Top 5 IJszaken

Onderwerpen

Lekker hoor, het hele jaar zon, maar in combinatie met de hoge temperaturen in de zomer kan het al snel warm aanvoelen. Een ijszaak met heerlijk ijs is wat je nodig hebt! Wanneer je een beetje oververhit bent zorgt een ijsje voor goede verkoeling en gelukkig heeft Valencia een heleboel heerlijke ijszaken in de aanbieding. Maar waar eet je nou het lekkerste ijsje? Verrassend Valencia heeft een top 5 ijszaken voor je opgesteld.

1. Véneta food & Gelato Italiano

De derde beste ijssalon van de wereld zit in Valencia. Links van de hoofdingang van de kathedraal vind je deze schattige écht Italiaanse ijszaak. Ze hebben veel bijzondere smaken, zoals oreo smaak en cappuccino, maar de echte aanrader is Abuela’s Cookie (grootmoeders koekjes). Dit ijs heeft verschillende prijzen gewonnen en dat is niet gek, vinden wij. Het liefst halen we hier elke dag een bolletje van! Je betaalt iets meer dan de gemiddelde ijszaak in Valencia, maar daar krijg je wel grote ijsbolletjes voor terug! 

De ijszaak heeft in Valencia meerdere vestigingen, zo ook in Puerto de Sagunto. Daar heeft de eigenaar Maurizio Melani ook een aantal prijzen op zijn naam staan. Zo heeft hij in 2019 de wedstrijd van de beste ijsmaker in Catalonië gewonnen, waar hij 15 andere ijsmakers heeft verslagen. Je voelt je dus wel speciaal als je hier een ijsje haalt! 

 • Carrer del Cobertís dels Brodadors 8
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zondag: 11.30 – 00.00 uur
 • Av. Mediterrani, 105
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zondag: 09.30 – 00.00 uur

2. Antigua Lecheria (wijk: Ruzafa)

Midden in de gezellige wijk Ruzafa in Valencia vind je de in 2021 geopende ijssalon Antigua Lecheria. Dit is al de derde ijszaak van eigenaren Glen en Arlena. Glen en Arlena maken het ijs zelf met de hand en kopen het fruit vers op de markt in Rufaza! De inrichting is huiselijk en roestiek en er staat een klein bankje buiten. Op rustige middagen is er een grote kans dat je eigenaar Glen limoenen ziet plukken uit zijn limoenboom die voor de winkel staat, om daar vervolgens een nieuwe lading ijs van te maken. 

De missie van deze ijssalon is duidelijk: ijs is voor het hele jaar, dus waarom stoppen na de zomer? Zo hebben ze ook smaken gemaakt die speciaal op de winter zijn gebaseerd, hoe leuk is dat? Is het kerst, dan haal jij een ijsje met een bolletje kerstmis! Ze hebben hier verschillende soorten smaken variërend van de standaard smaken zoals vanille en aardbei, tot kaneelappel en sultana. Leuk om te weten is dat er tegenover een kleine speeltuin is gelegen en wat bankjes. Terwijl jij van je ijsje geniet, kan je kind lekker spelen in de speeltuin en soms voor een kleine pauze een hapje van jouw ijsje stelen! De perfecte combinatie van genieten en plezier hebben!

 • Plaça del Dr. Landete 7
 • Website
 • Openingstijden:
  Zondag t/m donderdag: 14.00 – 23.00 uur  
  Vrijdag t/m zaterdag: 14.00 – 00.00 uur

3. Gelateria La Romana (wijk: Canovas, Gran Via)

Ook dit is wederom een heerlijke ijssalon, die is opgericht in Italië en al even meedraait. Dit bedrijf komt van origine uit Italië en heeft zich na de oprichting gevestigd in meerdere delen van Spanje, maar ook Boedapest, Dubai, en Duitsland. Naast de ijssmaken die ze aanbieden, bieden ze ook taarten, cupcakes, gebakjes en andere delicatessen aan. Deze kan je los kopen of samenstellen tot een handig pakket! 

In 2017 werd de Italiaanse ijszaak La Romana geopend in Valencia. Een prachtige zaak waar je voor de lekkerste smaken terecht kunt, zoals mandarijn, panna cotta en merengue. Neem lekker plaats in één van de fauteuils en smul van je ijsje (of van een van de andere lekkernijen van La Romana). Wat bijzonder is, is dat je op de website van deze ijszaak kunt zien met welke producten zij te werk gaan. Zo werken ze bijvoorbeeld met zelfgemaakte jams die ze gebruiken in hun gebakjes en waar ze  hun crêpes mee vullen. 

 • Carrer de Joaquin Costa 2
 • Website
 • Openingstijden:
  Zondag t/m donderdag: 14.00 – 23.00 uur
  Vrijdag en zaterdag: 14.00 – 00.00 uur
 • Carrer de Sant Vicent Martir 8
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zondag: 14.00 – 00.00 uur

4. Llinares (wijk: Ciutat Vella, centrum)

In het centrum van Valencia vind je twee ijssalons van Llinares. Op het bekende plein Plaza de la Reina vind je één van de zaken. Deze ijssalon is opgericht in 1930 en sindsdien is het bedrijf erg gegroeid. Ze hebben in veel Spaanse steden een vestiging gehad en zijn begonnen in Jijona. In 1970 zijn ze begonnen in Valencia, waar ze nooit meer uit vertrokken zijn. Gelukkig maar!

Wat bijzonder is aan deze ijszaak is dat ze al vele prijzen hebben mogen ontvangen. In 1995 wonnen ze de eerste prijs voor internationale ijszaken die allemaal in competitie waren voor het lekkerste ijs, welke ze in 2013 opnieuw behaalde. Ook heeft Llinares ooit een benoeming gehad in het Guinness Book of Records voor het hebben van maar liefst 365 verschillende ijssmaken in de etalage! Ook hebben ze een prijs gewonnen voor de smaak ‘Roodkapje’ wat roomijs is met framboos. 

Deze ijszaak heeft bijna elke smaak die je maar kunt bedenken. Van de bekendere smaken als aardbei, pistache en citroen tot experimentele smaken zoals malibu, gerookte zalm en boquerones en vinagre (sardientjes in het zuur). Naast het lekkere schepijs, kun je hier ook terecht voor horchata en milkshakes. Je kunt er ook voor kiezen om een ijsje te kopen en deze vervolgens op te eten op het nabijgelegen plein.  

 • Plaza de la Reina 6
 • Website
 • Openingstijden:
  Zondag t/m donderdag: 11.00 – 22.00 uur
  Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 00.00 uur
 • Carrer de l’Arxiduc Carles 17
 • Website
 • Openingstijden:
  Zondag t/m donderdag: 09 – 22.00 uur
  Vrijdag en zaterdag: 09.00 – 00.30 uur

5. Lucciano’s (wijk: centrum)

Lucciano’s is een echt familiebedrijf en is te vinden over de hele wereld. De oprichters wilden het beste van het beste ijs maken en gingen daarvoor naar, waar kan het ook anders, Italië! Vanuit daar haalden ze de nieuwste materialen en de beste ijsmakers. Ze combineerden Italiaanse ingrediënten met Belgische chocolade en creëerden een uniek ijsproduct.

Niet alleen voor het lekkerste eigengemaakte ijs kun je terecht bij Lucciano’s, ze verkopen namelijk ook de mooist versierde ijslolly’s! Ga je voor een passionfruit cheesecake ijslolly, of voor een minion ijslolly met Belgische chocolade?

Je vindt Lucciano’s aan het bekende Plaza Ayuntamiento, dit is ook een topplek om even een pauze te nemen en je ijsje op te eten op het plein. Naast de heerlijke ijsjes, kijk je bij Lucciano’s ook je ogen uit naar het kleurrijke interieur met robots, beren en helicopters!

 • Plaza Ayuntamiento 2
 • Website
 • Zondag t/m donderdag: 11.00 – 00.00 uur
  Vrijdag en zaterdag: 11.00 – 1.00 uur

Frozen yogurts

In Valencia zie je op bijna elke hoek van de straat een tentje waar je een ‘frozen yoghurt’ kunt eten. Dat is, zoals de naam al zegt, bevroren yoghurt. Het ijs bestaat dus negen van de tien keer uit yoghurt wat jij bijvoorbeeld eet tijdens je ontbijt, of het bestaat uit gekweekte melk. Er zijn voldoende toppings waaruit je kan kiezen waardoor je je frozen yoghurt precies kunt aanpassen op wat jij lekker vind. Bijvoorbeeld fruit, chocolade, nootjes en nog veel meer! Zo kun je jouw eigen ijsje samen stellen. 

Smöoy (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Herken je soms de lange rijen voor het leuke roze tentje midden in het centrum? Juist ja, dat is Smöoy en zij zijn de marktleiders in Spanje. De zaak is te herkennen aan de felroze kleur. Het is een bedrijf wat in Spanje is opgericht door Nuria Martinez Sirvent en wat alweer vier familie generaties heeft overleefd! Er zijn vier verschillende yoghurtsmaken: naturel yoghurt, fruityoghurt, chocoladeyoghurt en cream yoghurt. Je kunt kiezen uit 40 toppings. Verder heeft Smöoy heel veel aangepaste producten, zoals glutenvrij of low fat. Natuurlijk is het ook allemaal erg lekker! Vaak zijn er acties bij Smöoy, bijvoorbeeld een gratis topping bij je volgende aankoop. Je kan ook punten sparen via een klantenkaart!  

 • Av. de Pius XII 2, Centro Comercial Nuevo Centro
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m donderdag: 10.00 – 22.00 uur
  Vrijdag: 10.00  – 23.30 uur
  Zaterdag: 10.00 – 00.00 uur
  Zondag: 10.30  22.30 uur

Llaollao (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Llaollao is te herkennen aan de felgroene kleur. De zaak werd opgericht in 2009 door de toen 24-jarige Pedro en hij is nog steeds net zo gepassioneerd als toen! Het concept van yoghurt ijs met verschillende toppings liep zo goed dat hij in twee jaar tijd meer dan 50 winkels opende en twee jaar na de opening van zijn allereerste winkel de viering van zijn de honderdste winkel opende! Je kent het wel; het stigma dat ijsjes slecht voor je zijn. Deze ijssalon probeert dat met het yoghurtijs wat zij maken uit de wereld te helpen! Het kan namelijk volgens Pedro ook gezond zijn. 

De yoghurtsmaak is altijd hetzelfde, namelijk naturel yoghurt. Daarnaast zijn er wel super veel verschillende toppings, verdeeld in fruit, crunch (zoals nootjes, Oreo en chocolade) en sausjes (zoals honing, chocolade en fruit). Mocht je keuzestress hebben… ze hebben 11.300 mogelijke combinaties van ijsjes. Dat valt best mee, toch?

 • Alle locaties zijn te vinden op de pagina van hun website
 • Website
 • De openingstijden verschillen per locatie en vind je terug op de website