Castellón de la Plana

Onderwerpen

Castellón de la Plana (ook wel Castellón genoemd) is de hoofdstad van de provincie Castelló. Deze provincie behoort tot de regio Valencia en ligt ten noorden van de stad Valencia. Je kunt er heerlijk rondwandelen in een van de parken, de bezienswaardigheden bewonderen of winkelen.

Het ontstaan van de stad

De provincie Castelló is erg bergachtig. Er bevinden zich daarnaast vele citrusplantages en pijnbossen. De stad Castellón ligt vlakbij de Middellandse Zee en grenst aan de bergketen La Plana. Van oorsprong begonnen de Iberiërs met het bouwen van Castellón op een hooggelegen berg, na een verovering in de 13e eeuw werd echter de huidige stad op de laagvlakte gebouwd. De stad is tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939 grotendeels verwoest. Veel authentieke gebouwen zijn dus verloren gegaan.

Ontdek het centrum

Het oude centrum van Castellón bevindt zich rondom het plein Plaza de España en de straat Carrer de Mayor.

Plaza Mayor

In de buurt van dit plein liggen de meeste bezienswaardigheden. Je vindt hier bijvoorbeeld de kathedraal en het gemeentehuis van de stad. Het stadhuis stamt uit de 18e eeuw en is gebouwd in barokke stijl. Achter de kathedraal, in de bibliotheek, worden de resten van het 16e eeuwse La Casa Abadía bewaard.

La Lonja del Cáñamo

La Lonja del Cáñamo is de oude markt waar in vroegere tijden gehandeld werd in hennepdoeken. Tegenwoordig is het onderste deel van het gebouw een plaats voor tentoonstellingen en culturele activiteiten. Je herkent het gebouw aan haar open gevel met zuilen en bogen.

Plaza Mercadillo

Op het pleintje naast het stadhuis ligt Plaza Mercadillo. Hier vind je de gezellige voedselmarkt van Castellón waar je dagelijks verse producten kunt kopen. Ook is hier een aantal terrasjes. Wanneer je iets verder loopt in oostelijke richting, naar Carrer de La Paz, kom je bij het Teatro Principal. Dit neoklassieke theater is de belangrijkste culturele plek van de stad.

Parque Ribalta

In dit park kun je even heerlijk ontspannen op het gras en tussen de vele waterpartijen. Het is het oudste park van de stad. Rondom dit park vind je het winkelcentrum Corte Ingles en een aantal authentieke oude huizen. Aan het einde van het park ligt Plaza de la Independencia met een grote lantaarnpaal in het midden.

De kerken van Castellón

Op het plein Plaza Mayor in de binnenstad staat de kathedraal Santa María la Mayor. Deze kathedraal werd gebouwd in de 16e eeuw. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936) is deze kathedraal gedeeltelijk verwoest. De restanten werden gesloopt en in latere jaren weer opgebouwd. De huidige kerk is dus een moderne reconstructie. Naast de kerk staat een klokkentoren uit 1604. Deze toren, de El Fadrí, is 46 meter hoog.

Net buiten het centrum van de stad vind je nog een kerk. In de straat Avinguda de la Mare de Déu del Lledó staat de basiliek Santa María del Lledó. In 1366 vond een boer een afbeelding van de Maagd Maria op zijn land. Hier werd deze basiliek aan gewijd. Nog steeds worden er bij deze afbeeldingen missen gehouden en kinderen gedoopt.

Ontspanning

Er zijn diverse mogelijkheden om in en rondom Castellón leuke activiteiten te ondernemen. Zo is de stad heel geschikt voor een dagje winkelen. Rondom Carrer de Mayor vind je vele winkels. Er zijn ook diverse musea in de stad, zoals het Museo de Bellas Artes en het Museo Etnológico de la Diputación. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende musea.

Je kunt in de regio ook goed golfen. De dichtstbijzijnde golfbaan is Costa de Azahar. Deze golfbaan ligt bij de haven van Castellón. Naast golfen, kun je er ook tennissen en de Spaanse racketsport ‘paddle’ spelen. Kijk hier voor meer informatie over deze golfbaan.

El Grao de Castellón

Het stadscentrum Castellón ligt enkele kilometers landinwaarts. Er is echter wel een haven. Je kunt dus stellen dat de stad uit twee delen bestaat. Het gebied rondom de haven heet El Grao de Castellón. Hier vind je een jachthaven, maar ook een industrieel havengebied. Wanneer je vanuit Castellón richting het strand gaat, is het daarom het beste om in noordelijke richting te gaan. Hier vind je een mooi strand met restaurantjes en barretjes. Je kunt het strand bereiken met een bus vanuit het centrum van Castellón of op de fiets.

Overnachten

Civis Luz Castellón

Het viersterrenhotel Luz ligt op vijf minuten van het treinstation en in het winkelgebied. Met een kwartiertje wandelen ben je in het oude stadscentrum. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, wel zo fijn in de zomermaanden. Het hotel beschikt daarnaast over een sauna, een bar en een fitnesscentrum. In het bijbehorende restaurant Aqua worden moderne, Spaanse gerechten geserveerd. Een actueel overzicht met prijzen en beschikbaarheid vind je hier.

Prijs: Vanaf €70,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★      Hotelbeoordeling: 8.5+

B&B Hotel Castellón

Het hotel bevindt zich in het stadscentrum van Castellón, naast het Plaza Fadrell. Rondom het hotel zijn vele restaurants en winkels te vinden. Alle kamers van H2 zijn voorzien van een moderne badkamer en parketvloeren. Het hotel heeft verder een fitnesscentrum, gratis kranten, een restaurant en een café. Kijk hier voor meer informatie over de beschikbaarheid en prijzen van het H2 hotel.

Prijs: Vanaf €52,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★      Hotelbeoordeling: 8.0+

Intur Castellon

In het stadscentrum van Castellón, naast het Teatro Principal, staat dit moderne hotel Intur. Het hotel heeft een grote overdekte binnenplaats met bar, waar je gezellig wat kunt drinken. De kamers zijn hier omheen gebouwd. In het restaurant, El Fadrí, kun je heerlijk Spaans eten. Het hotel beschikt verder over een sauna en een fitnessruimte. Het strand ligt op 4 kilometer afstand. Meer informatie over de actuele beschikbaarheid en de prijzen vind je hier.

Prijs: Vanaf €60,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★      Hotelbeoordeling: 8.0+

Eten en drinken

De lokale keuken van Castellón bevat veel vis- en rijstgerechten. Tot de specialiteiten horen onder andere sardines en paella.

Bar- restaurant Sísif

Restaurant Sísif is opgericht vanuit de gedachte om een plaats te creëren waar je dagelijks kunt komen om te proeven, te drinken, te praten, te luisteren en te genieten. Om samen met gezellige mensen de kleine dagelijkse dingetjes te delen. Op de menukaart staan vele verschillende tapas die gemaakt worden met hoogwaardige producten van de lokale markt. Onder het restaurant ligt een wijnkelder, tijdens je maaltijd of aan de bar kan je dus heerlijke drankjes krijgen.

 • Carrer de Menéndez Y Pelayo 18, Castellón
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m donderdag: 12.00 – 16.00
  Vrijdagen en zaterdag: 12.00 – 16.00 en 20.00 – 22.30 uur

Restaurant Tasca del Puerto

Restaurant Tasca del Puerto ligt in El Grao de Castellón, bij de haven. De keuken is mediterraan. Op de kaart vind je vele verfijnde visgerechten, maar ook traditionele rijstgerechten en vlees. Het restaurant heeft een eigen bodega met een grote selectie aan wijnen.

 • Avinguda del Port 13, Castellón
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zaterdag: 13.30 – 16.00 en 20.30 – 23.00uur
  Zondag: 13.30 – 16.00 uur

Bereikbaarheid

Castellón de la Plana is vanuit Valencia goed bereikbaar met de trein. Er gaat ieder uur wel een trein naar de stad. De treinen komen aan bij het treinstation in het stadscentrum. Kijk voor de actuele vertrektijden op de website van Renfe. Met de auto ben je in een klein uurtje in Castellón.

Tips

 • In Carrer de Caballeros, naast de kathedraal Santa María la mayor, vind je een toeristeninformatiecentrum.
 • Door de stad vind je verschillende grote kunstwerken van Ripolles. Dit is een kunstenaar uit de regio die bekend staat om zijn (soms kleurrijke) fantasiefiguren.ç
 • Castellón heeft een aantal indrukwekkende bomen. Zo vind je op Plaza Maria Agustina een prachtige grote Ficus en op Plaza Rey Don Jaime een olijfboom.