Fallas

Levensgrote beelden, fallera’s, mascletas… oftewel Las Fallas! Het grootste en bekendste feest van Valencia. Elk jaar komen er duizenden bezoekers van over de hele wereld naar de stad om dit fantastische, maar ook bizarre evenement mee te maken.

Wanneer

Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van ruim 600 beelden (van hout en piepschuim). Hoewel er gedurende de hele periode feestgevierd wordt, barsten de grootste feesten los tijdens het hoogtepunt tussen 15 en 19 maart.

Digitale Fallasgids 2019 van Verrassend Valencia

Wat staat er in de Fallasgids?

1. Een actueel programma
Wat is er per dag te doen in Valencia?

2. Tradities
Waar komt Las Fallas vandaan? Hoe werden de Fallera’s vroeger en nu verkozen?

3. Actuele Fallas ‘poppen’
Wat gaan de Fallas verenigingen dit jaar maken om ons te doen verbazen over hun kunsten?

4. Leuke weetjes
Wist je dat churros ontzettend veel gegeten worden tijdens Las Fallas? En weet je hoe veel de duurste Falla ooit was? In de Fallasgids zijn ontzettend veel leuke weetjes te vinden en natuurlijk ook veel handige tips. Ook staat er in de Fallasgids een interview met een Nederlander die zich heeft aangesloten bij een echte Fallasvereninging!

Prijs?
€ 7,50

Hoe kan ik bestellen?
Op dit moment is de Fallasgids voor 2019 nog niet beschikbaar. Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar info@verrassendvalencia.nl en wij houden je op de hoogte als de gids beschikbaar is!

Fallas Rondleiding

Ook in 2019 organiseert Verrassend Valencia tijdens Las Fallas rondleidingen met een Nederlandstalige enthousiaste gids. Deze rondleiding gaat door de wijk waar het feest het meeste leeft, ondertussen vertelt een enthousiaste Nederlandstalige gids je de achtergrondverhalen van de Fallas festiviteiten. Kijk voor meer informatie en boekingen op de pagina Fallas rondleiding. De Fallas rondleiding vindt plaats van 14 tot en met 19 maart.

Fallas1

Hoogtepunten

Vanaf 15 maart tot en met 19 maart barst het feest pas echt los. Het is een week lang één groot feest. Overal in de stad vind je muziek optredens, dj’s, paella-kookwedstrijden op straat, veel drank, churros en héél véél vuurwerk. Verder zijn er in het weekend veel optochten met verschillende thema’s en deze worden afgesloten met mascletas en siervuurwerk. Enkele hoogtepunten zijn:
– 17 en 18 maart: bloemenoffers aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden)
– 18 maart: Nit del Foc
– 19 maart: Cabalgata del fuego
– 19 maart: Cremá

Opening Fallas – La Crida

Fallera Mayor

De Fallera Mayor is tijdens Fallas de belangrijkste vertegenwoordigster van Valencia. Ze is aanwezig bij alle officiële activiteiten tijdens Las Fallas. Dat is een zeer grote eer. In onze digitale Fallasgids lees je hoe de Fallera Mayor gekozen wordt en wat haar taken zijn.

Mascleta (knalvuurwerkshow tijdens Fallas)

Vanaf 1 maart is er iedere dag om 14.00 uur op het Plaza Ayuntamiento een vuurwerkshow. Dit wordt de ‘mascleta’ genoemd. Het is heftig knalvuurwerk in bepaalde ritmes. Een mascleta moet je een keer in je leven hebben meegemaakt, want het is erg indrukwekkend! Een geslaagde mascleta heeft een goede opbouw waarin ritmes zijn te ontdekken, zodat veel mensen aan het eind van een mascleta hard meeklappen of springen.

Deze maslecta wordt dagelijks door een andere pirotécnico verzorgd. Elke dag zal de mascleta dus ietsjes anders zijn! Onderstaand vind je het mascleta programma uit 2018:
Do 1 maart Pirotecnia Peñarroja
Vrij 2 maart Pirotecnia Zaragozana
Za 3 maart Pirotecnia Vulcano
Zo 4 maart Pirotecnia Mediterráneo
Ma 5 maart Pirotecnia Nadal-Martí
Di 6 maart Pirotecnia Accitana-María Angustias
Wo 7 maart Pirotecnia Gironina
Do 8 maart Pirotecnia Global Foc-Caballer FX
Vrij 9 maart Pirotecnia Alpujarreña
Za 10 maart Pirotecnia Hermanos Caballer
Zo 11 maart Pirotecnia Tomás
Ma 12 maart Pirotecnia Ferrándiz
Di 13 maart Pirotecnia Crespo
Wo 14 maart Pirotecnia Zarzoso
Do 15 maart Pirotecnia Ricasa
Vrij 16 maart Pirotecnia Aitana
Za 17 maart Pirotecnia Turís
Zo 18 maart Pirotecnia Valenciana
Ma 19 maart Pirotecnia Reyes Martí

Vuurwerkshow bij Paseo de la Alameda
Vrij 16 maart Pirotecnia Pirotecnia del Mediterráneo, 0.00 uur
Za 17 maart Pirotecnia Peñarroja 01.00 uur
Zo 18 op ma 19 Nit de Foc (tussen Puente de Las Flores y Puente de la Exposicion), 01.30 uur

Verrassend Valencia is niet aansprakelijk voor last minute wijzigingen in het programma.

Een weekend tijdens Las Fallas

In onderstaand filmpje kun je zien hoe het eraan toegaat tijdens Las Fallas! Een lichtjesshow in de wijk Ruzafa, een mascleta in kleur en een gezellig optreden.

Fallas expositie

Niet tijdens Las Fallas in Valencia, maar wil je wel alvast iets van het feest meekrijgen? In de Sala Arquerías del Museo de las Ciencias Príncipe Felipe (in de Stad van Kunst en Wetenschap) is tot en met 15 maart rondom de Fallas periode een expositie gevestigd, de Ninot expositie. In de expositie zijn ‘ninots’ opgenomen, onderdelen van de grote Fallas beelden, die op 15 maart een plekje krijgen bij hun fallabeeld. Uit al deze ninots wordt één winnaar gekozen en deze gaat niet in vlammen op tijdens La Crema op 19 maart. Het winnende beeld krijgt een plekje in het Fallas museum. Leuk weetje: je mag bij de expositie op een beeld naar keuze stemmen. Wie weet ontloopt jouw beeld wel de vlammen!

Prijs
€3,00 (algemeen tarief)
€1,50 (kinderen 4-12 jaar, 65+)

Tijd
Maandag t/m donderdag: 10.00-20.00 uur
Vrijdag t/m zondag: 10.00-21.00 uur

Tips

Fallastour
Wil jij graag kennis maken met het traditionele Fallas feest in Valencia? Met Verrassend Valencia kan je Fallas op een unieke manier beleven. Tijdens deze exclusieve tour geven we je uitleg over de culturele achtergronden van het feest en maken we een tocht langs verschillende prominente Fallasmonumenten. Omdat veel informatie in deze dagen in het Valenciaans/Spaans is, is de kans groot dat – als je geen Valenciaans/Spaans spreekt – veel waardevolle informatie aan je voorbij gaat. Als je Fallas wilt beleven als de Valencianen en een idee wil krijgen van wat Fallas nu echt inhoudt, kijk voor onze Fallas Experiences op Fallas experience.
Huur een comfortabele Nederlandse stadsfiets
De Fallaspoppen en de festiviteiten zijn verspreid over de hele stad. Daarom kan het handig zijn om per fiets verschillende locaties in de stad te bezoeken. Doe dit dan wel overdag, want ’s avonds kan het heel druk worden in de straten en is het moeilijk je te verplaatsen per fiets. Verrassend Valencia heeft zeer comfortabele Nederlandse stadsfietsen die je kunt huren in onze Tours & Bike Rental Shop gevestigd in Calle Cuba 34, in de wijk Ruzafa. Kijk hier voor meer informatie.
Boek op tijd een accommodatie
Aangezien er veel bezoekers naar Valencia komen tijdens Las Fallas, is het aan te raden om op tijd een accommodatie te boeken. De prijzen gaan snel omhoog! Voor enkele hotel aanraders kan je kijken op hotels in Valencia.
Leukste avond
Wil je Fallas meemaken, maar niet drie weken lang ondergedompeld zijn in het feestgedruis? Kom dan 18 maart naar Valencia en maak daar het absolute hoogtepunt mee.
Eigen veiligheid
Er vliegen nogal eens stukken brandend of gloeiend vuurwerk rond. Neem dus zelf voorzorgsmaatregelen. Kijk waar de wind vandaan komt (en ga daar dan vervolgens niet staan) en draag een (zonne)bril. Omdat de knallen soms best heftig zijn, is het verstandig om (als je dichtbij staat) je mond open te houden, waardoor de druk op je oren niet te groot wordt.

Comments are closed.