Najaar in Valencia

Onderwerpen

Ben je van plan om Valencia te bezoeken in de herfstmaanden? Laat dan maar je sjaal en muts thuis, want tijdens het najaar in Valencia kan het zonnetje nog aardig schijnen met daarbij een fijne temperatuur! Laat je inspireren door onze tips voor de herfst in Valencia.

Spaanse kastanjes en paddenstoelen

September, oktober en november zijn de maanden van kastanjes, bladeren en paddenstoelen. Ook in Valencia, maar laat de bladeren even achterwege. Kastanjes worden midden op straat geroosterd. Bij verschillende kraampjes kun je een zakje met deze herfstlekkernij scoren. Waar vind je de kraampjes precies? Gebruik je neus en ga de geroosterde geur achterna… De herfst in Spanje is ook het seizoen van de wilde paddenstoel. In sommige Spaanse steden worden er oogstfeesten en proeverijen georganiseerd. In Valencia-stad zal je de paddenstoelen niet zo snel tegenkomen, maar wel in de regio en ook op je bord! Kies in een restaurant voor dit heerlijke seizoensproduct, mmm.

Oogstseizoen!

Aan het eind van de zomer worden de druiven geoogst voor de geweldige Spaanse wijnen, maar ook de herfst is een oogstseizoen. In september wordt namelijk de rijst geoogst en deze rijst wordt gebruikt voor de Valenciaanse paella. De volle rijstvelden kan je bewonderen in het dorpje El Palmar. Dit is net buiten de stad Valencia gelegen. Behalve dat het lijkt alsof je je in Azië waant met alle rijstvelden, kun je hier ook van de paella smullen én een boottochtje maken over het Albufera meer. Dit is het grootste zoetwatermeer van Spanje! Lees meer over het verbouwen van de paellarijst in de Albufera route waarbij je ook El Palmar en het Albufera natuurgebied ontdekt.

Lekker weertje

Wat een geluk! Tijdens de herfstmaanden kan het nog gemakkelijk dertig graden worden in Valencia. Gemiddeld kan het tussen de 17 en 24 graden worden, maar vaak torent de temperatuur daar ver bovenuit. Wanneer het zonnetje dan lekker schijnt, kun je met een gerust hart een duik nemen in de zee. De gemiddelde zeetemperatuur is in de herfst nog zo’n 20 graden! Op het strand van Valencia zal het misschien wat minder druk zijn, maar hoe lekker is het om je eigen privéstrand te hebben?

Toch een drup?

Komt het toch voor dat het nét regent wanneer je in de herfst in Valencia bent? Gelukkig zijn er nog genoeg andere activiteiten te ondernemen. Zo zijn veel musea in Valencia op zondag gratis. Ook op andere dagen kun je voor een klein bedrag de Valenciaanse musea (met uitzondering van de Stad van Kunst en Wetenschap) in. Wanneer het zonnetje even niet schijnt, is het misschien een idee om het shopwalhalla Valencia te ontdekken. Shoppen doe je in Valencia namelijk ook goed. In winkelstraat Colón in het centrum vind je alle bekende winkels, zoals ZARA, Bershka en H&M, maar ook de (Spaanse) winkels die je misschien niet overal vindt, zoals Brandy&Melville (kleding), OYSHO (nacht- en huiskleding) en Ulanka (schoenen). En erg fijn, Valencia heeft ook een hoop overdekte winkelcentra voor wanneer het (een tikkeltje onwaarschijnlijk) écht stormt.

Evenementen & feestdagen

Het gehele jaar door zijn er veel feestdagen en evenementen in Valencia, met Las Fallas in maart als hoogtepunt. Ook in het najaar zijn er diverse grote gebeurtenissen. 9 oktober is misschien wel één van de belangrijkste dagen uit de Valenciaanse geschiedenis. Op deze dag wordt jaarlijks namelijk Día de la Comunidad Valenciana gevierd, wat de ‘dag van de regio Valencia’ betekent. Deze dag markeert de start van de regio. Op deze dag in het jaar 1238 heroverde de Spanjaarden namelijk de stad op de Arabieren. Elk jaar vindt een feestelijk programma plaats, waarvan de vuurwerkshow, de mascletà en de optocht van de moren en de christenen het meest indrukwekkend zijn.

De sportieveling kan zijn hart ophalen in de herfst in Valencia. Er vinden dan een paar belangrijke sportieve evenementen plaats. Jaarlijks wordt in de tweede week van november de MotoGP georganiseerd. Dit vindt net buiten de stad Valencia plaats, namelijk in Cheste. Ook de marathon van Valencia vindt plaats in november. Erg leuk aan deze marathon is dat deze start in de indrukwekkende Stad van Kunst en Wetenschap!

Tips

  • Twijfel je toch nog een beetje in welk seizoen je Valencia wil bezoeken? Kijk dan even bij de andere seizoenen!