Iglesia de San Nicolás

Onderwerpen

Een van meest indrukwekkende kerken in Valencia; de Parroquia de San Nicolás. Een parochiekerk met een interessante geschiedenis en meer dan 2000m2 aan wonderbaarlijke muurschilderingen. Hoe dan ook de moeite waard om eens te bezoeken!

Geschiedenis van de kerk

De geschiedenis van de Parroquia de San Nicolás gaat ver terug. In eerste instantie diende het gebouw als klooster voor de Dominicanen en werd het gebouwd in de tijd van Koning Jaime l.De kerk wordt ook wel La iglesia de San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir genoemd. De kerk had in die tijd een gotische stijl. Later, rond 1242, werd het een van de eerste twaalf Christelijke parochiekerken na de Reconquista (herovering van Spanjaarden op de Moorse gebieden)

Later (tussen 1690 en 1693) werd er een barokstijl toegevoegd. Een barokstijl kun je herkennen aan veel beeldende muurschilderingen. De muurschilderingen gaan in deze kerk over het leven van San Nicolás en San Pedro Mártir. De kerk is ontworpen door Antonio Palominode muurschilderingen zijn geschilderd door Dionís Vidal.

Next level barokstijl…

Echter, de barokstijl in deze kerk gaat nogal wat verder dan bij andere kerken. Na de restauratie, die drie jaar lang heeft geduurd, waren de muren beschilderd met fresco’s. Fresco’s worden direct op het kalk van de muur beschilderd, waardoor de schildering na het drogen één geheel vormt. De fresco’s in de Parroquia de San Nicolás zien er echt indrukkwekkend uit en hierdoor is deze parochiekerk een must-see in Valencia geworden. Een leuk weetje: de fresco’s nemen bij elkaar meer dan 1904 m2 in beslag! De Sixtijnse kapel in Rome (waar deze manier van schilderen vandaan komt) neemt daarentegen 800 m2 aan fresco’s in beslag.

De burgeroorlog

Helaas ging het fout in de jaren 1936-1939. In deze jaren was er een heftige burgeroorlog aan de gang in Valencia, waardoor de Parroquia de San Nicolás ernstige schade opliep. De kerk werd geplunderd en de kapellen werden vernietigd. Door deze trieste gebeurtenis werd de kerk in 1981 uitgeroepen tot Nationaal Artistiek Historisch Monument. Tot slot was er in de 21e eeuw een grote restauratie, waardoor we vandaag de dag de prachtige kerk in al zijn glorie kunnen bekijken.

De binnenkant van de parochiekerk

De kerk bestaat uit zes delen en iedere muur staat vol met met wonderbaarlijke schilderingen. In het middenstuk zie je een van de belangrijkste muurschilderingen op het plafond. Het gaat over een belangrijke gebeurtenis in de Valenciaanse geschiedenis. Links staat San Vicente Ferrer afgebeeld en hij houdtAlfonso de Borja als baby vast. Daar beweert hij dat Alfsonso een profeet is en dat hij het pausdom zou bereiken. Rechts staat paus Calixto lll afgebeeld, wie op dat moment Alfonso heilig verklaart.

Dionís Vidal, degene die alle schilderingen heeft gemaakt, was leerling van AntonioPalomino (hij beschilderde onder andere kerken in Granada, Salamanca en de basiliek in Valencia). Samen staan zij ergens in de kerk San Nicolás afgebeeld. Kun jij ze vinden? Hint: ze staan tussen een gouden stier en een baby in.
De koepel van de kerk is verdeeld in twaalf delen, zes aan beide kanten. Deze delen beelden de levens van San Pedro Mártir en San Nicolás uit. Elk deel beeld een scéne (lees: een periode) uit het leven van deze mannen uit. Vanaf het middenschip, aan de kant van het evangelie (de linkerkant van het koor) wordt het leven van San Pedro Mártir uitgebeeld. Aan de andere kant wordt het leven van San Nicolás verteld.

De kerk bezoeken

De Parroquia de San Nicolás is gelegen in de wijk ‘El Carmen’. Een bezoek aan deze kerk kun je goed combineren met het bekijken van de Kathedraal en La Lonja of een drankje drinken op een van de vele terrassen op Plaza de la Reina of Plaza de la Virgen.

 • Carrer dels Cavallers 35
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m vrijdag: 10.30 – 19.00 uur
  Zaterdag: 10.00 – 18.30 uur
  Zondag: 13.00 – 19.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  Algemeen: €11,00
  Studenten en gepensioneerden: €7,00
  Kinderen onder de 12 jaar: gratis

Koop toegangskaartje