Iglesia San Juan del Hospital

In het centrum van de stad vind je vele kerken, waaronder de kerk ‘Iglesia San Juan del Hospital’. Een kerk met vele invloeden, met Romaanse, Arabische en christelijke elementen. Deze kerk ligt in de wijk La Xerea en is makkelijk te bereiken, doordat het maar een aantal straten verwijderd ligt van het bekende ‘Plaza de la Reina’. Dit is het plein waar de grote kathedraal van Valencia aan grenst. Een kerk rijk aan geschiedenis en die haar vijftigste verjaardag in het teken van heropening heeft mogen vieren in het jaar 2017.

Geschiedenis

De kerk van San Juan del Hospital is opgericht in het jaar 1238 door de militaire orde van de hospitaalridders van ‘San Juan de Jerusalén’. Deze orde heet vandaag de dag de ‘Orde van Malta’. San Juan del Hospital is de oudste kerk in Valencia na de ‘Reconquista’. De Reconquista is een Spaans woord voor ‘herovering.’ Ze bedoelen dan de herovering van het Iberische schiereiland, dat 800 jaar bezet is geweest door Arabieren in de middeleeuwen. Enkele christelijke koninkrijken zijn erin geslaagd om deze ‘Moren’ te verdrijven en de herovering en hun eigen land terug te innen. Nadat Valencia werd herwonnen is dit de eerste kerk die werd gebouwd naast de Xerea poort door Koning Don Jaime I. Deze kerk werd hier gebouwd, vlakbij zijn kamp, om alle inzet van de orde van deze koning te eren en te bedanken voor de herovering van Valencia. Uiteindelijk heeft de koning de kerk toevertrouwd aan de religieusmilitaire Orde van San Juan de Jerusalén.

Heropening

De bouw van de kerk ging gepaard met de bouw van een ziekenhuis, een begraafplaats en een verblijf voor de hospitaalridders. Met uitzondering van de kerk, die volledig gerenoveerd is, hebben de overblijfselen van deze constructies het wel overleefd. Deze worden momenteel hersteld. Op de eerste verdieping van de kerk waren er verschillende aanpassingen, die netjes werden gerestaureerd volgens de originele stijlen waarin de kerk gebouwd is. Dit werd gedaan omdat de kerk vanwege verschillende omstandigheden, ernstige schade heeft opgelopen. In het jaar 1967 heeft de aartsbisschop de kerk toevertrouwd aan de prelatuur Opus Dei, ten dienste van het bisdom Valencia. Een prelatuur is een eenheid in de Katholieke Kerk waarin leken geïncorporeerd en seculiere priesters geïncardineerd kunnen zijn, met een prelaat aan het hoofd.

Het is altijd het doel geweest om deze prachtige kerk te herstellen en in ere te houden, vandaar dat er een grote taak rustte op de instellingen en individuen die hieraan meewerkten. Dit jaar wordt dan ook erkend als de ‘heropening’ van de kerk.
Kardinaal Antonio Cañizares heeft daarom in juni 2017, de 50e verjaardag van de heropening van de kerk gevierd. Deze werd gevierd met een mis, waar de heropening werd herdacht en iedereen die hieraan heeft meegeholpen vanaf 1967.

Vandaag de dag

De kerk is open voor publiek en er worden wekelijks verschillende missen gehouden. Verder houdt de iglesia San Juan del Hospital zich bezig met de doop van kinderen, maar ook volwassenen. Ook worden er in deze kerk veel mensen getrouwd. Als je nog niet getrouwd bent, kun je hier zelfs workshops volgen die je op weg helpen naar een goed huwelijk. Daarnaast wordt er aan ouderen, zieken, families en kinderen gedacht. Dit is een kerk die zoveel mogelijk met de tijd probeert mee te gaan, door veel activiteiten te organiseren die allemaal vermeld staan op een duidelijke website.

Virgen de los Estudiantes

‘Virgin de los Estudiantes’ is de beschermheilige van de studenten. Ieder examen komen ontzettend veel studenten naar deze kerk waar het beeld staat van de ‘Maagd’. Zij leggen het de examens in de handen van deze heilige. Er zijn zowel speciale gebeden hiervoor voor de kleinste kinderen die naar school gaan, als de wat oudere die al studeren. De heilige zou voor geluk en succes zorgen met leren. Het beeld van de Heilige Maagd Maria en haar kindje Jezus komt uit de twaalfde of dertiende eeuw, waar het daarna een hele reis heeft afgelegd tot de kerk van San Juan del Hospital.

Locatie
Carrer dels Cavallers 5
46003 Valencia
+34 96 3922965

Openingstijden
Maandag t/m zondag van 9.30-13.30 uur.
Verder is er een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen in de kerk en het museum. Er is ook een mogelijkheid om de oude middeleeuwse begraafplaats te bezoeken, die momenteel gedeeltelijk gerestaureerd wordt. De tours zullen begeleid worden door stagiaires van de opleiding ‘kunstgeschiedenis’ en de opleiding ‘instandhouding en restauratie van cultuurgoederen’. Deze bezoekuren zijn op maandag t/m vrijdag van 11.30-13.30 uur.

Voor groepen van meer dan vijftien mensen is het nodig om te reserveren en dit telefonisch door te geven op het nummer (0034) 96 3922965.

Er wordt wel gevraagd om respect te hebben voor de uren dat er gebeden wordt en hier rekening mee te houden tijdens het bezoek. Het gaat hierbij om de uren;
11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur van maandag t/m vrijdag.

Prijs
De kerk betreden is gratis.
De tour rond de middeleeuwse begraafplaats kost 3 euro.

TIP

De kapel van deze kerk heeft prachtige oude muurschilderingen. Dit zijn Romaanse schilderingen en zijn dus een van de eerste invloeden die op deze kerk zijn toegepast, nadat deze gebouwd was.

Benieuwd naar meer bezienswaardigheden in Valencia? Bekijk het via de pagina bezienswaardigheden.

Comments are closed.