Museo de los Soldaditos de Plomo

Onderwerpen

Dat het L’Iber Museo de los Soldaditos de Plomo een uniek museum is, mag duidelijk zijn. Maar ook is het ‘s werelds grootste museum van speelgoedsoldaten. Ze hebben er op dit moment meer dan 95.000. Interessant, denk je vast. Inderdaad! Lees maar verder, dan merk je vanzelf waarom een bezoekje aan het Museum van Speelgoedsoldaten veel spannender is dan het misschien in eerste instantie klinkt.

Oke, een museum van speelgoedsoldaatjes… We geven toe dat het niet heel spannend klinkt. Maar als we even teruggaan in de tijd, zul je dit museum toch echt gaan waarderen. Begin jaren tachtig was er namelijk de Valenciaanse zakenman en econoom Álvaro Noguera Giménez. Hij is een zeer belangrijke figuur in de Valenciaanse economie geweest.

Álvaro Noguera Giménez

Noguera had al sinds zijn kindertijd een hobby, namelijk het verzamelen van (antieke) speelgoedsoldaatjes, van voor hem belangrijke figuren. Hij had er meer dan een miljoen. Hij verzamelde het liefst hele legers, compleet met uitrusting en in uniform. Maar ook stripfiguren en bekende personen vond hij interessant. Noguera overleed helaas in 2006, nog voordat het museum in mei 2007 geopend werd.

Veelzijdig

Bij de opening had het museum zeven zalen en slechts een klein deel van de huidige collectie. Het heeft meer dan 25 jaar geduurd voordat het museum open kon. Het heeft op dit moment meer dan 95.000 stukken en dit aantal groeit nog elke dag. Er zijn zestien permanente zalen, verschillende tijdelijke tentoonstellingen, evenementhallen, bibliotheken en een winkel. En dit alles in meer dan 3.000 m2.

Alles bij elkaar

Tegenwoordig is het gebouw het Centro Cultural L’Iber de la Fundación Libertas 7 (het L’Iber Culturele Centrum van de Stichting Libertas 7) en herbergt het daarnaast het Valenciaanse Instituut van Klassieke en Oriëntale Studies. Het museum is een opleidingsinstituut en in samenwerking met het Valenciaanse instituut van Klassieke en Oriëntaalse Studies organiseren zij verschillende cursussen voor jong en oud zoals taal, geschiedenis, literatuur of kunst.

Bibliotheek

De bibliotheek van het museum is tot stand gekomen toen verschillende bibliotheken samengevoegd werden. Dit waren onder andere die van het Instituut van Klassieke en Oriëntaalse Studies, de L’Iber Bibliotheek en de Fundación Libertas 7, de stichting waar het museum onder valt.

Niet zomaar poppetjes

In het museum zijn niet alleen maar soldaatjes te zien. Noguera had dinosaurussen, dieren en ook andere figuurtjes kun je er bewonderen. De collecties nemen je eigenlijk meer mee op een rondreis door de wereldgeschiedenis. Er zijn collecties als Egypte, de middeleeuwen, de processie van het Lichaam van Christus, de Irakoorlog, het Romeinse Keizerrijk en Alexander de Grote, maar ook de Spaanse geschiedenis en burgeroorlog zijn er te zien. Er is ook een Valenciaanse collectie.

Ambacht

Alle stukken zijn gemaakt door professionals in binnen- en buitenland. De soldaatjes worden gemaakt door kunstenaars, die ze vormen van klei. Hierna gieten ze er een mal omheen, die vervolgens gevuld wordt met tin. Deze tinnen poppetjes worden vervolgens zeer secuur beschilderd en voilà, een nieuwe aanwinst voor het museum is geboren. Het maken van een soldaatje is een heel zorgvuldige klus en er gaat veel tijd in zitten.

Oud paleis

Het museum is geplaatst naast de Kathedraal van Valencia, in een oud gotisch paleis van rond het eind van de veertiende, begin vijftiende eeuw. Dit is het voormalige verblijf van de Markies van Malferit. Het gebouw is zeer goed bewaard gebleven. In 1893 is het gebouw grondig gerenoveerd en onder leiding van architect Lucas García Cardona werd onder andere een nieuwe façade in Italiaanse Rennaissancestijl aangebracht en de binnenste ruimtes zijn toen ook veranderd.

Praktische informatie

 • Carrer dels Cavallers 20-22
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 – 14.00 uur en 16.00 – 19.00 uur
  Zondag: 11.00 – 14.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  Normaal ticket: €8
  Gepensioneerden, jongeren en studenten tot 26 jaar, groepen van meer dan 10 personen, leraren en grote families: €5
  Kinderen jonger dan 6 jaar, journalisten en ‘Vrienden van het Museum’: gratis toegang

Tips

 • Op 16 mei (Museumnacht, Noche de los Museos), 17 en 18 mei is er gratis toegang, kijk op de website wat voor leuke activiteitener dan allemaal georganiseerd worden.
 • In het museum is het toegestaan om foto´s te maken voor persoonlijk gebruik, maar dit mag alleen zonder flits en zonder tripod.
 • Op het einde van deze straat ligt het prachtige plein aan de kathedraal. Wil je hier meer over weten? Klik dan eens hier.