Wat te doen in Valencia?

Onderwerpen

Valencia is redelijk compact waardoor je veel in een korte tijd kunt doen en bekijken: de Stad van Kunst en Wetenschap, Turia park, centrum en het strand. Het proeven van de gastronomie moet je zeker doen in Valencia en het in contact komen met locals is ook een aanrader. Op deze pagina lees je alles wat je moet doen bij een bezoek aan Valencia!

Valencia vs. andere Spaanse steden

Handig om te weten, is dat Valencia vergeleken met andere steden in Spanje zoals Madrid en Barcelona een stuk kleiner is. De bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar en het centrum is compact. Hierdoor kun je de meeste spots te voet bereiken en kun je het openbaar vervoer links laten liggen. Daarnaast is Valencia completer dan andere steden. Barcelona heeft ook bezienswaardigheden, gastronomie en strand, maar het weer is bijvoorbeeld vaak een stuk minder mooi. Sevilla en Madrid zijn heerlijke steden om cultuur te snuiven, te shoppen en van de tapas te genieten; echter liggen deze twee niet aan het strand waardoor het in de zomer soms afzien is.

Centrum van Valencia

Eén van de dingen die je zeker moet doen, is het centrum van Valencia bekijken. In het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden gelegen. Bekende pleinen die de moeite waard zijn, heten Plaza de la Virgen, Plaza de la Reina en Plaza Ayuntamiento. Hieromheen vind je de kathedraal van Valencia, maar bijvoorbeeld ook het gemeentehuis is een plaatje. Wie van musea houdt, kan naar het L’Almoina, waar de beginselen van de stad te zien zijn. Pak je net een ander straatje in het centrum, dan kom je uit bij de oude zijdebeurs La Lonja en daar tegenover de Mercado Central, de overdekte voedselmarkt. Het lijken een hoop plaatsen, maar wanneer je nergens naar binnen gaat, kun je dit doen in Valencia tijdends een ochtendwandeling.

Stad van Kunst en Wetenschap & Turia park

Twee highlights in Valencia die zeker gezien moeten zijn, heten de Stad van Kunst en Wetenschap (Spaans: Ciudad de las Artes y las Ciencias) en het Turia park. Handig weetje: je kunt deze twee combineren! Het groene Turia park kronkelt om de noordzijde van het centrum en loopt van het Bioparc (de dierentuin van Valencia) tot de Stad van Kunst en Wetenschap. Laatstgenoemd is een modern gebouwencomplex, ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Er zijn zes gebouwen met elk een ander doel: Oceanografic (aquarium), Agora (evenementenhal), L’Hemisferic (IMAX 3D-bioscoop), L’Umbracle (openluchtdiscotheek en botanisch park), Museo de las Ciencias Príncipe Felipe (wetenschapsmuseum) en Palau de les Arts Reina Sofia (operagebouw).

Strand

Behalve een stedentripbestemming is Valencia ook een strandbestemming. Dit is wel iets anders dan veel andere Spaanse bestemmingen; het strand is namelijk niet aan het centrum gelegen. Om het strand te bereiken, kun je een fiets huren, met de taxi of met het openbaar vervoer gaan. Het strand is geen must om te bezoeken, maar het is altijd lekker om in de koudere maanden er uit te waaien (mét zonnetje) en in de warmere maanden er een duik te nemen.

Fietsen

Wat je wél zeker moet doen en dus een must in Valencia is om er te gaan fietsen. De stad wordt steeds fietstoegankelijker met meer fietspaden. Zo kun je het eerdergenoemde Turiapark verkennen per fiets en zo ook gemakkelijk bij het strand komen. Huur bijvoorbeeld je fiets bij de Verrassend Valencia Tours & Bike Rental shop. Vanuit hier gaan ook fietstours van start. Tijdens een fietstour zie je in drie uur een groot deel van Valencia, stop je voor een drankje waarbij je een hoop extra tips meekrijgt en tussendoor ontvang je ook nog eens een proefverrassing. Wanneer je bij Verrassend Valencia de fietsen huurt, weet je zeker dat je de stad op een relaxte manier ontdekt. De fietsen komen namelijk uit Nederland, zijn stevig, maar hebben een licht gewicht.

Gastronomie

En… wie naar Spanje komt, zal vast één van Spanje’s heerlijkheden proeven. Wel is het handig om te onthouden dat in Valencia het eetschema iets anders gaat. Zo begint de lunch rond een uur of 14.00, 14.30 en eindigt deze rond 17.00. Wanneer er in Nederland misschien aan tafel wordt gegaan voor het diner rond 18.00, begint in Spanje de ‘merienda’, oftewel het zoete tussendoortje. Denk hierbij aan churros of een ijsje. Het diner begint een stuk later; doordeweeks om ongeveer 21.00 uur en in de weekenden kan dit zelfs pas rond een uur of 23.00 beginnen. Voor tapas kun je her en der terecht, maar voor de Valenciaanse gastronomie is het handig om wat insider tips te krijgen.

Valenciaanse gastronomie? Ja, die is er zeker! Zo komt bijvoorbeeld paella uit de regio Valencia, maar ook ‘horchata’ (amandelachtig drankje voor in de zomermaanden). Wanneer je meerdere dagen in Valencia verblijft, ga dan zeker naar paelladorp El Palmar. Dit dorp, gelegen tussen de rijstvelden, telt maar een paar honderd inwoners, maar heeft daarentegen zo’n dertig paellarestaurants. El Palmar vind je in het natuurpark Albufera met het gelijknamige zoetwatermeer. Idee: Paellalunch bij een van de restaurantjes en daarna uitbuiken tijdens een van de boottochtjes over het Albufera meer.

Valenciaanse locals

Ook héél leuk om te doen in Valencia, maar wellicht wat lastiger, is om in contact te komen met de locals. Op deze manier leer je een stad nóg beter kennen. De Valencianen kennen the places to be die je zeker moet doen, bekijken, eten, ontdekken, etc. in Valencia. Maak een praatje met een bareigenaar, vraag de medewerker van dat leuke winkeltje naar zijn favoriete restaurant of… neem de Verrassend Valencia reisgids e-book mee. In de reisgids e-book ontmoet je een hoop locals die allemaal hun favoriete plekken in Valencia delen en ook wat tips (en geheimen!) te vertellen hebben. En het leuke is dat je hen ook daadwerkelijk in Valencia kunt ontmoeten!

Al met al is er dus genoeg te doen in Valencia. Wat je zeker moet doen in Valencia is natuurlijk aan jezelf, maar met bovenstaande tips kom je al een eind op weg!