Centro de Arte Hortensia Herrero

Onderwerpen

Het Centro de Arte Hortensia Herrero museum (CAHH) heeft zowel van buiten als van binnen een bijzonder verhaal. Het museum is vernoemd naar Hortensia Herrero. Zij is een Spaanse zakenvrouw met een grote passie voor kunst. Loop dit prachtig gerenoveerde gebouw binnen en laat je inspireren door hedendaagse kunst!

Artistiek Valencia

Op 11 november 2023 opende het Centro de Arte Hortensia Herrero museum zijn deuren. Het opzetten van dit museum heeft twee achterliggende doelstellingen. Zo streeft het museum ernaar om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Dit doet het Centro de Arte Hortensia Herrero door veelzijdige en inspirerende hedendaagse kunst tentoon te stellen. Daarnaast wil het museum een steentje bijdragen om de gehele provincie Valencia een stukje artistieker te maken.

Collecties

In het Centro de Arte Hortensia Herrero museum zijn momenteel meer dan 100 kunstwerken te vinden. Het grootste gedeelte van het museum bestaat uit de privécollectie van Hortensia Herrero. Deze collectie van gevarieerde kunstwerken is een samenvoeging van wel meer dan 50 kunstenaars. Daarnaast is er kunst te vinden van verschillende kunstenaars die ook kunst hebben staan in musea in Nederland. Komt de naam Georg Baselitz je bijvoorbeeld bekend voor? Zijn kunst is ook terug te vinden in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Als je al meerdere musea in Valencia hebt bezocht, zul je wellicht de kunst van Elena Del Rivero al eerder zijn tegengekomen. Haar kunst is bijvoorbeeld terug te vinden in het IVAM. In dit museum is er genoeg te zien en te beleven om er met gemak een deel van de dag door te brengen!

Het oude Palacio Valeriola

Achter de bouw van het Centro de Arte Hortensia Herrero Museum zit een bijzondere transformatie. Hiervoor gaan we even terug in de tijd. In de 17e eeuw werd het Palacio Valeriola gebouwd. Het paleis werd gebouwd in een barokke stijl. Voordat het een paleis werd, diende het gebouw voor verschillende doeleinden. Zo is het een Joodse slager geweest toen het bouwen net klaar was. Ook is het een hoofdkantoor geweest van de Valenciaanse krant en was het zelfs een nachtclub!

Het heeft in totaal meer dan vijf jaar geduurd om het oude Palacio Valeriola om te toveren tot het Centro de Arte Hortensia Herrero museum. Hiervoor is het architectenbureau Erre ingeschakeld. Dit architectenbureau is gespecialiseerd in grote projecten, zoals onderwijsinstellingen, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan. Zo hebben zij ook het huidige basketbalstadion van Valencia ontworpen. 

Het gebouw van het Centro de Arte Hortensia Herrero museum is opgesplitst in twee delen. Je kunt hier hedendaagse kunst bewonderen op een totaaloppervlakte van 3.500 vierkante meter. Het museum heeft vier etages en maar liefst 17 ruimtes om de mooiste hedendaagse kunst tentoon te stellen. Het gehele project om van het oude Palacio het huidige Centro de Arte Hortensia Herrero museum te maken, heeft zo’n 40 miljoen euro gekost.

Hortensia Herrero

Als je in Valencia bent, zul je vast wel eens de supermarkt Mercadona gezien hebben. Mercadona is namelijk de grootste supermarktketen van Spanje. Hortensia Herrero is de onderdirecteur van deze grote keten. Tevens is zij de koper van het huidige gebouw van het Centro de Arte Hortensia Herrero museum. Hortensia is al met al zo’n 7,5 jaar bezig geweest met het hele project van het museum, maar is enorm blij met het resultaat.

Stichting Hortensia Herrero

In 2012 is er door Hortensia Herrero een stichting opgericht die ook vernoemd is naar haarzelf. De missie van deze stichting is onder andere het beschermen van belangrijk erfgoed van de stad. Met dit project is dat zeker gelukt. Zo zul je tijdens jouw bezoek aan het Centro de Arte Hortensia Herrero museum zien dat er tijdens de restauratie rekening is gehouden met het behoud van bouwkenmerken van het oude paleis.

Praktische informatie

Het museum is te vinden in het centrum van Valencia,  dat ongeveer vijf minuten lopen is van Plaza de la Reina. Het CAHH museum is rolstoelvriendelijk. Lijkt het je leuk om het museum te bezoeken aan de hand van een tour? Dan is het handig om te weten dat alleen op woensdag tours in het Engels worden gegeven. Verder leuk om te weten: op woensdag van 15.00 – 20.00 kan je gratis naar binnen! Een vereiste is dat je dan wel even van tevoren reserveert. Reserveren kan hier.

 • Carrer del Mar 31
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 20.00 uur
  Zondag: 10.00 – 14.00 uur
 • Wij raden het aan om je kaartje van tevoren te boeken omdat het CAHH een veelbezocht museum is.

Tips!

 • Heb je na je museumbezoek zin om een hapje te eten en drinken? Plaza de la Reina ligt om de hoek en is voorzien van veel gezellige terrasjes!
 • Kan je geen genoeg krijgen van het bezoeken van musea? Bekijk dan ons overzicht van musea in Valencia.
 • Lijkt het je leuk om ook meer te weten te komen over andere mooie plekken in de stad Valencia en ben je op zoek naar nog wat leuke tips, dan is de fietstour een aanrader voor jou!