Centro del Carmen

Onderwerpen

Het Centro del Carmen is een bijzonder museum in het hart van de wijk El Carmen. Dit mooie, authentieke gebouw is namelijk een cultureel centrum met constant wisselende (vooral historische) collecties. Naast de tentoongestelde kunstwerken is het pand zelf een echte bezienswaardigheid. Beleef hier een deel van de lange geschiedenis van het stadscentrum van Valencia.

Van klooster tot museum

In 1281 werd het klooster Real Monasterio de Nuestra Señora del Carmen gesticht. Dit klooster bevond zich vanaf 1356 binnen de middeleeuwse stadsmuren en was dan ook van groot belang. Na verloop van tijd verloor het gebouw zijn godsdienstige betekenis en tussen 1848 en 1986 werd het gebruikt als school voor de kunsten. In 1983 werd het verklaard tot Spaans monument van nationaal en historisch belang en werd er door het ministerie van Toerisme, Sport en Cultuur besloten om het gebouw in zijn geheel te renoveren. Dit project duurde van 1989 tot 2011. Sinds die tijd heeft het gebouw haar huidige functie, een centrum voor de kunsten en het hoofdkantoor van het Consortium van Musea in Valencia.

De collecties

Je kunt het Centro del Carmen zien als een cultureel centrum waar wisselende collecties en kunstenaars een plekje krijgen. Wat er precies te zien is, is dan ook afhankelijk van de huidige tentoonstellingen. Meestal is er historische schilderkunst te bewonderen van Spaanse afkomst. Dankzij deze werken en het prachtige, oude gebouw ontdek je hier op ontspannen wijze een deel van de historie en cultuur van het oude Valencia. Voor meer informatie (in het Spaans) over de actuele exposities in het Centro del Carmen kun je hier kijken.

Tijdens je bezoek

Wanneer je in het gebouw wandelt, kom je door een aantal zalen met verschillende bouwstijlen. Naast de normale museumzalen kun je er onder andere ook de voormalige slaapzaal van de monniken die hier oorspronkelijk woonden binnenwandelen. Ook kun je er onder de grond wat goed bewaarde archeologische resten van een eeuwenoud Islamitisch dorp bezichtigen. Verder zijn de overwelfde galerijen en mooie patio’s met veel groen en zonlicht een prachtig gezicht binnen het Centro del Carmen.

Hoe kom ik bij het Centro del Carmen?

Het Centro del Carmen ligt in het historisch centrum van Valencia, net onder het stadspark Turia. Het ligt daardoor niet direct naast een metrohalte, maar het is op loopafstand van alle historische bezienswaardigheden in het centrum van de stad. Wandelend door de kronkelende straatjes van de sfeervolle wijk El Carmen zal je het museum snel vinden. De dichtstbijzijnde metrohalte is Turia, vanaf hier is het 15 minuten wandelen. Het is ook mogelijk om een taxi naar het centrum van Valencia te nemen.

Praktische informatie

  • Carrer de Museo 2
  • Website
  • Openingstijden:
    Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 21.00 uur

Tips

  • Ben je toe aan een hapje/drankje? Het Centro del Carmen bevindt zich vlak naast het gezellige pleintje Plaza del Carmen. Hier kun je onder andere bij het leuke restaurant Maria Mandiles lekker op het terras zitten.
  • Ben je geïnteresseerd in kunst en cultuur? Ontdek het centrum van Valencia dan aan de hand van de Verrassend Valencia cultuurhistorische wandeling. Hier vind je meer informatie.
  • Lees hier meer over eten, winkelen en bezienswaardigheden in de wijk El Carmen.
  • Naast het museum kun je ook de kerk Iglesia del Carmen bewonderen.