Plaza de Toros

Onderwerpen

In het centrum van Valencia vind je het Plaza de Toros, oftewel het plein van de stieren. Hier vind je de oude stierenvechtersarena. Tot op heden vinden in deze arena in Valencia nog steeds stierengevechten plaats, maar ook evenementen zoals concerten en festivals.

Geschiedenis

De arena werd gebouwd tussen 1850 en 1860. Het werd gebouwd op een plek waar men al was begonnen aan de bouw van een nieuw plein. Door problemen in het budget werd dit plein nooit voltooid. De arena is in neoklassieke stijl gebouwd, geïnspireerd op de Romeinse architectuur. De arena heeft iets weg van een colosseum. Het Plaza de Toros werd gebouwd door de Valenciaanse architect Sebastián Monleón Estellés. De arena heeft 48 zijden en je kunt 384 bogen tellen. Verder is de arena 17,5 meter hoog en heeft het een diameter van ruim 50 meter. In de arena passen ruim 10.000 toeschouwers. Op 20 juni 1859 werd het Plaza de Toros officieel gepresenteerd.

Stierenvechten

Stierenvechten, het is een controversieel onderwerp. In Catalonië is het jaren geleden afgeschaft en ondertussen weer legaal; in andere delen vindt het nog steeds plaats. Zo ook in Valencia. Een aantal keer per jaar worden stierengevechten georganiseerd, waaronder met de feesten Feria de Julio, Día de la Comunidad Valenciana en Las Fallas.

Let op! Lees je van tevoren goed in voordat je besluit een ticket voor een stierengevecht te kopen! Er worden gemiddeld zes stieren per gevecht gedood en door veel bezoekers worden de stierengevechten als bruut beschouwd.

Standbeeld

Voor het Plaza de Toros zal je een standbeeld zien. Dit is het standbeeld van Manolo Montoliu, een matador. Tijdens een stierengevecht op 1 mei 1982 werd de 38-jarige matador op de horens genomen en overleed hij. Montoliu werd beschouwd als de beste stierenvechter uit de twintigste eeuw.

Museum

Bij het Plaza de Toros hoort ook een museum, het Museo Taurino. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het stierenvechten. In het museum wordt van alles tentoongesteld, zoals de kleding van een ‘matador’ (stierenvechter) en vlaggen. In het laatste deel van het museum kan je voorwerpen bekijken die tijdens een stierengevecht worden gebruikt. Officieel zijn er vier thema’s: de stier, de opleiding van een matador, het stierengevecht en de arena. Je kunt namelijk tijdens het bezoek aan het museum ook even de arena bekijken. Meer informatie, openingstijden en prijzen vind je op de pagina Museo Taurino.

Evenementen in het Plaza de Toros

Behalve de stierengevechten worden ook evenementen in de arena georganiseerd. Een van de bekendste jaarlijkse evenementen is het Oktoberfest. De Valencianen zijn dol op dit feest! Het Oktoberfest wordt meestal meerdere keren per jaar gevierd. Verder vinden er regelmatig concerten plaats. Soms worden er ook marktjes georganiseerd, bijvoorbeeld met kraampjes met producten uit verschillende steden uit de regio Valencia. Ook zijn er een hoop concerten geweest in het Plaza de Toros, van bijvoorbeeld Ricky Martin en Daddy Yankee.