10x gratis Valencia

Onderwerpen

Het zoveelste monument bezoeken, een middag shoppen in de leukste boetiekjes en ‘s avonds heerlijke mediterrane restaurants uitproberen… Een tripje naar Valencia is niet altijd even goedkoop. Wanneer je wat minder budget hebt, hoeft dit je vakantie echter niet minder leuk te maken. Er zijn in Valencia namelijk vele gratis activiteiten en activiteiten voor een klein prijsje te ondernemen. Je vindt hier de 10 meest bijzondere en leuke tips!

1. Museo de Bellas Artes

Eén van de belangrijkste musea van Spanje bezoeken zonder ook maar iets te betalen? Dat kan zeker! De toegang tot het prachtige Museo de Bellas Artes is geheel gratis. Je kunt hier diverse Spaanse en internationale kunstenaars bewonderen. Daarnaast is ook het gebouw zelf eeuwenoud en erg bijzonder. Op onze pagina Museo de Bellas Artes lees je meer over de collectie en openingstijden van dit museum.

Tip: Naast het museum ligt het park Jardines Viveros. Je kunt hier na je bezoek nog even rondwandelen tussen de palmbomen, vijvers en volières vol met leuke vogeltjes.

  • Carrer San Pío V 9

2. Torres Serranos

De Torres Serranos is één van de meest zichtbare overblijfselen van middeleeuws Valencia. Deze poort gaf vroeger de toegang tot de stad voor iedereen die vanuit het noorden naar Valencia kwam reizen. Valencia was toen namelijk nog omgeven door dikke stadsmuren. De toren is dagelijks voor een prijs van €2,- te beklimmen, maar op zon- en feestdagen is dit gratis. De Torres Serranos zijn dan geopend van 09:30 tot 15:00. Ervaar een stukje middeleeuwse cultuur en geniet tegelijkertijd van een mooi uitzicht over de stad!

  • Plaça dels Furs

3. Concerten Mercado de Colon

Bijna iedere zondagochtend vindt er om 12:00 een gratis concert door een regionaal orkest plaats in de Mercado de Colon. Luister naar de muziek terwijl je geniet van een ontbijtje of een kopje koffie bij een van de vele cafés in deze voormalige markthal. Vergeet ook je fototoestel niet, de Mercado de Colon is een bijzonder gebouw met prachtige details! Het is in 1912 ontworpen door Francisco Mora Berenguer, een leerling van de beroemde architect Antoni Gaudi. Op de website van de Mercado de Colon vind je een overzicht van de opkomende evenementen.

  • Carrer de Jorge Juan

4. Jimmy Glass Jazz

Een goede tip voor de jazzliefhebber! In dit leuke barretje in het oude centrum van de stad worden bijna iedere avond jazzoptredens georganiseerd. Soms zijn er bekende artiesten aanwezig en wordt er entree gevraagd, maar op vele avonden is er ook gratis toegang. Geniet van de swingende beats en trakteer jezelf na al die gratis activiteiten dan ook maar gewoon op een lekker drankje! Je kunt hier kijken voor de actuele optredens en bijbehorende entreeprijzen.

  • Carrer de Baix 28

5. Gulliver

Het klassieke boek ‘Gullivers reizen’ van Jonathan Swift (geschreven in 1726) was de inspiratiebron voor dit leuke speelterrein. Kinderen kunnen hier klimmen en klauteren op een gigantische reus! Gulliver bevindt zich in het Turia park, ter hoogte van de straat Avinguda de Peris i Valero. Het is dus een leuke tussenstop tijdens een wandeling door dit mooie park. Er hoeft voor deze speeltuin geen entree betaald te worden. Let wel op: het materiaal van de glijbanen kan in de zomer erg warm worden. Controleer dit voordat je kinderen er in korte broek vanaf glijden.

6. Mercado Central

De grootste voedselmarkt van Europa met ruim 8.160 vierkante meter en meer dan 400 kraampjes is een must-see wanneer je in Valencia bent! Niet alleen de buzz van de markthandelaren, de uitgestalde lekkernijen en de typische Spaanse manier van koken is een geweldige ervaring… het marktgebouw is ook prachtig om te zien. Loop er een rondje omheen en kijk binnen vooral even naar boven. Mocht je toch nog een beetje budget hebben, laat dan een heerlijk stukje verse jamón (Spaanse ham) afsnijden of koop een vers fruitsapje! Lees meer over deze markt op onze Mercado Central pagina.

  • Plaça Ciudad de Brujas

7. Museo de Ceramica

Naast paella en sinaasappels staat de regio Valencia ook bekend om haar keramiek. Voor de liefhebber is er dit indrukwekkende museum waar de grootste keramiekcollectie van Spanje huist. Je vindt het museum in een prachtig paleis uit het rococo-tijdperk dat eigenlijk alleen al een bezoekje waard is. De ingang van het museum (gebouwd in 1740) en de weelderige kamers zijn erg bijzonder. Normaal is de entree van dit museum €3, maar op zaterdagmiddag vanaf 16:00 uur en op zondag kan iedereen gratis naar binnen. Kinderen tot 18 jaar, studenten en 65-plussers hoeven overigens nooit te betalen bij dit museum. Lees meer over dit museum op onze pagina Museo Nacional Ceramica.

  • Carrer Poeta Querol 2

8. Ciudad de las Artes y las Ciencias

De Ciudad de las Artes y las Ciencias is één van de meest bekende bezienswaardigheden van Valencia. In de bijzondere, moderne gebouwen bevinden zich onder andere een bioscoop, museum en aquarium. Hiervoor dien je entree te betalen, maar ook zonder een bezoekje aan deze attracties valt er hier genoeg te zien en te doen! Wandel rond tussen de verschillende gebouwen, bewonder de architectuur van Calatrava, bekijk de gratis foto-expositie en relax in het zonnetje in het naastgelegen Turia-park.

  • Avinguda del Professor López Piñero 7

9. Gratis feesten

Bij de meeste discotheken en clubs in Valencia betaal je entree om naar binnen te mogen. Een avondje stappen hoeft echter niet veel te kosten. Veel clubs hanteren een speciaal inschrijvingssysteem. Je dient hiervoor de app Xceed Valencia te downloaden en regelmatig kun je gratis naar binnen voor 2.00 uur (voor Spanjaarden is dit redelijk vroeg). Zonder deze lijst dien je een bepaald bedrag te betalen. Neem wel een legitimatiebewijs mee om je bij de ingang te identificeren. Ga je naar een disco waarbij je jezelf niet op de ‘gastenlijst’ kunt zetten? Bij de entreeprijs krijg je er wel een gratis copa (mix-drankje) bij!

10. Fundación Bancaja

Fundación Bancaja is misschien een minder bekende expositieruimte in het centrum van Valencia. Er worden hier echter regelmatig interessante collecties tentoongesteld. In de afgelopen jaren was er bijvoorbeeld werk van Andy Warhol en een eerbetoon aan The Rolling Stones te zien. Daarnaast zijn er ook vaak Valenciaanse en Spaanse (beeldend) kunstenaars te bewonderen. Iedere zondag van 10:00 tot 14:00 is de toegang tot de expositieruimtes gratis. Alle andere dagen moet je €2 entree betalen. Op de website van Fundación Bancaja kun je informatie vinden over de huidige tentoonstellingen.

  • Plaça de Tetuán 23