Trein

Op deze pagina vind je handige informatie over het reizen met de trein in Valencia. De spoorlijnen in Spanje zijn sterk verbeterd de afgelopen jaren. Hierdoor is het reizen met de trein binnen Spanje een stuk aantrekkelijker geworden.

Kosten

De kosten zijn afhankelijk per traject. Op de website van Renfe kun je de kosten per traject bekijken. Daarnaast kun je op deze website online jouw treinkaartje kopen. Uiteraard kun je ook op het treinstation van Valencia (Estacion del Norte) jouw treinkaartje kopen.

Bagage Dropoff

Wanneer je vroeg jouw accommodatie moet verlaten, kun je bij het treinstation Estación del Norte jouw bagage achterlaten. Dit heet “Consignas”. Je kunt hier tussen 7:00 en 22:00 uw bagage stallen en in de tussentijd nog even lekker de stad in. Er zijn drie prijs categorieën. Dit gaat om de grootte van jouw bagage. Voor klein betaal je € 2,40; voor gemiddeld betaal je € 3,00 en tot slot voor groot betaal je € 4,50. Deze bedragen gelden voor een hele dag.

Hogesnelheidslijn (AVE)

Sinds 2010 is Valencia aangesloten op de hogesnelheidslijn (AVE). Deze hogesnelheidslijn loopt tot aan de Franse grens. Hierdoor is bijvoorbeeld de reistijd tussen Madrid en Valencia beperkt tot 1,5 uur. Deze hogesnelheidslijn vertrekt vanaf station Joaquin Sorolla. Voor meer informatie kun je hier terecht.

Reizen door de regio Valencia (Cercanías Valencia)

Onderdeel van Renfe is ‘Cercanías’. Hiermee kun je door de hele regio Valencia reizen (provincie Valencia, Alicante en Castellón). Dit is een stoptrein en kaartjes hiervoor kun je op het treinstation Estación del Norte of San Isidro kopen. Er zijn 6 lijnen: C1 Valencia Norte – Gandía, C2 Valencia Norte – Játiva/Mogente, C3 Valencia San Isidro – Buñol – Utiel, C4 Valencia San Isidro – Xirivella/l’Alter, C5 Valencia Norte – Sagunto – Claudiel en tot slot C6 Valencia Norte – Castellón de la Plana.

Voor deze afstanden kan je ook een ‘gewoon’ treinticket kopen. Deze ritten zijn korter, maar wel wat duurder. Tickets voor de Cercanías trein kan je dus op het treinstation kopen. Het voordeel van deze trein is dat je ook in de kleinere dorpjes kan stoppen! Je vindt hier een overzicht van stops en de lijnen.

Tickets

Er zijn verschillende soorten tickets waar je uit kunt kiezen wanneer je een treinkaartje wilt kopen. Hieronder vind je een uitleg van de verschillende opties.

Soorten tickets
 
M – Mesa (tafel):
Dit ticket kun je het best alleen kopen wanneer je met 4 personen reist. Je betaalt namelijk voor alle 4 de stoelen die om het tafeltje heen staan.
– Je kunt het ticket niet wijzigen.
– Je kunt dit ticket tegen 50% van de betaalde prijs annuleren.

P – Promo:
De korting op dit ticket kan oplopen tot wel 70%, de hoeveelheid korting hangt af van de trein en wanneer je het ticket boekt.
– Je kunt niet jouw eigen stoel kiezen.
– Je kunt het ticket niet wijzigen of annuleren.
– De korting is niet geldig in combinatie met andere acties.

P+ – Promo+:
De korting op dit ticket kan oplopen tot wel 65%, de hoeveelheid korting hangt af van de trein en wanneer je het ticket boekt.
– Je kunt zelf jouw stoel kiezen.
– Je kunt het ticket wijzigen tegen 20% van de betaalde prijs. Wanneer het nieuwe ticket duurder is, moet je het verschil bijbetalen.
– Je kunt het ticket annuleren tegen 30% van de betaalde prijs.
– De korting is niet geldig in combinatie met andere acties.

Pijltjes – Tarifa Ida y Vuelta (retourticket):
Dit ticket is geldig tot een kalenderjaar na koop datum. Op zowel de heen als terug reis zit een korting van 20% op een normaal ticket.
– Je kunt het ticket kosteloos wijzigen binnen de geldige reisperiode, tenzij het nieuwe ticket duurder is, dan moet het verschil bijbetaald worden.
– Je kunt het ticket annuleren tegen 40% van de betaalde prijs.

F – Flexibel:
Dit ticket biedt extra opties, met gunstigere mogelijkheden indien je het ticket wilt wijzigen of annuleren.
– Je kunt het ticket kosteloos wijzigen binnen de geldige reisperiode, tenzij het nieuwe ticket duurder is, dan moet het verschil bijbetaald worden.
– Je kunt het ticket annuleren tegen 5% van de betaalde prijs, de rest van het bedrag wordt vergoed.
– Indien je denkt de trein niet te gaan halen, dan kun je tot maximaal 30 minuten voor de vertrektijd van de geplande trein, op het station informeren of er eventueel plaats op een volgende trein is. Als dit het geval is, dan mag je zonder extra kosten mee met de volgende trein.

Kinderen
Er is een korting van 40% voor kinderen van 4 – 13 jaar en kinderen jonger dan 4 die zelf een stoel gebruiken. Kinderen jonger dan 4 die niet zelf een stoel gebruiken, mogen gratis reizen.

Mobiel ticket
Nadat je het ticket gekocht hebt, kun je een optie selecteren om een sms met het ticket op jouw telefoon te ontvangen (SMS de Billete en el Móvil). Dan zul je een sms ontvangen met de gegevens van jouw reis, daarnaast staat er een link in en wanneer je hier op klikt, verschijnt jouw ticket in beeld. Het enige wat je hoeft te doen is dit ticket tonen bij de incheckbalie.

Het is wel belangrijk dat je internet hebt, want zonder internet kun je de link niet openen. Indien je geen internet hebt wanneer je op het station bent, kun je bij een automaat alsnog de nummers uit de ontvangen sms invoeren. Daarna print de machine het ticket alsnog voor je uit.

Wat tegenwoordig ook kan, is met Apple producten het ticket in Passbook opslaan. Dit ticket kan je laten zien bij de trein.

Tips

• Als je een zo goedkoop mogelijk treinkaartje wilt kopen kun je het beste online jouw treinkaartje kopen. Je kunt bij Renfe de prijzen van kaartjes vergelijken. Treinen die geen of weinig tussenstops maken zijn vaak het snelst, maar ook het duurst. Treinen die veel tussenstops maken doen veel langer over de reis, maar zijn een stuk goedkoper.

Comments are closed.