Museo de Ciencias Naturales Valencia

Onderwerpen

Het Museo de Ciencias Naturales (het museum van natuurwetenschappen) in Valencia is gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw en is het eerste paleontologische museum van Europa. De bouw van dit museum is te danken aan Josep Rodrigo Botet, hij bracht namelijk de fossielen uit Zuid-Amerika naar Valencia toe. Het museum is verdeeld in vijf gebieden die je meenemen in miljoenen jaren geschiedenis. Je vindt er dinosaurussporen, fossielen en skeletten tot een opgezette holenbeer.

Prachtige fossielen dankzij Botet

Josep Rodrigo Botet (1842-1915) is verantwoordelijk geweest voor de verzameling aan fossielen in het Museo de Ciencias Naturales. Zijn fossielen zijn unieke vondsten uit Zuid-Amerika. Botet was een pottenbakkerszoon uit Manises (Spanje) en zijn familie verhuisde naar Valencia om een keramiekwinkel te openen op Plaza Redonda. Op latere leeftijd sloot Josep zich aan bij het Spaanse leger en werd hij uitgezonden naar Cuba.

In Cuba werd Josep echter uit het leger gezet vanwege de beschuldiging dat hij een Carlista was (iemand die de broer van koning Ferdinand Vll steunde). Hij werd daarom gevangen genomen op de Canarische Eilanden en later in Valencia, in het bekende Torres de Quart. Vanwege zijn extreme opvattingen werd hij verbannen naar Frankrijk, waar hij een dubbelagent werd. Later vertrok hij naar Amerika, waar hij in Argentinië werkzaam was als ingenieur van de steden Buenos Aires en La Plata. Uiteindelijk vestigde hij zich in Brazilië met zijn derde vrouw.

Door zijn werk als ingenieur en zijn vriendschap met Carles Enric, een leraar natuurwetenschappen en verwoed verzamelaar van fossielen van de Rio de La Plata, raakte Josep geïnteresseerd in fossielen en opgravingen. Carles stond op het punt een grote collectie fossielen aan het Zoölogisch Museum in Kopenhagen te verkopen, maar door het enthousiasme van Josep besloten ze samen de verkoop en handel naar Valencia te verplaatsen. Vandaar dat je vandaag de dag van prachtige fossielen kunt genieten in het Museo de Ciencias Naturales!

Ontdek de vijf thema’s van het museum

Het Museo de Ciencias Naturales – gelegen in het prachtige Jardines del Real, ook wel Jardines Viveros genoemd – bestaat uit vijf deelgebieden:

 • Technologie en kennis:
  Hier zie je de ontwikkelingen van de technologie en de kennis die we hebben van de natuur en het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld, de allereerste microscopen, waarmee geweldige ontdekkingen zijn gedaan, tot aan de meest moderne elektrische microscopen, waarmee we vandaag de dag bijna alles kunnen zien.
 • Paleontologische collectie (Josep Rodrigo Botet):
  De collectie van Botet ziet men vaak als de meest belangrijke fossielencollectie van Zuid-Amerika die in Europa tentoongesteld wordt. Sterker nog, deze fossiele collectie heeft ervoor gezorgd dat het Museo Municipal de Ciencias Naturales het eerste paleontologische museum van Europa is. De verzameling bestaat uit meer dan vijftien skeletten van uitgestorven dieren die in Zuid-Amerika leefden.
 • Geschiedenis van het leven en de evolutie:
  Loop door een tijdsperiode van ongeveer vier miljoen jaar. Volg de weg door verschillende werelddelen en zie hoe de planeet en de mensheid van vandaag het resultaat zijn van vier miljoen jaar evolutie.
 • Zeedieren:
  Bekijk enorm veel fossielen van zeedieren die ontelbaar veel jaren geleden in Valencia en in de omgeving hebben geleefd. Je ziet er ook een aantal exotische weekdieren.
 • Valenciaanse ecosystemen:
  Valencia en de omgeving van de stad hadden en hebben een grote verscheidenheid van ecosystemen. Zo was er vroeger een rivierecosysteem (van de Turia rivier), ligt Valencia aan zee, is er veel landbouwgrond en grenst de stad aan het grote natuurreservaat Albufera. In al deze verschillende ecosystemen hebben enorm veel dieren geleefd, waarvan er ook een aantal is uitgestorven. Leer meer over de verschillende ecosystemen van Valencia.

Praktische informatie

 • Carrer del General Elio s/n (zonder nummer)
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zondag (en feestdagen): 10.00 – 19.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  Normaal ticket: €2
  Groepen van tien personen of groter, studenten (met bewijs), kinderen onder de 16 jaar, gepensioneerden, leden van grote gezinnen (met bewijs): €1
  Kinderen onder de 6 jaar, mindervaliden en één begeleider (indien deze begeleiding noodzakelijk is voor het bezoek), bezitters van de Valencia (Cruise) Card en voor iedereen op 18 mei: gratis
  Gratis toegang op zaterdag, zondag en feestdagen