Kloosters in de omgeving van Valencia

Onderwerpen

In de omgeving van Valencia zijn veel oude kloosters terug te vinden. Vaak gaat het bestaan van deze gemeenschappen terug naar de Middeleeuwen. De Valenciaanse kloosters zijn vaak gevestigd in mooie omgevingen. Op deze pagina hebben we enkele van de mooiste gebouwen voor je op een rijtje gezet, zowel ten noorden als ten zuiden van de stad Valencia.

Kloosters ten noorden van Valencia

Real Monasterio de Santa María del Puig

Dit prachtige klooster op 15 kilometer afstand van de stad Valencia werd gesticht vlak nadat de stad veroverd was op de Moren in 1238. Het jaar daarvoor had op deze plek zich een grote veldslag afgespeeld waarbij de Moren een grote nederlaag leden. Dankzij deze overwinning kon koning Jaime I van Aragón de stad het jaar erna veroveren. Om zijn dankbaarheid hiervoor te tonen liet hij een kapel bouwen ter ere van de heilige Maria, de beschermheilige van zijn koninkrijk.

De originele kapel werd al snel verbouwd naar een groot klooster, wat tegelijk diende als fort. De monniken die dit klooster stichtten waren namelijk ook ridders! Ze waren aangesloten bij de Orde van Onze Lieve Vrouwe van Weldadigheid, in het Spaans Orden de la Merced. Het doel van deze monnikenridders was om Christelijke slaven te bevrijden van de Moren. Met dit doel vochten ze dus ook mee in de verovering van Valencia. Ze werden hiervoor beloond met de gift van dit klooster.

Tegenwoordig is het klooster nog steeds in handen van de Orden de la Merced, die zich nu focust op liefdadigheid. Een deel van het gebouw is tegenwoordig het Nationaal Museum voor Drukkerij en Grafisch werk, waar je verschillende oudere en nieuwere drukkerijtechnieken kunt bewonderen. Je kunt een rondleiding krijgen door het klooster voor €4 per persoon, of €3 in geval van een groepsreservering. Deze tours kun je onder andere in het Engels en Duits volgen. Folders met informatie zijn in meerdere talen beschikbaar.

 • Carrer Lo Rat Penat 1A, El Puig de Santa María
 • Website       
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 13.00 uur en 16.00 – 18.00 uur (elk uur een tour)
  Zon- en feestdagen: 12.00 – 13.00 uur (tour om 12.00 uur)
 • Toegangsprijzen:
  Volwassenen: €4,00
  Gereduceerd tarief (gepensioneerden, studenten en groepen): €3,00

Monasterio de Sancti Spiritu

Dit Franciscaner klooster werd gesticht rond 1400, maar is meerdere keren voor lange periodes verlaten geweest. Vaak ging dit om politieke besluiten, bijvoorbeeld om de macht van de orde in te perken, of hun eigendom te nationaliseren en daarmee geld in de staatskas te brengen. De laatste keer dat de monniken het klooster opnieuw in gebruik namen was in 1878, en sindsdien heeft het onder andere als opleidingsinstituut gediend voor monniken die uitgezonden werden naar Marokko en Palestina.

Bij het klooster is een gezellige tapasbar te vinden voor een lekkere snack. Rondom het klooster zijn verschillende mooie wandelroutes, waaronder de routes rondom de Pico del Águila, El Xocainet en El Rodeno de la Creu. Deze routes zijn ook geschikt voor families met kinderen, of voor mountainbiken.

 • Plaça Poligono 2, 2A, Gilet
 • Website

Cartuja Santa María de Porta Coeli

Dit klooster is één van de drie Spaanse kloosters waar de Kartuizer Orde nog steeds actief hun leefregel naleven. Deze monniken leven volgens een erg strenge regel. Praktisch de hele dag brengen ze door in individuele cellen in contemplatie en volledige toewijding aan God. Alleen op zon- en feestdagen komen ze bij elkaar als gemeenschap.

Het Kartuizer Klooster van Porta Coeli werd gesticht in 1272 en was destijds het eerste klooster van deze orde in het Koninkrijk van Valencia. Onder andere de broer van de Valenciaanse beschermheilige Vicente Ferrer woonde hier, en vertaalde er de bijbel voor het eerst naar het Valenciaans. In 1835 werd het klooster van de Kartuizers afgepakt tijdens een lang proces waarin Spanje eigendom van de kerk afpakte en verkocht. Pas in 1944 werd het klooster weer teruggegeven aan de monniken.

Het klooster heeft wel een donkere kant. Na de Spaanse burgeroorlog stichtte de fascistische overheid hier een groot concentratiekamp, waar op het drukste moment zo’n 4.400 mensen gevangen werden gehouden. Over de 17 jaar dat dit concentratiekamp bestond, werden er 2.238 gevangenen doodgeschoten, wat dit één van de dodelijkste kampen van de Spaanse dictatuur maakt.

Het klooster ligt in de omgeving van het dorpje Serra en in het natuurgebied Sierra Calderona, wat bekend staat om de vele mooie wandelroutes en uitkijkpunten. Het is dus absoluut de moeite waard om ook te voet de omgeving van het klooster te ontdekken. Zo kun je op de berg achter het klooster de Cueva de la Venerable Inés vinden, waar volgens een legende 20 jaar lang een vrouwelijke kluizenaar leefde, die uit het klooster verbannen was nadat ze zich had voorgedaan als mannelijke monnik.

 • Carrer de Portaceli, Serra
 • Website

Kloosters ten zuiden van Valencia

Monasterio de Santa Maria de la Valldigna

Koning Jaime II van Aragon stichtte in 1298 dit klooster. Volgens de overlevering reisde hij door de vallei heen en maakte hij een opmerking tegen een adviseur dat het een “waardige vallei” was voor een klooster, in het Valenciaans “vall digna”. Deze naam werd later aan het klooster en de omgeving gegeven.

Het klooster van Valldigna was van de Orde der Cisterciënzers. Deze orde staat bekend om kloosters die zelfvoorzienend zijn, en ook hier hadden de monniken dus alles wat ze nodig hadden binnen de muren van het complex: onder andere grote tuinen waar producten werden verbouwd, een grote graanschuur, en uiteraard een sterke muur ter verdediging. Naast een religieuze functie was het klooster ook bedoeld om de hele vallei te besturen. De abt was dan ook verantwoordelijk voor alle dorpjes, boerderijen en het nabije kasteel.

Cultureel erfgoed

In 1835 nationaliseerde de overheid het klooster en sloopten omwonenden het grotendeels voor bouwmateriaal. Pas in 1991 kocht de regionale overheid het complex terug en begon het restauratieproces. Zeven jaar later werd het klooster tot cultureel erfgoed verklaard.

Vlakbij het klooster van Valldigna vind je de Mesquita de la Xara. Dit is een klein moskeetje dat in de 15e eeuw gebouwd werd voor de islamitische bevolking. Later veranderde deze in een kapelletje onder de naam Ermita de Santa Anna. Verderop, op een heuveltop, ligt het kasteel van Marinyén. De Moren bouwden dit fort in de 11e eeuw en later breidden de monniken van het klooster het uit. Het kasteel was bedoeld om de lokale bevolking te beschermen. Je kunt dit gebouw bezoeken via een mooie wandelroute vanaf het klooster. Deze route heeft wel enkele smalle en steile stukken, dus wees voorbereid op wat uitdaging!

Het klooster van Santa María de la Valldigna is gratis te bezoeken. Je kunt het complex zelf verkennen, maar ook een gratis rondleiding boeken. Normaal gezien zijn deze ofwel in het Valenciaans of het Spaans, maar je kunt vragen of ze de rondleiding ook in het Engels kunnen verzorgen. Neem hiervoor contact op met het lokale Oficina de Turismo via WhatsApp (+34 618 020 272) of direct met het klooster via de mail (monestirvalldigna@gva.es).

 • Plaça de l’Abadia, Simat de la Valldigna
 • Website

Monasterio de Santa María de la Murta

De vallei van La Murta, vernoemd naar het riviertje wat er doorheen stroomt, staat bekend om prachtige wandelroutes en de ruïnes van het klooster van Santa María de la Murta. In deze omgeving bestond al een klooster in de 6e eeuw, maar toen de Moren Spanje veroverden vluchtten de monniken weg. Pas in de 14e eeuw werd er een nieuw klooster gebouwd door de Orde van de Hiëronymieten.

Al snel na het begin van de werkzaamheden bezocht de beroemde Vicente Ferrer, die later beschermheilige van Valencia werd gemaakt, het klooster. Ook kreeg de Orde, vanwege goede relaties met rijke families van adel, veel donaties voor de verdere bouw van het complex, waardoor het al snel beroemd werd vanwege de prachtige architectuur. Het klooster werd een bedevaartsoord, waar veel belangrijke personen op bezoek kwamen. Onder andere koning Filips II ging op bedevaart naar het klooster van Santa María de la Murta!

In 1835 nam de Spaanse overheid dit klooster over, net als veel andere eigendommen van de kerk, en raakte het verwaarloosd. Tegenwoordig vind je hier nog enkele ruïnes terug, waaronder een grote toren die ruim 400 jaar oud is.

De vallei waarin het klooster ligt, het gemeentelijk natuurpark La Murta y la Casella, is een prachtig gebied om te wandelen. Vanaf de parking loop je in ongeveer 2 kilometer door de beboste vallei naar de ruïnes van het klooster. Op verschillende plekken kun je wandelroutes inslaan om de rest van de vallei te verkennen en de overblijfselen van onder andere verschillende “ermitas” of kapelletjes en een oud aquaduct te ontdekken.

 • Carrer del Poligon 559, Alzira

Monasterio de Sant Jeroni de Cotalba

In het jaar 1374 werd deze kloostergemeenschap opgericht op ruim 40 kilometer afstand van waar deze tegenwoordig te vinden is, in de buurt van het kuststadje Jávea. De Hiëronymieten konden echter maar kort genieten van hun nieuwe klooster, want een paar jaar later werden ze aangevallen door een groep Berberse piraten. Alle monniken werden ontvoerd, totdat de lokale hertog het gevraagde losgeld betaalde en ze werden vrijgelaten.

Na deze ontvoering waren de monniken niet zo happig om weer terug te keren naar hun klooster. De hertog die hun losgeld had betaald, besloot daarom om een stuk land te kopen ver van de kust vandaan, wat hij doneerde aan de Hiëronymieten om een nieuw klooster te bouwen. Op deze manier hoefden ze niet meer bang te zijn voor een nieuwe aanval van piraten!

Het nieuwe klooster werd gebouwd bij een oud Moors dorpje, Cotalba. Tegenwoordig vind je hier nog steeds elementen van het oude klooster! Onder andere de oude baden, verschillende torens en enkele gebouwen kun je hier ontdekken. In het complex zelf zijn zowel de Moorse, Valenciaans Gotische, Barokke en Neoklassieke bouwstijlen terug te vinden. Daarnaast heeft het klooster een romantische tuin, een mooie patio versierd met sinaasappelbomen, en verschillende oude gebouwen zoals de olijfoliemolen, wijnpers, en een aquaduct in de directe omgeving.

In 1835 werd dit klooster, net als de andere kloosters op deze pagina, genationaliseerd en verkocht. Voor de meeste kloosters was dit het begin van een periode van verwaarlozing, maar het klooster van Sant Jeroni de Cotalba werd er juist door gered! De familie Trénor investeerde vijf generaties lang veel in het onderhoud van het gebouw. Dankzij hen is het gebouw momenteel één van de meest authentieke en spectaculaire kloosters van Valencia.

Je kunt het klooster bezichtigen met een rondleiding van ongeveer anderhalf uur. Op afspraak kun je er elke dag van de week terecht. Op donderdagen, zaterdagen en zondagen zijn er standaard rondleidingen, maar deze zijn normaal gezien in het Spaans. Voor een bezoek met rondleiding geldt een standaardtarief van €6 per persoon, of €5 voor studenten, gepensioneerden of jongeren t/m 17 jaar oud. Kinderen jonger dan 7 jaar mogen gratis het gebouw in.

 • Autovía Gandía-L’Ollería (CV-60), Salida 35, Alfauir
 • Website    
 • Openingstijden:
  Maandag t/m woensdag: bezoek op afspraak
  Donderdag: bezoek op afspraak, of rondleiding om 11.30 uur
  Vrijdag: bezoek op afspraak
  Zaterdag: bezoek op afspraak, of rondleiding om 10.00 uur
  Zondag: bezoek op afspraak, of rondleiding om 11.30 uur