Sinaasappels

Onderwerpen

We weten allemaal dat fruit eten gezond voor je is. Ook wanneer je op vakantie bent of voor lange tijd in Valencia bent, moet je een beetje op je gezondheid blijven letten natuurlijk. In Valencia zit je helemaal op de goede plek. Het is namelijk de stad van de sinaasappels en laten sinaasappels nou een bron van vitamine C zijn. Op deze pagina vind je meer informatie over de heerlijke Valenciaanse sinaasappels!

Algemeen

Brazilië is het land dat de meeste sinaasappels ter wereld produceert, Spanje staat in de top 6. In de Comunidad Valenciana (regio Valencia) staan enorm veel sinaasappelbomen. Wanneer deze bomen in bloei staan, verspreiden zij een verrukkelijke geur tot in de verre omtrek. Sinaasappels groeien het beste bij een gemiddelde temperatuur van 23 °C. De provincie Valencia is daarom zeer geschikt voor de sinaasappelteelt. Rondom Alzira, Benaguasil en Algemesi zijn enorme sinaasappelvelden te vinden maar ook bij andere plaatsen worden ze verbouwd.

Naast het feit dat sinaasappels erg lekker zijn, zijn ze ook gezond. De schil wordt vaak voor de productie van verschillende oliën, zoals massage- en badolie, gebruikt. Sinaasappels zijn ook uitermate geschikt om te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten en diverse dranken. Bovendien zijn ze uitstekend te gebruiken als decoratie.

Plukken

Er zijn diverse soorten sinaasappels en mandarijnen die op uiteenlopende momenten rijp zijn en geplukt kunnen worden. Zo zijn er het hele jaar door sinaasappels. Enkele verschillende types zijn:

  • Naranjas Navelinas: eind november, december en januari
  • Naranjas Navel-lane-late: februari, maart, april en begin mei
  • Naranjas Valencia-late: april, mei, juni en soms juli

De oogsttijd is een indicatie, omdat dit zeer afhankelijk is van de temperatuur; de plukperiode kan dus variëren. Via verschillende bedrijven is het mogelijk sinaasappels die net zijn geplukt, te bestellen. Telefonisch of via internet kan een bestelling worden gedaan, waarna de sinaasappels thuis worden afgeleverd. Veel supermarkten verkopen sinaasappels die al enige tijd in de koeling hebben gestaan. Deze sinaasappelen worden groen geplukt. In de koeling verandert de kleur langzaam van groen naar oranje.

In principe is vastgesteld dat een sinaasappelplukker minimaal €49 per dag dient te verdienen. Helaas houden niet alle bedrijven zich daaraan en worden werknemers regelmatig onderbetaald. Zij ontvangen vaak slechts €34, €24 of zelfs €14 per werkdag. Overigens probeert de regering daar wel verandering in te brengen door middel van het inzetten van meer inspecteurs om de handhaving van het minimum loon beter te kunnen controleren.

Gezondheid

De (Valenciaanse) sinaasappelen zijn natuurlijk erg lekker, maar ook nog eens bijzonder gezond. Een sinaasappel bevat zeer veel vitamine C. Met één sinaasappel per dag krijg je al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Daarnaast bevatten sinaasappels vezels, hesperidine (een antioxidant), vitamine B1, calcium en B11 (foliumzuur).

Tip!

  • Het is zeker de moeite waard om tijdens jouw verblijf in Valencia wat overheerlijke sinaasappels te eten of sinaasappelsap te drinken. Bij veel cafés en barretjes kun je verse sinaasappelsap ‘Zumo de Naranja Natural’ bestellen. Maar let op! De sinaasappels die aan de bomen in de stad groeien, zijn eigenlijk alleen voor de sier. We raden het dan ook niet aan om die op te eten!