Centro de Artesanía de La Comunidad Valenciana

Onderwerpen

Het Centro de Artesanía de La Comunidad Valenciana (het centrum van de Valenciaanse ambacht) is het creatieve hart van Valencia. Het centrum zorgt voor allerlei verschillende ambachtsvelden in de stad door deze binnen Europa te promoten, maar organiseert ook tentoonstellingen en beurzen. In het centrum komen alle mogelijke ambachten bij elkaar en dat maakt het tot de ultieme creatieve inspiratiebron/kunsthal/of wat je het ook wilt noemen!

Artistieke roots

Het Centro de Artesanía is opgericht met als belangrijkste doel om het vakmanschap in de Valenciaanse gemeenschap te ontwikkelen, stimuleren en verpreiden. Het centrum ziet ambacht als een belangrijk onderdeel van het netwerk van de Valenciaanse productie en als garantie dat de culturele en artistieke roots behouden blijven. Het centrum geeft informatie, training, hulp en coördinatie en voert analyses uit en daarmee wil het handel en concurrentie aanmoedigen.

Informatiecentrum

Het centrum verzamelt data, houdt het bestand van ambachtslieden, de ambachtindustrie in het algemeen en verenigingen in de Valenciaanse samenleving up-to-date en stelt al deze informatie beschikbaar. Iedereen kan op de website van het Centrum vragen stellen, de database en andere beschikbare informatie gebruiken en gebruik maken van andere diensten die het centrum aanbiedt.

Verzameling van ambachten

In het centrum komen dus allerlei ambachten samen, denk bijvoorbeeld aan de fallas kunstenaars en pyrotechnici van Las Fallas, maar ook vind je er sigaarmakers, bloemisten en sieradensmeden. Onderaan deze pagina vind je een lijst van welke ambachten er in het centrum allemaal te vinden zijn.

1.000 ambachtslui

Er zijn meer dan duizend ambachtsmannen en –vrouwen die in het centrum samenkomen. Het centrum wil de bezoekers laten zien wat de toegevoegde waarde ervan is en wat haar culturele en artistieke oorsprong is en doet dit door het tentoonstellen van hun producten.

Artesanía Comunitat Valenciana

Iedere ambachtman die onderdeel wil uitmaken van het Centro, moet het label Artesanía Comunitat Valenciana hebben. Dit garandeert dat diegene ambachtelijk te werk gaat. Om dit label te krijgen moeten de ambachtslui in het bezit zijn van een Documento de Calificación Artesana (vrij vertaald is dit een document van ambachtelijke bevoegdheid).

Waaiers

Er zijn verschillende traditioneel Valenciaanse ambachten die natuurlijk vertegenwoordigd zijn in het centrum. Misschien niet heel verwacht, maar wel heel interessant zijn de waaiermakers. Deze ambacht gaat in Valencia meer dan vijf eeuwen terug. Een waaier begint met een ontwerp, een schets van wat uiteindelijk op stof terechtkomt. Een waaier bestaat uit twee onderdelen: het hout (soms ook ivoor, bot of parelmoer) en de stof die daarop wordt vastgemaakt. Beide onderdelen kunnen versierd worden op vele verschillende manieren, wat een echte ambachtelijke klus is.

Tentoonstelling

In het centrum zijn verschillende tentoonstellingen te zien en één daarvan is een permanente. In deze tentoonstelling van cultureel erfgoed van de Valenciaanse samenleving zie je de artistieke kwaliteit van de ambachtslieden in de producten. Verder zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

De Magie van de Ambacht

Voor kinderen is er iets bijzonders in het centrum: zij kunnen namelijk voor maar €2,00 met eigen ogen (en handen!) zien hoe rauwe materialen uiteindelijk een product worden. Er zijn workshops waarin ze zelf aan het werk mogen gaan, maar er zijn ook spellen, audiopresentaties en schermen met uitleg en illustraties waarmee kinderen kunnen leren over de ambacht vroeger en nu. Er is ook een jaarlijkse tekenwedstrijd! Overigens zijn er ook activiteiten voor volwassenen, deze zijn €3,00 per persoon. Hier vind je nog meer informatie.

Welke ambachten er te vinden zijn

Met zo’n 1.000 ambachtslieden die aan het centrum verbonden zijn, zijn er natuurlijk heel veel ambachten die daar uitgevoerd worden. Hieronder een korte lijst om je een idee te geven van wat je er kunt vinden:

Eten: (banket)bakker, slager, kaasboer, bijenteler (honingmaker), ijsmaker, Horchatamaker (Valenciaanse traditionele drank van chufas), Turron maker (nougat).
Keramiek en glas: keramist, glasmaker, mozaïekmaker, pottenbakker.
Hout en meubels: timmerman, graveur, pijpmaker, scheepstimmerman, vergulder.
Traditionele ambacht: fallas kunstenaar, waaiermaker, pyrotechnicus en (kunst)bloemisten.
Muziekinstrumenten: snaar-, blaas- en percussieinstrumenten.
Metalen: smid, koperslager, zwaardsmid, messenmaker, emailleur.
Sieraden: klokmaker, goud-/zilversmid, juwelier.
Huid en leer: flessenmaker, schoenmaker, Marokkaanse goederen, bontwerker, handschoenenmaker.
Marmer, steen, gips: steen- en marmersnijder, (gips-) figuurmaker.
Plantaardige vezels: espadrillemaker, meubelmaker, mattenmaker, papiermaker.
Textiel: borduurder, kleermaker, wever, stoffeerder, kantmaker, traditioneel verver.
Andere interessante ambachten: boekbinder, parfumeur, kalligraveur, tandprotheticus, kaarsenmaker.

Praktische gegevens

  • Carrer del Hospital 7
  • Website
  • Openingstijden:
    Maandag: 10.00- 13.30 uur
    Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 -13.30 en 16.00 – 19.00 uur
    Zaterdag en zondag: gesloten
  • Gratis entree