Benitandús en Onda

Onderwerpen

Ben je tijdens je vakantie in Valencia op zoek naar een dagje in een rustige omgeving? Dan raden we je aan om naar Benitandús en Onda te rijden! Na circa een uur en een kwartier rijden vanaf het Verrassende Valencia, bevind je je in deze bewonderenswaardige en bijna magische plek in Castellón. Heb je na een stevige hike zin in een verfrissend drankje en lekker hapje? Dan is Onda een aanrader om naartoe te rijden. We vertellen je hieronder meer!

Benitandús

Benitandús ligt in Alcúdia de Veo en beschikt over minder dan twintig inwoners. Dit dorpje ligt aan de oevers van rivier de Veo, ook wel Sonella genoemd, en aan het nabijgelegen stuwmeer van Onda. Hier kun je verschillende sporten zoals kanoën, mountainbiken en wandelen uitoefenen.

Panoramisch uitzicht

Wanneer je vanuit Alcúdia de Veo naar boven wil hiken, kan dit door een cirkelvormige (soms best zware) route te volgen naar de berg Los Órganos de Benitandús. Als tip geven we je mee van tevoren een offline route uit te stippelen omdat het in de bergen nog weleens kan voorkomen dat
 je geen bereik meer hebt. Wanneer je vervolgens boven bent, zul je beloond worden met een prachtig panoramisch uitzicht over het hele gebied. Nadat je hebt genoten van het uitzicht, kun je ook opzoek gaan naar de loopgraven en andere verdedigingsformaties die vanuit de Spaanse burgeroorlog bewaard zijn gebleven. Waar wacht je nog op?! Trek je goede wandelschoenen aan voor deze stevige hike, neem genoeg water mee en laat je bovenaan de top van de berg verrassen door het indrukwekkende uitzicht over de omliggende, prachtige natuur.

Onda

Na het beklimmen van de berg Los Órganos de Benitandús, weten we zeker dat je behoefte hebt aan een verfrissend drankje en een lekker hapje. Een leuke plek om dit te gaan doen is Onda. Deze stad met ongeveer 25.000 inwoners ligt op zo’n twintig minuten rijden van Benitandús en hier is Plaza de L’Almudi een gezellig pleintje om te genieten van een lekker biertje met bravas of natuurlijk iets anders!

Castillo de Onda

Wanneer je in Onda bent, is het ook gaaf om het kasteel te gaan ontdekken. Castillo de Onda, ook wel kasteel van de 300 torens genoemd, ligt op een prachtige locatie.  
Het kasteel is gebouwd door Iberiërs, Romeinen, Moslims en Christenen. Dit historische kasteel is onderdeel geweest van verschillende oorlogsconflicten.  Zoals de Castiliaanse oorlog 
in de veertiende eeuw en in 1812 werd het fort bezet door Napoleontische troepen. Het kasteel is gebouwd in de 10e eeuw op de ruïnes van een oude Romeinse onderzetting. Het is gelegen op 284 meter boven zeeniveau en heeft een oppervlakte van zo’n 25.5000 vierkante meter. Door de eeuwen heen, zijn er verschillende delen onderhouden aan het kasteel. In het jaar 1967 werd het kasteel uitgeroepen tot onderdeel van cultureel belang. Goed om te weten is dat het kasteel ook goed kan worden bezocht indien je in een rolstoel zit. Er is namelijk een rolstoel pad aangelegd en er is een parkeerplaats onderaan het kasteel. Het Castillo de Onda kun je vinden op Carrer Jaén s/n in Onda. S/n betekent in een Spaans adres ‘sin numero’ maar je vindt het kasteel wat hoger gelegen.

Tips

  • Neem tijdens je klim naar boven genoeg te drinken mee en geniet boven van je zelf meegebrachte lunch.
  • Zorg voor goede schoenen met een profiel onder de zool. Dit zodat je grip hebt op de rotsen waarop je loopt.
  • Ben je benieuwd naar meer mooie plekken naast Benitandús en Onda in de provincie Castellón? Kijk dan eens op deze pagina over Montanejos.