Grotten van Valencia

Onderwerpen

In de omgeving van Valencia zijn verschillende grotten te vinden in de bergen en bij de kust. Op deze pagina vind je een overzicht van de mooiste en meest bijzondere grotten van Valencia. De meeste van de grotten van Valencia zijn makkelijk te bezoeken voor zowel volwassenen als kinderen. Voor een enkele is wat meer ervaring en speciaal materiaal vereist, leuk dus voor de ervaren speleoloog!

Grotten van Estubeny

In PNM La Cabrentà, het gemeentelijk natuurpark van Estubeny, kom je terecht in een unieke omgeving voor Valencia. Dit natuurpark is één van de zeldzame Mediterrane jungles. De rivier Sellent heeft hier prachtige grotten uitgesleten in de rotsen. Watervallen, bronnen, stalactieten en stalagmieten maken dit natuurpark een prachtig pareltje van Valencia! Vlakbij Estubeny vind je de waterrijke gemeente van Anna en het historische kasteelstadje Xàtiva.

 • PNM La Cabrentà
  46817 Estubeny

La Cova de la venerable Inés de Moncada (Serra)

Op de heuvel achter het klooster Cartuja Santa María de Porta Coeli in het natuurgebied Serra Calderona kun je een kleine grot terugvinden met een geïmproviseerd altaar ter ere van Inés de Moncada.

Inés was een meisje in de 14e eeuw die graag non wilde worden. Haar vader wilde haar echter uithuwelijken, dus Inés vermomde zich als jongen en ontvluchtte de stad. Ze kwam terecht bij het klooster van Porta Coeli, waar ze opgenomen werd door de monniken. Eén monnik ontdekte echter dat ze een meisje was en, om haar te beschermen van zowel de monniken als haar vader, bracht haar onder in de grot achter het klooster. Jarenlang zorgde ze onder de naam Benjamín voor de schapen van het klooster. Toen ze uiteindelijk overleed in deze grot, ontdekten ook de andere monniken eindelijk haar geheim. Vanwege haar toewijding en dienst aan het klooster werd er in de grot een klein altaartje gebouwd ter ere van Inés.

 • Carrer de Porta Coeli, s/n
  46118 Serra

La Cova del Colom (Riba-roja de Túria)

In de buurt van het dorpje Riba-roja de Túria, op ongeveer 25 kilometer afstand van Valencia, vind je één van de minder bekende grotten van Valencia: de Cova del Colom. De ‘grot van de duif’ ligt in een heuvel omringd door boomgaarden vol sinaasappelbomen en bestaat uit een redelijk diepe maar makkelijk begaanbare eerste ruimte en een wat lastiger begaanbare tweede ruimte, beide vol stalactieten en stalagmieten. Je kunt door een lage doorgang de tweede ruimte binnengaan, waar je je echt in een andere wereld waant! De Cova del Colom sprak ook vroeger erg tot de verbeelding, want er zijn verschillende Middeleeuwse legendes over spoken en visioenen in deze grot!

Loop vanaf het onderstaande adres ongeveer honderd meter verder en sla dan linksaf het pad in. Vlak voordat je bij het huis aan het einde van dit pad aankomt, is er een smal pad aan de rechterkant waarmee je om het huis heen kunt lopen. De klim naar de grot begint direct achter het huis en is aangegeven door twee grote opgestapelde bakstenen. Enkele meters heuvelopwaarts kun je een gele streep op de rotsen vinden. Volg de route hier de heuvel op. Na ongeveer tweehonderd meter kun je de ingang van de grot aan je linkerhand vinden, half verstopt achter een struik. Het is dus een klein avontuurtje om de juiste plek te vinden, maar de route is gelukkig niet heel moeilijk en kan zelfs met kinderen gelopen worden!

Let op dat het erg donker kan zijn in deze grot en het dus nodig is om een goede zaklamp mee te nemen!

 • Plaça Diseminados 1
  46190 Riba-roja de la Túria

La Cova dels Arcs (Benitatxell)

Vlak naast de Cala del Moraig, één van de vele prachtige stranden van de provincie Alicante, ligt de Cova dels Arcs. De ‘grot van de bogen’ is vernoemd naar de indrukwekkende rotspilaren met daartussen een prachtig uitzicht op de kliffen en de zee. De grot is door de eeuwen heen uitgesleten door de zee en een riviertje dat hier uitstroomt. Het is een spectaculaire plek om de zonsopgang te bewonderen, foto’s te maken, of te snorkelen. Het is aan te raden om er vroeg bij te zijn, aangezien er maar beperkte parkeergelegenheid is bij het strand en de grot!

 • Cala del Moraig 03726
  El Poble Nou de Benitatxell

La Cova Soterranya (Serra)

Deze grot met een wat dubbele naam (de ‘ondergrondse grot’) is de op één na langste grot van de Valenciaanse Gemeenschap, met bijna twee kilometer aan ondergrondse ruimtes en gangen! Op het diepste punt daalt de Cova Soterranya af honderd meter diep. Na de Spaanse burgeroorlog werd de grot gebruikt als onderduikplek voor mensen die achtervolgt werden door de dictatuur!

Het is streng afgeraden om deze grot te bezoeken zonder adequaat materiaal en enige ervaring met het verkennen van grotten en/of een ervaren begeleider! De grot is overigens niet heel het jaar toegankelijk, omdat er een kolonie van een bedreigde vleermuizensoort verblijft.

 • De grot heeft geen adres, maar is gelegen in de Serra Calderona net ten noorden van Valencia. Het makkelijkst is om de naam van de grot in bijvoorbeeld Google Maps in te voeren en de aangewezen route te volgen.

La Cova Tallada (Dénia)

De Cova Tallada is een van de prachtigste grotten van Valencia, gelegen aan de kust vlakbij Dénia. De naam betekent ‘uitgehouwen grot’, omdat deze grot niet natuurlijk gevormd is, maar vroeger een steengroeve was. Tegenwoordig is het een klein paradijsje waar zon, schaduw, rotsen en de zee samen een onvergetelijke omgeving creëren! Je kunt deze grot zowel lopend als met kajak bereiken. In het hoogseizoen is het wel belangrijk om te reserveren! Op deze pagina lees je meer over de Cova Tallada en wanneer en hoe je de grot het beste kunt bezoeken.

 • Carrer Calderón 8
  803700 Dénia

La Cueva de Don Juan (Jalance)

De Cueva de Don Juan is niet vernoemd naar één Juan, maar naar drie! In 1609 werden de nakomelingen van de islamitische Moren verbannen uit Spanje, maar een aantal vluchtten deze grot binnen met een grote schat. Drie heren die allemaal Juan heetten veroverden samen de grot. Daarna kregen ze echter grote ruzie onder elkaar, over wie de schat zou krijgen. Dit verhaal staat bij de ingang van de grot uitgebeeld op een keramisch paneel: “Het enige waar alle drie het over eens waren, was dat de grot van Don Juan was.”

De grot is gelegen naast de ravijnen van de rivier Júcar op ongeveer twee uur rijden met de auto van Valencia. Op weg naar de grot kom je langs prachtige panoramische uitzichten op deze diepe ravijnen. De grot zelf is een immens grote ruimte, die je kunt bezoeken met een gids. De rondleidingen duren 45 minuten en vinden elke drie kwartier plaats van 9.15 uur ’s ochtends tot 14.30 uur ’s middags. Je kunt op deze website (let op: Spaans) reserveren, door op de knop ‘Reserva online: compra de entradas’ te klikken of door een email te sturen naar het emailadres op deze pagina.

 • Carrer Tànger 5
  46624 Jalance

La Cueva del Rull (La Vall d’Ebo)

Op een kleine 40 kilometer van zowel Gandia als Dénia ligt de Cueva del Rull, vernoemd naar de man die de grot ontdekte terwijl hij op konijnen joeg in 1919. Deze ondergrondse ruimte is een natuurlijk wonder vol stalactieten en stalagmieten, tegenwoordig sfeervol verlicht.

De grot is van 15 januari tot 14 februari gesloten, net als op 25 december en 1 januari. Alle andere dagen is de grot te bezoeken. De exacte openingstijden en tarieven kun je op deze website (let op: Spaans) terugvinden.

 • CV-712, Km.12
  03789 La Vall d’Ebo

Les Coves de Sant Josep (La Vall d’Uixó)

De grotten van Sant Josep (Valenciaans, in het Spaans San José) vormen de langst bevaarbare ondergrondse rivier van Europa en zijn met recht een must-see onder de grotten van Valencia. Met bijna een kilometer aan ondergrondse rivier onder het natuurgebied van Serra d’Espada is dit een magische ervaring! Je kunt dit grottenstelsel verkennen met een boottocht met gids. Kijk op deze pagina voor een impressie van een bezoek aan de grotten van San José en de prijzen van een rondleiding.

 • Passeig de les Grutes s/n
  12600 La Vall d’Uixó