Casa Museo Benlliure

Onderwerpen

Je zou er zo voorbij lopen: het Casa Museo Benlliure. Dit is een museum vol geschiedenis in Valencia. Het museum is namelijk toegewijd aan de succesvolle Valenciaanse schilder Benlliure. José Benlliure Gil heeft een tijd van zijn leven in dit huis gewoond en tegenwoordig kun je hier veel werken van de familie Benlliure bewonderen…

Over Benlliure

De Spaanse schilder José Benlliure Gil werd in 1855 in Valencia geboren. Om precies te zijn in de wijk Cañamelar, dit is de wijk die bij het Valenciaanse strand ligt. Op zijn veertiende begon hij met een kunstopleiding. De talentvolle José werd in 1879 naar de Spaanse school in Rome gestuurd. Hier zou hij later de eerste prijs in de Nationale Tentoonstelling van 1887 winnen met ‘La visión del Coliseo’.

In Rome werd hij besmet met de artistieke koorts. Uit deze tijd komt onder andere zijn werk ‘het Carnaval van Rome’ (1881) die in het Museo Carmen Thyssen in Málaga te vinden is. Behalve kunst hield Benlliure ook van reizen. In 1888 vertrok hij naar Algerije en in 1897 naar Marokko. In 1914 vestigde José zich in het huidige Casa Museo Benlliure.In 1937 overleed Benlliure op 82-jarige leeftijd, in ditzelfde huis.

Benlliure’s stijl

In de beginjaren van Benlliure’s werk schilderde hij vooral genrestukken, platen uit het dagelijkse leven, bijvoorbeeld in huis. Hij werd geïnspireerd door zijn Italiaanse meesters waardoor hij later stukken schilderde die iets meer inspanning kostte. Zo ging hij schilderen in het ‘costrumbrismo’, alledaagse voorstellingen buitenshuis, en in religieuze thema’s. Tegenwoordig hangen zijn kunstwerken in diverse plaatsen, zoals het Prado museum in Madrid en in het Neue Pinakothek museum in München.

Historisch huis

Het huis waar Benlliure de laatste jaren van zijn leven woonde, is een voorbeeld van haute bourgeoisie woningen uit de negentiende eeuw. Het huis is in 1883 gebouwd en bestaat uit drie verdiepingen, een tuin en een ruimte voor schilderijen. Op de begane grond zijn diverse huishoudelijke ruimtes waarbij werken van kunstenaars van dit moment te vinden zijn. Op de tussenverdieping zijn werken van José Benlliure (zo’n 150 stukken) te bewonderen. De eerste verdieping wordt in beslag genomen door werken van zijn zoon, José Benlliure Ortiz (ook wel “Peppino genoemd” met zo’n 200 werken) en van zijn broer, de beeldhouwer Mariano Benlliure. De tweede en laatste verdieping wordt gebruikt als tijdelijke tentoonstellingsruimte.

Bijzondere items

In de ruimte voor schilderijen zijn niet alleen werken van de familie Benlliure te vinden, maar ook van andere succesvolle kunstenaars zoals Joaquín Sorolla en Francisco Muñoz-Degrain. Naast de schilderijen kunnen nog veel meer voorwerpen uit de achttiende en negentiende eeuw bewonderd worden, zoals meubels, lampen, tapijten, waaiers, archeologische stukken en boeken.

Bijzondere tuin

De tuin is een aanrader om te bekijken. Het is een typisch Mediterrane tuin met een romantische touch. Er is ook genoeg te bewonderen. Zo zijn er verschillende beeldhouwwerken en stenen elementen. De tuin is ontworpen door José Benlliure zelf. Er zijn laurierplanten, pijnbomen, sinaasappelbomen, citroenbomen, jasmijn en lindes geplant. Vanuit de tuin is de façade van het huis te zien. In het midden is één van de beeldhouwwerken te zien. In dit geval is het de buste van Peppino Benlliure.

Tip: Een andere tuin, naast het Casa Museo Benlliure is een stuk bekender… Dit is namelijk het Turia park. Het huis/museum is in het noorden van de stad gelegen. Een idee is om een fiets te huren, het Turia park mee te nemen en tussendoor een kijkje te nemen bij het Casa Museo Benlliure.

Succesvolle familie en de bijbehorende collecties

José Benlliure Gil is de zoon van Juan Antonio Benlliure Tomás en Angela Gil Campos. Zij kregen zes kinderen, waarvan José en Mariano (beeldhouwer) erg succesvol waren in de kunstwereld. José trouwde met María Ortiz Fullana en samen kregen zij in zowel Rome als Valencia kinderen. Het werden er vier waarvan zijn zoon “Peppino” ook een kunsttalent was. Benlliure’s oudste dochter María schonk in 1958 het familiehuis aan de gemeente van Valencia. De voorwaarde was wel dat het huis gebruikt moest worden als huis/museum voor de werken van haar vader en haar broer. In ’82 werd het huis na renovaties opengesteld voor het publiek.

Praktische informatie

 • Carrer de la Blanqueria 23
 • Openingstijden
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-14.00 uur en 15.00-19.00 uur
  Zondag en feestdagen: 10.00-14.00 uur
  Gesloten op 1, 6 januari, 1 mei en 25 december
 • Prijs
  €2 (algemeen tarief)
  €1 (groepen van meer dan 10 personen en 65+)
  Gratis voor kinderen tot 16 jaar

Tips

 • Lijkt het je leuk om meer bijzondere musea in Valencia te ontdekken? Neem dan een kijkje op de pagina Musea in Valencia.