Omgeving van Valencia

Onderwerpen

Valencia is naast een prachtige stad ook een veelzijdige regio, met haar eigen overheid en maar liefst drie provincies! De Comunidad Valenciana is bekend om haar idyllische stranden en bijzondere dorpjes met smalle witte straatjes. Landinwaarts ziet de regio er heel anders uit: verschillende gebergtes worden afgewisseld met hoogvlaktes waar druiven groeien en kwaliteitswijnen worden gemaakt. Wat heel de omgeving van Valencia verbindt is een geweldige historie, cultuur en gastronomie. Kortom een regio met voor ieder wat wils!

De Autonome Gemeenschap Valencia

De stad Valencia is niet alleen de hoofdstad van de provincie Valencia, maar ook van de Autonome Gemeenschap Valencia. De Spaanse naam van deze regio is de Comunidad Valenciana. Deze Autonome Gemeenschap heeft dezelfde status als bijvoorbeeld Andalusië, Catalonië en Baskenland.

Veel mensen denken dat Valencia en Catalonië bij elkaar horen, onder andere omdat de vlaggen van beide regio’s erg op elkaar lijken. De overeenkomst komt uit de middeleeuwen, toen allebei de gebieden bij de Kroon van Aragón hoorden. Dit was een unie van verschillende koninkrijken onder leiding van de koning van Aragón. Zijn familiewapen bestond uit vier rode strepen op een geel veld. Later hebben de autonome regio’s van Aragón, Catalonië, Valencia en de Balearen deze kleuren in hun vlag opgenomen.

Het systeem van autonome regio’s is ontstaan na de val van de dictatuur in de jaren zeventig. De regio’s voeren veel overheidstaken uit in plaats van de nationale regering. Zo hebben een aantal gemeenschappen een eigen politiedienst, zoals de Mossos in Catalonië. Ook wordt er soms een tweede taal gesproken, bijvoorbeeld Valenciaans, Catalaans of Baskisch. Andere bevoegdheden, zoals rechtspraak en gezondheidszorg, worden gedeeld met de nationale overheid.

De Autonome Gemeenschap Valencia komt voor het grootste gedeelte overeen met het middeleeuwse Koninkrijk van Valencia. Dit koninkrijk werd gesticht door koning Jaime I nadat hij het gebied had veroverd op de Moren in 1238. Het maakte deel uit van de Kroon van Aragón, totdat de koning van Aragón trouwde met de koningin van Castilië-Leon. Na de bruiloft bracht het koninklijk koppel alle losse koninkrijken bij elkaar in het moderne Spanje. In de Autonome Gemeenschap Valencia zijn drie provincies te vinden. Van noord naar zuid zijn dit Castellón, Valencia en Alicante, allemaal vernoemd naar hun hoofdstad.

Provincie Castellón

Tussen de provincie van Valencia en de autonome regio Catalonië ligt de provincie Castellón. De hoofdstad is Castellón de la Plana, gelegen aan de kust. Deze stad is makkelijk te bereiken vanaf Valencia met de trein. Iets verder naar het noorden ligt het pittoreske stadje Peñiscola, wat prachtige stranden en een gezellig centrum te bieden heeft. Een stuk landinwaarts vind je de kasteelstad Morella, een van de uniekste historische bezienswaardigheden van Castellón. Als je een heerlijk bad wilt nemen, maar de drukke stranden wilt ontwijken, is het dorpje Montanejos een leuke optie! Heerlijke warmwaterbronnen waar je in kunt zwemmen en een paradijselijk decor. De omgeving van Valencia staat ook bekend om de geweldige gastronomie en de provincie van Castellón is daarop geen uitzondering. Wij raden je vooral aan om Vinaròs op te zoeken. Dit dorpje heeft met recht een reputatie op het gebied van gamba’s!

Provincie Valencia

De middelste provincie van de Autonome Gemeenschap Valencia staat vooral bekend om haar hoofdstad. Maar de omgeving van Valencia heeft meer te bieden dan alleen de ‘Capital de Turia’! Net ten noorden van de stad ligt de gemeente Alboraya, met het gelijknamige dorpje én de kustplaats Port Saplaya. Tussen deze dorpjes in kun je heerlijk fietsen door de velden met ‘chufas’ en boomgaarden. Met de chufas die hier groeien wordt horchata gemaakt, wat je kunt proeven bij een van de vele horchaterias in deze gemeente! Als je liever een wijntje drinkt, raden we je aan om de regio Utiel-Requena op te zoeken. Deze omgeving staat namelijk bekend om zijn kwaliteitswijnen. Het plaatsje Xàtiva heeft haar reputatie juist te danken aan een prachtig kasteel waar een van de meest beruchte pausen ooit opgroeide. Als je liever wat onbekendere of rustigere plekjes opzoekt, is het dorpje Bocairent perfect voor jou! Kleine gezellige straatjes in een middeleeuws stadje geven je een hele andere kijk op de provincie van Valencia!

Provincie Alicante

De meest zuidelijke provincie van de Valenciaanse Gemeenschap is Alicante. De provincie staat vooral bekend om haar prachtige stranden. Deze kustregio wordt de Costa Blanca genoemd. De naam ‘Witte kust’ verwijst tegenwoordig naar de witte stranden, maar komt oorspronkelijk van de wit-roze bloesems van de amandelbomen die hier elke lente in bloei staan. Van alle steden op de Costa Blanca zijn vooral Alicante en Benidorm internationaal bekend, maar ook Jávea heeft een goede reputatie. Het is een prachtige kustplaats, vanwaar je met mooi en helder weer zelfs Ibiza kunt zien! Genieten op de stranden, loungen in een leuke strandtent en de relaxte sfeer zorgen voor een echt vakantiegevoel. Een schattig plaatsje om te bezoeken is Altea, vooral bekend om zijn smalle straatjes met witte huisjes. Dénia is een plaatsje tussen Alicante en Valencia. Vanaf hier kun je met de boot naar bijvoorbeeld Ibiza. Een ander leuk plaatsje is Alcoy, de stad van de bruggen en veel historie. Jijona staat juist weer bekend om de turrón, gemaakt van amandelen, suiker, eieren en honing. Andere bijzondere plaatsen in deze provincie zijn Alfás del Pi, Calpe, Altea, Elche, Jalon en Villajoyosa.

Dagtrips

Er is zoveel te doen in de Comunidad Valenciana dat het soms lastig te kiezen is wat je allemaal gaat bezoeken. Wij hebben het je makkelijker gemaakt door een aantal suggesties voor dagtrips op een rijtje te zetten. Of je nu een kasteel wil gaan bewonderen, een grot verkennen of wil zwemmen in een warmwaterbron, wij vertellen je waar je het best naartoe kunt gaan. We hebben ook een top 5 samengesteld van onze persoonlijke favorieten!

Natuur

Voor de natuurliefhebber heeft de Valenciaanse Gemeenschap ook een hoop te bieden. In de prachtige omgeving van Valencia vind je verschillende natuurparken. Net ten zuiden van de stad ligt het meer Albufera met haar rijstvelden, ten noorden vind je het Sierra Calderona gebergte, en ten westen het prachtige park van Chera Sot de Chera. De kust van de Middellandse Zee is ook adembenemend. Witte stranden worden afgewisseld door steile rotsen op de Costa Azahar, de Costa de Valencia en de Costa Blanca. Net voor de kust kun je verschillende eilandjes vinden. Een aantal daarvan zijn onbewoond, maar op Isla de Tabarca woonden vroeger piraten!

Rondreis Valencia

Wil je graag verschillende plekken zien tijdens je vakantie en vooral niet te veel stilzitten? Huur dan een auto en verken de prachtige omgeving van Valencia met een mooie rondreis! Wij hebben speciaal voor jou een tiendaags reisprogramma opgesteld waarin je het beste van de Comunidad Valenciana te zien én te proeven krijgt! Ontdek de mooiste plekjes, de bijzondere stadjes en het beste eten en drinken!