Jardines del Real

Onderwerpen

Een wat onbekender park in Valencia is de Jardines del Real, ook wel Jardines Viveros genoemd. Dit park is ten noordoosten van het centrum gelegen. In het park vind je bijzondere bomen, rustgevende vijvertjes en nog meer verrassingen…

Van de 16e eeuw tot nu

De Jardines del Real danken deze naam aan het Palacio Real dat er tot 1810 stond. Dit was het paleis van de Valenciaanse koningen. Rond de elfde eeuw werd het gebouwd. Het pareltje werd ook wel het paleis van de 300 sleutels genoemd, waarschijnlijk door het vele aantal kamers dat er was. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808–1814) werd het paleis helaas verwoest. Tegenwoordig kun je wel nog steeds overblijfselen van het Palacio Real zien! Andere mooie historische overblijfselen zijn de verschillende toegangspoorten tot het park. Een van de meest opvallende poorten is de metalen variant met leeuwen op de naastliggende pilaren.

Groene geschiedenis

Leuk om te weten, is dat bij de archeologische opgravingen bleek dat er naast het Palacio de Real twee kleine bergen waren! De twee enige “bergen” in de stad Valencia en deze kun je tegenwoordig nog steeds bezoeken. In de volksmond wordt het park ook wel Jardines Viveros of Viveros genoemd. ‘Viveros’ betekent iets als ‘kwekerij’ en dit was wat het park rond 1900 was. Door de gemeente Valencia werd het namelijk gebruikt als boomkwekerij. Pas rond 1912 werd het als stadspark gebruikt, toen onder andere het Museo de Ciencias Naturales opende. Tegenwoordig vind je in het park promenades met palmbomen, een groot aantal sculpturen en monumentale fonteinen. Aanraders om te bekijken, zijn de rozentuin, een vogelhuisje dat uit 1933 komt en de vijver (met waterval) waar eenden en zwanen in dobberen. En… natuurlijk zijn alle bomen en planten ook het bewonderen waard. Zo zijn er bijna 2.800 exemplaren, verdeeld over 167 botanische soorten.

Meer fonteinen…

Een van de rozentuinen (uit 1974) heet ‘Rosaleda del doctor López Rosat’ en is vernoemd naar López Rosat, de burgemeester uit die tijd. Leuk aan deze rozentuin is dat er een grote fontein staat. Dat is het niet het enige, want deze fontein stond ooit op het Plaza de la Reina. Deze fontein werd hier weggehaald, omdat er een ondergrondse parkeerplaats moest komen. In de rozentuin, met bijna 6.000 rozen(!), komt de fontein nu goed tot haar recht. Misschien leuk om te weten, is dat het Viveros park als Valenciaans Monumentaal Erfgoed geregistreerd staat.

Nog meer moois in de Jardines del Real

De Jardines del Real is niet zomaar een park; er is nog veel meer te bewonderen. Zo kan je er de ‘Alquería de Canet’ vinden. Dit gebouw is een voorbeeld van de Valenciaanse landelijke architectuur. Om de hoek vind je een volière met vrolijke papegaaien en andere kwetterende vogels. Een stukje verderop is het ‘Jardinero Mayor de la Ciudad’ te vinden. Dit werd gebruikt als ‘tuinkantoortje’. Tegenwoordig is het een kantoor van de gemeente Valencia. Grappig weetje: in het park kun je zomaar Donald Duck tegenkomen. In 1968 werd dit kunstwerk van Vicente Rodilla Zanón in het park geplaatst. Het idee is dat dit beeld de richting aangeeft waar het kindergedeelte van het park te vinden is. Hier is onder andere een verkeerstuin te vinden.

Museo de Ciencias Naturales

In het park is ook het Museo de Ciencias Naturales gevestigd. Dit museum voor Natuurwetenschappen herbergt van alles; van een opgezette holenbeer tot dinosaurussporen, fossielen en skeletten.

 • General Élio (zonder nummer), in de Jardines del Real
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 19.00 uur
  Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december
 • Toegangsprijzen:
  €2,00 (algemeen tarief)
  €1,00 (studenten en 65+)
  Gratis op zondag en feestdagen

Dansen en eten in het park

De Jardines Viveros worden steeds vaker als decor gebruikt voor diverse evenementen. Jaarlijks vindt tijdens de Feria de Julio (zomerfeesten) de Conciertos de Viveros plaats in het park. Bekende en minder bekende Spaanse artiesten geven optredens, vaak ’s middags en ’s avonds. Tegen betaling kan je de Spaanse sterren zien schitteren. Er komen vaak ook coverbandjes en deze zijn vooral leuk om te bekijken, vanwege de internationale covers.

Af en toe vinden er ook food festivals plaats in de Jardines del Real. Zo heeft het Contravan festival plaatsgevonden met talloze foodtrucks wat drukbezocht was.

Bereikbaarheid

In principe is het park Jardines del Real te belopen vanaf het centrum. Vanaf het Plaza Ayuntamiento wandel je er in ongeveer twintig minuutjes heen. Vanaf dit plein is het park ook te bereiken met de bus. Je kunt bijvoorbeeld lijn 70, 11, 16, 26 en 28 nemen. Met de rode stadsbus doe je er ongeveer een kwartiertje over.

Praktische informatie

 • San Pío V (zonder nummer)
 • Openingstijden:
  November t/m maart
  Maandag t/m zondag: 07.30 – 20.30 uur
  April t/m oktober
  Maandag t/m zondag: 07.30 – 21.30 uur
 • Gratis

Tips

 • Achter het Viveros park is één van de heerlijke zwembaden van Valencia gelegen! Je vindt hier namelijk La Hípica.