Torres de Serranos

Onderwerpen

In Valencia zijn er nog twee stadspoorten te bewonderen. De Torres de Serranos is daar één van. Je vindt deze poort aan de rand van de wijk El Carmen. Het indrukwekkende monument is er één om gezien te hebben.

Geschiedenis van de torens

De Torres de Serranos (ook wel la Puerta, poort, de Serranos genoemd) is één van de voorheen twaalf oude christelijke poorten die Valencia vroeger tegen gevaar moesten beschermen. Deze toren is in Valenciaanse gotische stijl gebouwd aan het eind van de 14e eeuw (ongeveer tussen 1392 en 1398). Er zijn verschillende theorieën waar de naam Torres de Serranos vandaan komt. Een van de verhalen is dat het de familienaam was van de belangrijkste familie die in de aangrenzende straat woonde. Behalve dat de torens een beschermende functie hadden, werden deze ook gebruikt voor belangrijke en officiële ceremonies van bijvoorbeeld koningen.

Een kunstzinnig tintje

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936–1939) hadden de Torres de Serranos nóg een belangrijke functie. In de torens werden namelijk schilderijen verstopt. Deze kwamen uit het Prado Museum in Madrid. Hiervoor moest het gebouw wel wat worden aangepast. Er werd een 90 cm dikke laag cement aangebracht aan het plafond van de eerste verdieping. Dit was een extra bescherming voor de schilderijen, die een verdieping lager waren opgeslagen. Ook werd er een meter rijst en een meter aarde opgehoopt die als buffer dienden en om de luchtvochtigheid te beperken. Tot slot werden er nog een meter aarde en een hoop zandzakken op de tweede verdieping gelegd. Alles om de kunstpareltjes met eeuwenlange geschiedenis in goede staat te kunnen bewaren!

Decor voor festiviteiten

Tegenwoordig worden de Torres de Serranos niet meer gebruikt tegen gevaar van buitenaf, voor het stallen van schilderijen of als gevangenis (ja, daarvoor hebben de torens óók gediend!). Vandaag de dag vinden er gezelligere festiviteiten plaatst. Tijdens Día de la Comunidad Valenciana (Dag van Valencia) wordt er een middeleeuws marktje georganiseerd. Denk aan middeleeuwse producten, maar ook hapjes en drankjes.

Eén van de bekendste evenementen waarvoor de Torres de Serranos het decor is, heet La Crida. Dit is onderdeel van het bekende Las Fallas feest. Dit is een bijzondere vuurwerkshow dat het feest inluidt. Dit gebeurt jaarlijks op de laatste zondag van de maand februari. Behalve de show wordt het Valenciaanse publiek ook toegesproken door de Fallera Mayor en de burgemeester. Ook wordt het ‘Himno de la Comunidad Valenciana’ gezongen, oftewel de hymne van de regio Valencia.

Praktische informatie

  • Plaza dels Furs
    46003 Valencia
  • Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 15.00 – 19.00 uur
    Zondag: 10.00 – 14.00 uur
  • €2,00
    €1,00 voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, 65+ en groepen van >10 personen

Tips

  • Let op de tijden! Ga op tijd naar beneden. Na sluitingstijd gaat de poort op slot en kan je niet meer in of uit de Torres de Serranos.