Valencia CF

Onderwerpen

Spanje is een echt voetballand en de sport zit dan ook diep geworteld in de harten van de vele fanatieke Spanjaarden. Het land heeft inmiddels al meerdere keren het EK gewonnen, en zelfs al een WK overwinning op zijn naam staan. De teams uit La Liga, de eerste divisie in Spanje, draaien hoog mee in de Champions League. Op competitiedagen kan het aardig druk zijn in de barretjes waar gezamenlijk gezellig voetbal gekeken wordt. Valencia heeft twee clubs: Valencia CF en Levante. De eerste club van de stad is Valencia CF en speelt in de Primera Division (La Liga).

Tip! Wil je het stadion van Valencia CF van binnen bekijken? Dan is de Forever Mestalla Tour een goed idee. Boek de Mestalla tour hier! Natuurlijk kun je ook met een Nederlandstalige gids het stadion bezoeken (alleen beschikbaar voor privé groepen)

Historie

Het begon allemaal in 1919. Twee vrienden zaten in de Torino bar een drankje te drinken. Ze spraken over voetbal en baalden dat Valencia geen eigen club had. Je raadt het misschien al, op dit moment ontstond het idee om zelf een voetbalclub te starten. De mannen werden erg enthousiast en zo ontstond Valencia CF. In het Spaans is het Valencia Club de Fútbol, oftewel Valencia CF. De eerste wedstrijden werden in het Algiros stadion gespeeld. De club werd steeds groter en groter en er werd besloten om een nieuw stadion te bouwen: het Mestalla, het huidige stadion. In 1923 was het Mestalla het grootste stadion van Spanje, met een capaciteit van 17.000 supporters.

Nederlanders bij Valencia CF

In de geschiedenis heeft een aantal Nederlanders bij Valencia CF gespeeld. In de jaren ’50 was de Rotterdammer Faas Wilkes een succesvolle speler bij de club. In de jaren ’70 versterkte Johnny Rep het team. Ook Patrick Kluivert, Hedwiges Maduro, Jasper Cillissen en Justin Kluivert hebben voor Valencia CF gespeeld.

De leiding van Valencia CF was in het verleden ook oranje gekleurd. In 1992 coachte Guus Hiddink de ploeg en in het seizoen 2007-2008 was Ronald Koeman de trainer. Onder zijn leiding ging het wat minder met de club. Het kwam zelfs zo ver dat de supporters hem op typisch Spaanse wijze uitzwaaiden met een witte zakdoek. Toch heeft Koeman het niet al te slecht gedaan. Onder zijn leiding won Valencia CF de Copa del Rey, de laatst gewonnen prijs voor de club.

In haar lange historie heeft Valencia CF de volgende prijzen gewonnen:

Internationaal:
– 2x UEFA Super Cup;
– 2x Jaarbeursstedenbeker.
– 1x Kleine wereldbeker (Pequeña Copa del Mundo) / 1x Intertoto Cup / 1x Europacup II / 1x UEFA Cup;
Nationaal:
– 7x Copa del Rey;
– 6x landskampioen (Primera División);
– 2x Spaanse Super Cup;

Tenue & Stadion

Het symbool van de club is een zwarte vleermuis. Dit is ook het symbool van de stad Valencia. De vleermuis vind je levensgroot afgebeeld op het stadion en vanzelfsprekend ook op het tenue. Het tenue zelf wisselt jaarlijks, maar altijd komen de kleuren rood, geel en blauw terug. De laatste jaren speelt Valencia CF vaak in het wit met zwart.

Valencia speelt in het oudste stadion van de voetbalclubs die spelen in de Primera Division in Spanje: het Mestalla. Het stadion heeft ruim 55.000 plaatsen en is erg steil. Na het stadion van Borussia Dortmund is Mestalla zelfs het steilste stadion van Europa. Hierdoor lijkt het altijd alsof je dicht op het veld zit. De club is al een tijd geleden begonnen met de bouw van een nieuw stadion ‘Nou Mestalla’ waarbij ze zo’n 73.000 zitplaatsen willen creëren. De oplevering van het nieuwe stadion heeft vertraging opgelopen omdat het budget eerder op was dan gepland.

 • Avinguda de Suècia (zonder nummer)

Mestalla Forever Tour

Even plaatsnemen in de dug-out, rondlopen in de VIP zaal en zien waar onder andere Maduro zich heeft omgekleed? Dit kan allemaal tijdens een rondleiding in het Mestalla, het oudste stadion van Spanje. Het Mestalla stadion biedt zelf rondleidingen aan, met de naam: ‘Mestalla Forever Tour’. De tour gaat langs de volgende dingen: het presidentiële balkon, de trofeeën, een ruimte over de geschiedenis van de club, de perszaal, de kleedkamers, de tunnel naar het veld toe, het veld, de scheidsrechter kleedkamer en de EHBO kamer.

Boek je Mestalla Tour hier!

 • Avinguda de Suècia (zonder nummer)
 • Website
 • Op de dagen dat er geen wedstrijd plaats vindt:
  Maandag t/m zondag: 10.15 – 18.15 uur
 • Toegangsprijzen:
  Regulier ticket: €13,30
  Kortingsticket: € 10,90 (kinderen van 5 tot 12 jaar, 65+, studenten, mindervaliden en werklozen)

Ontdek dit stadion met Verrassend Valencia

Het enige nadeel is dat de Mestall Forever Tour niet in het Nederlands beschikbaar is (Spaans en Engels). Daarom biedt Verrassend Valencia de mogelijkheid voor groepen vanaf 10 personen om tijdens deze rondleiding leuke informatie en toelichting te krijgen van een Nederlandssprekende gids. Ook kun je op deze manier makkelijk vragen stellen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Een wedstrijd bijwonen

Als je kaarten wilt kopen, dan kun je dit via verschillende wegen doen. Meestal vanaf een week van tevoren kun je bij de kassa’s van het Mestalla stadion en in de officiële winkels van Valencia CF voetbaltickets aanschaffen. Het is tevens mogelijk de voetbalkaarten voor Valencia CF online te bestellen, bijvoorbeeld via de website van de voetbalclub. Dit kan 1 tot 3 weken voorafgaand aan de wedstrijd. Je kan onder andere met creditcard betalen. De tickets worden dan als PDF bestand naar jouw mailadres gestuurd.

Houd er rekening mee dat er op het speelschema veelal twee data per wedstrijd staan. Dit is omdat de officiële speeldatum pas ongeveer 1 tot 3 weken van tevoren gekozen wordt. Op deze manier heb je in ieder geval toch van tevoren al een idee in welk weekend welke wedstrijd in Valencia gespeeld wordt.

Rolstoelvriendelijkheid

Valencia CF geeft aan twee voorzieningen in het Mestalla stadion te hebben voor rolstoelgebruikers: een aparte tribune met een invalidentoilet om een wedstrijd te kunnen bijwonen en een rondleiding door het stadion. De aparte tribune voor rolstoelgebruikers is alleen toegankelijk voor mensen met een clubkaart. Mocht je toch eenmalig een wedstrijd willen zien, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent, dan kun je Valencia CF mailen (info@valenciacf.es). Als er een rolstoeltribuneplek vrij is, omdat een clubkaarthouder niet naar de wedstrijd komt, dan kun jij de wedstrijd vanaf deze plek bijwonen. Wil je een rondleiding met rolstoel door het stadion krijgen, dan kun je volgens CF Valencia van te voren mailen naar tourmestalla@dtacioyturismo.com voor meer informatie.

Tips

 • Ga je met vrienden of familie naar Valencia om een wedstrijd van Valencia CF bij te wonen? Om in een korte tijd een goede een indruk van de stad te krijgen kun je een fietstour van Verrassend Valencia boeken. Hierbij krijg je onder andere leuke en verrassende tips over gezellige restaurants, bezienswaardigheden en uitgaansmogelijkheden. Kijk voor meer informatie op onze pagina: fietstour in Valencia.
 • Wil je naast een wedstrijd van Valencia CF ook wat van de gastronomie van Valencia meepakken? Bijvoorbeeld een kroegentochtje doen in de hippe wijk Ruzafa? Dat kan tijdens de Wandelroute Ruzafa & Canovas, want hierin vind je een kroegentocht!
 • De wedstrijden kunnen ingepland worden van vrijdagavond tot maandagavond in het desbetreffende weekend. Houd hier dus rekening mee als de exacte speeldag nog niet bekend is.
 • Wij raden altijd aan om via de officiële wegen kaarten te kopen.