La Inmaculada Concepción

Onderwerpen

Op 8 december wordt in Spanje La Inmaculada Concepción gevierd, oftewel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Het wordt negen maanden voor de geboorte van Maria gevierd. Zij is geboren op 8 september. Op deze pagina vind je meer informatie over deze feestdag.

Wat

La Inmaculada Concepción is een traditie van de Katholieke kerk waarbij de onbevlekte verwekking van de moeder van Jezus, Maria, wordt gevierd. Dit gebeurt negen maanden voor haar geboorte op 8 september. Deze feestdag is voor de Katholieke kerk erg belangrijk. Maria was namelijk uitverkoren om Jezus te baren. Het verhaal is dat Maria als enige persoon in de wereldgeschiedenis onbevlekt is ontvangen: alle andere mensen worden volgens de kerk namelijk zondig geboren, oftewel bevlekt. Door zijn moeders onbevlekte ontvangenis werd Jezus niet ‘besmet’ door de erfzonde bij zijn geboorte. In de Protestantse kerk wordt de aanname dat Maria onbevlekt zou zijn ontvangen niet gevierd, omdat dit verhaal niet in de Bijbel staat.

In Spanje heten veel vrouwen Inma, vernoemd naar deze gebeurtenis. “Inma” komt van “Inmaculada”.

Tip! Sommige winkels zijn gesloten, gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden wel gewoon geopend. Een idee is ook om op deze dag een Fietstour te doen!

Wanneer

Deze feestdag wordt elk jaar op 8 december gevierd. Normaal gesproken zijn op Spaanse feestdagen de winkels gesloten.

Verwarring

La Inmaculada Concepción wordt vaak verward met de Bevangenis van Maria. Dit is niet dezelfde gebeurtenis. Met de herdenking van de Bevangenis van Maria wordt gevierd dat Jezus wordt gecreëerd. Dit is niet het geval bij La Inmaculada Concepción. Het is juist zo dat de moeder van Jezus, Maria, verwekt is.

Valencia

In Valencia wordt er niks speciaals gedaan op deze feestdag. De mensen zijn vrij en vaak maken zij er een lang weekend van (mocht de feestdag op een donderdag of vrijdag vallen). Dan gaan ze bijvoorbeeld gezellig met de familie weg. Houd er rekening mee dat op deze feestdag de meeste supermarkten gesloten zijn. Wanneer je dringend een boodschap nodig hebt, kun je wel bij de grote supermarkten Carrefour en El Corte Inglés terecht. In de wijken buiten het centrum vind je her en der kleinere groentewinkeltjes waar ze ook andere levensmiddelen verkopen; deze zijn vaak ook geopend met Spaanse feestdagen.

Handig om te weten!

Net voor de Día de la Inmaculada Concepción vindt er in Spanje nóg een feestdag plaats. Jaarlijks wordt op 6 december namelijk de Dag van de Grondwet, Día de la Constitución, gevierd. Omdat er vaak één werkdag tussen zit, worden deze feestdagen vaak gecombineerd. Wanneer La Inmaculada Concepción op een zaterdag plaatsvindt, wordt van de werkdag op vrijdag regelmatig een vrije dag gemaakt. Zo maken de Spanjaarden er dus een lekker lang weekend van.