Klimaat van Valencia

Onderwerpen

Wil jij graag meer weten over het klimaat (weertoestand over een periode van minimaal 30 jaar) in Valencia? Op Verrassend Valencia vind je meer informatie over het milde, aangename klimaat van deze stad.

Mild klimaat

Valencia is gelegen aan de Middellandse Zee en heeft een mediterraan klimaat. Een mediterraan klimaat staat bekend om zijn warme zomers en milde winters. Doordat er vlakbij Valencia, landinwaarts, wat bergen liggen, zijn de temperaturen daar over het algemeen gemiddeld lager. Hierdoor kan het zijn dat je op een dag in januari met 23 graden op een terrasje in de zon in Valencia stad kan zitten, maar op slechts 1,5 rijden geskied kan worden. Spanje heeft drie soorten klimaten. Eigenlijk hebben de gehele kust van Spanje en de bijbehorende eilanden het mediterraan klimaat. Landinwaarts, zoals Madrid, heeft een landklimaat. Het noorden en het noordwesten van Spanje, zoals Bilbao en San Sebastian heeft een zeeklimaat. Valencia zit dus in het mediterrane klimaat.

Temperatuur

In de zomermaanden kan volop worden genoten van een heerlijk zomers klimaat, warm, maar vaak wel met zeewind wat voor verkoeling zorgt. Gedurende de wintertijd is de temperatuur wel lager, maar in de stad Valencia komt de temperatuur in principe niet onder het vriespunt. Ook al is het in de winter vaak kouder; zodra de zon schijnt, kan het kwik behoorlijk oplopen waardoor het overdag goed vertoeven is in de zon. Zodra de zon verdwijnt, koelt het weer af. Net zoals de rest van de wereld zie je in Valencia ook verschillen in het klimaat. Soms kan de zomer vroeger beginnen en de winter later. Dit kan resulteren in temperaturen in december tegen de 30 graden!

Zon

Het klimaat wordt onder andere bepaald door de zon, de afstand van het gebied tot de zon, het reliëf van het aardoppervlakte en hoogte boven zeeniveau. Met de zon is eigenlijk niks mis in Valencia. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Bijvoorbeeld in het voorjaar kan de zon al ontzettend sterk zijn. Onderschat dit niet en smeer je goed in met zonnebrandcrème!

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel vocht er in de lucht zit. Dit kan een verschil maken in hoe het weer in een stad aanvoelt. Wanneer er een lage luchtvochtigheid is, voelt het weer erg ‘droog’ aan, bijvoorbeeld in vele delen van Afrika. Met een hoge luchtvochtigheid zit er dus veel vocht in de lucht en kan het weer juist ‘nattig’, ‘klam’ en ‘vies’ aanvoelen, zoals in tropische landen (bijvoorbeeld Indonesië). In Valencia is de luchtvochtigheid over het algemeen hoog. Dit kan resulteren op klamme en benauwde dagen. Echter ligt Valencia aan zee en is er vaak een aangenaam briesje, waardoor je de hoge luchtvochtigheid niet altijd merkt. Misschien merken de dames wel verschil in hun haar.

Watertemperatuur

De Costa de Azahar, de kuststrook voor Valencia, bestaat uit prachtige stranden en een heerlijke zee met zeer prettige watertemperaturen. Van december tot en met april raden we niet aan om de zee in te gaan. De watertemperatuur zal tussen de 13 en 15 graden Celcius zijn. Vanaf mei zal het zeewater echt beginnen op te warmen, met gemiddeld zo’n 17 graden. In de zomermaanden zal het water zo’n 23 – 25 graden zijn. Genieten!

Het weer in Valencia tijdens jouw trip

Wil je weten hoe het weer eruit ziet wanneer je naar Valencia gaat? Kijk dan even op Weer Valencia!