Vinaròs

Onderwerpen

In de provincie Castellón tussen Valencia en Barcelona ligt Vinaròs. Dit stadje is zeer geliefd bij strandliefhebbers, heeft een actieve vissershaven en staat bekend om zijn heerlijke gamba’s. Je proeft hier de sfeer van de Mediterraan!

Vinaros door de eeuwen heen

De eerste keer dat Vinaròs genoemd wordt in de geschiedenis is in 1233, het was toen nog in heerschappij van de Moren, maar deze werden al snel verdreven. Hoewel Vinaròs regelmatig last had van piratenaanvallen groeide de stad door de eeuwen heen toch behoorlijk, vooral door de grote vraag naar nieuwe schepen dankzij de groeiende wijnexport in Valencia. Begin 20e eeuw werd de gehele wijnproductie van de regio echter vernietigd na een uitbraak van de druiven ‘phlloxera’. De wijnvelden werden vervolgens vervangen door olijfbomen, amandelbomen en johannesbrood.

Must-see in de stad

Het meest indrukwekkende gebouw van Vinaròs is de kerk Archpriest de Assumpció. Deze kerk uit 1586 is gebouwd in de Gothisch-Renaissance stijl en heeft een prachtige Barokke ingang. Met haar dikke muren en hoge klokkentoren is het een typisch voorbeeld van een historische kerk dat ook als fort diende. De kerk moest namelijk bescherming bieden tegen onder andere piraten. Sinds 1978 is deze kerk een Historisch-Artistiek Monument.

Een ander kenmerkend gebouw van de stad is de markt Mercado Municipal. Dit marktgebouw is gebouwd in 1928 op de plaats waar eerst de oude kerk van San Agustín stond. De markt is recentelijk vernieuwd. Er worden vele activiteiten rondom gastronomie gehouden. Van maandag tot en met zaterdag kun je hier terecht voor heerlijke verse producten, waaronder de gamba’s.

Geniet van de zee

De echte strandliefhebber zit in Vinaròs goed. Bij de stad zijn in totaal 25 baaien en stranden die in totaal 12 kilometer beslaan. Playa El Fortí en Playa El For a del Forat zijn de twee grootste stranden die direct aan de stad en de promenade liggen. Je kunt op deze brede stranden heerlijk van de zon en de zee genieten en verschillende watersporten beoefenen.

Meer ten noorden van de stad vind je de natuurlijke baaien en kliffen, zoals bij Playa Sòl de Rui, Les Timbes en La Foradada. Ten zuiden van Vinaròs zijn meer rotsachtige baaien te vinden. Bij de baaien van Les Salines, El Fondo de Bola en Aiguadoliva kun je rustig zwemmen en goed vissen en duiken. Het nudistenstrand van de regio is Playa El Riu del Sénia.

Activiteiten

Naast watersporten en zwemmen zijn er nog vele andere activiteiten die je in en rondom Vinaròs kunt ondernemen. In het centrum van Vinaròs kan je bijvoorbeeld leuk winkelen. Het winkelgebied is uitsluitend voor voetgangers en je kunt hier daarom op je gemak rondstruinen.

Net boven Vinaròs ligt de golfclub Panoramica. Deze golfclub heeft één van de grootste oefenterreinen van Europa, achttien holes en het is een prachtige locatie om te golfen. Kijk hier voor meer informatie. Verder kun je in de omgeving goed wandelen, fietsen, paardrijden (via Centro Ecuestre) en kun je boottochten maken.

Festiviteiten

Het leukste feest van Vinaròs is het carnaval. Ieder jaar aan het begin van februari barst dit feest voor tien dagen los. Het carnavalsfeest van Vinaròs is sinds 2007 Regionaal Toeristisch Belang. Het feest wordt er namelijk al sinds de 14e eeuw gehouden, terwijl het carnaval bijvoorbeeld in Madrid pas sinds de 18e eeuw gevierd wordt. Alleen tijdens het dictatorschap van Franco is het carnaval verboden geweest. Tijdens het festival zie je de meest prachtige outfits, zijn er straatfestivals en vele parades.

Naast het carnaval is ook Pasen (Semana Santa) een belangrijk feest. Pasen wordt hier vooral religieus gevierd en er vinden dan vele processies plaats. Ook de gamba’s hebben hun eigen feesten, in augustus wordt het Fiesta del Langostinos gehouden en in juli vindt de Nationale Gamba Kookwedstrijd plaats. In november wordt in de stad de maand van de rijst gevierd.

Eten en drinken

Vinaròs staat bekend om zijn heerlijke keuken, waarbij vooral de gamba’s beroemd zijn. De legende gaat zelfs dat de hertog van Vendôme in 1712 tijdens een feestmaal in Vinaròs is gestorven aan het eten van te veel gamba’s. Probeer ze dus zeker tijdens je bezoek aan de stad, maar eet ze met mate! Goed om te weten: de gamba’s worden in deze regio op een duurzame manier gevangen.

El Barco

Restaurant El Barco zit al sinds 1975 aan de promenade van Vinaròs, bij Playa Forti. De keuken van El Barco is traditioneel mediterraan met veel rijstgerechten en schelpdieren. Ook de beroemde gamba’s kun je hier eten. Je kunt hier van de kaart eten of voor het speciale dagmenu kiezen. Leuk om te weten; ‘El Barco’ betekent’De Boot’ in het Spaans en dit zie je ook terug in de gezellige inrichting!

 • Passeig de Blasco Ibáñez 15, Vinaròs
 • Website
 • Dinsdag t/m zondag: 13.00 – 16.00 uur en 19.30 – 23.00 uur

Los Arcos

Je vindt restaurant Los Arcos direct aan het strand van Vinaròs, naast de versmarkt Mercado Municipal. Alle ingrediënten die gebruikt worden, van vis tot tomaten, zijn dan ook heerlijk vers. De keuken is mediterraan en je kunt hier dus genieten van de heerlijke smaken van de regio. Op de menukaart staan tapasgerechten, hoofdgerechten en vele soorten wijnen.

 • Passeig de Colom 9, Vinaròs
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag: 11.00 – 16.00 uur
  Woensdag t/m zondag: 11.00 – 16.00 uur

Overnachten

Met zijn heerlijke baaien, rustige omgeving en geweldige gastronomie is Vinaròs een stad die je niet graag zal willen verlaten. Er zijn verschillende mogelijkheden om in de stad te blijven overnachten.

Hotel Vinarós Aura

Het viersterrenhotel Vinarós Aura ligt op 200 meter van het strand. Je kunt in het hotel gebruikmaken van buitenzwembad, jacuzzi en (tegen betaling) een privéparkeerplaats. Het hotel heeft geen eigen restaurant. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van onder andere speciale regendouches en hydromassagebaden. Informatie over de huidige beschikbaarheid en prijzen vind je hier.

Hotel Nou Casablanca

Dit charmante hotel ligt ook op slechts 200 meter van het strand. Nou Casablanca wordt beheerd door een vriendelijke familie en je zult je dan ook meteen thuis voelen. De kamers zijn eenvoudig ingericht, maar van alle gemakken voorzien. In het hotel kun je veel informatie en persoonlijke tips krijgen over Vinaròs en zijn omgeving. Meer informatie over de actuele beschikbaarheid en de prijzen vind je hier.

Bed & Breakfast Mas del Rey

Landelijk gelegen tussen de citrusgaarden en de olijfbomen maar toch dicht bij Vinaros (8 km) ligt het charmante Casa Rural Mas del Rey. Ze beschikken over vijf ruime stijlvol ingerichte kamers met eigen sanitair en privéterras én een appartement met twee kleine slaapkamers. Op aanvraag kun je in de avond genieten van een culinair driegangenmenu. Kijk hier voor de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Tips

 • De gemeente Vinaròs heeft speciale audioguides samengesteld waarmee je in twee uur een tour door de stad krijgt. Deze wandeling is beschikbaar in het Spaans, Engels, Duits en Frans en er is ook een kinderversie. Je kunt deze audioguides hier downloaden.
 • Iedere week op donderdag is er op de promenade een gezellige straatmarkt.
 • Houd je niet van schelpdieren? Probeer dan in plaats van de beroemde gamba’s de ‘llepolstins’. Dit zijn koekjes in de vorm van gamba’s met een heerlijke smaak van sinaasappels en amandelen.