Real Monasterio de la Santísima Trinidad

Een opmerkelijk gebouw dat van historisch en artistiek belang is voor de stad Valencia is het Real Monasterio de la Santísima Trinidad ofwel het Klooster van de Heilige Drie-eenheid. Het is dan ook het oudste klooster dat in originele staat behouden is! Misschien een plek die mensen vaak voorbij lopen, maar absoluut de moeite waard om te bekijken.

Geschiedenis

Op de linkeroever van de rivier de Turia vind je het Real Monasterio de la Santísima Trinidad. Je zal vast denken; op de oever van de rivier? De rivier is toch drooggelegd en vandaag de dag een park? Ja dat klopt, maar in 1256 natuurlijk nog niet! De koning en koninging, in die tijd waren dat Alfonso V en María Castella, woonden dus op een perfecte locatie. Een kleine kanttekening: het klooster lag buiten de stadsmuren van Valencia, wat het erg vatbaar maakte voor aanvallen tijdens de vele oorlogen in deze tijd… De koningin is in dit klooster begraven, wat dit klooster het enige koninklijke pantheon van Spanje maakt.

Een tijd van glorie…

Tijdens de helft van de vijftiende eeuw onderging het klooster een schitterende periode. De abdes (het hoofd) van het klooster was een beroemde schrijfster; Isabel de Villena, die vandaag de dag de beroemdste schrijfster van de Valenciaanse literatuur is. Daarnaast was er een beroemde Duitse humanist, Jerome Muenzer, die het volgende over het klooster heeft gezegd: ‘Ik heb nog nooit een klooster gezien zoals deze, met het aantal rijke en prachtige retabels en ornamenten dat zo gedecoreerd is. Dit toont grootste bewondering.’ Een korte toelichting: retabels zijn schilder- of beeldhouwwerken boven het altaar en ornamenten zijn versieringselementen op voorwerpen of gebouwen.

Tegenwoordig

In 1982 is het Real Monasterio de la Santísima Trinidad uitgroepen tot Nationaal Monument en in 1983 werd het klooster van cultureel belang, het is namelijk altijd goed onderhouden gebleven en gerestaureerd, waardoor het klooster zich vandaag de dag nog (als enige in Valencia) in originele staat bevindt! Deze benoemingen hebben geleid tot een aantal restauraties uitgevoerd door het Ministerie van Openbare Werken, onder leiding van architect Jose Luis Leno. Daarnaast heeft de Generalitat Valenciana, het bestuur van de regio Valencia, bijgedragen aan de restauratie van enkele schilderijen en meubels.

Rondleiding met een gids

Het is mogelijk om met een gids een rondleiding te krijgen door het klooster. Dit is een unieke ervaring. Er zijn privérondleidingen en groepsrondleidingen beschikbaar. Op deze pagina kun je alvast online reserveren op een dag en tijd dat het jou uitkomt.

Duur rondleiding: 50 minuten

Prijzen:
Regulier: €7,00
Met korting (kinderen tussen 7 en 12 jaar, studenten en senioren 65+): €6,00
Groepen (10 personen of meer): €6,00 (per persoon)
Dubbele korting (mindervaliden): €5,00
Gratis: kinderen onder de 7 jaar

Locatie
Carrer de la Trinitat 13
46010 Valencia

In de omgeving

– Vlakbij het Real Monasterio de la Santísima Trinidad vind je de Torres de Serranos, een van de overgebleven stadspoorten van Valencia. Lees via Torres de Serranos meer over deze stadspoort.
– Zoals eerder aangegeven op deze pagina ligt het klooster direct aan het park. Lees meer informatie op Turia Park.

Comments are closed.