L’Almoina Centro Arqueológico

Valentia Edetanorum. Zo heette Valencia toen de stad door Italiaanse soldaten werd gesticht in de Romeinse tijd. Toen de basiliek van de stad een stuk land had gekocht voor uitbreiding van het gebouw, begonnen zij in 1985 met graafwerkzaamheden. Al snel stuitten zij op archeologische overblijfselen. In het archeologisch centrum L’Almoina Centro Arqueológico kun je de hele geschiedenis van de stad Valencia tot in detail aanschouwen. Hieronder vind je een omschrijving van wat je zal aantreffen in dit nog jonge maar historisch zeer rijke museum.

Graven

Na de vondst van de basiliek dat een gebied van 2.500 m2 omvatte, kocht de stad het land en nam de graafwerkzaamheden over. Er werden overblijfselen van artefacten en gebouwen van Valentia uit 138 v.Chr. tot aan de middeleeuwen aangetroffen. Het duurde tot 2005 voordat ze klaar waren met graven, waarna in 2007 de deuren van het Almoina Archeologisch Centrum (L’Almoina Centro Arqueológico) geopend werden.

Wat er te zien is

In het museum zijn de opgegraven artefacten te zien. Dit zijn bijvoorbeeld (bouw)materialen van monumentale gebouwen uit verschillende perioden, inscripties, aardewerk en munten. De tentoongestelde stukken komen uit de verschillende periodes uit de geschiedenis van de stad tot aan nu; van de periode dat de stad gesticht werd in 138 v.Chr.

¡TIP! Tijdens de cultuur historische wandelroute kom je langs het L’Almoina en kom je echt meer leuks te weten over verschillende andere bezienswaardigheden en bijzondere monumenten. Kijk hier voor meer informatie.

Oorlogsveteranen

De eerste inwoners van Valencia waren oorlogsveteranen, gevestigd bij de Turia rivier, wat nu een lang park is dat om de west-, noord- en oostkant van het historische centrum heen loopt (ooit was dit deel de hele stad). Op deze manier kon het land beschermd worden.

Historische gebouwen

Tijdens de opgravingen vond de stad niet zozeer de stukken belangrijk, maar de focus lag meer op de gebouwen. Deze vormen namelijk een compleet en goed behouden overzicht van de totale geschiedenis van de stad en zijn ontwikkeling, van de oorsprong tot aan vandaag. In de kelder van het museum is de plek van de opgraving nog steeds te bewonderen. Het is afgedekt met glas en je kan eroverheen lopen.

Heiligdommen en monumenten

Je ziet hier bijvoorbeeld heiligdommen die gerelateerd zijn aan waterverering, een graanschuur en thermen. Ook de apsis van een kerk (waarschijnlijk die van de cult van Vincentius van Zaragoza), monumentale tombes, een doopkapel en Islamitische overblijfselen van de Alcázar zoals een waterrad en binnenplaats met zwembad.

Plaça de l’Almoina

De plek van de opgravingen ligt tussen de Catedral de Valencia en La Almoina, op het plein van Almoina (Plaça de l’Almoina). Het is het oudste plein en was vroeger hét cenrale punt van de stad. Door de jaren heen heeft het verschillende namen gehad, zoals Plaça dels Furs en Plaça de la Llenya.

Kathedraal

De deur van de kathedraal die uitkomt op het plein, heet heel toepasselijk ‘La puerta de l’Almoina’ (de deur van l’Almoina). Er wordt gedacht dat er onder de huidige kathedraal nog de resten liggen van een Visigothische kathedraal van rond het jaar 527 liggen.

Locatie
Plaza Junio Bruto (zonder nummer)
46003 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-19.00 uur
Zondag: 10.00-14.00 uur

Prijs
€2,00 (algemeen)
€1,00 (kinderen van 7 t/m 15 jaar)
Gratis op zondag en kinderen tot 7 jaar

Comments are closed.