La Inmaculada Concepción

Op 8 december wordt in Spanje La Inmaculada Concepción gevierd, oftewel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Het wordt negen maanden voor de geboorte van Maria gevierd op, zij is geboren op 8 september. Op deze pagina vind je er meer informatie over.

Wat

La Inmaculada Concepción is een gebeurtenis uit de historie van de Katholieke Kerk. Er wordt gevierd dat Maria is ontvangen, negen maanden voor haar geboorte op 8 september. Maria is de moeder van Jezus. Dit is best een belangrijke feestdag, want zonder deze gebeurtenis zou Jezus nooit kunnen zijn verwekt; Maria was namelijk uitverkorene om Jezus te baren. In Spanje heten veel vrouwen Inma, vernoemd naar deze gebeurtenis. “Inma” komt van “Inmaculada”. Het verhaal is dat Maria onbevlekt is ontvangen: normaal gesproken worden mensen geboren met zondes, oftewel bevlekt. Bij Maria was dit niet het geval en kreeg hierdoor een hele bijzondere status, al vanaf haar geboorte. In de protestanse kerk wordt de aanname dat Maria onbevlekt zou zijn ontvangen niet aangenomen, omdat dit verhaal niet in de Bijbel staat.

Tip! Sommige winkels zijn gesloten, gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden wel gewoon geopend. Een idee is ook om op deze dag een Fietstour te doen!

Wanneer

Deze feestdag wordt elk jaar op 8 december gevierd. Normaal gesproken zijn op Spaanse feestdagen de winkels gesloten.

Verwarring

La Inmaculada Concepción wordt vaak verward met de Bevangenis van Maria. Dit is niet dezelfde gebeurtenis. Met de herdenking van de Bevangenis van Maria wordt gevierd dat Jezus wordt gecreëerd. Dit is niet het geval bij la Inma. Het is juist zo dat de moeder van Jezus, Maria, verwekt is.

Valencia

In Valencia wordt er niks speciaals gedaan op deze feestdag. De mensen zijn vrij en vaak maken zij er een lang weekend van (mocht de feestdag op een donderdag of vrijdag vallen). Dan gaan ze bijvoorbeeld gezellig met de familie weg. Houd er rekening mee dat op deze feestdag de meeste supermarkten gesloten zijn. Wanneer je dringend een boodschap nodig hebt, kun je wel bij de grote supermarkten Carrefour en El Corte Inglès terecht. In de wijken buiten het centrum vind je her en der kleinere groentewinkeltjes waar ze ook andere levensmiddelen verkopen; deze zijn vaak ook geopend met Spaanse feestdagen.

Handig om te weten!

Voor Día de la Inmaculada Concepción vindt er in Spanje nóg een feestdag plaats. Jaarlijks wordt op 6 december namelijk de Dag van de Grondwet, Día de la Constitución, gevierd. Omdat er vaak één werkdag tussen zit, worden deze feestdagen vaak gecombineerd. Wanneer La Inmaculada Concepción op een zaterdag plaatsvindt, wordt van de werkdag op vrijdag regelmatig een vrije dag gemaakt. Zo maken de Spanjaarden er dus een lekker lang weekend van.

Comments are closed.