Villarreal

Onderwerpen

Ten noorden van Valencia, in de provincie Castellón, ligt de plaats Villarreal (Vila-real in het Valenciaans). Misschien komt deze naam je al bekend voor, want hier de gelijknamige voetbalclub vandaan. De club speelt mee in de hoogste divisie van Spanje, de Primera División. Behalve een bezoek aan de voetbalclub heeft Villarreal nog veel meer te bieden. De stad kent veel geschiedenis, mooie gebouwen én je kunt er uiteraard ook terecht voor een hapje en drankje.

Van stadsmuren tot ruim 50.000 inwoners

Op 20 februari 1274 werd het ‘huidige’ Villarreal gesticht door Koning Jaime I van Aragon. Hij was koning van Aragon, door zijn plek in de koninklijke familie. Vandaar ook de naam Villarreal: koninklijke stad. Hij bevrijdde de stad van de Moren, die het gebied tot dan toe in handen hadden. Een andere belangrijke overwinning van Koning Jaime I was Valencia, dat hij op 9 oktober 1238 bevrijdde. Maar daar hield de koning het niet bij… zo was hij bijvoorbeeld ook graaf van Barcelona.

Tot de herovering was Villarreal simpel opgebouwd. Een ommuurde rechthoek waar twee grote straten kruisten. Bij de kruising werd een hoofdplein (Plaza Mayor) gevormd dat in het geval van Villarreal Plaza de la Villa werd genoemd. In de veertiende eeuw groeide de stad ook buiten de stadsmuren. Deze ‘buitenwijken’ werden San Pascal en Carmen genoemd, vanwege een oud Karmelietenklooster dat hier te vinden was.

1706 is een belangrijk jaartal uit de geschiedenis van Villarreal. De stad kreeg toen te maken met de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). De stad werd meegenomen in de strijd. De authentieke stadsmuren overleefden de aanvallen niet, net zoals ruim 500 burgers en een hoop gebouwen in Villarreal. Echter kwamen er ook positieve tijden in Villarreal. Na de Successieoorlog groeide de bevolking nogmaals en in de tweede helft van de negentiende eeuw groeide de economie ook. Naast Valencia had Villarreal namelijk ook een oranje troef: de sinaasappels. Na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) groeide er nog een economische tak: de keramiek. Hierdoor groeide de stad, de economie en de bevolking nog meer. Tegenwoordig wonen er ruim 50.000 mensen in Villarreal.

Cultuur snuiven

Plaza de la Vila

Het belangrijkste plein van Villarreal is in 1274 ‘opgericht’ door Koning Jaime. Bijzonder aan dit plein is dat er nog veel authentieke elementen te bewonderen zijn. Zo zie je nog een stuk stadsmuur en zijn sommige gebouwen en omringende straten bewaard gebleven. Sinds 1973 is het plein opgenomen als cultureel erfgoed.

Río Mijares, Puente de Santa & de Ermita

Ten noorden van Villarreal stroomt de rivier Río Mijares. De Spaanse rivier gaat door de regio’s Aragon en Valencia en beslaat 156 kilometer. Eén van de belangrijkste doelen van de rivier is irrigatie van de plattelanden. Over de rivier loopt de Puente de Santa Quiteria, die Villarreal van de plaats Almazora scheidt. De brug is in de dertiende eeuw gebouwd en behoort ook tot cultureel Spaans erfgoed. De brug telt 154 meter en is 3 meter breed. Het is een geval apart vergeleken andere middeleeuwse bruggen. Zo heeft deze brug bogen in plaats van gewelven. Een klein stuk van de rivier af vind je de hermitage van Villarreal. De Ermita de la Virgen de Gracia komt uit 1577 en is een goed bewaarde parel. Door een halfronde boog ga je de hermitage in barokke stijl in waar je ook een botanische tuin vindt. Sinds 1633 wordt het beeld van de beschermheilige van Villarreal vereerd op het hoofdaltaar.

Voetbalclub Villarreal CF

Een belangrijke reden voor velen om Villarreal te bezoeken, is om de gelijknamige voetbalclub. De club is in 1923 opgericht en speelt in het Estadio de la Cerámica dat plek heeft voor ruim 20.000 toeschouwers. Grappig weetje is dat het voetbalstadion in de beginjaren (jaren ’20) werd gehuurd voor 60 pesetas per maand, wat neerkomt op €0,36! Mocht je dit een koopje vinden, dan zullen de ticketprijzen je helemaal versteld doen staan. Heren betaalden een halve peseta (€ 0,003) en kinderen een kwart peseta (€ 0,002). Dames mochten gratis de wedstrijd aanschouwen. Tegenwoordig speelt de club in de Primera División en verschilt het per jaar of ze in de top of in de middenmoot meedoen. Villarreal CF speelt in het geel en dit stamt al uit 1947. De clubpresident reisde in dit jaar naar Valencia om een nieuw tenue aan te schaffen: zwarte broekjes en witte shirts. Echter waren alle witte shirts uitverkocht en werd het de laatste kleur die over was… geel. Nederlanders die voor de club gespeeld hebben, zijn Jan Kromkamp en Jonathan de Guzman. Voor het boeken van een stadiontour of het aanschaffen van tickets, kijk je op de website van Villarreal CF.

Hapje eten en drinken

Quesomentero Cheesebar

Misschien denk je dat Nederland een echt kaasland is, maar dan heb je nog niet kennis gemaakt met Spanjaarden. Ook zij zijn echte kaasliefhebbers, denk bijvoorbeeld aan de Manchego! Bij Quesomentero zal je kaashart sneller gaan kloppen. Er zijn 120 soorten, dus er zit altijd iets naar jouw smaak bij. Quesomentero is opgericht door Alberto, een kaasfan. Hij begon met een gelijknamige blog en in 2015 opende hij zijn eigen cheesebar. Inmiddels is hij op diverse kaas- en gastronomische beurzen te vinden en organiseert hij kaasproeverijen. Leuk weetje, je kunt hier elke woensdag voor € 3,00 per persoon kaasfonduen!

 • Avinguda de la Mura 11, Villarreal
 • Website
 • Openingstijden:
  Woensdag t/m zaterdag: 12.30 – 16.00 uur en 20.00 – 00.00 uur
  Zondag: 12.30 – 16.00 uur

Restaurante Al d’Emilio

Al d’Emilio is opgericht door horecaliefhebber Emilio. Zijn vader had een restaurant en al van jongs af aan kwam Emilio ook met deze wereld in aanraking. Zo had hij in diverse restaurants en hotels gewerkt tot hij in 1998 zijn eigen restaurant opende, waar hij zijn dromen kon waarmaken. Zijn vrouw, Encarna, staat in de keuken en zijn dochters, Laúra en Marina, werken ook bij het restaurant. Deze familiesfeer krijg je ook mee wanneer je een hapje komt eten bij Restaurante Al d’Emilio. Het mediterrane restaurant is een van de favorieten van de locals. Je kunt hier namelijk terecht voor paella en andere verschillende rijstgerechten, waarbij sommige gerechten met een artistiek tintje zijn opgediend. De Paella Valenciana staat op de kaart, maar ook de ‘Arroces’ (rijstgerechten) met vis, zeevruchten en groente. Laat je vooral niet meeslepen door de kaart, want… laat zeker een plekje over voor de desserts!

 • Carrer Pere Gil 3, Villarreal
 • Website
 • Openingstijden:
  Woensdag t/m zaterdag: 12.30 – 16.00 uur en 20.00 – 00.00 uur
  Zondag: 12.30 – 16.00 uur

Bereikbaarheid

Auto: zo’n 50 minuten, via de V-21 en AP-7 (met tol) of A-7 (zonder tol), meer informatie.
Trein: ca. 1 uur, vanaf Estación del Norte met Renfe, meer informatie. Houd er rekening mee dat de bestemming op z’n Valenciaans is geschreven, namelijk Vila-Real. Voor € 9,80 heb je al een retourtje!
Bus: ca. 1 uur, zo’n € 12,00 voor een retourtje. Vertrek vanaf het busstation van Valencia en met de organisatie HIFE.

Tips

 • Handig om te weten, is dat jaarlijks op 17 januari ‘La Matxà’ gevierd wordt, een optocht met muziek en dieren. Winkels kunnen gesloten zijn op deze dag.
 • Ook wordt elk jaar de oprichting van de stad gevierd. De oprichting vond plaats op 20 februari, dit wordt een hele week gevierd met culturele activiteiten.