Aangifte doen in Valencia

Onderwerpen

Is je telefoon of portemonnee gestolen of ben je je tas verloren? Of ben je overvallen op straat en sta je met je handen in je haar, niet wetend wat te doen? Heel erg naar natuurlijk! Om je zo snel mogelijk weer op weg te helpen, hebben we handige tips voor je op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk aangifte kan doen in Valencia. Verder geven we graag wat praktische tips mee over wat je kan doen als je iets verliest. Kom meer te weten over diefstal, verlies en aangifte doen in Valencia.

Snel hulp nodig?

 • 112 (politie, brandweer, ambulance)
 • 091 (politie)

Hoe veilig is Valencia?

Valencia is een relatief veilige stad, blijkt uit de misdaadcijfers van database Numbeo. Toch betekent dat niet dat je hier onbezorgd je tas alleen kan laten: ook in Valencia zijn er zakkenrollers actief en zijn er wijken waar je ‘s avonds liever niet alleen over straat loopt. Het blijft een grote stad! Daarom is het belangrijk om altijd goed op je spullen te letten. Denk er bijvoorbeeld aan om je tas dicht te doen en je portemonnee of telefoon niet uit je broekzak te laten steken.

In de drukke binnenstad is het misschien logisch om wat alerter te zijn, maar ook op plekken waar je juist komt om te ontspannen is het beter je aandacht niet te laten verslappen. Bijvoorbeeld het Turia park of het strand. Een siësta met je tas uit het zicht kan heel vervelend aflopen. Als je alleen bent op het strand en je wil een duikje nemen in de zee, vraag dan aan iemand waarvan jij denkt die je kan vertrouwen om op je tas te letten, al blijft het natuurlijk altijd op eigen risico. 

Telefonisch aangifte doen

In Valencia zijn er drie soorten politiebureau’s. Lokale, nationale en één die wordt gerund door de militaire dienst. Voor toeristen die geen Spaans kunnen spreken, is er een speciale eenheid opgezet waar zij naartoe kunnen bellen als het gaat om diefstal, inbraak, fraude, schade en verloren voorwerpen. Deze speciale eenheid is opgericht door de Spaanse nationale politie. Ben je je paspoort, identiteitskaart of een dierbaar accessoire kwijt? Daarvoor kan je naar dit nummer bellen. Wanneer je dit telefoonnummer belt, hoef je de Spaanse taal niet te beheersen. Ze spreken bij deze speciale eenheid Engels, dus dat is alweer een zorg minder als je aangifte wil doen in Valencia!

 • 902 102 112

Online aangifte doen

Mocht je het niet zo zien zitten om een telefoontje te plegen, of zit de spanning nog te hoog? Dan kan je ook altijd online aangifte doen. Let er wel op dat je via dit formulier echt alleen aangifte kan doen als het gaat om verloren voorwerpen, diefstal, inbraak, fraude of schade. Bij meer ernstige misdrijven zoals seksueel overschrijdend gedrag, geweld of een overval, is het verstandig 112 of 091 bellen.  Deze online optie is een handige manier van aangifte doen in Valencia en kan tijd schelen.

Aangifte doen bij het politiebureau

Wil je liever aangifte doen in Valencia bij een politiebureau? Dat is ook zeker een optie om daar fysiek aangifte te doen, al ben je daar hoogstwaarschijnlijk langer bezig als je de Spaanse taal niet beheerst. Ondanks dat Spaanse agenten je graag willen helpen als toerist, kan het soms lastig communiceren zijn. Helaas spreken ze niet op alle politiebureaus Engels, maar met een beetje geluk en handen en voetenwerk kom je er samen met de politie wel uit. Mocht je je echt naar of wanhopig voelen en ben je alleen is er altijd nog een optie om via een Facebookgroep iemand mee te vragen. Denk bijvoorbeeld aan de groep ‘Nederlanders in Valencia’ of ‘Expats in Valencia’ (eventueel tegen betaling).

Politiebureau wijk Cabanyal

Politiebureau Ruzafa

Politiebureau El Carmen

 • Carrer de Maldonado 18
 • 963 15 56 90

Politiebureau Benimaclet

 • Passeig de l’Albereda 17
 • Website

Verloren voorwerpen in de taxi

Wanneer je met de taxi reist is het altijd handig om een bonnetje te vragen na je transactie. Reis je met een witte taxi van Radiotaxi of Teletaxi, dan staat er onderaan op de bon het taxinummer. Mocht je dus iets zijn kwijtgeraakt in de taxi kan je naar de organisatie bellen. De organisatie neemt dan contact op met de taxi waar jij in hebt gezeten. De kans is dan aanwezig dat je spullen weer veilig bij je terug komen. 

Reis je met een ander taxibedrijf dan kan je altijd bellen naar het taxibedrijf om te vragen of er iets is gevonden. Wanneer je aangeeft op welke bestemming een taxibedrijf je eventueel je heeft afgezet kan de organisatie zijn best doen om de desbetreffende chauffeur terug te vinden. 

Radiotaxi

Radiotaxi

Terug naar Nederland zonder bankpas en/of paspoort

Is je paspoort of bankpas gestolen? Dan is het iets ingewikkelder om terug te gaan naar Nederland maar zeker niet onmogelijk. Het is van belang dat je naar het Nederlands Consulaat gaat om daar een noodpaspoort aan te vragen, waarmee je kan terug kan reizen naar Nederland. Eenmaal aangekomen in Nederland kun je naar de Nederlandse Ambassade gaan om daar opnieuw aangifte te doen en een melding te maken van je verloren voorwerpen. 

Er zijn ook altijd manieren om aan ‘emergency cash’ te komen als je bankkaart gestolen is in Valencia of ergens anders in het buitenland. Bij veel Nederlandse banken kun je naar de klantenservice bellen om je situatie uit te leggen. Afhankelijk van je saldo kunnen ze een ‘noodbedrag’ voor je vrijmaken. Telefonisch kun je een afspraak maken waar en hoe laat jij je geld kan ophalen. Superhandig! 

Nederlands Consulaat in Valencia

 • Gran Via Gremanias 18-3E, Oficina 18
 • Website
 • +34 963414633

AlertCops

Gebeurt er iets in het centrum waardoor je even niet in staat bent direct te handelen en je het allemaal even niet meer weet? Dan is Alert Cops een super handige app die het je makkelijk maakt om de politie te alarmeren. Het is een app op je telefoon die door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken een paar jaar geleden is opgericht en een rechtstreekse en goede verbinding met de politie regelt. Als jij via de app een politieagent aanvraagt en je locatievoorzieningen aan hebt staan, dan proberen ze zo snel mogelijk bij je te zijn. 

Via deze app kan je direct foto’s en video’s te versturen van het incident, die je later kan gebruiken bij een eventuele aangifte. Handig om te weten: wanneer je alleen bent en er niemand bij je in de buurt is op het moment van de gebeurtenis, alle andere gebruikers van de app in de omgeving ook gewaarschuwd worden. Zij kunnen jou dus helpen waar nodig, zo sta je er nooit alleen voor! 

In deze app kan je ook de taal op Engels zetten, wat het toegankelijk maakt voor toeristen. 

Wat moet ik zelf doen bij gevonden voorwerpen?

Het kan ook altijd voorkomen dat je zelf wat vindt waar je niet de eigenaar van bent. Wat moet je in zo’n geval doen? Officieel dien je in Valencia de gevonden voorwerpen af te leveren bij een kantoor die hiervoor gespecialiseerd is. Deze zitten overigens in elke grote stad van Spanje. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een foto te maken van de gevonden voorwerpen en deze te plaatsen in een Facebook groep voor verloren voorwerpen in Valencia. 

Objetos Perdidos Oficina

 • Carrer de Santa Cruz de Tenerife 1
 • Website
 • +34 962 0841 79

Tips

 • Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee! Als je al spullen meeneemt, zorg er dan voor dat deze in je tas veilig opgeborgen zitten. 
 • Vraag altijd om een bonnetje na een taxirit voor de zekerheid.
 • Sla het telefoonnummer van de internationale politie op in je telefoon, zo hoef je op het moment dat er iets gebeurd niet lang te zoeken. 
 • Als je je bankpas verloren bent, blokkeer deze dan altijd en verlaag je bedrag (of zet het helemaal uit) waarmee je contactloos kan betalen.
 • Installeer de app Find My IPhone of Google Find My Device, zo kan je altijd de locatie van een gestolen of verloren telefoon achterhalen. 
 • Vraag als je alleen gaat zwemmen op het strand altijd iemand op jouw spullen te letten wanneer jij in het water ligt! 
 • Bekijk Lost & Found groepen op Facebook of plaats daar een oproep in. 
 • Meer weten over taxi’s? Neem een kijkje op onze webpagina over taxi’s
 • Dien je aangifte te doen in Valencia van diefstal? Logisch dat je enorm geschrokken bent en je je boos en verdrietig voelt. Misschien ben je wel in paniek over de bezittingen die gestolen zijn. Ondanks alles, probeer rustig te blijven en stap voor stap aangifte te doen.