Casa Museo Concha Piquer

Onderwerpen

Sinds enkele jaren heeft Valencia een oud arbeidershuis in de Valenciaanse wijk Morvedre geopend met een museum toegewijd aan zangeres en actrice Concha Piquer, één van de eerste internationaal bekende artiesten uit Valencia!

Concha Piquer

Concepción “Concha” Piquer was een Spaanse zangeres en actrice die vooral van de jaren 20 tot de jaren 50 erg beroemd was. Ze werd in 1906 geboren in het huis waar nu haar museum gevestigd is, in de arbeiderswijk Morvedre van Valencia. Al op 11-jarige leeftijd gaf ze haar eerste optreden in een theater van Valencia. In diezelfde periode begon ze ook muziek te bestuderen.

Tijdens één van haar optredens als jong meisje werd ze ontdekt door de destijds wereldberoemde componist Manuel Penella. Hij nam Concha mee naar New York om op te treden in zijn nieuwe operette, een vorm van muziektheater die lijkt op opera. Al snel werden haar optredens erg populair. Uiteindelijk zou Concha Piquer vijf jaar in de Verenigde Staten blijven en met veel succes optreden op Broadway. Naast muziek stortte Concha zich ook op de filmindustrie. Tegen het einde van haar verblijf in de VS speelde ze de hoofdrol in één van de eerste geluidsfilms, From Far Seville!

Uiteindelijk keerde ze toch terug naar Spanje. In de jaren 30, 40 en 50 acteerde ze in veel verschillende speelfilms. Tegelijkertijd werd ze één van de meest vooraanstaande artiesten van het muziekgenre ‘copla andaluza’. Dit genre was erg populair in Spanje vanaf de jaren 40 en is onder andere beïnvloed door flamencomuziek en operette.

Concha gaf haar laatste publieke optreden in 1964, alhoewel ze nog wel jarenlang opnames zou blijven maken. Haar laatste optreden vond plaats in haar geboortestad Valencia, bij de Fallasvereniging Plaza del Pilar. Haar dochter, Concha Márquez Piquer, nam het artistieke stokje over van haar moeder en zou in 1970 Spanje vertegenwoordigen bij het European Song Festival! Concha Piquer zelf overleed na een lange, succesvolle carrière en internationale bekendheid in 1990 in Madrid.

Huismuseum

Het museum van Concha Piquer is gevestigd in het huis waar zij in december 1906 werd geboren. Het huis is een typische arbeiderswoning voor de periode waarin het gebouwd werd, rond 1900. Tegelijkertijd is het in Valencia én in de wijk Morvedre zelf een opvallend gebouw, met een dieprode gevel van bakstenen!

Het museum is een eerbetoon aan het leven en het internationale succes van Concha Piquer met foto’s en schilderijen, persoonlijke eigendommen én muziek van de zangeres!

Hoe kom ik bij het Casa Museo Concha Piquer?

Het museum ligt in de wijk Morvedre, net ten noorden van het Turiapark en het centrum. Vanaf de Torres de Serranos loop je er in ruim 10 minuten heen. Mocht je de metro pakken, dan kun je het best metrolijn 3 of 9 naar de halte Benimaclet nemen, en vanaf daar tramlijn 4 naar halte Sagunt. Daarnaast is het museum ook goed bereikbaar met de fiets of per taxi.

 • Carrer de Ruaya 25
 • Openingstijden
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur
  Zondag: gesloten
 • Prijs
  €2,00 per persoon

Tips

 • Wanneer je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur is het een aanrader om de rest van het centrum van Valencia te ontdekken aan de hand van de cultuurhistorische wandelroute.
 • Er zijn nog veel meer interessante musea in Valencia om te bekijken. Ben je benieuwd? Neem dan een kijkje op de pagina Musea.