Natuur

Onderwerpen

Bij Valencia wordt vaak aan een stedentrip gedacht, maar ook de natuurliefhebber kan zijn hart ophalen. In de omgeving van Valencia zijn veel prachtige plekken om te bezoeken in de natuur, van natuurlijke bronnen waar je in kan baden en natuurparken met bedreigde diersoorten tot onontdekte eilanden…

Rustgevende natuurparken

De regio Valencia kent heel wat natuurparken, waarvan Parque Natural de la Albufera wellicht het bekendst is. Kortweg wordt dit park ook wel Albufera genoemd. Het park is voornamelijk bekend om de rijst die er wordt verbouwd, die uiteindelijk in een overheerlijke en traditionele paella belandt. In het natuurpark is ook een groot meer te bewonderen, het grootste Spaanse zoetwatermeer. Rondom het meer bevinden zich de rijstvelden. In het meer zwemmen verschillende vissoorten (die met uitsterven bedreigd zijn!) zoals de Valencia hispanica en de Aphaniusiberus. Het park is ook voor (trek)vogels een fijne spot. Zo is het Albuferapark een tijdelijke spot voor duizenden flamingo’s in de wintermaanden.

Parque Natural de la Sierra Calderona

De eyecatcher van dit natuurpark is het Sierra Calderona gebergte. Het park spreidt zich uit over de provincies Valencia en Castellón. Het park is ruim 17.000 hectare groot. De bergtoppen in het gebied zijn relatief laag. Alleen de Montemayor (vertaald: grote berg) komt boven de kilometer, namelijk 1.015 meter. Een aantal natuurkundige verschijnselen in het gebied zijn het rode zandsteen bij de bergen Gorgo, Garbí en Picaio. Qua bomen zijn hier vooral dennen te vinden. Helaas is de vegetatie op sommige gebieden in het Sierra Calderona verslechterd door verschillende bosbranden. Gelukkig is de fauna hier nauwelijks aangetast. Er zijn ontzettend veel verschillende vogels te spotten, zoals de havik, de slangenarend en de boomklever. Deze zijn voornamelijk in de beboste gebieden te vinden. In de meer rotsachtige gebieden vliegen vooral de oehoes, slechtvalken en havikarenden. Wandelend door het gebied gaan verschillende wilde katten, dassen, wilde zwijnen en reeën.

Parque Natural de Chera-Sot de Chera

In het westen van de regio Valencia ligt Parque Natural de Chera-Sot de Chera. Dit park is ongeveer 6.000 hectare van omvang. Vooral voor de sportieve reiziger is het park een aanrader. Veel bergbeklimmers komen er heen, maar ook voor wandelaars is het een fijne spot. Er zijn bergachtige stukken, watervallen en meertjes. Ook de faunaliefhebber is er helemaal op z’n plek. Zo kan je hier schildpadden, roofvogels en slangen spotten. Aanrader: met een beetje geluk kun je de zeldzame blauwe libellensoort mercuurwaterjuffer bewonderen!

Onontdekte eilanden

De bekendste eilandengroep bij Valencia is natuurlijk de Balearen, waarvan het eiland Ibiza misschien wel het bekendst is, maar deze groep eilanden hoort niet tot de regio Valencia. Wist je dat er een hoop onbekende eilandjes zijn die wél bij Valencia horen?

Islas Columbretes

De Islas Columbretes liggen voor de kust van de provincie Castellón. De vier kleine archipels liggen in de vorm van een ellips. De vier eilanden zijn Columbrete Grande (Illa Grossa in het Valenciaans), La Perrera (La Ferrera), La Horadada (La Foradada) en El Bergantín (El Carallot). Alleen Columbreta Grande kan bezocht worden. Dit mag alleen gedaan worden wanneer er respectvol met de natuur omgegaan wordt en kan alleen met georganiseerde bezoeken. Op de eilanden leven namelijk een aantal met uitsterven bedreigde diersoorten (zoals de Eleonara’s valk). Er wonen geen mensen op de eilanden. Door eerdere bewoners is helaas veel van de vegetatie verloren gegaan en zijn ook dieren uitgestorven. Zo zijn bijvoorbeeld de slangen van het eiland uitgestorven. Naar deze dieren is de eilandengroep vernoemd.

Isla de Tabarca

Bij de provincie Alicante hoort het eiland Tabarca. Het eiland van 1.800 bij 400 meter bevindt zich maar op een paar kilometers van de kust. Het eiland is niet onbewoond, er wonen een paar tientallen mensen. Het eilandje staat vooral bekend als pirateneiland; het werd namelijk tot de 18e eeuw door hen gebruikt als toevluchtsoord. Vanuit Alicante, Santa Pola of Benidorm kan de boot worden gepakt naar het eiland.

Prachtige kustgebieden

De stad Valencia ligt aan de kust Costa Azahar. Een deel van de regio Valencia ligt aan deze kust, maar een ander deel ligt aan de bekende Costa Blanca.

Costa Azahar

De provincies Castellón, Valencia en een klein stuk van de provincie Alicante liggen aan de Costa Azahar. Een strook van 120 kilometer aan prachtige stranden en baaitjes. De naam van deze kust betekent ‘de kust van de oranjebloesem’. Azahar is namelijk de naam van de witte bloemen die aan de sinaasappelbomen groeit en die bomen zijn veel te vinden in de regio. Er is soms nog wel eens verwarring over welke delen van de regio bij welk kust hoort. Soms wordt de Costa Azahar aan de provincie Castellón gekoppeld en de provincie Valencia aan de ‘Costa de Valencia’.

Costa Blanca

De Costa Blanca (witte kust, vernoemd naar de witte stranden) hoort bij de provincie Alicante en loopt officieel van de stad Denia tot Pilar de la Horadada. De kust is 244 kilometer lang bestaande uit mooie stranden. Een bijzonder natuurverschijnsel aan de Costa Blanca is Peñón de Ifach. Dit is een natuurpark in de plaats Calpe. Vooral de grote berg die uit zee lijkt op te stijgen is een hotspot. De berg is 332 hoog en er gaan diverse wandelpaden naar boven; van beginners tot paden voor wandelaars met veel ervaring.

Unieke spots in de natuur

Al met al is de regio Valencia een goede keus wanneer een stedentrip met natuur wordt gecombineerd óf wanneer je juist voor de natuur alleen gaat. Een overzicht van meer unieke (natuur)spots in de regio:
Montanejos – Fuente de los Baños
Cuevas de San José

Tips

  • De meeste natuurgebieden in de regio zijn niet met het openbaar vervoer bereikbaar. Wanneer dit wel het geval is, kan het soms uren duren voordat je op plek van bestemming bent. Aan te raden is om een auto te huren.
  • Besluit je de natuur in te gaan in de regio Valencia? Neem dan altijd genoeg te drinken/eten mee, zonnebrand, eventueel een pet/hoed tegen de felle zon en draag goede schoenen. Ook handig is om een opgeladen mobiele telefoon mee te nemen en de paden te blijven volgen.