascleta is het namelijk heel lastig om vooraan te staan en het hele spektakel te kunnen zien door de drukte. Dan kan je ervoor kiezen om de mascleta vanaf een balkon te bekijken. Dit zijn vaak balkonnetjes van bedrijven die dit verhuren tijdens Las Fallas.

Esfera Sports mk & events
De prijs is afhankelijk van de dag/tijd/grootte van het balkon, eventueel met open bar of privé balkon. Reserveren kan via de website.

My Balcony
Een officiële website waarop balkonnetjes worden verhuurd in meerdere steden, is My Balcony. Tijdens Las Fallas worden hier meerdere balkonnetjes aangeboden. Handig is dat er via deze website kan worden aangegeven met hoeveel personen je het balkon wil delen, op welke verdieping je wil staan, tot welke prijs je wil betalen en hoeveel sterren de aanbieder heeft. De balkonnetjes hebben namelijk reviews, handig! Reserveren kan via de website.

Vuurwerkwinkels

Waar het tijdens Oud & Nieuw erg stil is in Valencia en je nauwelijks vuurwerk hoort of ziet, wordt dit helemaal goedgemaakt tijdens Las Fallas. De vuurwerkwinkels in Valencia draaien overuren. De Valencianen mogen dan vuurwerk afsteken wanneer ze willen. Wil jij tijdens jouw trip in Valencia ook wel een rotje afsteken? Dan kun je zeker terecht bij de onderstaande vuurwerkwinkels.

Pyro Shopping

Petardos Valencia

 • Carrer de Pelai 3
 • Website
 • Tip: bestel je vuurwerk via de website of consultas@petardosvalencia.com en haal binnen twee dagen je vuurwerk op bij Petardos Valencia.

Pyro Shopping Jesús

 • Carrer de Jesús 15
 • Website    

Pyro Shopping Marítimo

 • Carrer de Rodrigo de Pertegás 42
 • Website    

Fallera Mayor

Een droom van vele Valenciaanse meisjes is om ooit ‘Fallera Mayor’ te zijn. Maar wat is de Fallera Mayor nu precies? Sinds 1931 wordt elk jaar in Valencia de Fallera Mayor en de Fallera Mayor van de kinderen gekozen. Zij is eigenlijk een soort Prinses Carnaval, maar dan met vele taken en verantwoordelijkheden. Het gehele jaar is ze bij officiële plechtigheden aanwezig én krijgt ze natuurlijk de titel Fallera Mayor. De fallera’s hebben een speciaal uiterlijk. Ze hebben prachtige jurken en een bijzonder kapsel. Het is een heel herkenbaar beeld voor Valencia.

In 2024 is de Fallera Mayor María Estela Arlandis Ferrando en de Fallera Mayor Infantil Marina García Arribas. Ben je benieuwd naar het leven van de Fallera Mayor? María deelt veel van haar leven als Fallera Mayor op haar Instagramaccount. Je kunt hier een kijkje nemen.

Hoe wordt de Fallera Mayor gekozen?

Het uitkiezen van de Fallera Mayor bestaat uit drie stappen en gebeurt heel democratisch. Deze stappen zijn hetzelfde voor de Fallera Mayor en de Fallera Mayor van de kinderen.

Stap 1

Elke Fallasvereniging kiest één tot drie vrouwen en meisjes uit die zij kandidaat willen stellen voor de Fallera Mayor. Dit is de voorselectie.

Stap 2

Vervolgens komen deze fallera’s voor een jury. Deze jury bestaat uit getalenteerde mensen van verschillende beroepen (bijvoorbeeld journalisten, Fallas ontwerpers etc.) en Fallas gerelateerde mensen (eerdere Fallera Mayors, voormalige directeuren van de Centrale Fallas Raad). Deze jury kiest uit de voorselectie de dertien beste fallera’s.

Stap 3

Een andere jury kiest uit deze dertien fallera’s het meisje dat zij als Fallera Mayor zien. Zij is dan de Fallera Mayor voor dat jaar. Het jaar erop begint weer bij stap één.

Een geschiedenislesje

Deze vorm van democratisch verkiezen, werd in 1931 ingesteld en liep door tot 1936. Daarna was de Spaanse Burgeroorlog. Las Fallas werd toen niet gevierd en er werden ook geen Falleras Mayores gekozen.

In de jaren daarna was Spanje geen vrij land. Het viel onder de dictatuur van Franco. Las Fallas werd anders gevierd. Er was geen satire, geen commentaar op de overheid. Ook de Fallera Mayor werd anders gekozen. Voorheen gebeurde dat democratisch. In deze tijd werd de Fallera Mayor direct gekozen.

Na de val van de dictatuur was Spanje weer vrij… Ook Las Fallas! Beelden konden weer humor en satire hebben. De Fallera Mayor werd ook weer democratisch gekozen met het eerdergenoemde systeem.

Fallas kleding

De leden van een Fallas vereniging die niet als fallera/fallero gekleed gaan, zie je vaak in fleecetruien/vesten met daarop de naam van hun vereniging. De dames hebben natuurlijk prachtige jurken aan, het kostuum ‘traje fallera’, maar ook voor de mannen is er een traditioneel pak, namelijk het ‘traje de saragüell’, iets simpeler van uitvoering dan de spectaculaire jurken, schoenen en kapsels van de dames.

Door de jaren heen

Wat misschien wel leuk is om te weten, is dat de outfit van de dames niet is ontstaan door Fallas. Deze kostuums vinden hun oorsprong in de 16e eeuw en waren in eerste instantie het werkkostuum van de Valencianen. Dit is langzaamaan veranderd naar jurken met meer elegantie en meer details die eigenlijk alleen tijdens speciale gelegenheden werden gedragen. Deze variant van feestkostuums zie je vandaag de dag terug in allerlei stijlen. Zo zijn er jurken die meer richting een Franse stijl of plattelandstijl gaan.

Kapsel

In eerste instantie denk je misschien: “Zo wat hebben die dames allemaal lang haar”, als je fallera’s voorbij ziet komen. Alle fallera’s hebben mooi vlechtwerk aan beide zijkanten van het hoofd (ook wel ‘rodetes’ genoemd) en dan ook nog aan de achterkant een mooi vlechtwerk. Het kan natuurlijk zijn dat er iemand bij zit die echt zo lang en dik haar heeft om dit op die manier te kunnen vlechten, maar over het algemeen zijn het haarstukjes die in hun haar worden gezet met spelden en kammen.

Als je zo’n haarstukje wil kopen, dan kan je kiezen voor synthetisch haar of echt natuurlijk haar in de kleur die bij jouw haarkleur past. Deze worden dan met hele mooie spelden en kammen vastgezet. Als een fallera geluk heeft, is er iemand in de familie/vriendenkring of iemand van de fallasvereniging die dit kapsel kan maken, maar anders zijn er ook veel kapperszaken in Valencia die dit aanbieden.

Ruzafa tijdens Las Fallas

Sieraden

Er zijn ook tal van mooi kammen, spelden, broches, oorbellen en andere sieraden die bij een fallera kostuum worden gedragen. Ook bij de sieraden kunnen keuzes gemaakt worden om voor namaak of voor authentieke materialen te kiezen.

De wijk Ruzafa is het bruisende hart tijdens Las Fallas. In deze wijk zijn onder andere de meeste Fallas verenigingen gevestigd en vind je prachtige straatverlichting. Deze wijk ligt ten zuiden van het stadscentrum en het staat tevens bekend als een van de hipste wijken van de stad.

Las Fallas is hier zelfs zo groot, dat Ruzafa is onderverdeeld in Ruzafa A en Ruzafa B. In elk deel zitten ongeveer tien ‘casals’, oftewel fallasverenigingen. Al deze casals kunnen ontzettend veel feest maken en geluid produceren. Dit zal je wel merken wanneer je tijdens Las Fallas in Ruzafa bent. In de wijk zijn partytenten opgezet en vinden veel concerten en feesten plaats.

Restaurants

Ben je in Ruzafa voor de Fallas gekte en wil je ergens een hapje eten? De straten Calle Cadiz en Calle Sueca zijn vol met leuke, gezellige, hippe en authentieke restaurantjes. Andere leuke eettips, winkeltjes en meer over de bezienswaardigheden van Ruzafa vind je op onze Ruzafa webpagina.

Straatfeestjes

De leukste en gezelligste straatfeesten tijdens Las Fallas 2024! We hebben hier de leukste feestjes voor je op een rijtje gezet, zodat jij weet waar je elke dag de beste ‘verbenas’ vindt! 

De ‘verbenas’ zijn meestal georganiseerd door en bij de Fallas verenigingen en ze zijn dus echt door heel Valencia te vinden. De optredens zijn vaak van lokale artiesten, zoals La Tríbu, Orquesta Grupo Top Zero, Vértigo, Twister, Límite, La Mundial Orquesta Show, Cougar Orchestra Group en meer. De toegang tot bijna alle feesten zijn gratis, ze beginnen vaak rond 22.00 of 23.00 uur en duren tot 4.00 uur. Dit jaar zijn er echter ook veel tardeo’s te vinden in de stad! Deze beginnen meestal rond een uur of 17.00 en duren tot 22.00 uur.

Vrijdag 8 maart

00:00 – 01:00 uur feest mee samen met DJ Vincente Buitron tijdens het straatfeest van Falla Áusias March in het dorpje Alzira!
Locatie: Alzira

Zaterdag 9 maart 

Vanaf 17:00 uur kan je aansluiten bij de tardeo van Falla vereniging Els Generals. Er zal hier muziek gedraaid worden uit de jaren 90 door Raúl Platero. De toegang tot dit feest is gratis en het feest zal tot 21.00 uur duren.
Locatie: General Llorens

Vanaf 22:00 uur kan je tijdens dit straatfeest meedansen met de Verbena Negrito op Plaza Negrito. De toegang is gratis dus neem zeker een kijkje!
Locatie: Plaça del Negret

Vanaf 00:00 uur treedt Orchestra Dr. Jekyll op tijdens het feest van de vereniging Poeta Alberola – Totana!
Locatie: Calle Nicolás Estevanez 5

Vanaf 23:30 uur is er een Millennials party georganiseerd door de vereniging Falla Pintor Stolz. Je hoeft geen kaartje aan te schaffen voor deze discoparty!
Locatie: Carrer Burgos de Valencia

Van 17:00 – 22.00 uur geeft de vereniging Falla Llanterna – Na Rovella – Avda. de l’Oest een tardeo straatfeest. Je kan hier gewoon aansluiten zonder dat je een kaartje hoeft te kopen.
Locatie: tegenover de Mercado Central

00:00 – 04:00 uur uren lang kan je meefeesten met verschillende DJ’s tijdens het Gran Remember feest in Benicalap. De toegang is gratis en je hoeft geen kaartje te reserveren.
Locatie: Carrer de Salvador Cerveró

Vanaf 23:30 uur gratis feest met een mobiele disco in het Plaza Obispo Amigó. Je hoeft geen kaartje te kopen!
Locatie: Plaza Obispo Amigó

Vanaf 17:30 uur is er het festival ‘Dona’ in Marina Beach Club. Vanaf ‘s middags tot 03.30 uur kun je hier dansen op de muziek van verschillende vrouwelijke DJ’s. Een kaartje kost €10,00 (zonder drankje) en je kunt ze kopen via hun website!
Locatie: Marina Beach Club

Vanaf 17:00 uur kan je volop genieten van meerdere rock concerten van verschillende artiesten! Dit feest vind plaats bij de Falla vereniging Carrera de Sant Lluis – Avinguda Doctor Waksman.
Locatie: Avenida Doctor Waksman 58 

Vanaf 00:00 uur kan je aansluiten bij het grote feest van de vereniging Falla Arniches. Ook dit is een gratis evenement. Je hoeft dus geen kaartje te kopen!
Locatie: Avenida del Cid

Vanaf 17.00 uur kan je samen meefeesten tijdens de tardeo van het festival Plan B Fest Fallas. Er zijn DJ’s, animatie en verschillende foodtrucks aanwezig om wat lekkers te kunnen halen De toegang is gratis en iedereen is welkom!
Locatie: Calle Erudito Orellana 3

Zondag 10 maart 

Vanaf 17:00 uur kan je op zondag 10 maart het straatfeest bezoeken van de Falla Sant Vicent – Marvà. Tijdens deze tardeo (feest dat start aan het einde van de middag tot een uurtje of 22.00 uur) komt DJ KIDRIZZO optreden. De toegang is geheel gratis! Ook leuk: om 20.00 uur is er overigens een vuurwerkspektakel!
Locatie: Calle Salvador Sastre

Vanaf 17:00 uur is er een korte tardeo (tot 19.30 uur) bij de Falla vereniging Obispo Amigó-Cuenca, de toegang is gratis!
Locatie: Plaza Obispo Amigó

Vrijdag 15 maart

Van 17:00 – 22.00 uur geeft de vereniging Falla Llanterna – Na Rovella – Avda. de l’Oest een tardeo straatfeest. Je kan hier gewoon aansluiten zonder dat je een kaartje hoeft te kopen.
Locatie: tegenover de Mercado Central

Vanaf 22:00 uur kan je tijdens dit straatfeest meedansen met de Verbena Negrito op Plaza Negrito. De toegang is gratis dus neem zeker een kijkje!
Locatie: Plaça del Negret

Vanaf 23:00 uur kan je volop genieten van muziek van DJ Javi Sánchez! Dit feest vind plaats bij de Falla vereniging Carrera de Sant Lluis – Avinguda Doctor Waksman.
Locatie: Avenida Doctor Waksman 58 

Vanaf 00:00 uur feest je samen met de vereniging Falla Pi i Margall in het dorpje Burjassot net buiten Valencia om het weekend van de Fallas af te trappen! De toegang is voor iedereen gratis.
Locatie: Burjassot

00:00 uur (O.V.B) Deze nacht treed Orquesta la Tribu op tijdens het feest van de vereniging Falla La Victoria del Puerto Sagunto!
Locatie: Calle Huesca, Sagunto

Op 15 maart (de tijden worden nog bekend gemaakt) kan je samen meefeesten tijdens het grote Fallas festival Plan B Fest. Er zijn DJ’s, animatie en verschillende foodtrucks aanwezig om wat lekkers te kunnen halen De toegang is gratis en iedereen is welkom!
Locatie: Calle Erudito Orellana 3

Zaterdag 16 maart

Vanaf 23:30 uur gratis toegang tot een mobiele disco! Het feest vind plaats in het gebied van het kasteel van Benissanó. DJ Pablo Hervás zal aanwezig zijn om te draaien.
Locatie: Benissanó

Van 17:00 – 22.00 uur geeft de vereniging Falla Llanterna – Na Rovella – Avda. de l’Oest een tardeo straatfeest. Je kan hier gewoon aansluiten zonder dat je een kaartje hoeft te kopen.
Locatie: tegenover de Mercado Central

Vanaf 22:00 uur kan je tijdens dit straatfeest meedansen met de Verbena Negrito op Plaza Negrito. De toegang is gratis dus neem zeker een kijkje!
Locatie: Plaça del Negret

Vanaf 23:00 uur kan je volop genieten van muziek van Orquesta Fibra! Dit feest vind plaats bij de Falla vereniging Carrera de Sant Lluis – Avinguda Doctor Waksman.
Locatie: Avenida Doctor Waksman 58 

Vanaf 23.30 uur op zaterdag 16 maart bij de Falla Felip Bellver in Mislata kan je samen met Orquesta Vulkano uren doorfeesten! De toegang is gratis en voor iedereen!
Locatie: Calle Padre Llansol 24

Vanaf 23.30 uur feest je de hele nacht mee samen Orquesta 7Crashers tijdens het straatfeest van Falla Manuel Arnau-Cruz Cubierta!
Locatie: Carrer de Tomás de Villarroya 8

Op 16 maart (de tijden worden nog bekend gemaakt) kan je samen meefeesten tijdens het grote Fallas festival Plan B Fest. Er zijn DJ’s, animatie en verschillende foodtrucks aanwezig om wat lekkers te kunnen halen De toegang is gratis en iedereen is welkom!
Locatie: Calle Erudito Orellana 3

Vanaf 23:30 uur gratis feest met een mobiele disco in het Plaza Obispo Amigó. Je hoeft geen kaartje te kopen!
Locatie: Plaza Obispo Amigó

Vanaf 23:59 uur feest je mee met de vereniging Falla Pintor Goya – Brasil! Orquesta Grupo TOP ZERO komt optreden en je kan dit feest gratis bezoeken!
Locatie: Avenida Valladolid 38

Vanaf 00:00 uur kan je op zaterdag 16 maart het straatfeest bezoeken van de Falla Jerònima Gales – Litògraf Pascual i Abad. Tijdens dit nachtfeest komt Orquesta la Tribu optreden. De toegang is geheel gratis!
Locatie: Carrer del Músic Penella 10

Zondag 17 maart 

Vanaf 17:30 uur gratis toegang tot het tardeo Fallas feest georganiseerd door de Falla vereniging Falla Sant Vicent – Marvà
Locatie: Calle Salvador Sastre

Van 17:00 – 22.00 uur geeft de vereniging Falla Llanterna – Na Rovella – Avda. de l’Oest een tardeo straatfeest. Je kan hier gewoon aansluiten zonder dat je een kaartje hoeft te kopen.
Locatie: tegenover de Mercado Central

23:30 – 04:00 uur net buiten het centrum geeft de Falla vereniging Manuel Melia Fuster Carles Cortina een feest. De toegang is geheel gratis en je kan gezellig mee feesten tot de vroege ochtend uren!
Locatie: Calle Cortina 5

Vanaf 10:00 uur kan je aansluiten bij la Falla L’Antiga de Campanar. Zij geven een feest in de Calle Molino de la Marquesa 1. De toegang is gratis!
Locatie: Calle Molino de la Marquesa 1

Vanaf 23:30 uur geeft de Falla vereniging Pintor Stolz Burgos een straatfeest waar iedereen welkom is en de toegang is geheel gratis!
Locatie: Calle Burgos

Vanaf 22:00 uur kan je tijdens dit straatfeest meedansen met de Verbena Negrito op Plaza Negrito. De toegang is gratis dus neem zeker een kijkje!
Locatie: Plaça del Negret

Vanaf 23:00 uur kan je volop genieten van muziek van Orquesta Matrix! Dit feest vind plaats bij de Falla vereniging Carrera de Sant Lluis – Avinguda Doctor Waksman.
Locatie: Avenida Doctor Waksman 58 

Op 17 maart (de tijden worden nog bekend gemaakt) kan je samen meefeesten tijdens het grote Fallas festival Plan B Fest. Er zijn DJ’s, animatie en verschillende foodtrucks aanwezig om wat lekkers te kunnen halen De toegang is gratis en iedereen is welkom!
Locatie: Calle Erudito Orellana 3

00:00 uur kan je aansluiten bij de Falla Els Generals zonder toegangskaartje. Hier zal Orquesta Vértigo gaan optreden.
Locatie: Carrer del General Llorens de Benicalap

Vanaf 00:00 uur geeft de Falla vereniging Sans Patrons een straatfeest met muziek van Orquesta Dr. Jekyll in het dorpje Alzira. Je kan hier aansluiten zonder toegangskaartje.
Locatie: Alzira

00:00 – 04:00 uur uren lang kan je meefeesten met Vincente Buitron tijdens zijn DJ set. De toegang is gratis en je hoeft geen kaartje te reserveren.
Locatie: Carrer del Ceramista Ros

Vanaf 00:00 uur kan je je aansluiten bij het grote feest van de vereniging Falla Sainetero Arniches. Ook dit is een gratis evenement.
Locatie: Avenida del Cid

Vanaf 17.00 uur is er een tardeo feest bij de Fallas Ramón de Rocafull – Compte d´Alaquàs in het dorpje Alaquàs. Je hoeft geen kaartje te halen hiervoor en de toegang is gratis!
Locatie: Alaquàs

17:00 – 02:00 uur tijdens dit feest kan je volop genieten van meerdere pop en rock concerten en van verschillende artiesten! Dit feest vind plaats bij de Falla vereniging Falla Carraixet in Bètera. Er is een tent opgezet waar tot laat gefeest kan worden!
Locatie: Carrer de Morvedre, Bètera

Maandag 18 maart

Van 17:00 – 22.00 uur geeft de vereniging Falla Llanterna – Na Rovella – Avda. de l’Oest een tardeo straatfeest. Je kan hier gewoon aansluiten zonder dat je een kaartje hoeft te kopen.
Locatie: tegenover de Mercado Central

Vanaf 22:00 uur kan je tijdens dit straatfeest meedansen met de Verbena Negrito op Plaza Negrito. De toegang is gratis dus neem zeker een kijkje!
Locatie: Plaça del Negret

Vanaf 23:00 uur kun je mee feesten met Jose Coll. Je hoeft geen kaartje te kopen voor dit feest. Het feest vind plaats in het stadje Benaguasil.
Locatie: Carrer de Llíria, Benaguasil

Vanaf 23:00 uur kan je volop genieten van muziek van Orquesta Supermagic! Dit feest vind plaats bij de Falla vereniging Carrera de Sant Lluis – Avinguda Doctor Waksman.
Locatie: Avenida Doctor Waksman 58 

Op 18 maart (de tijden worden nog bekend gemaakt) kan je samen meefeesten tijdens het grote Fallas festival Plan B Fest. Er zijn DJ’s, animatie en verschillende foodtrucks aanwezig om wat lekkers te kunnen halen De toegang is gratis en iedereen is welkom!
Locatie: Calle Erudito Orellana 3

Vanaf 23:30 uur voor dit feest hoef je geen kaartje te kopen, het wordt georganiseerd door de Falla vereniging Falla l’Alguer. Er zal muziek zijn van Orquesta Vulkano.
Locatie: Calle Crevillente 13-15

Vanaf 00:00 kan je samen met DJ Vicente Buitrón meefeesten tijdens een nachtdisco van de Falla Sierra Martés. De toegang is gratis en iedereen is welkom!
Locatie: Carrer de Clarachet 6

00:00 – 04:00 uur Falla Barón de San Petrillo verzorgt een straat optreden van Víctor Pérez, Vicente Ferrer en de Scanners. Het feest begint rond middernacht en gaat door tot de vroege ochtenduurtjes. Je kan hier gratis aansluiten en mee feesten!
Locatie: Calle Enric Navarro 11

Vanaf 23:00 uur feest je mee met de vereniging Falla Els Jovenils! Raúl Platero komt optreden en je kan die feest gratis bezoeken!
Locatie: Avenida Valladolid 38

00:00 uur (O.V.B) treed Orquesta la Tribu op tijdens het straatfeest van de vereniging Federico Mistral Murta. De toegang is geheel gratis!
Locatie: Carrer de Mistral 29

Dinsdag 19 maart

Op 19 maart (de tijden worden nog bekend gemaakt) kan je samen meefeesten tijdens het grote Fallas festival Plan B Fest. Er zijn DJ’s, animatie en verschillende foodtrucks aanwezig om wat lekkers te kunnen halen De toegang is gratis en iedereen is welkom!
Locatie: Calle Erudito Orellana

Muziekinstrumenten tijdens Las Fallas

Waar feest is hoort natuurlijk ook muziek bij, zo ook bij Las Fallas! Spanjaarden zijn dol op muziek en dat is natuurlijk nog leuker als het live muziek is.

Er zijn verschillende muziekinstrumenten die je vaak terug hoort komen tijdens de optochten met fanfares en fallas verenigingen. Één van deze muziekinstrumenten is de ‘Dulzaina’. Dit instrument stamt af van de hobo familie en is een dubbel riet blazers instrument. Het instrument bestaat uit een kegelvormige houten buis van ongeveer 30 centimeter lang. In deze buis bevinden zich 7 gaten. Je ziet dit instrument in verschillende regio’s van Spanje terugkomen en dan dus vooral in Valencia. Je kan de Dulzaina op zichzelf gebruiken. Ook tijdens las Fallas zie je de Dulzaina regelmatig terugkomen. 

Het tweede instrument dat je vaak voorbij ziet komen in de Spaanse muziek cultuur is de ‘Tabal’. Het is een trommel die vaak bij verschillende soorten optochten makkelijk om de nek gedragen kan worden. Dit komt dus ook goed te pas tijdens Las Fallas. Tijdens de vele optochten wordt dit muziekinstrument vaak gebruikt. Je kan dus wel stellen dat het op het gebied van muziek en gezellige boel is tijdens Las Fallas. Aan muziek en sfeer zeker geen gebrek.
Leuk om te weten is dat regelmatig geoefend wordt door de muzikanten die deze instrumenten bespelen onder één van de bruggen naast de Ciudad de las Artes y de las Ciencias. Dit doen ze vooral vanwege de goede galm.

De leukste markten

Tijdens Las Fallas zijn er natuurlijk niet alleen maar feesten door de stad. Er zijn namelijk ook een heleboel leuke mercadillos, oftewel markten, die je tijdens Fallas kunt bezoeken! Er zijn typische Fallas mercadillos die georganiseerd zijn door Fallas verenigingen, maar ook mercadillos georganiseerd door andere partijen. Genoeg afwisseling in de organisatie dus! Je vindt hieronder een overzicht van alle marktjes.

Boekenbeurs

De 47e editie van deze ‘Feria del Libro Antiguo y de Ocasión’ vindt plaats van 22 februari tot en met 19 maart aan de straat ‘Gran Vía Marqués del Turia’. Het is een traditionele boekenbeurs, met onder andere antieke boeken, posters, kinderboeken en nog veel meer.

Mercado de Tapineria

Van woensdag 13 t/m dinsdag 19 maart vind je in de Mercat de la Tapineria (Carrer de la Tapineria 15) een markt waar antiek, moderne merken en leuke hebbedingetjes samenkomen. Je vindt hier allerlei unieke dingen, dus het is superleuk om eens langs te gaan!

Openingstijden 
Woensdag 13 t/m vrijdag 15 maart: 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.00 uur
Zaterdag 16 en zondag 17 maart: 11.00 – 20.30 uur

Monstra D’Artesania Mercat Colón

Hou jij van design en kunst? Dan is dit de markt die jij wil bezoeken! In de mooie markthal Mercat Colón vind je van 16 t/m 19 maart een markt met allerlei verschillende mooie sieraden, kleding en kunst. De ambachtslieden die op deze markt staan denken bij het maken van hun producten aan het milieu, wat het extra mooi maakt!

Openingstijden 
Van zaterdag 16 t/m dinsdag 19 maart: 11.00 – 14.00 uur en 17.00 – 21.00 uur

Mercadillo Fallero

Een typische Fallas straatmarkt die van 12 t/m 19 maart zal plaatsvinden op de kruising van de straten Carrer de Julio Antonio en Carrer de l’Ermita.

Mercados de Fallas

Deze typische Fallas straatmarkten zullen allemaal plaatsvinden van 12 t/m 19 maart op de volgende locaties van Fallas verenigingen. Het zijn er veel, dus je kan er bijna niet omheen als je tijdens Las Fallas door de stad loopt! 

Falla Sueca – Literato Azorín Een markt met tien kraampjes met mooie handwerkjes en eten en drinken. Je vindt deze markt in de straat Carrer de Sueca of in de straat Carrer Literato Azorín.  

In de straten calle Cuba, Literato Azorin en calle Buenos aires vind je verschillende kraampjes en foodtrucks. 

Falla L’Antiga de Campanar rondom deze falla zal je een marktje vinden dat georganiseerd is door Corona Eventos. 

Falla Na Jordana Een marktje georganiseerd door de Fallas vereniging Na Jordana. De markt is te vinden naast Plaça del Portal Nou, vlakbij het Turia park. 

Falla Ferroviaria Naast het station (Estación del Norte) vind je deze markt. Het zal een drukbezochte zijn door de goede locatie! 

Coloso Eventos organiseert deze Fallas-markt in Ruzafa met lekker eten en mooie kunst!

Ben jij op zoek naar een bistromarkt, markt bij jou in de buurt of een vlooienmarkt? Wij hebben alle marktjes in Valencia voor je op een rij gezet!

Andere evenementen

Boekje hier, boekje daar

Ben jij een echte boekenwurm? Ga dan zeker eventjes naar de Gran Via in Valencia. Een maand lang vindt hier het Feria del Libro Antiguo (Feest van de oude & tweedehandse boeken) plaats. Er is een aantal kraampjes die vol staan met boeken. Met geluk vind je hier ook een Nederlandstalig of Engelstalig boek! Ook vind je hier gave zwart-wit foto’s van Valencia.

Openingstijden
22 februari t/m 19 maart
Ma t/m za van 10:30 – 14:00 uur en 17:00 – 21:00 uur
Zondag van 11:00 – 14:00 uur en 17:00 -21:00 uur

Locatie
Gran Via del Marqués del Túria
46005 Valencia

Stierengevechten

Tijdens Las Fallas vinden er van 10 t/m 19 maart in Valencia ook stierengevechten plaats. Dit gebeurt in de stierenvechtersarena Plaza de Toros.

Ben je minder van het stierenvechten, maar wil je wel de stieren en de arena van binnen bekijken? Op sommige dagen vindt een ‘concurso’ plaats. Dit is geen stierengevecht. Op muziek worden er spelletjes met de spieren gedaan en wordt er acrobatiek uitgevoerd. Let dus goed erop of er concurso bij staat.

Tickets kunnen worden gekocht op deze pagina. Hier vind je ook de precieze tijden en data. Ook bij de ticket offices bij Plaza de Toros kunnen kaartjes gekocht worden.

Middeleeuwse markten

Spanjaarden zijn er dol op: de middeleeuwse markten. Een paar keer per jaar vinden er verschillende marktjes plaats in Valencia, zo ook tijdens Las Fallas. Een paar leuke:

Mercado de Fallas Cuba Buenos Aires
12-19 maart
Calle Cuba – Calle Buenos Aires

Mercado de Fallas Reino de Valencia
13-19 maart
Avenida del Reino de Valencia

Fallas snacks

Tijdens Las Fallas verorberen de Valencianen veel ‘dulces’, oftewel zoetigheden. De favorieten zijn churros, buñuelos en porras. De meesten kennen ‘churros’ wel. Dit zijn deegachtige stokjes die worden gefrituurd met eenzelfde soort smaak als oliebollen. Deze worden met kristalsuiker gegeten. Tijdens Las Fallas kom je heel veel kraampjes op straat tegen waar ze churros verkopen. Niet alleen de naturel versie; de churros zijn ook in chocolade gedoopt of in allerlei kleuren.

Buñuelos

De andere favoriete zoete snack van de Valencianen, is de buñuelo. In principe komen de smaak en de ingrediënten van de churro en buñuelo bijna overeen. Het verschil zit hem in de vorm en de ‘bite’. De buñuelo heeft de vorm van een donut en de churro is een stokje. Daarnaast is de buñuelo wat lichter qua bite. Ook is de buñuelo van pompoen gemaakt.

De buñuelo is een wereldwijde term voor allerlei verschillende recepten. In Argentinië is de buñuelo erg bekend als hapje wat je op elke hoek van de straat tegenkomt. Dit is meer een beignet; het zoete hapje wordt gevuld met slagroom. Daarnaast zijn er ook buñuelos die hartig zijn, bijvoorbeeld met kaas, kabeljouw of met serrano ham.

Glutenvrije churros en buñuelos

Bij ChurrosNumerosos is het mogelijk om de lekkerste Fallas snacks nu ook glutenvrij te halen, hoe fijn is dat? Dit bedrijf produceert al sinds 2007 glutenvrije churros en buñuelos via een speciaal familie recept, authentiek zijn ze dus zeker! Om de heerlijke smaak te behouden worden ze gebakken in olijfolie, de rest van de ingrediënten bestaan uit natuurlijke producten zoals bloem en water.
Als je zeker wilt zijn van jouw snack dan kan je ook van te voren via hun website online een bestellingen plaatsen. Deze zijn dan op te halen binnen de openingsuren, zo ben je zeker van jouw portie glutenvrije churros!

 • Carrer de Jesús 41
 • Website   
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 17.00 – 21:00 uur
  Zaterdag en zondag: 09:00 – 13:00 uur en van 17:00 – 21:00 uur

Paella Valenciana

Zoals je misschien wel weet, is Valencia de stad van de paella’s. Oorspronkelijk komt dit heerlijke gerecht uit de sinaasappelstad.

Veel mensen denken dat paella altijd met zeevruchten gemaakt wordt, maar dat is zeker niet het geval. In het Valenciaans staat het woord paella namelijk voor de grote, ronde pan waarmee gekookt wordt. De traditionele paella is de zogenoemde Paella Valenciana. Dit is een paella met konijn (conejo), kip (pollo) en soms slakken (caracol). Door de jaren heen zijn er in heel Spanje vele varianten van de paella ontstaan en je vindt bij de meeste restaurants dan ook vele opties op de kaart. Andere populaire paella’s zijn de Paella de Marisco (met zeevruchten zoals gamba’s, inktvis, mosselen) en de Paella de Bogavante (met kreeft). Er zijn ook vegetarische opties, vaak met een variëteit aan groenten (Paella de Verduras).

Saffraan

Een belangrijk ingrediënt van paella is de specerij saffraan. Dit geeft de rijst de welbekende gele kleur. Spanje is dan ook een van de grootste afnemers van deze specerij en je vindt het overal in de winkels. Een leuk idee voor een souvenir, zo haal je de Valenciaanse keuken in huis!

Paella tijdens Las Fallas

Paella is een onmisbaar element tijdens Las Fallas. Elke casal (Fallas vereniging) heeft op een bepaald moment tijdens het feest hun ‘paella dag’. Leden van de vereniging dagen elkaar dan uit om de beste paella te maken. Hoe dat in zijn werk gaat?

De straat waar de casal zich bevindt, wordt afgesloten. Er worden kleine hoopjes met zand gemaakt, daarop komt een ijzeren rek en daar bovenop de paellapan. Groepjes proberen elkaar dan te verslaan met hun meesterlijke paella. Ook de jongeren uit de casal doen mee. Zij denken dan de oudere generatie te kunnen verslaan… maar vaak veranderen de paella’s van de jongeren in pannen met paella papjes!

Helaas vinden de paella ‘wedstrijden’ vaak spontaan plaats of wordt dit pas laat bekend gemaakt. Vaak moet je geluk hebben om tegen zo’n feestje aan te lopen. Loop je door Valencia en kom je op de heerlijke geur af? Vaak is de paella alleen voor de leden, maar wanneer je gezellig een praatje maakt met een Fallas lid, mag je misschien wel even proeven!

Winkelen tijdens Las Fallas

Natuurlijk kan je in Valencia ook heel goed shoppen, maar misschien vind je het leuk om tijdens Las Fallas naar iets meer Fallas gerelateerde winkels te gaan. Waar shopt de Fallera Mayor bijvoorbeeld voor de stoffen van haar prachtige jurk? En waar kan jij een leuk Fallas aandenken scoren?

Tiendas de indumentaria

De fallera’s kopen hun prachtige stoffen en soms al hele jurken bij ‘tiendas de indumentaria’. Bij deze winkels kan je ontzettend veel prachtige stoffen kopen. Hiermee wordt traditionele klederdracht gemaakt, die je vooral tijdens Las Fallas ziet, maar ook bij andere feestdagen zoals Dia de la Comunidad Valenciana. Misschien vind je het leuk om bij een tienda de indumentaria binnen te lopen en de fallas stoffen in het echt te bekijken! 

Leuk om te weten:
Naast ‘Alvaro Moliner’ bevindt zich het familiebedrijf Espai Ripalda met allerlei Fallas accessoires en souvenirs, zoals ‘fallerina’s’ (ballerina’s). De openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag van 10:00 – 14:00 en 16:50 – 20:30.

Fallas & ninots

Tijdens Las Fallas kom je verschillende ‘fallas’ (de beelden) tegen in diverse wijken. Elke falla bestaat uit een aantal ‘ninots’ (de poppen). Deze worden ‘s ochtends vroeg op 15 en 16 maart opgebouwd. Er zijn twee verschillende types fallas. De ‘Fallas Infantiles’ en de ‘Fallas’. Eerstgenoemde zijn kleinere beelden, met de hoogte tussen de lengte van een kind en een volwassene. De normale fallas zijn juist enorm groot. Sommige zijn wel 30 meter hoog!

Er is dus een onderscheid tussen de ‘grote’ en ‘kleine’ fallas. Daarnaast worden de fallas ook ingedeeld op prijscategorie. De categorie ‘Especial’ zijn de duurste fallas en vaak ook de mooiste. De winnende falla zit hier dan ook regelmatig tussen. ‘Ayuntamiento’ is de falla van de gemeente Valencia. Ook deze is vaak één van de duurdere fallas en is te bewonderen bij het Plaza Ayuntamiento. Er doen vaak tussen de 350 en 400 fallas mee tijdens Las Fallas. In 2014 waren het er 384 met een totale waarde van €5.204.510. In 2018 was de duurste falla € 200.000. Een gek idee dat een aantal jaar daarvoor de duurste falla nog 1 miljoen euro was! In 2018 werd er in totaal ruim 7 miljoen euro uitgegeven aan de fallas beelden.

Al deze beelden staan verspreid door heel Valencia. Vooral in de wijk Ruzafa kom je veel beelden tegen. Hier zijn namelijk veel casals gevestigd. 

Woordenboekje

Spaans Nederlands
Barrio Wijk
Beber Drinken
Bebida Drankje
Casal Clubhuis van de Fallas vereniging 
Cerveza Bier
Comer Eten
Comida Maaltijd
Fallas De Fallas beelden
Fallera Mayor De belangrijkste ‘fallers’, vertegenwoordigster van Las Fallas.
Fiesta Feest
Fuegos artificiales Siervuurwerk
Las Fallas Het feest Las Fallas
Luz/luces Lichtjes/verlichting/licht
Mascleta Type vuurwerk
Ninots Onderdeel van de Fallas beelden
Procesión Optocht
Salir Uitgaan
Vino Wijn
Dónde está la mascleta?  Waar vindt de mascleta plaats?
Dónde puedo comprar los churros? Waar kan ik churros kopen? 

Fallas do’s!

Mascletas

Wees ruim op tijd bij het Plaza Ayuntamiento voor de mascletas; denk aan minimaal een half uur van tevoren (wanneer je niet drie straten verderop wilt staan). Wil je een plekje redelijk vooraan, dan zijn de doordeweekse dagen op bijvoorbeeld 1, 2, 3, 4, 7, 8 en 9 maart nog misschien haalbaar. Een ander idee om vooraan te kunnen staan is om uren van tevoren klaar te gaan zitten met je picknickpakket op de dagen van 12 – 16 maart en in de weekenden.

Hapjes, drankjes en fun

Neem lekker een hapje (chips, zonnebloempitjes) en drankje (biertje) mee voor tijdens de mascleta, zoals de locals doen.

Haal churros en buñuelos ‘con chocolate’ (met warme chocolade) op straat. Let wel op dat je dit koopt bij een kraam waar ze verse churros en buñuelos aan het bakken zijn of net gebakken hebben.

Ga ’s avonds de wijk Ruzafa in waar prachtige falla’s staan en je bij één van de vele kraampjes een hapje kan scoren.

Graag even de heupen los gooien tijdens de avonden van 15, 16, 17 en 18 maart? Wandel dan vooral even kris kras door de wijken Canovas & Ruzafa. Elke Fallas vereniging organiseert zijn ‘eigen’ optredens en dj’s weer op andere momenten en dan kom je zeker wat podia tegen met karaoke, foute Spaanse Pop rockers of dj’s.

Voorbereiding

Spreek je Spaans? Koop vooral het tijdschrift ‘Turista Fallero’. Hierin staan bijna alle fallas beelden met prijzen, ontwerpers, korte uitleg in het Spaans etc.

Let op je spullen! Hoewel Valencia een veilige stad is, kunnen zakkenrollers tijdens grote evenementen nog wel eens hun slag slaan.

Elke fallas vereniging (er zijn er een paar honderd in Valencia) heeft zo zijn eigen programma. Als je langs zo’n vereniging wandelt, hebben sommige een bord met het dagprogramma buiten hangen waarop ook hun eigen ‘mascleta’ en ‘discomovil’ (dj’s en optredens) worden aangekondigd. Leuk om een kijkje te nemen als je ergens langswandelt.

Niet van plan om de hele nacht te feesten? Koop dan zeker even oordopjes (bij de apotheek ‘tapon de oido’)!

Maak nieuwe vrienden met iemand die een appartement (met balkon!) heeft bij een Falla in de speciale categorie (de grootste en duurste fallas beelden). Misschien kan je dan wel vanaf zijn/haar balkon de verbranding zien!

Spreek je met meerdere mensen af voor een mascleta? Maak dan goede afspraken! Rondom de mascleta is er regelmatig weinig bereik.

Voel je je niet top in mensenmassa’s? Kies dan vooral voor een (betaalde) plek op een balkon tijdens een mascleta en tijdens de verbranding van de beelden.

Fallas don’ts!

Feestjes

Het is 23:00 uur… Feestje? Uh… nee, vaak beginnen dj’s, bands etc. pas rond 00:00/01:00 uur met spelen.

Vuurwerk

Denk vooral niet dat er in Valencia dezelfde regelgeving is qua knalvuurwerk, geluidsoverlast etc. als in Nederland. Je merkt snel genoeg dat hier de regelgeving heeel anders is (tien dagen onbeperkt wanneer je wil hoe, hard je wil en waar je wil vuurwerk afsteken is daarvan één voorbeeld)!

Stop niet je vingers in je oren tijdens de keiharde mascletas! Beter kan je je oren openhouden en je mond openhouden. Dit verlicht de druk in je oren en zorgt ervoor dat je trommelvliezen niet breken.

Loop niet te dicht langs sommige schattige, kleine kinderen. Tijdens Las Fallas zijn ze druk in de weer met ‘petardos’, oftewel knalvuurwerk. Je zou misschien niet verwachten dat de schattige kleintjes hun ‘vuur’ graag op jou richten!

Doe geen leuke synthetische outfit aan tijdens de verbranding van de fallas beelden! Er kunnen soms brandende stukken door de wind worden meegenomen en uit de lucht vallen en dan is je gave synthetische outfit snel weg.

Fallasflaters

Ben je uitgenodigd bij een paella wedstrijd en maak je ook je eigen paella klaar? Drink niet te veel gin tonics, anders wordt jouw paella een soep met drijvende rijstkorrels erin.

Ga niet té dichtbij staan tijdens La Crema. Wanneer de beelden verbrand worden, kan het heeeeel erg warm worden!

Schrik niet wanneer je ’s ochtends om 07:00 gewekt wordt. Dit zijn de ‘despertas’, oftewel fallero’s en fallera’s die iedereen in de straten wekken met knalvuurwerk en hele ‘irritante’ fluitjes.

Kom naar Valencia tijdens Las Fallas

Eerlijk is eerlijk, de impact, de grootsheid en het plezier van Las Fallas zijn bijna niet met woorden te beschrijven. Het is dan ook aan te raden een bezoek aan dit geweldige feest op je bucketlist te zetten. Valencia en zijn inwoners zullen je met open armen ontvangen! Ga mee met onze Fallas tour of bestel onze digitale Fallasgids om alles uit je tijd in Valencia te halen tijdens Las Fallas!

Mocht je deze fantastische stad bezoeken buiten de Fallasperiode dan is een bezoek aan het Museo Fallero of het Museo Gremio de Artistas Falleros, twee musea over Fallas, een leuke tip.

Tips

 • Boek op tijd een accommodatie! Aangezien er veel bezoekers naar Valencia komen tijdens Las Fallas, is het aan te raden om op tijd een accommodatie te boeken. De prijzen gaan snel omhoog! Voor enkele hotel aanraders kan je kijken op hotels in Valencia.
 • Leukste avond. Wil je Fallas meemaken, maar niet drie weken lang ondergedompeld zijn in het feestgedruis? Kom dan 18 maart naar Valencia en maak het absolute hoogtepunt mee.
 • Eigen veiligheid. Er vliegen nogal eens stukken brandend of gloeiend vuurwerk rond. Neem dus zelf voorzorgsmaatregelen. Kijk waar de wind vandaan komt (en ga daar dan vervolgens niet staan) en draag een (zonne)bril. Omdat de knallen soms best heftig zijn, is het verstandig om (als je dichtbij staat) je mond open te houden, waardoor de druk op je oren niet te groot wordt.