Horchaterías in Valencia

Onderwerpen

Horchata is een zeer populair drankje in Valencia en wordt vooral in het voorjaar, zomer en in het najaar op vele plekken verkocht. Het is een melkachtig drankje gemaakt van chufas, een soort noten, gemengd met water en suiker. De beste vertaling van ‘chufas’ zijn aardamandelen. Er zijn zeer veel horchaterías in Valencia, waar je behalve horchata ook koffie of ijs kunt bestellen.

Chufas

De geschiedenis van dit aardnootje gaat ver terug. Duizenden jaren geleden werd deze gevonden in Chouf, een regio in Soedan. Chufas, ook wel tijgernoten genoemd, werden daar geteeld in de oevers van de Nijl. Terug in de geschiedenis van het Oude Egypte werden al recepten gevonden met tijgernoten als ingrediënt.Tegenwoordig worden deze chufas veelal geteeld in de regio Valencia, Alboraya. De zandgrond en het klimaat is hier namelijke uitermate geschikt.

Fartons

Een typisch Valenciaans hapje voor bij je horchata is de farton. Fartons zijn luchtige, zoete gebakjes met een laag poedersuiker en worden ook wel omschreven als een soort zoete broodstengel. Heerlijk – en zelfs speciaal ontworpen – om in je horchata te dopen! De ideale combinatie voor een authentiek tussendoortje of zelfs als ontbijtje of lunch.

Horchaterías

Er zijn veel verschillende horchaterías in Valencia, maar om je een beetje op weg te helpen geven we je graag een paar suggesties. Stuk voor stuk leuke plekjes om te genieten van dit drankje!

Horchatería Santa Catalina (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Met meer dan 100 jaar geschiedenis vind je in het oude stadscentrum van Valencia horchatería Santa Catalina. Naast het beroemde drankje Horchata kun je hier ook verschillende ijsjes, churros con chocolate en lekkere fartons  proeven en kopen! Niet zo’n zin in horchata? Ze hebben hier ook heerlijke koffie en eventueel leuk om mee te nemen: honing met chufas!

 • Plaça Santa Catalina 6
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 8.30 – 21.30 uur

Horchatería Daniel Mercado Colon (wijk: Canovas, Gran Via)

Iedereen die midden in het stadshart zin heeft in een lekkere horchata zit bij dit verkooppunt van Daniel helemaal goed! Daniel is van oudsher een familiebedrijf dat traditionele horchata maakt in één van de nabijgelegen dorpjes. De horchtería is gelegen in de markthal Mercado Colon, een ontmoetingsplek waar jong en oud gezellig samenkomen bij één van de vele barretjes. Een leuke plek om onder het genot van een horchata het Valenciaanse stadsleven te ervaren!

 • Mercado de Colón
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 10.00 – 21.00 uur

Horchatería Daniel

Gelegen tegen de stadsrand van Valencia ligt Alboraya. Dit is een klein dorpje met een oppervlakte van slechts 8 vierkante kilometer en nog geen 25.000 inwoners! Te midden hierin ligt een authentieke en tevens beroemde horchatería. Binnenin deze karakteristieke horchatería kun je zien hoe de horchata bereid wordt, terwijl er buiten een heerlijk terras ligt. Hier kun je genieten van een lekker ontbijtje of gebak, mét natuurlijk een traditioneel klaargemaakte horchata en een farton.

 • Avinguda de l’Orxata 41
 • Website
 • Openingstijden:
  Zondag t/m donderdag: 09.00-22.30 uur
  Vrijdag en zaterdag: 09.00-01.30 uur

Tips

 • Je kunt horchata ook in de supermarkt kopen. Als je van plan bent om dit drankje te proberen, dan is het echter wel een aanrader om dit in een horchatería te doen of bij één van de vele horchata karren op straat of in de buurt van bezienswaardigheden;
 • Een andere Spaanse zoete lekkernij zijn churros. Wil je weten waar in Valencia je hiervan kan genieten? Kijk dan op onze churreria pagina.