Jardín de las Hespérides

Onderwerpen

Valencia is een gezellige en een groene stad. Veel inwoners vinden hun rust in een van de prachtige parken of tuinen die de stad te bieden heeft. Ook bezoekers van de stad vinden dit vaak een fijne en groene plek. Jardín de las Hespérides is gevestigd in het centrum van Valencia en is een heerlijk park. Deze tuin van 4.700 vierkante meter heeft veel verschillende, prachtige bloemen en planten en ook wordt het gesierd door de vele, mythische beelden. Uitstekend om tot rust te komen of om te wandelen en alle mooie natuur te bekijken.

Een duik in de Griekse mythologie

Het thema van het park in Valencia gaat over de mythe van Hespédires. We duiken daarvoor even de Griekse mythologie in met een verhaal over Zeus, Hera en Hercules. Als je dit verhaal kent, snap je ook de verwijzingen naar deze mythe in het park beter!

De held Hercules is een bekend figuur uit de Griekse mythologie. Hij is vooral bekend om het verhaal om de twaalf werken die hij moest uitvoeren voor koning Eurystheus. Zeus, de man van Hera, is de vader van Heracles en hij heeft hem verwekt bij prinses Alkmene. Zij raakt zwanger van een tweeling met ieder een andere vader. Een van deze twee zoons is Hercules. De godin Hera is laaiend over wat haar man Zeus heeft gedaan. Zeus is al sinds het begin van de zwangerschap van Hercules vastberaden dat hij een zoon krijgt en deze over het hele land gaat heersen.

Hera is heel jaloers en woedend op Zeus en daardoor ook op zijn zoon. Samen met de godin van de geboorte, Eileithyia, zorgt Hera ervoor dat het tweelingbroertje van Heracles eerder geboren wordt. Hierdoor wordt Eurystheus koning en moet Hercules hem onderdanig zijn in plaats van dat hij zelf koning wordt. Hercules is hierdoor compleet van slag en op een dag draait hij door. Hij vermoordt zijn eigen kinderen. Er is maar één manier om het goed te maken volgens het orakel van Delphi: hij moet twaalf jaar lang slaaf zijn voor zijn tweelingbroer en twaalf grote opdrachten doen. De opdrachten worden zo moeilijk mogelijk gemaakt, in de hoop dat hij tijdens de opdrachten om het leven komt.

De elfde opdracht van Hercules is het stelen van de gouden appels uit de appelboom in de Jardín de las Hespérides. Deze gouden appelboom is vroeger geplaatst door de godin Hera en wordt sindsdien bewaakt door drie nimfen, de bewoners van de tuin, en een draak Labón. Zij bewaken dit, omdat het eten van de appels iemand onsterfelijk maakt. Dat wil Eurystheus natuurlijk wel en daarom laat hij Hercules dit klusje voor hem klaren. Hercules slaagt erin en zo voltooit hij de een-na-laatste opdracht voor de koning en zijn tweelingbroer Eurystheus.

Jardín de las Hespérides zit vol verhalen

Bovengenoemde mythe vertelt ook dat toen Hercules de gouden appels van de boom plukte, de nimfen veranderden in verschillende bomen, zoals de iep, de wilg en de populier. Deze zijn dan ook terug te vinden in Jardín de las Hespérides in Valencia.

Bij de toegangspoort tot de tuin kun je lezen: “A través de las olas del mar profundo llegaron a la hermosa isla de los dioses, allí donde las Hespérides tienen su casa de oro“. Dit betekent “Door de golven van de diepe zee kwamen ze bij het prachtige eiland van de goden, daar waar de Hesperiden hun gouden huis hebben.” Dit slaat natuurlijk op de mythe die in alle opzichten in deze tuin terug komt.

In het midden van de tuin kun je als bezoeker het beste het verhaal van de mythe zien. Hier staat de boom met de gouden appels. Ook zijn er beelden te vinden van de nimfen, maar ook de bomen waarin zij zijn veranderd. De beelden die hiervoor gemaakt zijn laten deze verandering goed zien, waardoor het verhaal bijna levend wordt!

De bloemen en planten in de tuin geven een mooi decor aan de mythe. De bomen, de iep, wilg en de populier, waarin de nimfen veranderden, staan allemaal in deze mooie tuin, in groei en bloei.

Ook is het beeld van Hercules te vinden, gemaakt door de Hongaarse beeldhouwer Miklos Pàlfy. Het beeld houdt symbolisch een appel vast, wat staat voor Hercules die de gouden appels van de nimfen zou hebben gestolen. De tuin staat symbool voor vruchtbaarheid, net als de appels die Hercules uit de boom moest stelen.

Meer dan vijftig verschillende citrusvruchten

In de tuin zijn verschillende plantensoorten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de pergola, die de tuin aankleedt met haar mooie bloemen. Ook de sinaasappelbomen, waar Valencia natuurlijk om bekend staat, groeien in deze tuin. Water is een van de belangrijkste en meest terugkomende elementen in de tuin. Er is een fontein op het hoogste punt, verscholen tussen de citrusvruchten. Er groeien hier meer dan vijftig verschillende citrusvruchten!

Cipressen vormen in de tuin een groene afbakening waar vanuit de godin Venus, de beschermer van tuinen en boomgaarden, naar buiten kijkt en een oogje in het zeil houdt. Het bronzen beeld van de godin Venus is ook gemaakt door Miklos Pàlfy.

Praktische informatie

  • Carrer del Beat Gaspar Bono
    De ingang van Jardín de las Hespérides vind je tussen de botanische tuin en de Katholieke Universiteit van Valencia.
  • Website
  • Openingstijden:
    Lente en zomer: van 10.00 tot 20.00 uur
    Herfst en winter: van 10.00 tot 18.00 uur
  • Gratis

Tip

  • Naast Jardín de la Hespérides ligt Jardin Botanico. Het is leuk om je bezoek met deze prachtige botanische tuin te combineren. De tuin hoort bij de Universiteit van Valencia, maar is openbaar voor iedereen. Of bezoek een van de andere mooie parken of tuinen met een verhaal in Valencia!